Speak EV - Electric Car Forums banner

Porady dotyczące (przyszłych) wymagań dotyczących ładowania pojazdów elektrycznych dla nowo wybudowanych nieruchomości

6.3K views 41 replies 17 participants last post by  Trevor Larkum  
#1 ·
Przechodzimy wczesne etapy planowania nowej budowy nieruchomości i chociaż obecnie nie mam pojazdu elektrycznego, jest bardzo prawdopodobne, że mój następny pojazd i prawdopodobnie samochód mojej żony również będą elektryczne.
Mamy garaż bezpośrednio przylegający do domu i chciałbym spróbować zainstalować całe okablowanie podczas budowy domu. Rozumiem, że technologia ciągle się zmienia, ale wszystko, co mogę zrobić, tylko ułatwi sprawy w przyszłości.

Mam nadzieję, że ktoś pomoże w poniższych kwestiach lub przedstawi lepsze sugestie;
  1. Aby mieć dwa pojazdy elektryczne, uważam, że najprawdopodobniej będziemy potrzebować zasilania 80A. Spróbuję poprosić o to od samego początku, ale rozumiem również, że niektórzy z DNO mogą również uaktualnić to bezpłatnie?
  2. Z tego, co czytałem, brytyjskie przepisy budowlane dotyczące budynków mieszkalnych mają się wkrótce zmienić, aby sugerować, że wszystkie nowe budowy domów muszą obejmować ładowanie pojazdów elektrycznych. Czy weszło to już w życie, czy jest jakaś data?
  3. Czy ktoś zna nowe wymagania, tzn. co musi być zapewnione? tzn. czy należy zapewnić domową ładowarkę ścienną do pojazdów elektrycznych, czy tylko połączenie z puszką przyłączeniową?
  4. Przypuszczalnie przepisy budowlane wymagają jedynie dodania pojedynczego punktu.
Dzięki z góry.

#2 ·
Cześć, jeśli chcesz mieć 2 samochody elektryczne w przyszłości, będziesz potrzebować więcej niż 80A. 100A to to, co wybiera większość osób.
Większość EVSE ma 7,5 kW 32A, więc to już 62A plus prysznic elektryczny 40A.
Być może będziesz musiał zaopatrzyć się w EVSE z podziałem obciążenia lub trójfazowy do swojej nieruchomości.
Prawdopodobnie po prostu uzyskaj zasilanie 32A do garażu.

#3 · (Edited)
2. 3. i 4. Myślę, że to raczej mocna sugestia niż obowiązkowy wymóg. W końcu wiele nowych budynków i tak nie ma dedykowanego parkingu bezpośrednio przylegającego do domu. Wiele z nich ma miejsce w pobliżu na terenie wspólnym, a nie tam, gdzie można zamontować ładowarkę. Zaplanuj podzielenie głównego zasilania z licznika na dwa oddzielne przebiegi kablowe. Jeden do CU dla domu, a drugi do CU w garażu. Zainstaluj również rurę od licznika do garażu, która jest wystarczająco duża, aby później przeciągnąć przez nią więcej kabli - takich jak Ethernet, dane lub kable sygnałowe. Proste zabezpieczenie na przyszłość. I zainstaluj linę do ciągnięcia w tym celu. Dotacja na montaż wallboxa EV wkrótce zostanie wycofana i na tym etapie wystarczy po prostu dostarczyć zasilanie do CU w garażu o odpowiednim rozmiarze. Z późniejszymi planami po prostu używając tego CU do dowolnego wybranego sprzętu.

#5 ·
Z dużym prawdopodobieństwem będziesz musiał zastosować współdzielenie obciążenia dla dwóch punktów ładowania z zasilania jednofazowego i w rzeczywistości nie jest to w ogóle problem dla większości ludzi. Szanse na to, że oba EV będą musiały ładować się w tym samym czasie, są w rzeczywistości dość niskie (mamy dwa EV i dwa punkty ładowania. Na etapie planowania po prostu upewniłbym się, że są kable 6 mm² do miejsc, w których uważasz, że musisz zamontować punkty ładowania. Dobrym pomysłem jest również pozostawienie miejsca na skrzynkę przyłączeniową po stronie zasilania. Poza tym nie sądzę, żeby było coś jeszcze, czym warto się przejmować. Jako osoba, która zaprojektowała i zbudowała dom w zabudowie własnej, mogę dać jedną wskazówkę: włóż mnóstwo kanałów kablowych - wszędzie tam, gdzie myślisz, że możesz potrzebować zasilania w przyszłości, po prostu włóż kanał z linką do wciągania. Oszczędza to ogromną ilość kłopotów później, gdy nagle zdecydujesz, że potrzebujesz oświetlenia ogrodu, bramy elektrycznej, zasilania dla CCTV lub czegokolwiek innego. Włożenie kanałów kosztuje również grosze w ogólnym schemacie rzeczy.

#6 ·
2., 3. i 4. Myślę, że to raczej mocna sugestia niż obowiązkowy wymóg. Nie, będzie to obowiązkowe, jeśli miejsce parkingowe znajduje się w granicach nieruchomości (szczegóły zostaną podane), ale zdecydowanie jest to część zaktualizowanych przepisów budowlanych, znajdę fragment dokumentu konsultacyjnego, który się do tego odnosi...

#7 ·
"2. 3. i 4. Myślę, że to tylko mocna sugestia, a nie obowiązkowy wymóg." Nie, będzie to obowiązkowe, jeśli miejsce parkingowe znajduje się w granicach nieruchomości (szczegóły zostaną podane), ale zdecydowanie jest to część zaktualizowanych przepisów budowlanych, znajdę fragment dokumentu konsultacyjnego, który się do tego odnosi..

#10 ·
Przynajmniej jeden DNO wymaga 100A 3-fazowego dla wszystkich nowo budowanych nieruchomości. Byłoby bardzo mądrze zrobić podobnie.

Wykonaj wstępne okablowanie dla 2x 11kW punktów ładowania BEV. Wykonaj okablowanie dla 3-fazowej płyty indukcyjnej, nawet jeśli nie montujesz jej w tej chwili. Prawdopodobnie będziesz również chciał 3-fazową pompę ciepła (ASHP). Zostaw więc na to miejsce.

#35 ·
Przynajmniej jeden DNO wymaga 100A 3-fazowego dla wszystkich nowo budowanych nieruchomości. Byłoby bardzo mądrze zrobić podobnie.

Wykonaj wstępne okablowanie dla 2x 11kW punktów ładowania BEV. Wykonaj okablowanie dla 3-fazowej płyty indukcyjnej, nawet jeśli nie montujesz jej w tej chwili. Prawdopodobnie będziesz również chciał 3-fazową pompę ciepła. Zostaw więc na to miejsce.
Który DNO?

#11 ·
Niektóre z udzielanych Ci porad mogą prowadzić do ogromnych kosztów. Bardzo dobrze jest powiedzieć swojemu dostawcy energii elektrycznej, że planujesz te wszystkie rzeczy, ale nie zdziw się, jeśli zdecydują się obciążyć Cię ogromną wyceną za instalację z modernizacją transformatorów. Miałem podłączenie do prądu dla mojego własnego budynku za mniej niż 2000 funtów, a znajomy w pobliżu musiał zapłacić za modernizację transformatora 15 000 funtów. Upewnij się, że okablowanie jest przygotowane na przyszłość, to rozsądna rada.

#12 ·
Niektóre z rad, które otrzymujesz, mogą prowadzić do ogromnych kosztów. Bardzo dobrze jest powiedzieć swojemu dostawcy energii elektrycznej, że planujesz te wszystkie rzeczy, ale nie zdziw się, jeśli zdecydują się uderzyć cię ogromną wyceną za instalację z ulepszeniami transformatorów. Miałem podłączenie do prądu dla mojego własnego budynku zainstalowane za mniej niż 2000 funtów, a znajomy w pobliżu musiał zapłacić za ulepszenie transformatora 15 000 funtów. Upewnij się, że okablowanie jest w przyszłych punktach, to rozsądna rada.
Wycena nic nie kosztuje, więc jeśli budowa jest nadal na etapie planowania, szaleństwem jest się tego nie dowiedzieć

#14 ·
Pewnego ranka ktoś zapukał do naszych drzwi, to było z Electricity North West - zostali poinformowani, że kilka miesięcy temu zainstalowaliśmy ładowarkę do samochodów elektrycznych i teraz zdali sobie sprawę, że jesteśmy podłączeni do zasilania pętlowego - sprawdzą, ile będzie kosztować dodanie 3 faz zamiast tego, więc może uda mi się to tanio załatwić.

#16 ·
Zdecydowanie wybierz 3-fazowy, jeśli możesz, i nie jest to wygórowana cena od Twojego DNO.

Pewnego ranka ktoś zapukał do drzwi, to było z Electricity North West - zostali poinformowani, że kilka miesięcy temu zainstalowaliśmy ładowarkę do pojazdów elektrycznych i teraz zdali sobie sprawę, że jesteśmy podłączeni do pętli zasilania - sprawdzą, ile będzie kosztować dodanie 3 faz, więc może uda mi się to zdobyć za tanie pieniądze.
Obszar ten jest bardzo nowoczesny, z innymi, niedawno wybudowanymi nieruchomościami w pobliżu. Nie mogę jeszcze z całą pewnością powiedzieć, jaki transformator został zainstalowany, ale skoro jest bardzo nowy, mam nadzieję, że jest 3-fazowy.
Czy płacisz DNO tylko za rodzaj połączenia z góry (1-fazowe/3-fazowe), czy też będą większe, bieżące miesięczne koszty za posiadanie zasilania 3-fazowego w porównaniu do 1-fazowego?

#19 ·
Kolega za rogiem kupił Priusa z wtyczką i zamontował do niego ładowarkę ścienną. Później dowiedziałem się, że kiedy PodPoint przyszedł zainstalować, zauważyli, że jego dom był na 3P i zgodził się, aby DNO zmieniło go na jednofazowy, aby uniknąć konieczności powrotu PP w celu zamontowania innego urządzenia. Nie mogłem uwierzyć, że na to się nabrał.

#24 ·
No to mnie zaskoczyłeś, nigdy nie widziałem takiego w ciągu ponad czterdziestu lat zabawy z elektrycznością, a tu nagle dwa się pojawiają . . .

W mojej okolicy nawet najbardziej odległe miejsca wydają się mieć 3-fazowe 11 kV, może dlatego, że jest tu dużo gospodarstw rolnych.
Ma sens, jeśli na ostatnim transformatorze jest duże obciążenie, ale jeśli to tylko kilka domów z małym PMT, nie ma potrzeby przedłużania wszystkich 3 faz do końca zasilacza.

#42 ·
Powrót do OP: kiedy doprowadzasz zasilanie do garażu, poprowadź również Ethernet (lub użyj kabla EV-Ultra, który zawiera oba). Jest to wymagane dla systemów magazynowania energii z akumulatorów i punktów ładowania obsługujących energię słoneczną, a także punktów ładowania z ograniczeniem obciążenia.