Z zainteresowaniem śledzę forum baterii 12V, ponieważ mój Kona Electric z 2019 roku ma już prawie 15 miesięcy. Do tej pory nie miałem problemu z akumulatorem 12V. Tylko raz widziałem zapaloną kontrolkę ładowania w środku grilla i kliknąłem na maskę i przetestowałem prędkość ładowania miernikiem cęgowym DC, który miał nieco ponad 2 ampery przepływu prądu. Mój akumulator to rocket brand CMF 45L - DIN..45AH (20-godzinna wydajność) CCA (prąd rozruchowy na zimno) 410 amperów. Z tego co wiem, CMF oznacza "complete maintenance free". Ponieważ akumulator ma wartość CCA, płyty są cienkie, dzięki czemu nie nagrzewają się szybko podczas rozruchu. Ponieważ Kona Electric nie wymaga wartości CCA, sugerowałbym, że ten akumulator jest niewłaściwym wyborem dla Kona Electric. Samochód ICE ma alternator, który początkowo ładuje akumulator z mocą około 30 do 50 amperów, mniej więcej. Należy wziąć pod uwagę warstwowanie kwasu siarkowego w akumulatorach kwasowo-ołowiowych. Warstwowanie występuje, gdy dolny elektrolit ma inne stężenie kwasu niż górny elektrolit. Warstwowanie może powodować utratę pojemności akumulatora i przedwczesną awarię akumulatora. Aby pokonać warstwowanie, technologia zależy od bąbelkowania elektrolitu podczas ładowania w celu wymieszania kwasu. Minimalna prędkość ładowania zalanej baterii jest z tego powodu bardzo ważna. Lepszym wyborem akumulatora 12V do samochodu elektrycznego byłby akumulator AGM (adsorbed glass matt). Akumulator AGM nie ma problemu z warstwowaniem, a większość z nich to akumulatory głębokiego cyklu z grubszymi płytami, chociaż niektóre mają prędkość rozruchu. Akumulator AGM powinien być ładowany w zakresie od 6% do 12% wydajności 20-godzinnej i nie rozładowywany poniżej 50% pojemności przy zalecanej prędkości rozładowania, aby zapewnić dobrą żywotność. Niektóre akumulatory to akumulatory wapniowe, które wymagają ładowania wyższym napięciem, a niektóre ładowarki mają ustawienie wapniowe. Jeśli udałoby nam się znaleźć informacje na temat parametrów ładowania 12-woltowego systemu ładowania akumulatora w Kona Electric, byłoby to dobre studium. Pozdrawiam David