Speak EV - Electric Car Forums banner
1 - 10 of 10 Posts

· Registered
Joined
·
99 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Having took delivery a few weeks ago I'm pretty happy with the car, my only complaints are:

Equalisation - its taking 2-6 hours ish depending on how much battery was used. Something I don't understand is... the range an volts aren't dropping so I assume by now I'm semi safe and have the BMS with the equalisation issues but not the range, though where as I had read regen doesn't kick in for a while on this BMS due to it having nowhere to go mine starts kicking in within the first mile, there's nothing right at the very start but pretty much as soon as I get out of the street it starts kicking in, not sure whats going on there?

Not sure if its pilot or lane keep but whichever finds the lines and keeps you within them... when it works is great but its worrying when it doesn't, a few times now I've been going along both lines lit up then on a slight curve it totally ignores it and would go into the other lane if I didn't stop it (I've tested this and it does as I suspected) it isn't often but that in itself is an issue as it gives people a false sense.

Other than that its all been good... consistently showing 456v - 176 to 178 miles, I did a 146 mile round trip on Tuesday which was mostly 50-70mph with the air con on the whole way (crazy for March) and it came in at only 11 miles out when comparing start GOM to actual miles which I'm happy with, the Leaf GOM was nothing but fantasy once you hit high speeds.
 

· Registered
Joined
·
99 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Have you bought a 1 year old car by chance?

The latest BMS update give good regen at high SOC (fully charged). (y)

Does your car Bong Bong on start up or Pling? You might be on the old Comfort update. The lane keep with MG Pilot seems much improved on the latest one.
No its a new car, I agree it seems like its the BMS before the "ropey" range limiting one, its just strange I get regen at high SOC (maybe it isn't strange just I had read this doesn't happen until the latest BMS)

Its also comfort 2, at least I assume it is... no majorly annoying bongs and can charge with the door open.
 

· Registered
Joined
·
99 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Sounds good. You do seem to have the early, (pre trouble) BMS though as you're showing 456v. For battery longevity it would be best to get the latest update done (post trouble) which will shift the battery use envelope lower, topping out at 449v. :)
Yeah, I plan on getting done - I have the email from the dealer saying it will come with the latest BMS so it shouldn't be a problem, I am just waiting a little for things to settle and to see if any other issues pop first
 

· Registered
Joined
·
99 Posts
Discussion Starter · #10 · (Edited)
Pilot is designed for motorway use only - although it will traffic follow at low speed in the absence of lines, it has a penchant for trying to mount the car in front!
I only really have it on during motorway and some higher speed A roads, its not an issue with it disengaging, it is still showing lines just evey now and again it will ignore curves in the road (maybe something I will get checked if others aren't experiencing this)
 

· Registered
Joined
·
99 Posts
Discussion Starter · #12 · (Edited)
Yeah that never happened to me. Sounds like a disengage with no alert... no bongs etc when it occurs? Is it on a section where there are things that could be lines to a contrast-based vision system but aren’t, so dark concrete where lines have been tarmac’d over that go in a different direction to weak white lines etc?
Its definitely not disengaging, I obviously see it isn't responding as it should so check and both lines are still lit up... I tested it once thinking maybe I'm just being too jumpy, not giving it time to respond and adjust but no it just ignored the line went off course followed by the alert noise. As I say it isn't often but its happened enough to be worth mentioning, I've not noticed any consistencies but maybe there is.

EDIT: it may be disengaging, I just meant the 2 lines stay lit up until it goes off course.
 

· Registered
Joined
·
99 Posts
Discussion Starter · #21 ·
When I had the "Ropey" BMS update in mid October 2020 as part of the first years service (together with the comfort update) the battery voltage showed 456v at full charge for a few months before the update took effect, it was January before the voltage reduced to 439v.
Oh really... I thought I was in the clear by now, I'll keep an eye on it. Thanks
 

· Registered
Joined
·
99 Posts
Discussion Starter · #22 ·
I can see how that would happen on some older A roads with tighter curves, as I don’t believe the car slows before bends - Pilot isn’t tied to any maps (unlike Mobileye/Tesla AP).
Sounds about right, it never even occurred to me that the speed leading into the curve may of been the issue.
 
1 - 10 of 10 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top