Speak EV - Electric Car Forums banner

Zalecenia dotyczące baterii domowych na rok 2025?

5.3K views 76 replies 18 participants last post by  Jimbo  
#1 ·
Zacząłem rozważać zakup domowej baterii do połączenia z Octopus IGO (bez paneli słonecznych). Mam ograniczoną przestrzeń, a instalacja musiałaby odbyć się na zewnątrz, co nieco ogranicza możliwości.

Widziałem kilka miejsc reklamujących PW3 + Gateway "od" 7,5 tys. funtów z instalacją, chociaż Costco oferuje je za 8,5 tys. funtów. Nasze średnie zużycie wskazywałoby na optymalną baterię ~10 kWh, chociaż nawet bateria 5 kWh pomogłaby, gdyby koszt był wystarczająco niski.

Jakieś rekomendacje?

#13 ·
10,5 kWh Pylontech (3x US3000c) kosztuje obecnie 1980 funtów, plus falownik do wyboru za mniej niż 1000 funtów
Uważaj, żebyś nie stracił z oczu lasu z powodu tych wszystkich drzew👍
Cholera, ceny spadły od czasu, gdy kupiłem swój! 3xUS3000C i falownik Sofar 3kW kosztowały 4700 funtów, w tym VAT, 2 lata temu. W zeszłym roku dodałem US5000, który kosztował 1300 funtów, tyle samo co każdy US3000C rok wcześniej. Pozwalają mi wykorzystać prawie całą moją energię słoneczną, więc nie muszę kupować około 1000 kWh, oszczędzając od 70 do 270 funtów rocznie, a także pozwalają mi korzystać głównie poza godzinami szczytu, oszczędzając kolejne 800 funtów. 6000 funtów, które wydałem łącznie, zwróci się w około 6 lat, więc nadal warto.

#3 ·
Spójrz na kilku sprzedawców komponentów, aby zorientować się w cenach części, istnieje spora różnica w cenach między systemami premium a budżetowym końcem rynku,

#5 ·
@Jeremy Harris i @Cheshirecat: przegapiliście jeden wymóg: 'Mieć ograniczoną przestrzeń, a instalacja musiałaby być na zewnątrz' To wyklucza wszystko takie jak Pylontech, które sugerowaliście, chyba że umieścicie je w obudowie IP68.

Osobiście sugerowałbym All-in-One od GivEnergy, które można łatwo zintegrować z IOG za pośrednictwem na przykład Home Assistant. Każdy falownik GivEnergy z ich oddzielnymi akumulatorami również się sprawdzi.

#6 ·
@Jeremy Harris i @Cheshirecat: przegapiliście jeden wymóg: 'Mieć ograniczoną przestrzeń, a instalacja musiałaby być na zewnątrz' To wyklucza wszystko, co sugerowaliście, jak Pylontech, chyba że umieścicie je w obudowie IP68.

Osobiście sugerowałbym All-in-One od GivEnergy, które można łatwo zintegrować z IOG za pośrednictwem na przykład Home Assistant. Każdy falownik GivEnergy z oddzielnymi akumulatorami również się sprawdzi.
Nasz system Pylontech znajduje się w małej szopie na zewnątrz, w jednej z nich: Schowek na narzędzia ogrodowe z dachem nieprzeciekającym - 2 stopy szerokości

#9 ·
Wątpię, czy jesteś w stanie zapewnić prawidłowe warunki środowiskowe (podświetlone na pomarańczowo poniżej) w takiej szopie. Stopień ochrony IP20 oznacza, że ​​taki zestaw akumulatorów nie ma ochrony przed wnikaniem wilgoci lub cieczy. Mógłbym się zgodzić, że masz odpowiednią ochronę przed cieczami (np. deszczem itp.) w takiej szopie, ale bardzo ograniczoną przed wilgocią.

#10 ·
Szopa w rzeczywistości bardzo łatwo przekracza IP 20. Pamiętaj, że falownik i akumulatory generują ciepło przez cały czas użytkowania, więc zgodnie z prostą fizyką nigdy nie mogą być chłodniejsze niż ich otoczenie, więc jest bardzo mało prawdopodobne, aby w ogóle przyciągały kondensację podczas użytkowania. Na przykład:

Image

Image

Bardzo oczywiste jest, że nie może to być środowisko kondensacyjne, a dzieje się tak podczas dość zimnej pogody. W cieplejszą pogodę ryzyko osiągnięcia punktu rosy jest znacznie niższe. Wnętrze szopy ma około 9°C (nie można tego uzyskać z HA, ponieważ jest wyświetlane tylko na wyświetlaczu termostatu wentylatora chłodzącego). Falownik jest bardzo skutecznym ogrzewaniem szopy!

#14 ·
View attachment 203020

Wnętrze szopy ma około 9°C (nie mogę tego uzyskać z HA, ponieważ jest to wyświetlane tylko na wyświetlaczu termostatu wentylatora chłodzącego). Falownik jest bardzo skutecznym ogrzewaczem szopy!
Nie mam wątpliwości, że wnętrze szopy jest ogrzewane przez cały ten sprzęt. Jednak dla mnie "Temperatura robocza" to temperatura otoczenia wokół urządzenia. Jeśli więc temperatura na zewnątrz wynosi w tej chwili 3°C i uważasz, że wnętrze szopy ma 9°C, to Pylontech byłby poza zalecanym zakresem pracy podczas ładowania, gdy na zewnątrz jest -6°C. Mało prawdopodobne w Wielkiej Brytanii (zależy od tego, gdzie mieszkasz), ale nie niemożliwe. A akumulatory LFP nie lubią zimna...

Przepraszam za zboczenie z tematu...

#11 ·
Wracając do tematu, z dala od szop, widzę, że Fox wprowadził na rynek niedrogi system typu „wszystko w jednym”, który wygląda jak jednostka zewnętrzna, która mieści szereg akumulatorów typu rack, podobnych do produktu typu pylon zewnętrzny. Większość wydaje się być wyposażona w falownik hybrydowy, ale ich strona internetowa wskazuje na opcję z prostym falownikiem akumulatorowym. Wygląda na to, że można go rozbudować do 10 kWh.

Czy falowniki hybrydowe mogą działać tylko na akumulatorach bez podłączonego zasilania słonecznego?

Drugim produktem, który przykuł moją uwagę, był Dura5 outdoor, ponieważ jest bardzo cienki, ma tylko 90 mm głębokości, więc przydatny, jeśli nie masz dużo miejsca

#12 ·
Czy inwertery hybrydowe są w porządku, jeśli działają tylko na baterii bez podłączonego zasilania słonecznego?
Tak. Kilka tygodni temu wymieniłem nasz Sofar ME3000Sp na hybrydowy Sofar HYD3600 i w tej chwili działa on jako inwerter sprzężony z siecią AC, tak jak ME3000SP. Planuję dodać kolejne pół tuzina paneli słonecznych na dachu garażu, gdy pogoda się poprawi, i zasilać ten inwerter prądem stałym. Jedyna różnica polega na tym, że HYD3600 ma wbudowany stycznik EPS, a ME3000SP potrzebował osobnego, aby połączyć się z przełącznikiem transferu.

#41 ·
Zapłaciłem 1350 funtów za mój ostatni zestaw Seplos mason 15,5 kWh - to bardzo, bardzo tanio. Pierwszy kosztował 1900 funtów około 6 miesięcy wcześniej.

31 kWh i falownik 8 kW teraz... potrzebuję więcej energii słonecznej, dużo więcej.

10 lat temu kupowałem używane ogniwa CALB 210aH z odzyskanych elektrycznych furgonetek Peugeot Boxer i kosztowały one blisko 100 funtów za ogniwo na rynku wtórnym. Pryzmatyczny LFP stał się teraz tak tani, że jest to genialne.
Jak wyglądała budowa Seplos, chciałem taką zrobić? Czy coś w zestawie trzeba było dodać, wydają się oferować najlepszy stosunek jakości do ceny za kWh na rynku w tej chwili.

#21 · (Edited)
Jeśli lubisz majsterkować, to sugestia od @HughF jest najlepsza. Jeśli nadal chcesz dobrej wartości za pieniądze i prostej instalacji, to Pylontech jest nadal najlepszy.

Zawsze wszystko zależy od potrzeb, ale zarówno opcje Pylontech, jak i Seplos Mason mają silne poparcie i dobrą reputację niezawodności. Gdybym miał zaczynać od nowa, wybrałbym system, który @HughF zasugerował, ale wtedy uznałem, że warto zapłacić trochę więcej za system "plug and play". Dużo zależy od tego, jak bardzo ktoś chce zagłębić się w szczegóły okablowania systemu, z pewnym naciskiem na ryzyko związane z systemami wysokoprądowymi, a także z urządzeniami napięcia sieciowego. Żadna z tych rzeczy nie jest nielegalna, ale wymaga zdrowego rozsądku i zdrowego szacunku dla związanego z tym ryzyka.

#22 ·
Jeśli lubisz majsterkować, to sugestia od @HughF jest najlepsza. Jeśli chcesz stosunku jakości do ceny i po prostu instalacji, to Pylontech wciąż jest najlepszy.

Zawsze jest to kwestia indywidualna, ale zarówno opcje Pylontech, jak i Seplos Mason mają silne poparcie i dobrą reputację niezawodności. Gdybym miał zaczynać od nowa, wybrałbym system, który @HughF zasugerował, ale w tamtym czasie uznałem, że warto zapłacić trochę więcej za system "plug and play". Dużo zależy od tego, jak bardzo ktoś chce zagłębić się w szczegóły okablowania systemu, z pewnym naciskiem na ryzyko związane z systemami wysokoprądowymi, a także z urządzeniami o napięciu sieciowym. Żadna z tych rzeczy nie jest nielegalna, ale wymaga zdrowego rozsądku i zdrowego szacunku dla związanego z tym ryzyka.
Zniechęciła mnie pylontech, ponieważ nie miałem miejsca na szafę serwerową w moim ganku. Pionowa obudowa Mason pasowała ładnie do ściany.

Jeśli pokryję mój dach panelami słonecznymi, mogę rozważyć dodanie kolejnych 15 kWh do konfiguracji, aby uzyskać 45.

#25 ·
Jakieś rekomendacje?
Mam wczesny falownik GivEnergy AC oraz akumulatory 5,2 i 2,6.

Gdybym miał to robić ponownie, myślę, że unikałbym GE, ponieważ jesteś związany z ich ekosystemem, a ich BMS czasami ma problemy z zarządzaniem dwoma akumulatorami.

Jeśli masz umiejętności, zdecydowanie postępuj zgodnie z powyższą radą i nie używaj GE.

Kluczowe jest to, jak BMS współpracuje z wieloma akumulatorami i wsparcie, jeśli coś pójdzie nie tak.

Powinienem więc dokładnie przeanalizować te kwestie.

Moje problemy z akumulatorami zwykle występują, gdy gram w grę eksportową z Agile. Dużo ładowania/rozładowywania wydaje się powodować problemy z BMS.

Jeśli twoim przypadkiem użycia jest proste ładowanie w nocy i stałe rozładowywanie, to powoduje mniej problemów.

Kolejną kluczową kwestią, aby BMS działał prawidłowo, jest regularne całkowite rozładowywanie i ponowne ładowanie systemu, aby odpowiednio go skalibrować.

Na koniec, lepiej mieć system nieco poniżej swoich wymagań, aby jak najlepiej wykorzystać wydane pieniądze.

#26 ·
Mam wczesny falownik GivEnergy AC i akumulator 5,2 i 2,6.

Gdybym miał to robić jeszcze raz, myślę, że unikałbym GE, ponieważ jesteś związany z ich ekosystemem, a ich BMS czasami ma problemy z zarządzaniem dwoma akumulatorami.

Jeśli masz umiejętności, zdecydowanie postępuj zgodnie z powyższą radą i nie używaj GE.

Kluczowe jest to, jak BMS współpracuje z wieloma akumulatorami i wsparcie, jeśli coś pójdzie nie tak.

Powinienem więc dołożyć należytej staranności w tych kwestiach.

Moje problemy z akumulatorami zwykle występują, gdy gram w grę eksportową z Agile. Dużo ładowania / rozładowywania wydaje się powodować problemy z BMS.

Jeśli twoim przypadkiem użycia jest proste ładowanie w nocy i stałe rozładowywanie, powoduje to mniej problemów.

Drugim kluczowym punktem, aby zadowolić BMS, jest regularne całkowite rozładowywanie i ponowne ładowanie systemu, aby utrzymać go w odpowiedniej kalibracji.

Na koniec lepiej mieć system nieco poniżej wymagań, aby jak najlepiej wykorzystać wydane pieniądze.
+1 za należytą staranność, mam system Growatt i chociaż był dość niezawodny, być może będę musiał go zezłomować i zacząć od nowa ze względu na wyjście 3 kW falownika i maksymalną pojemność akumulatora mniejszą niż potrzebujemy po posiadaniu pompy ciepła, z perspektywy czasu powinienem był dostać system, w którym możemy wymieniać części, takie jak falownik, ponieważ nasze potrzeby się zmieniły

#27 ·
Próba zgadnięcia przyszłości jest zawsze trudna, a nowa technologia może sprawić, że pierwotne wybory staną się zbędne.

Z pewnością, jeśli uważasz, że zamierzasz zwiększyć zużycie energii elektrycznej, to wydajność falownika jest kluczowa.

Technologia akumulatorów dojrzewa, ale wciąż uważam, że być może jesteśmy na krawędzi przez jeszcze kilka lat.

Systemy GE zostały wdrożone dla osób z niewielką wiedzą techniczną, a na forum GE obserwuje się wzrost liczby osób z minimalną wiedzą, które próbują uporać się z usterkami i domniemanymi usterkami, ponieważ nie rozumieją technologii.

GE jako firma cierpi na bóle wzrostu i słabe zarządzanie wyższego szczebla w miarę rozwoju. Utracili podobno wielu pracowników helpdesku i dokonali złych wyborów w zakresie zarządzania wydaniami, co skomplikowało problemy ze wsparciem.

#29 ·
Próba przewidywania przyszłości jest zawsze trudna, a nowe technologie mogą sprawić, że pierwotne wybory staną się zbędne.

Z pewnością, jeśli uważasz, że zamierzasz zwiększyć zużycie energii elektrycznej, to wydajność falownika jest kluczowa.

Technologia akumulatorów dojrzewa, ale wciąż myślę, że być może jesteśmy na krawędzi przez kilka kolejnych lat.

Systemy GE zostały wdrożone dla osób z niewielką wiedzą techniczną, a na forum GE obserwuje się wzrost liczby osób z minimalną wiedzą, które próbują uporać się z usterkami i domniemanymi usterkami, ponieważ nie rozumieją technologii.

GE jako firma cierpi na bóle wzrostu i słabe zarządzanie wyższego szczebla w miarę rozwoju. Podobno stracili wielu pracowników helpdesku i dokonali złych wyborów w zakresie zarządzania wydaniami, co skomplikowało problemy z obsługą.
Niestety, istnieje wiele problemów związanych z firmami, które nie są tak kompetentne, jak mogłyby być w tym sektorze. To samo dotyczyło jednak lat. Zwykle odwiedzałem pokazy w centrum budowy domów w Swindon i prawie zawsze było tam jednego lub dwóch nowych dostawców paneli słonecznych, akumulatorów lub pomp ciepła. Niestety, bardzo często ich własna wiedza na temat sprzedawanych produktów była bardzo często ograniczona, czasami niebezpieczna. Forum budowy domów, na którym kiedyś byłem, było pełne takich obserwacji.

Jednym z problemów wydaje się być bardzo często to, że producenci importowanych zestawów (a większość z nich jest importowana) nie są zbyt dobrzy w zapewnianiu szczegółowych szkoleń technicznych i wsparcia swoim agentom. Sama bariera językowa wystarczy, aby spowodować problemy. Pamiętam, jak pytałem jednego brytyjskiego dostawcę o charakterystykę ich falownika akumulatorowego sprzężonego z prądem zmiennym, a konkretnie o to, czy istnieje połączenie N do PE, gdy działa w trybie off-grid. Nie potrafili mi tego powiedzieć i nie mogli uzyskać odpowiedzi od producenta.

Jest to dość fundamentalne dla możliwości korzystania z systemu poza siecią. W końcu poszedłem do nich i dokonałem kilku pomiarów na ich platformie demonstracyjnej. Wykazały one, że zasilanie było IT w trybie off-grid (podobnie jak w systemach EV V2L), więc w tym trybie wymagane było zewnętrzne połączenie N do PE. Wprowadziłem kilka zmian w ich platformie demonstracyjnej (po prostu dodałem dodatkowy blok kontaktowy do TS), co sprawiło, że urządzenie było bezpieczne w instalacjach w Wielkiej Brytanii. Niepokojące jest to, że firma ta zainstalowała już wiele z tych systemów, wszystkie działające jako IT w trybie off-grid. Nie jest to niebezpieczne, nie różni się od używania V2L lub przenośnego generatora, ale nie jest tak bezpieczne, jak powinno być.

#31 ·
Lokalizacja jest zawsze najlepszym rozwiązaniem, może nie najtańszym na początku, ale masz dużą szansę na uzyskanie konserwacji i serwisu w nadchodzących latach od kogoś, kto rozumie instalację. Problem z firmami marketingowymi, które powstały, aby czerpać zyski z dotacji itp., polega na tym, że bardzo często są one znacznie lepsze w marketingu i reklamie niż po stronie technicznej. Często po prostu zlecają pracę podwykonawcom, więc ostatecznie płacisz za dwie firmy, a nie tylko za jedną.

Znalezienie kogoś kompetentnego to zawsze wyzwanie. Szczerze mówiąc, nie wiem, jak najlepiej znaleźć kogoś, ponieważ naprawdę dobrzy ludzie często nie muszą się reklamować, ponieważ otrzymują więcej pracy, niż mogą obsłużyć, z polecenia pocztą pantoflową. Trudno ich znaleźć, jeśli jesteś poza tym kręgiem. To, czego nauczyłem się budując ten dom, to to, że można poznać dobrych ludzi z innych zawodów. Na przykład usłyszałem o dekoratorze od naszego tynkarza (okazało się, że jest bardzo dobry). Z kolei doprowadziło to do rekomendacji dla glazurnika, który wykonał doskonałą pracę przy układaniu mnóstwa podłóg z trawertynu. Ogólnie rzecz biorąc, ludzie nie polecają innych zawodów, którzy nie są tak dobrzy, ponieważ źle to o nich świadczy, jeśli coś pójdzie nie tak.

#56 ·
Czy ten wątek przyniósł jakieś rekomendacje z pierwszej trójki, które ludzie mogą przejrzeć, aby zobaczyć, jak spełniają swoje potrzeby/oczekiwania? Jeśli chodzi o gotowe rozwiązania, a nie samodzielne budowy.

Jeśli przeprowadzę się w tym roku, co jest możliwe, będę chciał to zrobić. Jeśli nie, i zamiast tego przeprowadzę dość poważny remont plus renowacje w moim obecnym domu, prawdopodobnie skorzystam z okazji, aby odnowić swój zestaw. Podobnie jak @Thomas Carter, mam hybrydowy falownik i baterie Growatt, które, choć stabilne, nie są odpowiednie dla mojego profilu użytkowania i zmian w zużyciu energii od czasu, gdy pierwotnie wszystko zainstalowałem.

Moja lista to GivEnergy All-in-One z bramką, Tesla Powerwall 3 z bramką lub baterie Pylontech US5000-B z odpowiednim falownikiem hybrydowym, ale takim, który mogę zintegrować z Home Assistant.

GivEnergy i Tesla to baterie o stałej pojemności i potrzebowałbym po dwie z każdego, aby pokryć moją pojemność. Z Pylontech mógłbym zacząć od 3, ale co najważniejsze, dodać więcej później (sam, nie trzeba płacić komuś innemu za instalację) do maksymalnie 6 bez większego wysiłku.

Jedyną inną pozycją, którą umieściłem na liście, aby potencjalnie zastąpić jedną z moich opcji, jest Sigenergy SigenStor 5-w-1, ale nie znalazłem żadnych informacji na temat tego, jak dobrze lub w inny sposób może się zintegrować z Home Assistant.

Akceptując fakt, że forum może być często bardziej negatywne ze względu na charakter postów od osób podkreślających problemy bardziej niż sukcesy, jestem teraz mniej przekonany, że GivEnergy jest właściwą odpowiedzią.

owns 2025 Kia EV6 GT-Line S
  • Like
Reactions: Rbrian
#57 ·
Zaakceptowanie forum może być często bardziej negatywne ze względu na charakter postów osób podkreślających problemy bardziej niż sukces
Tak, słuszna uwaga i nie mam rozwiązania typu „wszystko w jednym” od GE.

Opierając się na tym, co wiem teraz, od kiedy po raz pierwszy dostałem baterię, moim osobistym zdaniem, jeśli masz umiejętności, wybierz Pylontech, ponieważ masz kontrolę i tak długo, jak HA pozostanie obsługiwane (myślę, że to w 100% pewny zakład), możesz rozwijać i dostosowywać swoje rozwiązanie.

Dla każdego, kto nie ma umiejętności, wybrałbym Teslę, ponieważ uważam, że ta firma ma lepszą żywotność.

GE byłoby trzecim wyborem, ale nadal jest to ważny wybór, ponieważ cena może przekonać ludzi. GE cierpi na problemy wzrostu, ponieważ firma przechodzi od start-upu do dużej firmy. Jeśli kierownictwo może się uczyć i dostosowywać, nadal może to być dobra firma...

#58 ·
Chyba głównie chodzi o falownik i jego interfejs itp.? Jeśli dostaniesz dobry falownik i bramę, którą łatwo zarządzać, to powinno mieć sens posiadanie tańszych baterii. Problem może polegać na tym, że firmy takie jak GE i Tesla wiążą cię ze swoim ekosystemem, ale inne opcje mogą nie oferować tego samego poziomu funkcji. Czy istnieje dobrze posortowany i wyposażony wysokiej klasy falownik (nie wiem, może solaredge), który jest kompatybilny z bateriami innych firm (takimi jak pylon tech)? Czy będzie to dostępna opcja?

#60 ·
Chyba głównie chodzi o falownik i jego interfejs itp.?
Jeśli masz dobry falownik i bramę, którymi łatwo zarządzać, to powinno mieć sens posiadanie tańszych akumulatorów. Problem może polegać na tym, że firmy takie jak GE i Tesla wiążą Cię ze swoim ekosystemem, ale inne opcje mogą nie oferować tego samego poziomu funkcji.

Czy istnieje dobrze posortowany i wyposażony wysokiej klasy falownik (Idk, może solaredge), który jest kompatybilny z akumulatorami innych firm (takimi jak pylon tech)? Czy to będzie dostępna opcja?
Zgadzam się, zwłaszcza w kwestii firm, które chcą zamykać ludzi w swoich własnych, zastrzeżonych systemach. Opcja, o której wspomina @Leonids, jest dobra. Zestaw Victron jest absolutnie solidny, istnieje od lat i jest bardzo szanowany przez społeczność off-grid. Jest również niezwykle wszechstronny i może być używany z szeroką gamą akumulatorów 48 V i będzie działał z prawie każdym systemem sterowania, od własnego po coś takiego jak Home Assistant.

Akumulatory do szaf rack mają sens dla każdego, kto uważa, że może potrzebować zmienić lub ulepszyć swój system, ponieważ są modułowe i działają przy bezpiecznym napięciu, co ułatwia samodzielną zmianę. Moim zdaniem najlepsze byłyby akumulatory do szaf rack Pylontech, po prostu dlatego, że używam sześciu z nich od ponad trzech lat i działają bez zarzutu.

#61 ·
Mamy falownik GE AC i 15 kWh baterii, plus oddzielny falownik PV (z taryfą FIT).

Gdybym miał to zrobić jeszcze raz, zrobiłbym to z zestawem Victron i akumulatorem Fogstar o pojemności 30 kWh.
Dobry punkt dotyczący Victron - Czy zestaw Victron i zestaw ogniw Fogstar LiFePo4 mogą być najtańszym systemem DIY, jaki można uzyskać, a jednocześnie dość pancernym i wysokiej jakości?

#62 ·
Zestaw Victron jest całkiem dobry (używałem go wcześniej), podobnie jak Schneider (który był Xantrexem, który był Trace) i Outback.

Jeśli chodzi o „wydajność na cm3 przestrzeni fizycznej”, prawdopodobnie zasugerowałbym Sunsynk. Ich jednostka 8kW jest bardzo wydajna. Z pewnością ma swoje problemy, ale powiedziałbym, że jest prawdopodobnie lepsza niż sprzęt Outback, którego używałem wcześniej.

Victron wydaje się być nieco ograniczony w swojej ofercie mppt w porównaniu z falownikami hybrydowymi.

#64 ·
Zestaw Victron jest całkiem dobry (używałem go wcześniej), podobnie jak Schneider (który był Xantrex, który był Trace) i Outback.

Jeśli chodzi o 'wydajność na cm3 przestrzeni fizycznej', prawdopodobnie zasugerowałbym Sunsynk. Ich jednostka 8kW jest bardzo wydajna. Ma swoje problemy, jasne, ale powiedziałbym, że jest prawdopodobnie lepsza niż sprzęt Outback, którego używałem wcześniej.

Victron wydaje się być nieco ograniczony w swojej ofercie mppt w porównaniu z falownikami hybrydowymi.
Tak, Sunsynk byłby moją budżetową alternatywą dla Victron.

#73 ·
FWIW (i tylko żeby było jasne, to nie jest rekomendacja!) przepisy dotyczące okablowania nie mają zastosowania do żadnego obwodu SELV, a pakiety akumulatorów 48 V i wszystkie powiązane okablowanie i połączenia, aparatura łączeniowa, bezpieczniki itp. wchodzą w skład tej kategorii. Jeśli chodzi o stronę niskiego napięcia (w zasadzie napięcie sieciowe), to chociaż obowiązują przepisy dotyczące okablowania (obecnie BS7671:2018 Amndt 3), żadne przepisy nie są łamane przez kompetentną osobę wykonującą pracę zgodnie z tymi przepisami. Przepisy nie są prawem i nikt nie może być ścigany za ich nieprzestrzeganie, chociaż oczywiście byłoby to trochę szalone. Jedynym problemem prawnym związanym z pracami DIY na obwodach niskiego napięcia jest część P przepisów budowlanych i mają one zastosowanie tylko w Anglii i Walii (nie w Szkocji, nie jestem pewien co do Irlandii Północnej lub Wyspy Man itp.). Ponadto nie ma przepisów, które uniemożliwiałyby majsterkowiczowi złożenie wniosku do lokalnego organu kontroli budowlanej i zażądanie poświadczenia zgodności zgodnie z częścią P przepisów budowlanych, w ten sam sposób, w jaki można by to zrobić budując rozbudowę lub montując nowe okna.

Organizacje branżowe starają się ze wszystkich sił, aby uczynić rzeczy zamkniętym sklepem, nawet do tego stopnia, że ​​odmawiają emerytowanym członkom wykonywania jakiejkolwiek pracy, która podlega części P. To nic innego jak protekcjonizm i niezwykle irytujące dla tych, którzy są na emeryturze, kompetentni, mają dziesięciolecia doświadczenia, a mimo to nie wolno im okablować nowego obwodu we własnym domu.

#74 ·
FWIW (i tylko dla jasności, to nie jest rekomendacja!) przepisy dotyczące okablowania nie mają zastosowania do żadnego obwodu SELV, a akumulatory 48 V i wszystkie powiązane okablowanie i połączenia, aparatura rozdzielcza, bezpieczniki itp. wchodzą w skład tej kategorii. Jeśli chodzi o stronę niskiego napięcia (w zasadzie napięcie sieciowe), to chociaż obowiązują przepisy dotyczące okablowania (obecnie BS7671:2018 Amndt 3), żadne przepisy nie są łamane przez kompetentną osobę wykonującą pracę zgodnie z tymi przepisami. Przepisy nie są prawem i nikt nie może być ścigany za ich nieprzestrzeganie, chociaż oczywiście byłoby to trochę szalone, żeby tego nie robić. Jedynym problemem prawnym związanym z pracami typu „zrób to sam” na obwodach niskiego napięcia jest część P przepisów budowlanych i mają one zastosowanie tylko w Anglii i Walii (nie w Szkocji, nie jestem pewien co do Irlandii Północnej lub Wyspy Man itp.). Ponadto nie ma przepisów, które uniemożliwiałyby majsterkowiczowi złożenie wniosku do lokalnego organu kontroli budowlanej i poproszenie o poświadczenie zgodności z częścią P przepisów budowlanych, w taki sam sposób, jak można by to zrobić przy budowie rozbudowy lub montażu nowych okien.

Organy branżowe starają się z całych sił, aby sprawy były zamknięte, nawet do tego stopnia, że ​​odmawiają emerytowanym członkom wykonywania jakichkolwiek prac, które podlegają części P. To nic innego jak protekcjonizm i niezwykle irytujące dla tych, którzy są na emeryturze, kompetentni, mają dziesięciolecia doświadczenia, a mimo to nie wolno im podłączać nowego obwodu we własnym domu.
Jaka jest definicja kompetentnej osoby? Nie mam żadnego przeszkolenia ani kwalifikacji elektrycznych, ale mam pewne doświadczenie i dokładnie zbadałem temat przed wykonaniem pracy. Uważam się za kompetentnego, ale wątpię, czy zdałoby to egzamin w sądzie.

#77 ·
Bardzo dziękuję wszystkim za Wasze rekomendacje! Produkty Dura5 i SigEnergy wydają się spełniać wymagania, jednak dokumentacja Dura5 jest bardzo skąpa i sprzeczna - wszyscy, którzy ją sprzedają, oceniają ją na IP65, ale instrukcja online podaje IP20 (!). Problem z SigEnergy polega na tym, że brama jest dość duża i trzeba ją zamontować na ścianie.

Mam również wyzwanie, ponieważ zewnętrzna ściana, której chcę użyć, ma zainstalowane 90 mm EWI, co utrudni zakotwiczenie ciężaru 140 kg++. Oba rozwiązania można montować na podłodze, ale trzeba je jakoś zakotwiczyć...