Speak EV - Electric Car Forums banner

Najbardziej pracowity weekend w historii - jak wygląda ładowanie samochodów elektrycznych w miejscach wakacyjnych?

9.2K views 55 replies 32 participants last post by  Ravioli  
#1 ·
#2 ·
Zatrzymałem się wczoraj na stacji obsługi A34 w pobliżu Newbury tylko na przerwę. Nie musiałem ładować Tesli. 2 z 2 używane i około 6 samochodów elektrycznych zaparkowanych dookoła, prawdopodobnie czekających.

Następnie zatrzymałem się na stacji Tesla Superchargers w pobliżu Portsmouth - 4/5 z 8(?) używane.

Podpoint dziś rano o 8 rano w Tesco Havant - 3 z 4 używane, kiedy przyjechałem. Wszystkie wciąż zaparkowane, kiedy wyjechałem.

#4 ·
Stacja obsługi Severn View na M48 (M4) - rząd nowych ładowarek Gridserve, a także dwie stare, przemianowane ładowarki Electric Highway - ładowanie Audi, kiedy przyjechaliśmy, ładowanie Leaf, kiedy wyjechaliśmy. Wszystkie inne ładowarki dostępne.

Miejscowość Saundersfoot w Pembrokeshire - dwie nowe szybkie ładowarki i 6 lub 8 nowych ładowarek 7 kW, oznaczonych jako Dragon Energy (wykorzystuje zaplecze Clenergy). Ja i ID4 korzystaliśmy z kilku ładowarek 7 kW, wszystkie inne ładowarki dostępne.

#10 ·
Współczuję właścicielom EV, którzy utknęli/utknęli w kolejkach w Dover. Musi być to niepokojące siedzieć w upale i widzieć, jak zasięg stale spada z powodu klimatyzacji.
Powszechny mit. EV, zwłaszcza te z pompą ciepła, są bardziej wydajne niż ICE w zakresie chłodzenia. W teście Tesla działała ponad 24 godziny z włączonym układem klimatyzacji na pustyni. Wiem, że 24 godziny to za mało, aby przejechać przez Dover.

#22 ·
Moim zdaniem zostaliśmy zmanipulowani, by myśleć, że brakuje ładowarek, podczas gdy tak nie jest. (było to w przeszłości z katastrofą Ecotricity)
Nowicjusze nadal będą zachowywać się jak nowicjusze i zachowywać się jak kierowcy ICE, dopóki nie poznają zasad.
Być może ludzie nie powinni mieć możliwości komentowania, dopóki nie będą posiadali EV przez 2 lata i nie opanują swojej mentalności związanej z lękiem przed zasięgiem.

Nawet jeśli od czasu do czasu ładowarki są zajęte, jak daleko jest do najbliższej ładowarki lub jak długo trzeba czekać, jeśli żadna nie jest dostępna?

Przy zasięgu 200 ml + i ładowaniu docelowym, ile szybkiego ładowania jest potrzebne? np. każdy, kto mieszka w środku kraju, może dotrzeć w dowolne miejsce w Anglii z tą kombinacją.

Problem polega na tym, że w czasach ICE ludzie tankowali benzynę w jednym miejscu i zatrzymywali się na jedzenie w innym, ale teraz, co zrozumiałe, kierowcy EV próbują połączyć te dwie rzeczy, co powoduje szczyt zapotrzebowania w środku dnia. Wiedząc o tym, po prostu zorganizuj się inaczej.

Dwie rzeczy, które mi się podobają, to myślenie Kempower i ładowanie Tesli za przekroczenie czasu postoju.

#24 ·
Moim zdaniem zostaliśmy zmanipulowani, by myśleć, że brakuje ładowarek, podczas gdy tak nie jest. (było tak w przeszłości z aferą Ecotricity)
Nowicjusze nadal będą zachowywać się jak nowicjusze i zachowywać się jak kierowcy ICE, dopóki nie poznają zasad.
Być może ludzie nie powinni mieć możliwości komentowania, dopóki nie będą mieli EV przez 2 lata i nie opanują swojej mentalności związanej z lękiem przed zasięgiem.

Nawet jeśli od czasu do czasu ładowarki są zajęte, jak daleko jest do najbliższej ładowarki lub jak długo trzeba czekać, jeśli nie są dostępne?

Przy zasięgu 200 ml + i ładowaniu docelowym, ile potrzeba szybkiego ładowania? np. każdy, kto mieszka w środku kraju, może dotrzeć w dowolne miejsce w Anglii z tą kombinacją.

Problem polega na tym, że w czasach ICE ludzie tankowali benzynę w jednym miejscu i zatrzymywali się na jedzenie w innym, ale teraz, co zrozumiałe, kierowcy EV próbują połączyć te dwie rzeczy, co powoduje szczyt zapotrzebowania w środku dnia. Wiedząc to, po prostu zorganizuj się inaczej.

Dwie rzeczy, które lubię, to myślenie Kempower i ładowanie Tesli za przekroczenie czasu postoju.
Niektóre części kraju mogą być odpowiednio obsługiwane, ale inne z pewnością nie, a odsetek BEV na naszych drogach wynosi poniżej 10%, więc nigdy nie będzie wystarczająco dużo szybkich/ultraszybkich ładowarek przez dziesięciolecia.

#33 ·
Kiedy robiłem aktualizację systemu informacyjno-rozrywkowego i nawigacji w Corsa-E żony, zużyło to 1% baterii w ciągu 30 minut, które spędziłem w samochodzie. Klimatyzacja włączona, bo było dość gorąco. W takim tempie 100% baterii wystarczyłoby na 50 godzin. Gdyby kolejka trwała tak długo, miałbym pilniejsze problemy niż bateria.
Na szczęście wkrótce wszyscy wybieramy się na rodzinne spotkanie w wiejskim domu, który zarezerwowaliśmy na tydzień. Oczywiście chcemy zabrać ze sobą samochód elektryczny, ale w szczegółach domu nie ma wzmianki o ładowaniu samochodu. Wysłałem im krótkiego e-maila i są całkowicie zadowoleni, że możemy "ładować samochód jak u babci". Wielkie brawa dla Edenhall Estate w pobliżu Penrith.

#34 ·
Próbuję odzwyczaić się od szybkich ładowarek, ponieważ martwienie się, czy ktoś będzie przy ładowarce, jest stresujące. W miejscach takich jak Pembrokeshire wystarczy dodać godzinę lub dwie przy niskiej prędkości i utrzymać pełne naładowanie samochodu. Skorzystałem z szybkiej ładowarki w Haveford West, odbierając kilka drobiazgów, a następnie spędziłem godzinę w Little Haven i dwie godziny w St David na wolnych ładowarkach, co pozwoliło mi na pełne naładowanie na drogę powrotną.

#35 ·
Wracając do tytułu. Mieszkam w Christchurch, Dorset, w pobliżu plaży. W weekendy letnie mamy wielu turystów. W pobliżu Aldi znajduje się para Osprey 50 kW, zwykle w użyciu jest jeden, ale rzadko zdarza się, żeby oba były w użyciu. Obok, przed nową kawiarnią Costa, znajduje się para zupełnie nowych Instavolts 120 kW. Znowu normalne jest widzieć jeden w użyciu, ale nie oba, a kolejna para nowych Instavolts znajduje się w lokalnym McDonald's. Nigdy nie są zajęte. W mieście mamy Mer 50 kW, a po drugiej stronie miasta kolejną parę Osprey w Stourvale, rzadko używanych.

Tak więc nie ma problemów z ładowaniem tutaj, nawet w weekendy turystyczne.

#36 ·
Wrócę do tytułu. Mieszkam w Christchurch, Dorset, w pobliżu plaży. W weekendy letnie mamy wielu turystów. W pobliżu Aldi znajduje się para Osprey 50kw, zwykle w użyciu jest jeden, ale rzadko zdarza się, żeby oba były w użyciu. Obok, przed nową Costą, znajduje się para zupełnie nowych Instavoltów 120kw. Znowu normalnie w użyciu jest jeden, ale nie oba, a w lokalnym McDonald's jest kolejna para nowych Instavoltów. Nigdy nie są zajęte. W mieście mamy Mer 50kw, a po drugiej stronie miasta kolejną parę Osprey w Stourvale, rzadko używanych.

Zatem nie ma problemów z ładowaniem tutaj, nawet w weekendy turystyczne.
Niestety, patrząc na komentarze użytkowników, możemy zobaczyć, dlaczego wyglądają na ciche podczas twoich przejazdów... niektóre to Mer, lokalna strona RFID/aplikacji, której osoby spoza miasta nie będą miały, a inne często pokazują jednostki, które nie działają i zaskakująco złe wyniki w ciągu ostatnich 2 miesięcy Osprey / InstaVolt, które zwykle są bardzo niezawodnymi sieciami.
Jeśli punkt ładowania miał złe połączenie przez ostatniego zgłoszonego użytkownika, mojego typu połączenia, to nawet nie zawracam sobie głowy, żeby do niego jechać, chyba że jestem sam i mam dużo czasu, żeby przejść do planu b, c itp.
Przepraszam, że jestem Negatywną Norą, ale opiera się to na moich doświadczeniach z panem Murphym i panią Karmą

#39 ·
Po tym jak trochę ponarzekałem powyżej, muszę dodać, że próbowałem skorzystać z tego w najbardziej ruchliwym czasie dnia, w bardzo ruchliwym okresie roku / miejscu.

Trochę jak narzekanie, że A303 lub M5 były zatłoczone (Eurotunel!).... 8 rano, 19 wieczorem, jestem pewien, że miałbym łatwiej.

To działało, toalety były czyste ----- to podstawa.

#41 ·
Wydaje mi się, że Exeter zawsze będzie problemem, dopóki zasięg nie wyniesie prawdziwe 300 mil lub więcej - będzie to oczywiste miejsce do ładowania w drodze do Kornwalii, ale wszelkie udogodnienia, które są rozsądne przez większość roku, będą niewystarczające na koniec lipca i sierpnia.

#42 ·
Przykręcenie stylu MFG z 8 zatokami do istniejącej stacji Shell lub Esso w Penzance, plus uruchomienie ulepszonych usług Cornwall-Victoria - oznaczałoby to, że albo nie zatrzymałbym się w Exeter, albo odjechałbym znacznie wcześniej, zwiększając tym samym liczbę samochodów korzystających z niego przez 12 godzin.
Przypomina mi się Ballard w Greatest Showman /....... "Never Enough for Meeeeeee"

#43 ·
Kilka setek szybkich ładowarek w pobliżu Exeter załatwiłoby sprawę. Jeśli to w przyszłości nie wystarczy, zwiększ do kilkuset.

Właściwie nie widzę problemu, z wyjątkiem ludzi, którzy myślą zbyt małe. Jest wiele żenujących incydentów, w których lokalny burmistrz otwiera nowe "centrum" z 4 Instavoltami i tym podobnymi. 500 szybkich ładowarek po 15 000 funtów każda kosztowałoby tylko 7,5 miliona funtów, kilka dziesiątek milionów więcej na krajową sieć energetyczną i inną infrastrukturę. Podsumowując, to prawdopodobnie mniej niż 0,1% rocznego dochodu z turystyki dla Devon i Kornwalii, nie wspominając o reszcie gospodarki południowego zachodu.

#47 ·
Pomyślałem, że zaktualizuję ten wątek o nasze ostatnie doświadczenia z podróży wakacyjnych z Durham do Plymouth i z powrotem. To już trzeci rok, kiedy robimy to w EV. W zeszłym roku zabraliśmy ze sobą dwa Leafy, ale w tym roku potrzebowaliśmy tylko jednego. Podróżowaliśmy w dół w ostatnią sobotę i wróciliśmy w piątek weekendu świątecznego i jeśli jest jakiś nagłówek, to jest to, że ogólne korki na autostradzie były gorsze niż ładowanie EV.

Nie wybraliśmy stacji obsługi na autostradzie, ale miejsca kilka mil od każdego z nich. W drodze w dół, wybór1 (Podpoint) w Burton on Trent był w użyciu, ale wybór2 (Osprey) był w porządku. Przystanek numer 2 był w Bristolu, a wybór1 (Podpoint) był wolny, ale ładowanie było powolne, jak wtedy odkryliśmy. Co dziwne, kilku innych użytkowników chętnie czekało tam w kolejce po nas, w tym furgonetka British Gas; to nie jest dobre wykorzystanie czasu firmy. Z perspektywy czasu nadłożyliśmy trochę drogi dla tego ładowania. W drodze powrotnej ruch był zatłoczony aż do Bristolu, ale przynajmniej oznaczało to, że zużyliśmy mniej energii. Wybór1 (Shell) w pobliżu Cheltenham był wolny i świetny. Przystanek 2 miał być w North Derbyshire, ale większe korki oznaczały, że pęcherze potrzebowały wcześniejszego postoju. Co zadziwiające, chademo w Trowell Services Nottingham był wolny podczas piątkowego wieczornego szczytu, więc chętnie się tam naładowaliśmy.

Trzy lata lata robienia tego i tym razem nie odczuwałem dużej różnicy. Może gdybym nie nosił ze sobą tak wielu aplikacji i kart, zatrzymywał się tylko na stacjach obsługi na autostradzie lub innych głównych węzłach, nie cieszył się planowaniem anorak, które wchodzi w opcje od A do Z itp., to byłoby to bardziej zniechęcające doświadczenie. Ale było w porządku. Zauważyliśmy jednak, że na autostradach było bardzo mało innych EV, na pewno mniej niż widzimy ogólnie. Może więcej wczasowiczów trzymało je w domu na korzyść dużego ICE na duże odległości, dla wygody rodziny.

#51 ·
Zauważyliśmy, że na autostradach było bardzo mało innych samochodów elektrycznych, na pewno mniej niż widzimy ogólnie. Może więcej urlopowiczów trzymało je w domu na rzecz dużych silników spalinowych dla wygody rodziny na długich dystansach.
W niedzielę jechałem M27 z zachodu Southampton na odcinku, który następnie rozdziela się na M3 na północ i myślałem dokładnie odwrotnie! (Nawiasem mówiąc, Rownhams byłoby doskonałym kandydatem na kilka dodatkowych ładowarek.) Może dlatego, że zauważyłem dokładnie ten sam kolor i datę MG ZS obok mnie, wystarczająco wcześnie, aby nie mieć zielonego błysku. Ale też wiele innych modeli, które rozpoznałem, chociaż nie jestem w tym zbyt zorientowany i prawdopodobnie zwracam większą uwagę na tablicę rejestracyjną w dzisiejszych czasach. Podoba mi się sugestia @sidehaas, aby pozostawić ładowarki MSA niebędące hubami tym, którzy bardziej ich potrzebują. Kiedy to piszę, wygląda na to, że Rownhams ma Leafa i Zoe ładujące się na północ, a CCS jest wolny!

#48 ·
Podróż z Yorkshire do Kornwalii tego lata była bezstresowym ładowaniem. Musieliśmy naładować tylko raz, ale chcemy naładować dwa razy, ponieważ jest to bardziej efektywna strategia postoju w boksie i tak potrzebujemy przerwy. Zatrzymaliśmy się w kilku punktach Instavolts w pobliżu Birmingham i zanim poszliśmy do toalety i zamówiliśmy McMuffina do zjedzenia w drodze, samochód był naładowany do 90% - na szczęście nikt nie czekał. Zatrzymaliśmy się ponownie później na szybkie doładowanie. Ładowarka 7kW w miejscu docelowym oznaczała, że nie musieliśmy polegać na nierównej sieci szybkich ładowarek w Kornwalii. Czasami było tłoczno, ale nigdy nie musieliśmy stać w kolejce. W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się dwa razy, ale musieliśmy naładować tylko na jednym z postojów. Wygląda na to, że inne EV robią to samo - o wiele więcej zaparkowanych na stacjach benzynowych bez ładowania niż korzystających z ładowarek. Widzieliśmy pewne zamieszanie w Donnington, gdy podwójne CCS nie działało, a dwa samochody próbowały jednocześnie korzystać z niepodwójnego ładowania CCS/Chademo. Spodziewam się, że to nie było dla nich dobre doświadczenie.

#49 ·
Czy w zeszłym tygodniu jechał z Liverpoolu do Londynu, do Legolandu, do Southampton i z powrotem do Liverpoolu. Drogi były bardzo ruchliwe. Zgodnie z oczekiwaniami zarówno Banbury Instavolt, jak i Stafford Ionity działały bez zarzutu, z dużą pojemnością, a samochód skończył się ładować na długo przed tym, jak byliśmy gotowi do drogi. Chociaż, każdy z nich miał jedną ładowarkę, która nie działała. W Ionity zostało to zidentyfikowane w aplikacji i na ładowarce, w Banbury nie (problem dotyczył niekomunikatywnego czytnika kart - powiadomiłem Instavolt).
Zatrzymaliśmy się na czterech różnych MSA na postoje na siku dla dzieci. Widziałem tylko jedną darmową ładowarkę Gridserve przez całą podróż i sporo osób stało w kolejce przy niektórych (żadna z nich nie była hubem).
Użyliśmy również darmowego podpointu 7kw w pobliżu naszego hotelu w Londynie i ładowarki 22kw Mer na parkingu w Winchester. Oba działały dobrze. Jednak darmowy podpoint był oczywiście używany przez wielu lokalnych kierowców phev - musiałem regularnie monitorować aplikację, aby wiedzieć, kiedy zabrać samochód do ładowania.

Zasadniczo podróż tylko potwierdziła moje wcześniejsze wnioski, że jeśli zaplanujesz podróż tak, aby korzystać tylko z hubów (co jest teraz możliwe w przypadku zdecydowanej większości dłuższych podróży w Anglii), to wszystko będzie w porządku, ale zdecydowanie nie powinieneś planować, aby potrzebować ładowania w MSA bez huba (przynajmniej w godzinach szczytu) lub w tanim/darmowym podpoincie, ponieważ prawdopodobnie będą bardzo zajęte, a czasem zablokowane na długi czas. Myślę, że ładowarki MSA bez hubów najlepiej zostawić osobom ze starymi Leafami i tym podobnymi, jeśli to możliwe.

#54 ·
Jadąc do Kettering w piątek w środę rano, zatrzymałem się w Toddington w kierunku północnym, akurat gdy inny kierowca miał podłączyć swojego MG. Nie trzeba dodawać, że zatrzymał się losowo przy ładowarce z CCS i Chademo. Uprzejmie zapytałem, czy mógłby skorzystać z podwójnej ładowarki CCS, żebym mógł podłączyć swojego Leafa, i był bardzo zadowolony. Miałem kopie zapasowe i tak naprawdę nie musiałem się ładować aż do późniejszej części dnia, ale i tak dobrze było to zrobić podczas postoju na śniadanie.

#55 ·
Wynająłem vana ICE dla mnie i moich córek na naszą wyprawę na kemping (bez ładowania w miejscu docelowym) na koniec Kornwalii z East Midlands i zostawiłem mojego iPace w domu. Sieć ładowania nie jest na to gotowa w godzinach szczytu i udowodniłem to bezpośrednio, widząc duże kolejki i wiele nie działających ładowarek w Kornwalii. Przejazd samochodem ICE zajmuje około siedmiu godzin. Z kolejkami zajęłoby to co najmniej 12-15 godzin. To po prostu nie jest wykonalne. Może poza sezonem byłoby to w porządku, ale takie podróże poza sezonem są dla mnie niemożliwe.

#56 ·
Właśnie wróciłem z podróży do Kornwalii z wybrzeża West Sussex. To pierwsza naprawdę długa podróż, którą odbyliśmy samochodem (Volvo XC 40). Przybyłem do Exeter o 9.00 w zeszły czwartek i tylko jedna ładowarka była używana, uzyskałem również świetną prędkość. W drodze powrotnej w niedzielę przybyliśmy około 13:30 i wszystkie ładowarki były używane. Musiałem jednak czekać tylko 5 minut. Niespodziewanie niska prędkość ładowania.

Tesla zainstalowała tam również 14 ładowarek (wygląda na to, że wkrótce zostaną uruchomione). To powinno trochę pomóc, zwłaszcza jeśli otworzą je dla wszystkich.