Kupiłem używane BMW 530e z 2019 roku w 2022 roku, początkowo miałem zasięg 21 mil, ostatnio spadł do 17 mil, a teraz ładuje się tylko do 14 mil. Czy pogorszenie zasięgu ładowania akumulatora jest normalne?
Dziękuję wszystkim. Bardziej martwi mnie to, że bateria nie ładuje się już do 21 mil, ale teraz kończy się na zaledwie 14. Moja podróż do i z pracy wynosi około 16 mil po drogach powierzchniowych. Więc jeśli mogę naładować tylko 14 mil, szybciej teraz zabraknie mi energii elektrycznej.To zależy od wielu różnych czynników, baterie tracą pojemność wraz z wiekiem i większą liczbą cykli, to, co widzisz jako 'zasięg', zależy również od tego, jak bateria jest zarządzana i jak prowadzisz samochód.
Jeśli pokonujesz tę samą trasę o tej samej porze w podobnych warunkach z tą samą prędkością, a zasięg spadł o 1/3, możesz mieć problem. Jeśli teraz jeździsz z dużą prędkością, spadek z 21 do 14 mil nie jest nieuzasadniony. Zasięg jest w dużym stopniu zależny od stylu jazdy i trudno go przewidzieć z jakąkolwiek dokładnością.
Plus oczywiście, są praktycznie zawsze ładowane do 100%. Mój PHEV z 2016 roku ma teraz 70% SOH, ale wciąż daje mi około 16 mil na baterii. Ponieważ samochód zawsze utrzymuje 30% buforu przed uruchomieniem silnika, to w efekcie 40% zamiast 70% jako nowy.Nie zapominajmy, że to PHEV. Z natury rzeczy (i zakładając, że są używane prawidłowo, tj. zawsze ładują akumulator, gdy tylko mogą i jeżdżą jak najwięcej km tylko w trybie EV), będą bardziej podatne na degradację niż EV
Jeżdżę 530e z 2018 roku, 80 tys. mil, konsekwentnie przejeżdżałem 20 mil w miesiącach letnich i około 10-15 w zimie, w zależności od użycia ogrzewania. Jeśli jeździsz bez klimatyzacji i oszczędzasz na prędkości/przyspieszeniu, powiedziałbym, że masz problem.Kupiłem używane BMW 530e z 2019 roku w 2022 roku, początkowo miałem zasięg 21 mil, ostatnio spadł do 17 mil, a teraz ładuje się tylko do 14 mil. Czy pogorszenie zasięgu ładowania akumulatora jest normalne?
Jestem prawie pewien, że 530e kosztuje 60 tys. funtów, co wcale nie jest idealne!Wiele hybryd typu plug-in jest sprzedawanych z 5-8 letnią gwarancją na baterię - warto sprawdzić, czy ta gwarancja obejmuje spadek pojemności.