Speak EV - Electric Car Forums banner

Dacia Spring jako drugi EV?

7.6K views 46 replies 25 participants last post by  Andyram  
#1 ·
"Fully Charged Show" ujawniło, że nowy Dacia Spring będzie kosztował "od 15 tys. funtów".

Jest mniej więcej wielkości mojego Fiata Panda i ma fantastyczny promień skrętu <5m, waży mniej niż tonę i ma akumulator 26 kWh (można zgadywać, że będzie to LFP).

Wydaje się idealny jako drugi EV dla mnie - chciałbym tylko, żeby była wersja 4x4 pasująca do wysokości jazdy - byłby idealnym zamiennikiem mojego Panda Cross, gdyby można go było wyposażyć w hak holowniczy.

Nadal czekam, aby zobaczyć, czy/kiedy pojawi się zamiennik EV Panda Cross od Fiata.

#2 ·
if it could be fitted with a towbar.
Do czego chciałbyś używać haka holowniczego? Spring nie ma dużej mocy ani baterii. Może być ok do rowerów, ale nie wyobrażam sobie holowania czegokolwiek tym samochodem.

#3 ·
Do czego chciałbyś używać haka holowniczego? Spring nie ma dużej mocy ani baterii. Może być ok do rowerów, ale nie wyobrażam sobie holowania czegokolwiek tym samochodem.
Używamy Pandy do holowania brony po naszych polach wiosną oraz do równania areny jeździeckiej co tydzień lub dwa.
Dlatego napęd 4x4 byłby praktycznie niezbędny, aby uniknąć ciągłego utykania.
Nie muszę holować niczego szczególnie dużego ani ciężkiego i tylko z bardzo małą prędkością (<10 mph), więc oferowana moc byłaby wystarczająca (a poza tym spodziewam się, że wersja 4x4 miałaby dodatkowy mały silnik, więc całkowita moc szczytowa mogłaby być i tak nieco wyższa). Z niecierpliwością czekam, aby zobaczyć, co Stellantis zrobi z zamiennikiem Panda 4x4/Cross pod koniec tego roku.

#4 ·
"Fully Charged Show" ujawniło, że nowy Dacia Spring będzie kosztował "od 15 tys. funtów".

Jest mniej więcej wielkości mojego Fiata Panda i ma fantastyczny promień skrętu <5m, waży mniej niż tonę i ma akumulator 26 kWh (można zgadywać, że będzie to LFP).

Wydaje się idealny jako drugi EV dla mnie - chciałbym tylko, żeby była wersja 4x4 pasująca do wysokości jazdy - byłby idealnym zamiennikiem mojego Panda Crossa, gdyby można było go wyposażyć w hak holowniczy.

Nadal czekam, aby zobaczyć, czy/kiedy pojawi się zamiennik EV Panda Cross od Fiata.
Może być nawet pierwszym EV dla niektórych
Realny zasięg wymaga sprawdzenia, ale moja (starsza) siostra robi 300 mil miesięcznie.👍

#8 ·
Myślę, że wiele osób uzna je za atrakcyjne jako drugie samochody, ale może poczekają, aż będą używane, ponieważ 15 000 euro to wciąż dużo pieniędzy. Ubezpieczenie powinno być również rozsądne, więc powinny być popularne wśród młodszych kierowców, dwa powody, dla których amortyzacja może być dość niska. Zatem niskie koszty, niska amortyzacja, bardzo wydajne - ma to duży sens ekonomiczny jako drugi samochód.

#9 ·
W niedzielę w połowie obejrzałem reportaż w francuskiej telewizji, w którym omawiano nową gamę Dacia, a pan mówiący w imieniu Dacii kilkakrotnie podkreślał, że celem jest cena 20 000 euro. Recenzent samochodu wydawał się być pod wrażeniem (tylko rozejrzenie się po salonie). Dacia jest tu bardzo popularna, ale ponieważ Spring jest produkowany w Chinach, nie otrzymuje już takich samych dotacji rządowych.
Z tego, co widziałem, wydawał się o wiele bardziej nowoczesny pod względem wyglądu zewnętrznego, nie jestem pewien co do standardu mechaniki lub oprogramowania itp., ale szczerze mówiąc, mają swoje miejsce w całym tym zamieszaniu, zwłaszcza dla mieszkańców wsi potrzebujących drugiego samochodu.

#17 ·
#21 ·
Właściwie - to, co to robi, to zainteresowanie nowej kohorty potencjalnych kierowców EV. Podczas gdy 5 / 6-letnie Leafy / Zoes / Soule mogą, ale nie muszą być interesujące za 7 / 8 tys. - nowe rzeczy za 15 tys. z potencjałem na 12-miesięczne rzeczy za 15 miesięcy za prawdopodobnie 12 tys. lub mniej mogą być interesujące - to właśnie robi to nowe ustalanie cen.

To są EV o podobnym zasięgu.

Pod wieloma względami jest to dobre dla przyjęcia EV.

#24 ·
Zgadzam się. Myślę, że nowa sprawa z samochodem ma sens ekonomiczny dla programów wynagrodzeń lub jeśli ktoś po prostu lubi uczucie posiadania błyszczącego nowego samochodu.

Ale tam, gdzie Spring może (miejmy nadzieję, tymczasowo) mieć również sens ekonomiczny, byłoby to dla młodszych kierowców. e208 - cytowane 6500 funtów rocznie za ubezpieczenie nastolatków ze mną w polisie. Więc jeśli Spring może wejść na przykład za 2000 funtów rocznie, zgodnie z tanimi w ubezpieczeniu samochodami ICE, takimi jak Citigo, to również ma sens ekonomiczny (zwłaszcza jeśli ładujesz w domu po tanich taryfach).

Czy jest wystarczająco 'fajny', zobaczymy. Może ludzie je podrasują i staną się ikoną jak 2CV, a może staną się następnym G-Wizz?

#25 · (Edited)
Zgadzam się. Myślę, że nowa sprawa z samochodem ma sens ekonomiczny dla programów rezygnacji z wynagrodzenia lub jeśli ktoś po prostu lubi uczucie posiadania błyszczącego nowego samochodu.

Ale gdzie Spring może (miejmy nadzieję, tymczasowo) mieć sens ekonomiczny, to dla młodszych kierowców. e208 - cytowany £6500 rocznie za ubezpieczenie nastolatków ze mną również w polisie. Więc jeśli Spring może kosztować około 2000 funtów rocznie, zgodnie z tanimi w ubezpieczeniu samochodami ICE, takimi jak Citigo, to również ma sens ekonomiczny (szczególnie jeśli ładujesz w domu po tanich taryfach).

Czy będzie wystarczająco "fajny", zobaczymy. Może ludzie je podrasują i stanie się ikoną jak 2CV, a może stanie się kolejnym G-Wizz?
Tańsze samochody takie jak ten są oczywiście mile widziane, ale dla mnie byłoby o wiele lepiej po prostu zapłacić gotówką za Ionic 38kWh Prem SE ~£11k. Zawsze miałem ochotę na eUp/CitiGo/Mii, ale znowu ta sama cena co Ionic. Nie ma sensu... W każdym razie, wracając do polerowania maszynowego samochodów w garażu do wizualnej kontroli WBAC, ponieważ pada deszcz od sześciu miesięcy :mad:

#26 ·
Właściwie to myślę, że Spring, jeśli w ogóle się sprzeda, będzie ZŁĄ rzeczą dla przyjęcia samochodów elektrycznych.
To byłaby konkurencyjna oferta 10 lat temu, ale na dzisiejszym rynku jest beznadziejnie żałosna.
Zasięg w rzeczywistych warunkach wyniesie około 100 mil. Może poniżej 80 mil zimą, jeśli będzie używany do krótkich podróży (i bądźmy szczerzy, nie pojedziesz nim zbyt daleko).
Ciągłe nagrzewanie kabiny i brak pompy ciepła = straszna wydajność. Przynajmniej ten nowy model ma hamowanie regeneracyjne (ale jak skuteczne będzie to z żałośnie słabym silnikiem i małą baterią, która i tak nie wytrzymuje wysokich prędkości ładowania)?

Jako drugi samochód elektryczny jest moim zdaniem prawie bezużyteczny. Będzie wymagał ładowania każdej nocy, jeśli w ogóle przejedzie jakiś dystans, więc jak naładujesz samochód nr 1, który pokonuje duże odległości?

Nie wydałbym na to 15 tys. funtów. Za te same pieniądze dostępne są prawie nieużywane samochody o znacznie lepszych możliwościach.

Gdyby miał odpowiedni silnik i powiedzmy akumulator 50 kWh, mogłoby to mieć sens.

Przepraszam, myślę, że to martwa kaczka. Każdy nowicjusz EV, który kupi taki samochód, nie rozumiejąc kompromisów, będzie bardzo rozczarowany.

#30 ·
Mały zasięg, mała moc (więc miejmy nadzieję, że tanie ubezpieczenie!) i tanie, co czyni go idealnym pierwszym samochodem (nie tylko elektrycznym) dla rodziców do kupienia dla ich 17-latka.
Zgadzam się z tym!
Myśl o tym, że moi synowie w wieku 17 lat wsiadają za kierownicę mojego Modelu 3 (lub czegokolwiek, czym wtedy będę jeździł), napełnia mnie przerażeniem.
Nissan Micra, którymi ja i moi kumple jeździliśmy, mógł być śmiertelną pułapką, gdybyśmy mieli poważny wypadek, ale przynajmniej zajęło to bardzo dużo czasu, aby osiągnąć duże prędkości, a trzęsąca się kierownica we wszystkich miejscach oznaczała, że 100 mil na godzinę było próbowane tylko raz!

#31 ·
Kupując to również dla nastolatka, problem z kupnem taniego samochodu spalinowego polega na tym, że tylko nastolatek będzie chciał nim jeździć. Rodzice również nie będą chcieli, albo ze względów środowiskowych, albo dlatego, że 'ich' samochód jest przyjemniejszy w prowadzeniu, albo dlatego, że jeśli rodzice mają samochód elektryczny i domową ładowarkę, samochód elektryczny będzie tańszy w eksploatacji.

Spring miałby jednak coś z tego wszystkiego, ponieważ będzie najtańszy w eksploatacji i będzie miał najmniejszy wpływ na środowisko, więc ekolog lub rodzic z napiętym budżetem również chciałby nim jeździć na lokalne wycieczki. Wygląda również dobrze na spacery z psem - dzięki czemu samochód rodziców pozostaje wolny od całego tego smrodu i błota.

Krótki zasięg - może nie być problemem dla nastolatków, ponieważ wszyscy mogą spotykać się w punktach ładowania i będą mieli idealną wymówkę, żeby się nie ruszać (potrzebuję jeszcze 40 minut, żeby wrócić do domu, kolego) :)

#32 ·
Również kupując to dla nastolatka, problem z kupnem taniego samochodu ICE polega na tym, że tylko nastolatek będzie chciał nim jeździć. Rodzice też nie będą chcieli, z powodów środowiskowych lub dlatego, że "ich" samochód jest przyjemniejszy w prowadzeniu, lub dlatego, że jeśli rodzice mają EV i ładowarkę domową, EV będzie tańszy w prowadzeniu.

Spring miałby jednak coś w tym wszystkim, ponieważ będzie najtańszy w prowadzeniu i będzie miał najmniejszy wpływ na środowisko, więc rodzic dbający o środowisko lub z ograniczonym budżetem też chciałby nim jeździć na lokalne wycieczki. Wygląda również dobrze na spacery z psem - utrzymując samochód rodziców wolnym od całego tego smrodu i błota.

Krótki zasięg - może nie problem dla nastolatków, ponieważ wszyscy mogą spotykać się w punktach ładowania i będą mieli doskonałą wymówkę, aby się nie ruszać (potrzebuję jeszcze 40 minut, żeby wrócić do domu, kolego) :)
Trochę za proste i zasięg trochę niski, zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach. Soul, którego mamy, sprzedałby się za 15-16 tys. funtów w tej chwili i to świetny pierwszy samochód dla nastolatka, nie sądzę, żeby był bardzo pod wrażeniem Springa.
Jednym z powodów, dla których zdecydowaliśmy się zatrzymać Soul FE dla naszego syna, aby uczył się na nim za kilka lat, do tego czasu może stać w stodole przez kilka lat, a on może go od czasu do czasu polerować.

#34 ·
Re kupno używanego Kia Soul 27 kWh vs Spring (oba o podobnej wielkości baterii) - ciekawa myśl. Patrząc na Parkers widzę, że Soul jest w grupie ubezpieczeniowej 18 z ponad 100 koni mechanicznych, więc spodziewam się, że ubezpieczenie nastolatka wyniesie około 4000 funtów rocznie. Z mniejszą niż połowa koni mechanicznych w Spring, ubezpieczenie może być tańsze.

#40 ·
Witaj, mam problem z elektrycznym pojazdem Dacia Spring. Samochód nie uruchamia się. W komputerze diagnostycznym jest jeden kod błędu P048572 Wysokonapięciowy przekaźnik zasilania akumulatora A lub P2 Brak wykrytego ruchu w odpowiedzi na zamknięcie komponentu
Skontaktuj się ze swoim dealerem.

#41 ·
Niedawno odebrałem nowego Dacia Spring Expression 65 (wersja o niższej specyfikacji z bardziej „mocnym” z dwóch dostępnych silników). Jako drugi samochód do jazdy do szkoły, supermarketu i na stację jest świetny.

Przyglądałem się używanym alternatywom, ale oprocentowanie w okolicach 9,9% zabiło tę opcję, przez co roczne używane Corsy e i e-208 kosztowałyby raczej 250 funtów miesięcznie. Spring, z 0% finansowaniem, kosztuje około 200 funtów miesięcznie z 200 funtami zaliczki. Dodatkowo posiada 7-letnią gwarancję, jeśli jest serwisowany co roku u dealera Dacia.

Najlepsze jest to, że odświeżające jest posiadanie stosunkowo prostego samochodu (lub tak prostego, jak pozwalają na to nowoczesne przepisy). Brak ekranu dotykowego (w wersji Expression). Kluczyk do uruchomienia. Ręczna regulacja lusterek. Otwierane szyby z tyłu dla dzieci. Bez parkowania, wystarczy wrzucić na luz i zaciągnąć ręczny hamulec. To prawie jak jazda zelektryfikowanym klasycznym Peugeotem 205.

Tak, ma asystenta utrzymania pasa ruchu i ostrzeżenia o ograniczeniu prędkości itp., zgodnie z wymogami UE, co jest irytujące, ale sprytnie można go skonfigurować tak, aby dwa naciśnięcia jednego przycisku wyłączały te funkcje.

Obawiałem się, że może być strasznie wolny, ale naprawdę czuć lekkość podczas jazdy (waży poniżej tony), a natychmiastowy moment obrotowy (jak we wszystkich EV) sprawia, że ​​w rzeczywistości wydaje się dość szybki, jeśli wciśniesz pedał gazu do podłogi (przynajmniej do około 50 mil na godzinę).

Oczywiście nie będzie to działać dla wszystkich. Zasięg wynosi 100 mil zimą, nie będzie świetny na autostradzie, a niektórzy będą chcieli czegoś, co bardziej otula i izoluje. Jest trochę blaszany i nie chciałbym w niego specjalnie wjechać. Ale jeśli masz dość skomplikowanych, drogich samochodów i po prostu chcesz czegoś taniego i wesołego, aby poruszać się po okolicy, być może jako drugi samochód, zdecydowanie rozważyłbym jeden.

#42 ·
Zostawiłem swoje dane u dealera, którym byłem zainteresowany i powiedziano mi, że dostanę telefon, kiedy będą mieli jeden.

Brak połączenia = brak Springs w Wielkiej Brytanii?

Czy telepatycznie zmanipulowałeś dealera, aby do ciebie zadzwonił? Wydają się niechętni do kontaktu z klientami, chyba że ich 'Derren Brown'ujesz.

Bardzo lubię też bardzo podstawowe samochody. Nie doceniam całej tej błyskotki.

'Bezkluczykowy dostęp' to obniżenie kosztów przebrane za ulepszenie technologiczne. To więcej niż idiotyczne, ale większość ludzi wydaje się tego nie zauważać.

#44 ·
Zostawiłem swoje dane u dealera, którym byłem zainteresowany i powiedziano mi, że dostanę telefon, gdy będą mieli jeden.

Brak połączenia = brak sprężyn w Wielkiej Brytanii?

Czy telepatycznie zmanipulowałeś dealera, aby do ciebie zadzwonił? Wydaje się, że nie chcą kontaktować się z klientami, chyba że ich "Derren Brown".

Bardzo lubię też proste samochody. Nie doceniam całej tej błyskotki.

'Bezkluczykowy dostęp' to obniżenie kosztów przebrane za ulepszenie technologiczne. To idiotyczne, ale większość ludzi wydaje się tego nie zauważać.
Teraz mają je u dealerów. Samochód przyszedł szybko po zamówieniu (w ciągu kilku tygodni), ponieważ wydawało się, że mają już kilka w kraju lub są w drodze.

#45 ·
~£14k nowe, dobrze zarejestrowane. Dokładnie mój typ samochodu! Może w przyszłości kupię jeden, ale wkrótce muszę kupić mieszkanie, gotówką, więc jestem spłukany :(
View attachment 205313
Tak, chociaż Dacia oferuje obecnie 0% finansowania nowych samochodów (prawdopodobnie dlatego, że tak jak wszyscy producenci chcą sprzedać samochody elektryczne), może się okazać, że miesięcznie taniej będzie kupić zupełnie nowy samochód niż zarejestrowany wcześniej. Ale dla tych, którzy mają szczęście być kupującymi za gotówkę... okazja.