Speak EV - Electric Car Forums banner

Ładowarka Aptiv Delphi 3-pinowa migające czerwone światło awarii

2 reading
14K views 16 replies 6 participants last post by  SmartBear  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Mam nadzieję, że ktoś może mi pomóc lub spotkał się z tym samym problemem, który mam. Używam ładowarki domowej Aptiv Delphi 3-pin od kilku miesięcy bez problemów. Dopiero w zeszłym tygodniu, kiedy ją podłączyłem, zauważyłem, że zaczęła migać lampka błędu. Migała ciągle 3 razy, następnie pauza na 1 sekundę, a potem znowu 3 razy. Trwa to w kółko i w kółko. Próbowałem różnych gniazdek w domu, a także moja żona próbowała w pracy.

Jest to ładowarka, która była dostarczana z BMW, ale używam jej w moim hybrydowym Volvo XC90 plug-in. Używam również przedłużacza.

Załączyłem kilka zdjęć, jeśli to pomoże.

Dzięki z góry!

Attachments

#2 ·
#11 ·
Instrukcja

Prawdopodobnie wtyczka, może gniazdo w przedłużaczu, wtyczka w przedłużaczu lub gniazdo w ścianie.
Do tego potrzebujesz przedłużacza o dużej wytrzymałości, ale ciągłe użytkowanie i tak może spowodować awarię wtyczki lub gniazda.
Najlepiej wymienić na odpowiedni punkt ładowania.
Bardzo dziękuję za to! Właśnie kupiłem mój pierwszy samochód elektryczny i to jest ładowarka, z którą on przychodzi, więc cieszę się, że mam te informacje, zanim dotrze!!

#8 ·
Chodzi mi o to, że MOŻNA mieć punkt ładowania bez podjazdu...

Dotacja rządowa nie zostałaby wypłacona, gdybyś tego nie zrobił, ale nic nie powstrzymuje elektryka przed zainstalowaniem takiego.

Po prostu zależy to od tego, czy uda ci się wymyślić odpowiednie fizyczne rozwiązanie.

Do długotrwałego użytku, jeśli zamierzasz nadal korzystać z przenośnej ładowarki, sugeruję, abyś kupił taką z gniazdem komandorskim 16A zamiast zwykłej 3-pinowej wtyczki domowej. Podobnie użyj przedłużacza i gniazda komandorskiego w swoim domu.
OK. Nie zdawałem sobie z tego sprawy. Mam przedni ogród z ceglanym murem. Więc potencjalnie mógłbym zamontować urządzenie do wewnętrznej części ściany. Mam również miejsce parkingowe dla osób niepełnosprawnych przed moim domem.

#10 ·
Czy wtyczka lub gniazdko ścienne nagrzewa się teraz bardziej niż wcześniej? Myślę, że wewnątrz wtyczki zasilania znajduje się czujnik temperatury (nieznanego typu), który monitoruje wtyczkę/gniazdko pod kątem przegrzania. Nie udało mi się jeszcze odkryć typu używanego czujnika, ale najprawdopodobniej jest to termistor typu koralikowego, ponieważ są one najtańsze i dobre do około 50°C. Jaką rezystancję stosują, również nie ustaliłem.

#14 ·
O ile gniazdo EV nie posiada dodatkowego zabezpieczenia chroniącego przed ryzykiem otwartej usterki PEN lub upływu prądu stałego do ziemi, nie będzie tak bezpieczne jak zainstalowany punkt ładowania, obawiam się. Stałe punkty ładowania zawierają to obowiązkowe zabezpieczenie, aby znacznie zmniejszyć ryzyko porażenia prądem podczas ładowania. Przenośne punkty ładowania nie zawierają tego samego zabezpieczenia, nie muszą, ponieważ nie są objęte przepisami bezpieczeństwa elektrycznego, które mają zastosowanie do instalacji domowych.

Konsekwencją tego jest to, że oprócz ryzyka przegrzania wtyczki (które może być złagodzone przez wykrywanie temperatury wtyczki), zawsze istnieje znacznie większe ryzyko podczas korzystania z przenośnego punktu ładowania, a nie zainstalowanego. Zazwyczaj można również uzyskać dotację rządową, aby pomóc w pokryciu kosztów instalacji punktu ładowania.

#15 ·
O ile gniazdo EV nie posiada dodatkowej ochrony bezpieczeństwa, która obejmuje ryzyko związane z otwartym błędem PEN lub upływem prądu stałego do ziemi, nie będzie tak bezpieczne jak zainstalowany punkt ładowania, obawiam się. Stałe punkty ładowania obejmują tę obowiązkową ochronę bezpieczeństwa, aby znacznie zmniejszyć ryzyko porażenia prądem podczas ładowania. Przenośne punkty ładowania nie zawierają tej samej ochrony bezpieczeństwa, nie muszą, ponieważ nie są objęte przepisami bezpieczeństwa elektrycznego, które mają zastosowanie do instalacji domowych

Konsekwencją tego jest to, że oprócz ryzyka przegrzania wtyczki (które może być złagodzone przez pomiar temperatury wtyczki) zawsze istnieje znacznie większe ryzyko podczas korzystania z przenośnego punktu ładowania, a nie zainstalowanego. Zazwyczaj można uzyskać dotację rządową, aby pomóc w pokryciu kosztów instalacji punktu ładowania.
Ach, to dobrze wiedzieć, dziękuję, przekażę to mężowi. Jak więc ludzie ładowali samochody elektryczne za pomocą wtyczek "granny" zanim dostępne były ładowarki ścienne? Dlaczego nadal jest to opcja?

Niestety dotacje rządowe nie są już dostępne, jeśli jesteś właścicielem domu. Tylko jeśli wynajmujesz :(