Speak EV - Electric Car Forums banner

Citigo E iV nie łączy się z aplikacją MySkoda

1.8K views 7 replies 4 participants last post by  ATG  
#1 ·
Cześć wszystkim,

niedawno kupiłem 2020 Citigoe iV, którego nie mogę aktywować/zakończyć parowania w aplikacji MySkoda. Numer VIN jest rozpoznawany, a model i kolor są wyświetlane poprawnie.

Jednak po wprowadzeniu przebiegu otrzymuję komunikat, że się nie powiodło, z błędem #8.

Skontaktowałem się z pomocą techniczną w Skoda-auto i dwukrotnie poproszono mnie o przesłanie zrzutów ekranu itp., co zrobiłem. Ale nie poczyniono żadnych postępów.

Próbowałem wszystkich kombinacji: Bluetooth włączony/wyłączony, podłączony przez USB (lub nie), pozostawienie kluczyka w stacyjce/wyjęcie, pozostawienie go na 10 minut, aby esim wysłał przebieg do statku-matki, wprowadzenie przebiegu w ekwiwalencie km (wydaje się działać dla e-up) itp.

Czy komuś innemu udało się połączyć z aplikacją? To nie tylko dla zabawy, ponieważ bez tego muszę ładować po pełnej stawce za energię elektryczną, ponieważ Ovo nie rozpoznaje mojej ładowarki. Ponadto dobrze byłoby zwiększyć moc ładowania do 7 kW i wyłączyć domyślne 22 stopnie w systemie ogrzewania.

Zaczynam podejrzewać, że esim jest w rzeczywistości modelem 2G lub 3G, który nie jest już obsługiwany przez Cubic. Jeśli tak jest, czy można go wymienić?

Wszelkie sugestie będą mile widziane, ponieważ pod każdym innym względem jest to wspaniały mały samochód. Moim zabezpieczeniem jest zmiana dostawcy energii elektrycznej na Octopus w sierpniu, kiedy wygasa obecna umowa.

Pozdrawiam,

ATG

#3 ·
Połączyłem aplikację MyŠkoda z moim e-iV, ale nie nadaje się ona do ładowania w obecnej wersji (v8.1.0). Kiedy zapiszesz plan ładowania, nadpisuje on ustawienie maksymalnego prądu ładowania na 10A.

Jeśli chcesz ładować z mocą 7 kW (32A), musisz użyć aplikacji Move&Fun. Niestety, nie jest ona już obsługiwana i została usunięta ze sklepów z aplikacjami. Użytkownicy Androida mogą pobrać kopię z APKPure i załadować ją z boku.

#5 ·
Połączyłem aplikację MyŠkoda z moim e-iV, ale nie nadaje się ona do ładowania w obecnej wersji (v8.1.0). Kiedy zapiszesz plan ładowania, nadpisuje on ustawienie maksymalnego prądu ładowania na 10A.

Jeśli chcesz ładować z mocą 7 kW (32A), musisz użyć aplikacji Move&Fun. Niestety, nie jest ona już obsługiwana i została usunięta ze sklepów z aplikacjami. Użytkownicy Androida mogą pobrać kopię z APKPure i załadować ją z boku.
Aplikacja Maps+More firmy Volkswagena jest odpowiednikiem Move&Fun (wykorzystuje połączenie Bluetooth z samochodem) i podobno działa również z samochodami Skoda i SEAT. Jest również nadal dostępna w sklepach z aplikacjami.

Jedynym zastrzeżeniem, o którym wiem, jest to, że można mieć zainstalowaną tylko jedną z 3 aplikacji Bluetooth danej marki samochodowej jednocześnie.

#4 ·
Dzięki za odpowiedzi. Myślę, że to problem z eSIM i mam nadzieję, że specjaliści z centrali zdadzą sobie z tego sprawę na czas i zaproponują rozwiązanie. Właśnie poprosili o model mojego telefonu i wersję Androida itp., więc kto wie.

Czy mogę sam reaktywować eSIM? Nie wiem nawet, gdzie to jest!!

Richard, czy pamiętasz, czy zrobiłeś coś konkretnego poza wprowadzeniem przebiegu, kiedy aktywowałeś swój samochód? Być może Twoja eSIM nie została dezaktywowana, ponieważ była używana również we wcześniejszych aplikacjach.

Pozdrawiam,

Jeremy

#7 ·
Richard, czy pamiętasz, czy zrobiłeś coś konkretnego poza wprowadzeniem przebiegu, kiedy aktywowałeś swój samochód? Być może Twoja karta eSIM nie została dezaktywowana, ponieważ była również używana we wcześniejszych aplikacjach.

Pozdrawiam,

Jeremy
Mój był w rzeczywistości fizyczną kartą SIM, nie jestem pewien, czy to robi różnicę?

#8 ·
SUKCES!

Po prawie 2 miesiącach z powodzeniem aktywowałem i mogę teraz dokładnie ustawić górny limit ładowania na 80%, zamiast co pół godziny sprawdzać, gdy zbliżamy się do 3/4 podziałki na tarczy.

Zgodnie z zaleceniami wsparcia Skody, proces przebiegał następująco:

Ustaw jednostki w aplikacji MySkoda na km, a nie mile.

Przelicz przebieg wyświetlany na desce rozdzielczej na km za pomocą Google (zrobiliśmy 4071 mil = 6551 km)

Wprowadź tę liczbę i bingo!

Próbowałem wprowadzić przebieg w milach i otrzymałem dokładnie ten sam błąd, co powyżej, a następnie spróbowałem konwersji i wszystko było w porządku. Możemy więc teraz ładować za 7 pensów za kWh za pośrednictwem Ovo Charge Anytime. Cóż, dopóki nie wycofają sieci 2G i 3G...

Minęła dopiero godzina, odkąd mi się to udało, ale pobieżne spojrzenie na aplikację nie pokazuje żadnych innych korzyści, takich jak ustawienie możliwości ładowania 7 kW lub włączanie/wyłączanie świateł podczas odblokowywania/blokowania lub domyślna kontrola klimatu 22 stopni.

Mam nadzieję, że to również zadziała dla innych!