Speak EV - Electric Car Forums banner

Niski poziom naładowania akumulatora 12V. Zatrzymaj samochód bezpiecznie.

1 reading
13K views 11 replies 7 participants last post by  Richard Gledhill  
#1 ·
Czy ktoś widział tę wiadomość?
Niskie napięcie akumulatora 12V. Zatrzymaj samochód bezpiecznie. (lub coś bardzo podobnego)

Zostałem tym powitany, gdy włączyłem samochód. Akumulator trakcyjny miał około 90%. Wyłączyłem samochód i włączyłem go ponownie, a ten sam komunikat pojawił się ponownie. Pojechałem samochodem i tak, bez problemów.

#2 ·
Tak, mieliśmy to w naszym starym samochodzie, a akumulator 12 V został wkrótce potem wymieniony w ramach gwarancji, a w nowym samochodzie dostaliśmy to po 10 dniach i wymienili akumulator zapobiegawczo, od tego czasu jest dobrze, trzymam kciuki.

To znak, że twoje 12 V rozładowało się do ostatniego tchu przed śmiercią. Może to być wadliwe 12 V lub coś w rodzaju bagażnika lub drzwi niedomkniętych do końca, co utrzymuje komputer w stanie czuwania.

#4 ·
Ale 6 miesięcy temu wymieniłem akumulator. Agrhhhhh!
Nie mogę uwierzyć, że to się znowu dzieje :(
Czy bagażnik mógł być uchylony, czy coś innego, co go rozładowało.... Upewnij się, że masz pod ręką kable rozruchowe, wkrótce zrobi się zimniej!!!!

#5 ·
Odpukać, mój akumulator 12 V, który został wymieniony 9 miesięcy temu, zachowuje się dobrze, a raczej reszta samochodu zachowuje się dobrze, aby go doładowywać. Używałem kondycjonującej ładowarki podtrzymującej co tydzień na nowym akumulatorze w styczniu i ponownie podczas blokady w kwietniu. Mam nadzieję, że to pomogło nowemu akumulatorowi się ułożyć. Co jeszcze można realnie zrobić?

#6 ·
Mój Kona jest w naprawie po uderzeniu w tył. Aplikacja Bluelink powiadomiła mnie w weekend, że tylna klapa była otwarta, a drzwi odblokowane. Kiedy sprawdziłem aplikację, akumulator 12 V pokazywał "uwaga". Właśnie zadzwoniłem do warsztatu, aby powiadomić ich o podłączeniu akumulatora do ładowania podtrzymującego.

#11 ·
Mój Kona jest w naprawie po uderzeniu w tył. Aplikacja Bluelink powiadomiła mnie w weekend, że tylna klapa była otwarta, a drzwi odblokowane. Kiedy sprawdziłem aplikację, akumulator 12 V pokazywał "uwaga". Właśnie zadzwoniłem do warsztatu, aby poinformować ich, aby podłączyli akumulator do ładowania podtrzymującego.
Właśnie otrzymałem telefon z warsztatu z prośbą o ładowarkę "granny", ponieważ samochód jest martwy! Akumulator trakcyjny ma 75%, więc myślę, że możemy zgadnąć, co się stało. Przypomniałem im, że dzwoniłem 2 tygodnie temu, aby ostrzec ich, że akumulator 12 V był słaby. Powiedziałem im, że będą musieli teraz wymienić akumulator 12 V.

#8 ·
Mój zawiódł 5 razy, w tym raz od czasu wszystkich aktualizacji - to nie zniknie, dopóki Hyundai nie przyzna się do problemu i nie przeprowadzi kolejnej aktualizacji, aby go naprawić.

Próbowałem uruchomić tryb Utility przez 6 godzin w zeszłym roku po pierwszym razie, gdy zawiodło 12V i nie zrobiło to żadnej różnicy; jeśli się rozładuje, to się rozładuje, niezależnie od stanu naładowania, ponieważ pobór prądu jest tak wysoki, gdy nie wyłącza się prawidłowo.

• Like
Reactions: stageshoot
#9 ·
Z zainteresowaniem śledzę forum baterii 12V, ponieważ mój Kona Electric z 2019 roku ma już prawie 15 miesięcy. Do tej pory nie miałem problemu z akumulatorem 12V. Tylko raz widziałem zapaloną kontrolkę ładowania w środku grilla i kliknąłem na maskę i przetestowałem prędkość ładowania miernikiem cęgowym DC, który miał nieco ponad 2 ampery przepływu prądu. Mój akumulator to rocket brand CMF 45L - DIN..45AH (20-godzinna wydajność) CCA (prąd rozruchowy na zimno) 410 amperów. Z tego co wiem, CMF oznacza "complete maintenance free". Ponieważ akumulator ma wartość CCA, płyty są cienkie, dzięki czemu nie nagrzewają się szybko podczas rozruchu. Ponieważ Kona Electric nie wymaga wartości CCA, sugerowałbym, że ten akumulator jest niewłaściwym wyborem dla Kona Electric. Samochód ICE ma alternator, który początkowo ładuje akumulator z mocą około 30 do 50 amperów, mniej więcej. Należy wziąć pod uwagę warstwowanie kwasu siarkowego w akumulatorach kwasowo-ołowiowych. Warstwowanie występuje, gdy dolny elektrolit ma inne stężenie kwasu niż górny elektrolit. Warstwowanie może powodować utratę pojemności akumulatora i przedwczesną awarię akumulatora. Aby pokonać warstwowanie, technologia zależy od bąbelkowania elektrolitu podczas ładowania w celu wymieszania kwasu. Minimalna prędkość ładowania zalanej baterii jest z tego powodu bardzo ważna. Lepszym wyborem akumulatora 12V do samochodu elektrycznego byłby akumulator AGM (adsorbed glass matt). Akumulator AGM nie ma problemu z warstwowaniem, a większość z nich to akumulatory głębokiego cyklu z grubszymi płytami, chociaż niektóre mają prędkość rozruchu. Akumulator AGM powinien być ładowany w zakresie od 6% do 12% wydajności 20-godzinnej i nie rozładowywany poniżej 50% pojemności przy zalecanej prędkości rozładowania, aby zapewnić dobrą żywotność. Niektóre akumulatory to akumulatory wapniowe, które wymagają ładowania wyższym napięciem, a niektóre ładowarki mają ustawienie wapniowe. Jeśli udałoby nam się znaleźć informacje na temat parametrów ładowania 12-woltowego systemu ładowania akumulatora w Kona Electric, byłoby to dobre studium. Pozdrawiam David

#10 ·
Uważam, że ten akumulator jest akumulatorem wapniowym; z pewnością, gdy monitoruję 12 V przez gniazdo akcesoriów, pokazuje 14,5-15,0 V, co jest wyższym napięciem, jak mówisz.

Dla odniesienia, niektóre inne EV / EV z rozszerzonym zasięgiem, takie jak (mój stary) Ampera, miały akumulator AGM dokładnie z powodów, które podałeś.

• Like
Reactions: D Holloway
#12 ·
Tak, ale dealerzy nigdy nie słuchają właścicieli. Zakładają, że nic nie wiemy i będziemy tylko denerwować. Niestety dla większości dealerów klienci są tylko utrapieniem, zwłaszcza ci, którzy wiedzą, o czym mówią.

• Like
Reactions: Signpost