Speak EV - Electric Car Forums banner

Niebieski płyn chłodniczy

1 reading
27K views 33 replies 18 participants last post by  Peter Jay  
#1 ·
Zauważyłem, że niebieski płyn chłodniczy w moim 9-miesięcznym e-Niro 4+ jest poniżej minimalnego poziomu. Instrukcja mówi:
"Poziom płynu chłodniczego powinien być uzupełniony między oznaczeniami F (MAX) i L (MIN) z boku zbiornika płynu chłodniczego, gdy komora silnika jest zimna. Gdy poziom płynu chłodniczego (w zbiorniku) jest niski, należy zlecić sprawdzenie pojazdu autoryzowanemu dealerowi/partnerowi serwisowemu Kia. Używaj tylko przeznaczonej wody chłodniczej do pojazdów elektrycznych, dodanie innych rodzajów wody lub płynu przeciw zamarzaniu może uszkodzić pojazd."​

Zadzwoniłem więc do działu serwisowego dealera Kia, u którego kupiłem samochód, aby zapytać, czy mogą mi go uzupełnić. Powiedzieli, że mogą, ale mogę to zrobić sam, ponieważ wystarczy woda, aby go uzupełnić! Jest to wyraźnie sprzeczne z tym, co jest napisane w instrukcji. Inne wątki na Speakev również potwierdzają, że NIE należy tego robić. Zamiast kłócić się z pracownikami serwisu Kia (którzy i tak prawdopodobnie wlaliby do niego wodę), chciałbym zrobić to sam - poprawnie.

Czy ktoś wie, gdzie w Wielkiej Brytanii mogę kupić odpowiedni płyn chłodniczy? Szukałem, ale nic nie znalazłem. I tak, wiem, że jest drogi, ale mój samochód też był drogi i nie chcę go uszkodzić.

#2 ·
Myślałem, że widziałem to wspomniane na forum tutaj (gdzieś), ale pomyślałem, że dobrym powodem, dla którego pojazd powinien zostać sprawdzony przez kompetentny dział serwisowy, byłoby upewnienie się, że nie ma wycieku, który mógłby spowodować dalsze uszkodzenia, zanim napełni się go w ciemno.
A co oni rozumieją przez "wyznaczoną wodę chłodniczą"? Może być bezpiecznie uzupełniać małe ilości wodą dejonizowaną lub destylowaną, ale nie ryzykowałbym tego bez upewnienia się. Płyn chłodniczy to nie tylko woda!

#3 ·
Po prostu z ciekawości; Czy to ten sam niebieski, który miałem w moim Cortina, czy to nowy płyn chłodniczy i skończyły im się kolory, więc teraz zatoczyło koło?

#8 ·
Jeśli byłby to fantazyjny płyn chłodniczy, korek zbiornika miałby na nim plombę drucianą, tak jak Leaf i mój Golf (który ma różowy płyn chłodniczy).

Płyny chłodnicze bez zawartości wody istnieją, więc uważaj:

BEV mogłyby zrobić gorzej niż po prostu użyć zwykłego lekkiego oleju [silnikowego] zamiast płynu chłodniczego na bazie wody i podzielić się nim ze skrzynią biegów, aby szybciej się nagrzał, ponieważ mniejsze jest zapotrzebowanie na odprowadzanie energii cieplnej.

Może jakiś bio-olej, aby utrzymać środowiskowe referencje.

#6 ·
Jeśli poziom płynu chłodzącego jest niski, oznacza to, że masz wyciek i pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to go znaleźć, zanim zrobisz cokolwiek innego.

"Niebieski" płyn chłodzący w azjatyckich samochodach nie jest tym samym, co "niebieski" płyn chłodzący z eurocarparts itp. Zazwyczaj jest to DiaQueen lub podobny - prawie przezroczysty niebieski w porównaniu do ciemniejszego niebieskiego w większości fabryk.

Super Long Life Coolant (SLLC) | Engine | ILLUSTRATED SERVICE & PARTS GUIDE | MITSUBISHI MOTORS - Toyota, Nissan i koreańscy producenci mają własne marki.

Nie używaj "niebieskiego" płynu chłodzącego od producenta silników, ponieważ ryzykujesz uszkodzeniem pompy wodnej (zawiera on materiały ścierne).

Europejskim odpowiednikiem jest pomarańczowy płyn chłodzący GM "Dex-cool" (lub Triple QX orange, jeśli wybierasz się do Europcarparts).

Możesz kupić płyn DiaQueen w Wielkiej Brytanii, ale kosztuje on 3-5 razy więcej niż pomarańczowy (28-35 funtów za litr!) - to powiedziawszy, jeśli używasz Dex-cool, musisz opróżnić cały obieg płynu chłodzącego, przepłukać go wodą dejonizowaną (kosztuje to około 5 funtów/5 litrów), a następnie napełnić.

Woda destylowana/dejonizowana do uzupełniania/płukania jest ok. WODA Z KRANU NIE JEST (problemy z osadzaniem się kamienia).

Idealnie byłoby, gdybyś kupił markowy produkt Kia/Hyundai, jeśli możesz go dostać w rozsądnej cenie i upewnić się, że ma ten sam kolor. Nie mieszaj płynów chłodzących, ponieważ mogą się zdarzyć złe rzeczy (w najlepszym przypadku skrócona żywotność płynu chłodzącego, w najgorszym przypadku przyspieszone zużycie pompy wodnej i innych części).

#7 ·
Niebieski płyn chłodniczy w samochodach Kia/Hyundai ma niską przewodność elektryczną. Należy go uzupełniać tym samym rodzajem płynu, który powinien być dostępny w dziale części u dealerów.

Korek wlewu jest zabezpieczony przed manipulacją i ma specjalną etykietę - Korek nie jest łatwy do odkręcenia.

John.

• Like
Reactions: prawlin
#9 ·
Możesz po prostu nalegać, aby zobaczyli samochód, zamiast próbować zgadywać, jaki to typ.

Jak wspomniano, powinien to być szczelny system, który nigdy nie powinien przeciekać, chyba że wystąpi problem. Zabrałbym go do nich, żeby najpierw znaleźli źródło wycieku.

#10 · (Edited)
To bardzo specjalna rzecz. Nie dodawaj niczego innego niż oryginalny produkt Hyundai/Kia. Zdecydowanie żadnej wody!! Powinieneś zgłosić ich do Kia Polska za mówienie, żeby wlewać wodę! To oburzające.

Jest elektrycznie nieprzewodzący. Dealerzy Kia powinni mieć to w magazynie. Iirc to £25 za butelkę 2L. Samochód mieści aż 14L iirc!
Powinni uzupełniać to za darmo, ponieważ nie jest to element eksploatacyjny, zrobili to z moim przy pierwszym serwisie, chociaż musiałem argumentować, ponieważ mieli zamiar mnie za to obciążyć. Opuści fabrykę na właściwym poziomie, ale z uwięzionym pęcherzykiem powietrza, który ostatecznie przedostał się do zbiornika. Następnie poziom płynu spada, aby zastąpić uwolnione powietrze.

Zostanie wymieniony przy 3. serwisie i niestety będziemy musieli za to zapłacić. Cholernie drogi serwis!!

Zakrętka jest rodzajem zabezpieczenia przed manipulacją... Obraca się w przeciwną stronę niż normalnie, aby ją odkręcić!

Peter

P.S. Mój poziom spadł 2 dni po odbiorze! Było poniżej minimum, ale powyżej rur wylotowych, więc wiedziałem, że jest ok do pierwszego serwisu. To nie jest wyciek, nie spadł ani trochę w ciągu całego roku. Chociaż zwykle zimą trochę spada, a latem znowu rośnie

#15 ·
To bardzo specjalna rzecz. Nie dodawaj niczego innego niż oryginalny płyn Hyundai/Kia. Zdecydowanie żadnej wody!! Powinieneś zgłosić ich do Kia Polska za mówienie, żeby wlewać wodę! To oburzające.

Jest nieprzewodzący prądu. Dealerzy Kia powinni mieć go w magazynie. O ile pamiętam, kosztuje 25 funtów za butelkę 2L. Samochód mieści aż 14L, o ile pamiętam!
Powinni go uzupełniać za darmo, ponieważ nie jest to element eksploatacyjny, zrobili to z moim podczas pierwszego przeglądu, chociaż musiałem argumentować, ponieważ mieli zamiar mnie za to obciążyć. Opuści fabrykę na właściwym poziomie, ale z uwięzioną kieszenią powietrzną, która ostatecznie wydostała się do zbiornika. Następnie poziom płynu spada, aby zastąpić odpowietrzone powietrze.

Zostanie wymieniony podczas 3. przeglądu i niestety będziemy musieli za to zapłacić. Cholernie drogi serwis!!

Korek jest rodzajem zabezpieczenia przed manipulacją... Obraca się w przeciwnym kierunku niż normalnie, aby go odkręcić!

Peter

P.S. Mój poziom spadł 2 dni po odbiorze! Był poniżej minimum, ale powyżej rur wylotowych, więc wiedziałem, że jest ok do pierwszego przeglądu. To nie wyciek, nie spadł dalej w ciągu całego roku. Chociaż zwykle zimą trochę spada, a potem latem wraca do góry
Cześć Peter,

Dziękuję bardzo za zamieszczenie tego, nie miałem pojęcia, że korek płynu chłodzącego falownika odkręca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jestem pewien, że wiele osób tutaj nie miało o tym pojęcia.
Kupiłem płyn chłodzący falownika, jak wiesz z jednego z moich wcześniejszych postów, ale nie zdążyłem jeszcze uzupełnić płynu chłodzącego, ponieważ jest on w tej chwili pomiędzy min a max, więc właśnie wyszedłem, odkręciłem korek zgodnie z ruchem wskazówek zegara i uzupełniłem, zajęło to tylko trochę płynu chłodzącego, 60 ml, aby go uzupełnić.
Steve

Image
Image

#12 ·
W moim Golfie GTE płyn chłodzący akumulator ma własny zbiornik wyrównawczy, który jest uszczelniony zaprasowaną pętlą drucianą na korku, więc będą wiedzieć, czy doszło do ingerencji, i prawdopodobnie odrzucą roszczenie gwarancyjne dotyczące akumulatora.

#13 ·
W moim Golfie GTE płyn chłodzący akumulator ma własny zbiornik wyrównawczy, który jest uszczelniony zaprasowaną pętlą drucianą na korku, więc będą wiedzieć, czy majstrowałeś, i prawdopodobnie odrzucą roszczenie gwarancyjne dotyczące akumulatora.
Tak, więc prawdopodobnie nie kupuj używanego GTE bez plomby, chyba że w książce serwisowej jest wzmianka dlaczego.

#14 ·
Dziękuję wszystkim za pomoc w tym zakresie. Wysłałem teraz e-mail do Kia UK, wskazując na różnicę między tym, co jest napisane w instrukcji, a tym, co powiedziano mi w dziale obsługi dealera. Dam wam znać, co powiedzą. Mam nadzieję, że skontaktują się z dealerem i poprawią go, aby w przyszłości nie doszło do uszkodzenia innych samochodów elektrycznych Kia. Następnie wrócę do dealera i uzupełnię płyn właściwym środkiem, ale będę również uważnie obserwował poziom, aby upewnić się, że system nie przecieka.

#19 ·
Ampera jest podobna i jasne jest, że dealerzy nie robią tego prawidłowo, biorąc pod uwagę godziny i koszty, które ludzie zgłaszali w związku z tym. Nie ma to większego znaczenia, o ile książka gwarancyjna zostanie ostemplowana i nie będzie żadnych większych blokad powietrznych, pęcherzyki powietrza ostatecznie się wydostaną. Prawie na pewno powód, dla którego OP stwierdził niski poziom.

#20 ·
Czas pokaże. Moja przepowiednia jest taka, że pomimo wymyślnego procesu i sprzętu, pojawi się tu wątek absolutnie zalany ludźmi, którym poziom płynu chłodniczego w tajemniczy sposób spadnie w ciągu godzin/dni/tygodni po tym strasznym, hiperdrogim 3. przeglądzie. Zapamiętajcie moje słowa!! Widzę w przyszłość, szczerze 😉. Peter

#21 ·
Czas pokaże. Moja przepowiednia jest taka, że pomimo wymyślnego procesu i sprzętu, na tym forum pojawi się wątek absolutnie zalany ludźmi, którym poziom płynu chłodzącego tajemniczo spadnie w ciągu godzin/dni/tygodni po tym strasznym, 3. hiperdrogim serwisie. Zapamiętajcie moje słowa!! Widzę w przyszłość, szczerze 😉. Peter
GM stworzył niezwykle proste rozwiązanie, aby odkryć ten problem... ustaw zalecany poziom "uzupełniania" na górze butelki, a nie na środku. :D

#23 ·
Cóż! Otrzymałem odpowiedź od działu obsługi klienta Kia.

Po pierwsze - co im powiedziałem. Cytując z instrukcji, napisałem:
W związku z tym zadzwoniłem do działu serwisowego dealera Kia, u którego kupiłem samochód, aby zapytać, czy mogą go dla mnie uzupełnić. Powiedzieli, że mogą, ale mogę to łatwo zrobić sam, ponieważ wystarczy woda, aby go uzupełnić. Jest to wyraźnie sprzeczne z tym, co jest napisane w instrukcji i byłbym wdzięczny, gdyby mogli Państwo wyjaśnić mi tę kwestię. Powiedziano mi, że niebieski płyn chłodniczy w samochodach Kia/Hyundai ma niską przewodność elektryczną i na pewno nie chcę uszkodzić mojego samochodu (lub spowodować, by dealer przypadkowo spowodował uszkodzenie), dodając wody. Proszę o poradę.​

A teraz - ich odpowiedź:
Dziękujemy za niedawny kontakt i opinię.​
Cieszę się, że kupiłeś Kia Niro 4+, witamy w rodzinie Kia.​
Zalecam skontaktowanie się z lokalnym dealerem w celu uzyskania tych informacji. Jeśli nie jesteś zadowolony z otrzymanych informacji, możesz skontaktować się z innym dealerem Kia, aby poznać jego opinię.​
Nie możemy udzielać informacji technicznych, ponieważ nie jestem przeszkolony technicznie.​
Zapoznaj się z podanym linkiem, aby znaleźć wszystkich dealerów w Twojej okolicy.​
Jeśli mogę w czymś jeszcze pomóc, skontaktuj się ze mną przez e-mail lub telefon pod numerem 0333 2022 990.​
Z poważaniem​

Podsumowując, rada jest taka, że powinienem skontaktować się z lokalnym dealerem (który już udzielił mi błędnych informacji), a jeśli to nie zadziała, powinienem spróbować innego dealera, aby sprawdzić, czy mogę uzyskać od nich poprawne informacje! Jeśli chodzi o dział obsługi klienta Kia UK - nie mają pojęcia. A co robi ktoś, kto nie jest przeszkolony technicznie, zajmując się problemami klientów? Z pewnością problem można było przekazać komuś, kto wie, o czym mówi!

Zamierzam ponownie skontaktować się z Kia UK, aby zapytać, jak mogę skontaktować się z kimś, kto został 'przeszkolony technicznie' na poziomie, na którym jest wystarczająco kompetentny, aby odpowiedzieć na moje zapytanie.

Widzę, że wysłali mi również kolejnego e-maila w sprawie "ankiety dotyczącej interakcji z działem obsługi klienta Kia". To będzie zabawa!!!!!

#27 ·
No cóż! Otrzymałem odpowiedź od działu obsługi klienta Kia.

Po pierwsze - co im powiedziałem. Po zacytowaniu tego, co było w instrukcji, napisałem:
W związku z tym zadzwoniłem do działu serwisowego dealera Kia, u którego kupiłem samochód, aby zapytać, czy mogą go dla mnie uzupełnić. Powiedzieli, że mogą, ale mogę to łatwo zrobić sam, ponieważ wystarczy woda, aby go uzupełnić. Jest to wyraźnie sprzeczne z tym, co jest napisane w instrukcji i byłbym wdzięczny, gdyby mogli Państwo wyjaśnić mi tę kwestię. Powiedziano mi, że niebieski płyn chłodzący w samochodach Kia/Hyundai ma niską przewodność elektryczną i na pewno nie chcę uszkodzić mojego samochodu (lub spowodować, by dealer przypadkowo spowodował uszkodzenie), dodając wody. Proszę o poradę.​

A teraz - ich odpowiedź:
Dziękujemy za ostatni kontakt i opinię.​
Wspaniale jest usłyszeć, że kupiłeś Kia Niro 4+, witamy w rodzinie Kia.​
Zalecam skontaktowanie się z lokalnym dealerem w celu uzyskania tych informacji. Jeśli nie jesteś zadowolony z otrzymanych informacji, możesz skontaktować się z innym dealerem Kia, aby poznać jego opinię.​
Nie możemy udzielać informacji technicznych, ponieważ nie jestem przeszkolony technicznie.​
Zapoznaj się z linkiem, aby znaleźć wszystkich dealerów w Twojej okolicy.​
Jeśli mogę w czymś jeszcze pomóc, skontaktuj się ze mną przez e-mail lub telefon pod numerem 0333 2022 990.​
Z poważaniem​

Podsumowując, rada jest taka, że powinienem skontaktować się z lokalnym dealerem (który już udzielił mi błędnych informacji), a jeśli to nie zadziała, powinienem spróbować innego dealera, aby sprawdzić, czy mogę uzyskać od niego poprawne informacje! Jeśli chodzi o dział obsługi klienta Kia UK - nie mają pojęcia. A co robi ktoś, kto nie jest przeszkolony technicznie, zajmując się problemami klientów? Z pewnością problem można było przekazać komuś, kto wie, o czym mówi!

Zamierzam ponownie skontaktować się z Kia UK, aby zapytać, jak mogę skontaktować się z kimś, kto został 'przeszkolony technicznie' na poziomie, który pozwala mu kompetentnie odpowiadać na moje zapytanie.

Wiem, że wysłali mi również kolejnego e-maila w sprawie "ankiety dotyczącej interakcji z działem obsługi klienta Kia". To będzie zabawa!!!!!
Standard dla wszystkich 'koncesjonerów'.

Miałem to również z Renault.

Jeśli się nad tym zastanowisz, musisz skontaktować się z co najmniej 2 kolejnymi dealerami, aby upewnić się, że druga opinia jest potwierdzona.

#24 ·
To jest absolutnie wstrętna odpowiedź. To dość niepokojące, że kupiliśmy tak drogie samochody, które są załadowane nową technologią i wydaje się, że krajowa centrala nie może udzielić żadnego przydatnego wsparcia technicznego i porad. Następnie mniej więcej powiedzieć, spróbuj u innego dealera, aby sprawdzić, czy może wiedzą lepiej. Myślę, że samochody są świetne, ale wspaniałość firmy nie rozciąga się zbytnio poza Koreę Południową. Piotr.

#26 ·
To było w zasadzie moje doświadczenie z "obsługą klienta" Kia. Odnoszą się do prawie każdego zapytania technicznego do twojego dealera, nawet jeśli powiesz im, że twój dealer nie ma pojęcia, dlatego kontaktujesz się z nimi w pierwszej kolejności. A jeśli odniesiesz się do swojego dealera, pierwszą rzeczą, jaką robią, jest zadzwonienie do Kia i koło się zamyka.

#29 · (Edited)
Właśnie serwisowałem mojego e Niro przy przebiegu 30 000 mil. Dealer Kia naliczył 2,5 jednostki płynu niezamarzającego po 44,98 £, więc rachunek na 112,45 £ + 22,49 £ VAT + razem 134,94 £. Albo bardzo duże „uzupełnienie”, albo bardzo mała całkowita wymiana płynu niezamarzającego?
Czy Twój samochód ma ten niebieski, drogi płyn? Niektóre wczesne samochody miały zainstalowany tańszy zielony płyn.

To zależy od tego, co uważają za „jednostkę”? Przypuszczam, że jednostka to 5-litrowa butelka, jak pokazano na zdjęciach w dalszej części tego wątku. 2,5 z nich to 12,5 l, co jest odpowiednią ilością do pełnej wymiany płynu chłodzącego. Ponadto, jeśli jest to niebieski płyn, powinien zostać wymieniony podczas przeglądu 30K/3y.

Zdumiewające jest to, jak tanio było! Czy obniżyli cenę niebieskiego płynu, czy też popełnili błąd i obciążyli Cię ceną standardowego zielonego płynu? W rzeczywistości cały serwis był tani. Trzeci ma kosztować setki! Peter

P.S. Nikt nigdy nie powinien płacić za uzupełnianie płynu chłodzącego w okresie gwarancji! Wymiana w ramach serwisu tak, ale uzupełnianie w międzyczasie nie. To nie jest element eksploatacyjny. Poziom nie powinien spadać, chyba że występuje wyciek lub pęcherzyk powietrza. Jeśli kiedykolwiek doszło do wycieku, powinna to być naprawa gwarancyjna. Płyn chłodzący nigdy nie powinien wyciekać ani być zużywany.

#32 ·
W zeszłym miesiącu miałem zrobiony serwis. Tydzień później zapaliła się kontrolka płynu do spryskiwaczy. Prawie go nie używałem, więc szybko doszedłem do wniosku, że najwyraźniej nie został on uzupełniony w ramach serwisu. Nie chciało mi się zabierać samochodu z powrotem i robić im awantury, więc postanowiłem sam go uzupełnić. Kiedy to zrobiłem, rzuciłem okiem na zbiornik chłodzenia falownika. Ku mojemu przerażeniu było około 5 mm poniżej minimum. Coś jeszcze, co nie zostało zrobione. TO sprawiło, że chciałem go zabrać z powrotem. Kazałem im to natychmiast zrobić, zwrócić koszt bomby do klimatyzacji i dać mi 5 litrów płynu do spryskiwaczy. I tak dałem im ocenę 1 na 10. Nie zabiorę samochodu z powrotem do tego konkretnego salonu w przyszłym roku.

#33 ·
Czy ktoś nie otrzymał analizy składników tego czegoś? Ten sam płyn przeciw zamarzaniu na bazie glikolu i woda destylowana? Zatem tylko kilka drobnych dodatków może się różnić. Niektóre z tych dodatków mogą nie przetrwać tak długo i prawdopodobnie ulegną rozpadowi, stając się bardziej przewodzącymi elektrycznie. Jeśli akumulator nie przeciekał wewnętrznie przez 3 lata, prawdopodobnie nie przecieknie, chyba że będziesz miał poważny wypadek. Kiedy zbliży się mój 3-letni serwis, mogę rozważyć zlecenie serwisowania mojego samochodu w warsztacie innym niż Kia, jeśli cena zostanie uznana za nieuzasadnioną. Do tego czasu powinniśmy zobaczyć, czy samochody z zielonym płynem chłodniczym miały jakiś problem. Po prostu dzielę się swoimi przemyśleniami :)

#34 · (Edited)
Lokalny i bardzo dobry mechanik miałby zapłacić ponad 200,00 $ firmie Kia za 4 galony płynu chłodzącego układu akumulatora (system wymaga ~13 kwart), i to przed robocizną - mówią, że mają sprzęt i oprogramowanie, ale nigdy wcześniej nie robili płukania płynu chłodzącego. Lokalny dealer Kia mówi, że kompletna usługa kosztuje 249 $ (plus podatek od sprzedaży). Czytałem, że niektórzy dealerzy zrobią to taniej (lub drożej), ale ci goście są lokalni.

Prawdopodobnie powtarzam niektóre wcześniejsze informacje, ale oto podsumowanie, plus informacje o niedawnym telefonie do Valvoline:

Płyn chłodzący układu akumulatora (BSC-1 i BSC-2) to w zasadzie tylko płyn przeciw zamarzaniu (glikol etylenowy) i woda bliska czystej, zmieszane w proporcji 50/50, z niewielką ilością innych składników i jest zaprojektowany z bardzo niską przewodnością elektryczną. W tym momencie w USA jest dostępny TYLKO od Hyundai/Kia. Dober go produkuje, ale prawdopodobnie tylko dla Hyundai/Kia i być może innych jako OEM.

Valvoline-Zerex Asian Blue to płyn przeciw zamarzaniu, ale NIE jest przeznaczony do chłodzenia układu akumulatora. Sprawdziłem to w dziale wsparcia Valvoline 22 września 2023 r. i potwierdzili to, mówiąc, że wciąż pracują nad zamiennikiem BSC dla fabrycznego elementu. Gdzie indziej pojawiają się posty narzekające na to, jak można używać Asian Blue, ale Valvoline mówi, że nie, i to prosto z ust konia.

Powody, dla których nie warto ryzykować, to oczywiście 1) bezpieczeństwo - nie chcemy żadnych zwarć w układzie akumulatora z powodu wycieku płynu chłodzącego i 2) gwarancja, gwarancja i gwarancja!