Speak EV - Electric Car Forums banner

Samochód nie ładuje się w domu (przy użyciu ładowarki i kabla "granny")

859 views 17 replies 5 participants last post by  Anarkid  
#1 ·
Mam nadzieję, że to nie jest całkowicie głupie pytanie.

Mam mojego e208 od dwóch lat i nie miałem żadnych problemów z ładowaniem go w dwóch różnych miejscach. Około trzy lub cztery tygodnie temu, dwa miesiące po zainstalowaniu ładowarki w moim nowym domu, zaczęły się problemy, gdy zostawiłem go podłączonego na noc, tylko po to, by stwierdzić, że samochód prawie się nie naładował przez noc.

Korzystam z inteligentnej taryfy Octopus (IOG) i wydawało się, że mój samochód nie budzi się na tanie sloty. Zauważyłem jednak, że mój samochód nie tylko nie ładuje się podczas tanich slotów, ale także nie ładuje się dłużej niż pięć minut, gdy wymuszam maksymalne ładowanie na mojej ładowarce Ohme, a nawet gdy podłączam go do gniazda z trzema pinami za pomocą mojego kabla "granny".

Na początku myślałem, że może to być straszny problem z ładowaniem AC, ponieważ samochód ładował się dobrze na komercyjnych terminalach szybkiego ładowania DC, ale właśnie przetestowałem go za pomocą komercyjnej ładowarki AC typu 2 i wydawało się, że działa dobrze przez około 15 minut, kiedy go podłączyłem.

Czy ktoś ma jakieś pomysły/wskazówki/rzeczy do wypróbowania? W tej chwili nie jestem pewien, czy to problem z samochodem, ładowarką czy moją instalacją elektryczną i nie chcę musieć płacić za wizytę w salonie, chyba że muszę.

#2 ·
Co spróbować: sprawdź napięcie zasilania sieciowego. Nie dlatego, że jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna problemu, ale dlatego, że jest to dość łatwe do przetestowania.

Z ostrożnością pokaże Ci to multimetr; łatwiejszy, ale wykonuje tylko jedno zadanie, tester gniazdka sieciowego (mój to Aneng AC10, ale są też inne); lub możesz mieć jakieś urządzenie, które zgłasza, a nawet rejestruje napięcie zasilania sieciowego. Nominalnie 230 woltów, zwykle około 240 woltów w Wielkiej Brytanii, a samochód powinien tolerować od 216 do 253 woltów bez problemu.

Jeśli jest poza zakresem, skontaktuj się z dostawcą energii elektrycznej. Jeśli jest w zakresie, szukaj innych możliwych przyczyn.

#3 ·
Rzecz do wypróbowania: sprawdź napięcie zasilania sieciowego. Nie dlatego, że jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna problemu, ale dlatego, że jest to dość łatwe do przetestowania.

Z ostrożnością pokaże Ci to multimetr; łatwiejszy, ale wykonuje tylko jedno zadanie, tester gniazdka sieciowego (mój to Aneng AC10, ale są też inne); lub możesz mieć jakieś urządzenie, które zgłasza, a nawet rejestruje napięcie zasilania sieciowego. Nominalnie 230 woltów, zwykle około 240 woltów w Wielkiej Brytanii, a samochód powinien tolerować od 216 do 253 woltów bez żadnych problemów.

Jeśli jest poza zakresem, skontaktuj się z dostawcą energii elektrycznej. Jeśli mieści się w zakresie, szukaj innych możliwych przyczyn.
Dzięki - wypróbuję je!

Mieliśmy ponownie zainstalowaną ładowarkę i zaktualizowaną instalację elektryczną w garażu w naszym nowym domu około 8 tygodni przed tym, jak wszystko przestało działać. Nie wiem, czy jest to w jakiś sposób powiązane, ale to jedyna zmiana w naszej konfiguracji od czasu, gdy po raz pierwszy dostaliśmy samochód (ta sama ładowarka Ohme, inny dom), dwa lata temu.

#4 ·
Właśnie to przetestowałem, używając komercyjnej ładowarki AC typu 2 i wydawało się, że działało dobrze przez około 15 minut, kiedy je podłączyłem.
Witamy na forum. Jeśli samochód ładuje się dobrze na publicznej ładowarce, to wyklucza zarówno samochód, jak i kabel jako podejrzane. Nie jest jasne, jakie ustawienia mogłeś zmienić, aby włączyć publiczne ładowanie na żądanie, zamiast używać inteligentnej taryfy lub timerów w domu. Nie jest niczym niezwykłym, że takie systemy samochodowe i taryfowe walczą ze sobą. Ale również, jak wspomniano powyżej, warto sprawdzić instalację elektryczną w domu pod kątem odpowiedniego napięcia, ponieważ wiele samochodów elektrycznych odrzuca ładowanie, jeśli napięcie i/lub AC 50 Hz wykraczają poza normalny zakres. Ponadto istnieje wiele samochodów elektrycznych, które nie lubią impedancji uziemienia, która wykracza poza zakres. Czasami, jeśli dom jest podłączony do systemu szpilek uziemiających, różne warunki glebowe mogą zmienić impedancję, a wiele samochodów elektrycznych odmawia ładowania, jeśli wykryje sygnał uziemienia poniżej normy. Ale nawet bardziej powszechny system pętli uziemienia PME może rozwinąć usterkę, której samochód elektryczny nie lubi. Warto skontaktować się z elektrykiem, który pracował tam kilka tygodni temu, aby sprawdzić, czy uziemienie i napięcie itp. są w zakresie. Ale może to być również trochę brudu w wtyczkach/gniazdach kabla, które działają okresowo w miejscach publicznych, ale i tak wymagają dobrego czyszczenia.

#5 ·
Witaj na forum. Jeśli samochód ładuje się prawidłowo na publicznej ładowarce, to wyklucza zarówno samochód, jak i kabel jako podejrzane. Nie jest jasne, jakie ustawienia mogłeś zmienić, aby włączyć publiczne ładowanie na żądanie, zamiast korzystać z inteligentnej taryfy lub timerów w domu. Nie jest niczym niezwykłym, że takie systemy samochodowe i taryfowe walczą ze sobą. Możesz to przetestować, usuwając wszystkie ustawienia samochodu i ładowarki ściennej, które odnoszą się do taryfy/czasu, aby włączyć plug and go i zobaczyć, co się stanie. Może to doprowadzić do tego, że przyjrzysz się integracji Octopus i Ohme.

Ale jak wspomniano powyżej, warto również sprawdzić instalację elektryczną w domu pod kątem odpowiedniego napięcia, ponieważ wiele samochodów elektrycznych odrzuca ładowanie, jeśli napięcie i/lub prąd zmienny 50 Hz wykraczają poza normalny zakres. Ponadto istnieje wiele samochodów elektrycznych, które nie lubią impedancji uziemienia, która wykracza poza zakres. Czasami, jeśli dom jest podłączony do systemu szpilek uziemiających, różne warunki glebowe w warunkach mokrych/suchych mogą zmienić impedancję, a wiele samochodów elektrycznych odmawia ładowania, jeśli wykryje sygnał uziemienia poniżej normy. Ale nawet bardziej powszechny system pętli uziemienia PME może rozwinąć usterkę, której samochód elektryczny nie lubi.

Warto skontaktować się z elektrykiem, który pracował tam kilka tygodni temu, aby sprawdzić, czy uziemienie i napięcie itp. są w zakresie.

Ale może to być również trochę brudu w wtyczkach/gniazdach kabla, który sporadycznie działa dobrze w miejscach publicznych, ale i tak wymaga dobrego czyszczenia.
Czy geolokalizacja może być problemem, jeśli samochód nie zgłasza, że jest w domu?

#6 ·
EVSE i ładowarka "granny" to po prostu przełączniki. Podejrzewam, że to Twoje zasilanie sieciowe, ponieważ ładuje się prądem przemiennym w innym miejscu. Myślę, że jeśli zgłosisz zgłoszenie do Ohme, mogą sprawdzić, czy zadziałało z powodu napięcia poza tolerancją, a jeśli tak, będziesz musiał poprosić swojego DNO o dokonanie regulacji.

#8 ·
EVSE i ładowarka "granny" to tylko przełączniki, podejrzewam, że to Twoje zasilanie sieciowe, ponieważ ładuje się prądem zmiennym w innym miejscu. Myślę, że jeśli zgłosisz zgłoszenie do Ohme, mogą sprawdzić i zobaczyć, czy zadziałało z powodu napięcia poza tolerancją, jeśli tak się stanie, będziesz musiał poprosić swojego DNO o dokonanie regulacji.
Świetnie, dzięki za to - myślę, że możesz mieć rację. Dzięki!

#14 ·
Zwrot akcji - elektryk zgodził się przyjść i rzucić okiem w ten piątek, ale w międzyczasie musiałem dzisiaj przejechać kilkaset mil, a kiedy używałem szybkiej ładowarki DC na stacji benzynowej w drodze do domu, ładowała przez pięć minut, a następnie zawiodła. Wróciłem do samochodu z zaledwie pięcioma minutami dodatkowego ładowania. Podłączyłem go ponownie i stałem obok odblokowanego samochodu i obserwowałem, jak ładuje się przez 20 minut, akurat tyle, żeby dojechać do domu.

Dotarłem do domu i podłączyłem moją domową ładowarkę, używając opcji ładowania do maksimum, i cudem zaczęła ładować przez pełne 90 minut, aż musiałem użyć samochodu!

Przeprowadzając więcej testów dzisiaj wieczorem, nie mogę znaleźć żadnego powodu. Udało się naładować przez 90 minut wcześniej, po czym ponownie zawiodła w ciągu pięciu minut, kiedy spróbowałem godzinę temu.

Obecnie ładuje się dobrze za pomocą kabla "granny" podłączonego do gniazdka w garażu, więc myślę, że okablowanie garażu musi być w porządku i wracam do teorii akumulatora 12 V. Wyrywam sobie włosy z głowy 😂

#18 ·
Ostateczna aktualizacja (miejmy nadzieję). W końcu zabrałem to do serwisu i zapłaciłem za wykonanie diagnostyki samochodu. Najwyraźniej potrzebna była aktualizacja oprogramowania do ładowarki pokładowej i od wczoraj wieczorem wydaje się, że to naprawiło problem.

Mam nadzieję, że nie będzie więcej problemów z ładowaniem - dziękuję wszystkim za pomoc, wspaniale było móc wykluczyć różne rzeczy.