Speak EV - Electric Car Forums banner

Kompatybilne ładowarki i samochody dla Octopus Intelligent Go

2 reading
4.1K views 10 replies 6 participants last post by  Pmholling  
#1 ·
Właśnie rozmawiałem przez telefon z Octopus Energy, aby sprawdzić, czy ładowarki Hydravolt home 3 pro są już kompatybilne z Octopus Intelligent go i poinformowano mnie, że tak, ale samochód również musi być kompatybilny. Miałem wrażenie, że chociaż ładowarka jest preferowana w stosunku do samochodu, nie potrzebujesz obu. W tej chwili rozważam ulepszenie mojego samochodu do Renault Scenic e-tech 87 kwh, który według strony internetowej Octopus znajduje się na liście samochodów i przechodzi test, aby sprawdzić, czy kwalifikujesz się. Ale w pewnym momencie mogę zmienić zdanie. Dlaczego informacje od Octopus Energy są tak sprzeczne z tym, co jest dostępne? Wydaje się, że jest wiele sprzecznych porad.

#2 ·
Miałem wrażenie, że chociaż ładowarka jest preferowana w stosunku do samochodu, to nie potrzebujesz obu.
To prawda. Kiedy mówią, że samochód również musi być kompatybilny, tak naprawdę mówią, że Hydravolt EVSE nie jest kompatybilny w sensie pełnej integracji, tylko w sensie "możesz go używać jako głupiej ładowarki".

#3 ·
Przed chwilą rozmawiałem przez telefon z Octopus Energy, aby sprawdzić, czy ładowarki Hydravolt home 3 pro są teraz kompatybilne z Octopus Inelligent go i poinformowano mnie, że tak, ale samochód również musi być kompatybilny. Miałem wrażenie, że chociaż ładowarka jest preferowana w stosunku do samochodu, nie potrzebujesz obu. W tej chwili rozważam ulepszenie mojego samochodu do Renault Scenic e-tech 87 kwh, który według strony internetowej Octopus znajduje się na liście samochodów i przechodzi test, aby sprawdzić, czy kwalifikujesz się. Ale w pewnym momencie mogę zmienić zdanie. Dlaczego informacje od Octopus Energy są tak sprzeczne z tym, co jest dostępne? Wydaje się, że istnieje wiele sprzecznych porad.
Żeby było jasne, czy masz Hydra EVSE czy Hypervolt EVSE. Nie mogę nigdzie znaleźć Hydravolt Home 3 Pro. Hypervolt Home 3 Pro jest w pełni kompatybilny z IO Go, co oznacza, że nie potrzebuje żadnej kompatybilności dla pojazdu. Jedna uwaga ostrzegawcza, jeśli ulepszysz do Renault, możesz chcieć użyć integracji z pojazdem, nawet jeśli masz kompatybilną ładowarkę, ponieważ wygląda na to, że Renault ma funkcję, która przełącza samochód w głęboki sen, jeśli ładowarka nie wysyła sygnału PWM przez jakiś czas. Powoduje to nieregularne działanie IO Go poprzez integrację ładowarki.

#6 ·
Żeby było jasne, czy masz Hydra EVSE czy Hypervolt EVSE. Nie mogę nigdzie znaleźć Hydravolt Home 3 Pro. Hypervolt Home 3 Pro jest w pełni kompatybilny z IO Go, co oznacza, że nie potrzebuje żadnej kompatybilności z pojazdem. Jedna uwaga ostrzegawcza, jeśli uaktualnisz do Renault, możesz chcieć użyć integracji z pojazdem, nawet jeśli masz kompatybilną ładowarkę, ponieważ wygląda na to, że Renault ma funkcję, która usypia samochód, jeśli ładowarka przez jakiś czas nie wysyła sygnału PWM. Powoduje to, że IO Go przez integrację ładowarki zawodzi nieregularnie.
Jasne, mój Zoe ma ten problem - ładowarki, które Renault dostarczał, miały specjalne oprogramowanie, które dostarczało zasilanie nawet wtedy, gdy ładowarka znajdowała się poza wyznaczonymi okresami (nigdy nie używałem timera na ładowarce i tak naprawdę myślę, że portal jest zepsuty/nie komunikuje się od dłuższego czasu).

Pozytywną stroną jest to, że integracja Renault IOG jest całkiem dobra i wygląda oficjalnie (działa przez aplikację Mobilize). Nie sądzę, żeby nagle się zepsuła, jak niektóre inne integracje z pojazdami. Napisałem o tym wątek, który może pomóc @davebaxt55

#4 · (Edited)
Wygląda na to, że jedyne punkty ładowania, które są w pełni i niezawodnie kompatybilne z OIG, to Ohme, Zappi i Wallbox, jeśli wierzyć wpisom na forum. (Edycja: Mówię 'niezawodnie' tylko w odniesieniu do wpisów na forum, które wskazują, że jest wielu ludzi, którzy je mają i wydają się z nich zadowoleni (choć wciąż pojawiają się wpisy dotyczące problemów). Nie chcę przez to powiedzieć, że inne produkty z listy integracji są gorsze.)

Nawet jeśli Twój obecny EV był zintegrowany z OIG, istnieje argument za tym, aby nadal kupić jeden z tych punktów ładowania na wypadek, gdybyś dodał lub wymienił samochód na inny model, który nie jest zintegrowany. To, czy uważasz, że jest to warte dopłaty do nie zintegrowanego punktu ładowania, zależy od Ciebie.

#5 ·
Jedynymi punktami ładowania, które są w pełni - i niezawodnie - kompatybilne z OIG w tej chwili, wydają się być Ohme, Zappi i Wallbox, jeśli wierzyć postom na forum.

Nawet jeśli Twój obecny EV był zintegrowany z OIG, istnieje argument za tym, aby i tak kupić jeden z tych punktów ładowania na wypadek, gdybyś dodał lub wymienił samochód na inny model, który nie jest zintegrowany. To, czy uważasz, że jest to warte dopłaty do nie zintegrowanego punktu ładowania, zależy od Ciebie.
Tak, technicznie rzecz biorąc, integracja hiperboli jest wciąż w fazie testów, ale od Octopus, dla innego, niekompatybilnego samochodu:
Świetna wiadomość: Twoja ładowarka Home 3 Pro (7,0 kW) powinna działać z Intelligent Octopus Go - możesz uzyskać 7p/kWh inteligentnego ładowania i 6 godzin stawek poza szczytem dla całego domu każdej nocy.
[

#9 · (Edited)
To prawda. Kiedy mówią, że samochód również musi być kompatybilny, tak naprawdę mówią, że Hydravolt EVSE nie jest kompatybilny w sensie pełnej integracji, tylko w sensie "możesz go używać jako głupiej ładowarki".
Dla jasności, czy masz Hydrę EVSE czy Hypervolt EVSE. Nie mogę nigdzie znaleźć Hydravolt Home 3 Pro. Hypervolt Home 3 Pro jest w pełni kompatybilny z IO Go, co oznacza, że nie potrzebuje żadnej kompatybilności z pojazdem. Jedna uwaga ostrzegawcza, jeśli uaktualnisz do Renault, możesz chcieć użyć integracji z pojazdem, nawet jeśli masz kompatybilną ładowarkę, ponieważ wygląda na to, że Renault ma funkcję, która przełącza samochód w głęboki sen, jeśli ładowarka nie wysyła sygnału PWM przez jakiś czas. Powoduje to nieregularne działanie IO Go poprzez integrację ładowarki.
Informuje Cię, że jesteś gotowy. Więc jeśli użyłbym Hypervolta w nie zintegrowanym samochodzie, to by nie działało.

#10 ·
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc oraz proszę o wybaczenie wszelkich niejasności i niedogodności. Chciałem powiedzieć Hypervolt, a nie Hydravolt. Przepraszam. Dobrze słyszeć, że Hypervolt jest w pełni zintegrowany z IOG, ale martwię się, że występują problemy z ładowaniem. Czy uważasz, że mają one coś wspólnego z utratą sygnału Wi-Fi lub czymś innym? Zamierzam poprowadzić kabel Ethernet do Hypervolt, więc mam nadzieję, że wyeliminuje to problemy z połączeniem. Co to jest sygnał PWM? Z poważaniem Dave

#11 ·
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc oraz proszę o wybaczenie za wszelkie zamieszanie i niedogodności. Chciałem powiedzieć Hypervolt, a nie Hydravolt. Przepraszam. Dobrze słyszeć, że Hypervolt jest w pełni zintegrowany z IOG, ale martwię się, że występują problemy z tym ładowaniem. Czy uważasz, że mają one coś wspólnego z utratą sygnału Wi-Fi lub czymś innym? Zamierzam podłączyć kabel Ethernet do Hypervolt, więc mam nadzieję, że wyeliminuje to problemy z połączeniem. Co to jest sygnał PWM? Z poważaniem Dave
Nie znam szczegółów dotyczących problemów z integracją Hypervolt. IO Go wymaga dwukierunkowej komunikacji z ładowarką/samochodem. Jeden kierunek, aby ustawić ładowanie, drugi, aby potwierdzić, że się to wydarzyło. To może się załamać. Chociaż integracja ładowarki jest generalnie bardziej niezawodna niż pojazdu.

Ładowarki AC EVSE informują ładowarkę pokładową o dostępnej mocy, wysyłając impuls przez pin Control Pilot. W zależności od cyklu pracy wskaże to, że dostępnych jest od 6A do około 60A na fazę. Wiele EVSE ustawia cykl pracy PWM na 0%, gdy pojazd jest podłączony, ale znajduje się poza zaplanowanym czasem ładowania. Chociaż nie jest to ściśle konieczne, ponieważ myślę, że 6A to około 46% cyklu pracy, istnieją powody, aby nie zawsze wysyłać sygnał PWM na żywo. Wydaje się, że oprogramowanie sterujące OBC w niektórych samochodach wykorzystuje obecność lub brak sygnału PWM do decydowania, czy ma przejść w stan uśpienia. Wydaje się, że to problem w co najmniej niektórych implementacjach Renault, gdzie wydaje się to dotyczyć nowszych samochodów. Jeśli przez określony czas nie ma PWM, samochód przechodzi w stan uśpienia i nie rozpozna, kiedy cykl pracy PWM przekroczy 0, chyba że nastąpi inna interwencja, np. odblokowanie/zablokowanie samochodu. To wszystko jest na wielu forach Renault, dla Megan, a teraz Scenic. Nie wiem, jak uniwersalne jest to w zależności od modelu i ile ładowarek na to wpada; Widziałem jednak, jak Ohme i Zappi są wywoływane wraz z niektórymi publicznymi witrynami AC.