Speak EV - Electric Car Forums banner

1 - 20 of 24 Posts

·
Registered
Joined
·
30 Posts
Discussion Starter #1
My Ampera is turning into a reliability nightmare. Since May, it has already been off the road for 20 days with various problems. First the cooling system lost all coolent. Now I keep getting fault messages from the braking system and in the last few days it has refused to charge.

Is anyone else getting problems or am I just unlucky?
 

·
Registered
Joined
·
1,337 Posts
No problems at all here since I got the car last October. You seem to have been very unlucky!
 

·
Registered
Joined
·
86 Posts
Again for me no problems with the car other than a failed charger and an overheating sat nav, done 26500 miles, just hope things get better for you, do you think the service you have received has been OK from the dealers?
 

·
Registered
Joined
·
8,106 Posts
No unreliability for us either in 18,000 miles so I am sorry to hear of your issues. I hope they improve for you because it must be hugely annoying and disappointing.
 

·
Premium Member
Joined
·
11,048 Posts
No problems except one broken charger - 13K miles so far, 175mpg lifetime
 

·
Registered
Joined
·
68 Posts
I had on occasion when it simply would not start until left for 5 minutes, and the usual radio and steering lock errors, but nothing like your issues. Nightmare scenario, hope it gets resolved.
 

·
Militant EV driver!
Joined
·
4,936 Posts
I've had my fair share of issues now, as documented in the drivetrain fail thread most recently. It's going back in again as the repair isn't right.

I've also had a failed charger control board and a failed EVSE.

I've heard umpteen times that the latest software will fix the DAB to FM bug and the passenger seatbelt warning issue, but it hasn't. At least Vauxhall are not denying that is a problem now.

I haven't had the steering lock one for many months. Touch wood that is gone.

My original bonnet was damaged at PDI so they had it in to replace that.

I am now good mates with Eden's delivery driver :)


There's another issue which I now think is dangerous. That is when you lose all braking force if the car hits a bump under braking. I've had it happen at low speed while approaching a junction and nearly rear-ended the car in front. I also recently had it happen in Cornwall while approaching a sharp right hander on a 60mph road, a corner with a steep drop off. That was an unwelcome surprise and it was all I could do to scrub off enough speed when braking returned. It seems to be getting worse as my tyres wear down - which nevertheless are still legal - i.e. smaller jolts seem to trigger it. I think this is an ABS design flaw which may one day catch me out. Is anyone else getting this?
 

·
Registered
Joined
·
8,106 Posts
No brake issues at all yet David. You sound like you are getting an unfair share of issues. I hope it improves once this drive train problem is resolved.

BTW I forgot to mention that I too have had an EVSE replaced and my nearest Ampera owner that I am aware of, in Ivybridge (20 milesaway) has also has an EVSE failure and is at this moment borrowing my Leaf EVSE until they get a new Vauxhall one in stock. They said a week. It's been 2 now!
 

·
Militant EV driver!
Joined
·
4,936 Posts
The original EVSEs are notorious in the US too. The supplier was Lear and anyone with a passing knowledge of electronics can see they are utterly rubbish in design and build inside.

I believe the new one is made by Clipper Creek. Shame it isn't switchable.
 

·
Registered
Joined
·
99 Posts
Im on my 4th EVSE still old type. This one should last a bit longer as I now have a charger on the wall and only use the EVSE when visiting
 

·
Premium Member
Joined
·
11,048 Posts
15 months, almost 15K and no issues except one dead EVSE - still love the car
 

·
Registered
Joined
·
68 Posts
There's another issue which I now think is dangerous. That is when you lose all braking force if the car hits a bump under braking. I've had it happen at low speed while approaching a junction and nearly rear-ended the car in front. I also recently had it happen in Cornwall while approaching a sharp right hander on a 60mph road, a corner with a steep drop off. That was an unwelcome surprise and it was all I could do to scrub off enough speed when braking returned. It seems to be getting worse as my tyres wear down - which nevertheless are still legal - i.e. smaller jolts seem to trigger it. I think this is an ABS design flaw which may one day catch me out. Is anyone else getting this?
I had this one this weekend , very un-nerving. I had the opportunity to do the same junction on Sunday and took a lower speed and experienced no problem. Otherwise, approaching 9000 miles and no major problems, I have had a slight clunk on putting the hand brake on since purchase and assumed it was a natural mechanical sound.
 

·
Registered
Joined
·
30 Posts
Discussion Starter #19
My car has now been off the road virtually since June with a brake issue. Every time the dealer returned it to me, the problem would reappear within a day or two.
The problem started in a traffic jam, one of those stop-start situations where you move forward a few feet at a time. A warning message popped-up saying `Service Brake Assist' appeared on the consol. Within twenty miles the situation had deteriorated further to more messages, 'Service Stabilitrack' and `ABS Fault'. Finally the engine management light came on, the bong started ringing on and the braking assist switched off. I was left without power-assisted brakes until I re-booted.
After three attempts. the dealership was unable to cure the problem. The car was taken by trailer to Vauxhall at Luton mid-August and there it remains there while they investigate. I have been driving a variety of different hire-cars (provided by Vauxhall) ever since.
Watch this space!
 

·
Registered
Joined
·
30 Posts
Discussion Starter #20
An update to my earlier posts. After extensive testing and part replacement, the problem seems to have related to the master cylinder.
The car has now been returned and is performing well but it has been off the road now for 87 days since May.
 
1 - 20 of 24 Posts
Top