Speak EV - Electric Car Forums banner

Daily Kanban - Sugeruje, że opóźnienia Modelu 3 nie są do końca takie, jak się wydają.

9.6K views 77 replies 24 participants last post by  First Draft  
#1 ·
#9 ·
......Po prostu z ciekawości, co dzieje się z depozytami w wysokości 1000 funtów, jeśli Tesla zbankrutuje?

#10 ·
Problem Tesli nie polega na tym, czy nadal wydobywają produkty z oprzyrządowania produkcyjnego, czy nie, prawdziwym pytaniem jest, jak długo mogą tak spalać pieniądze, ponieważ istnieje bardzo mała szansa, że zarabiają cokolwiek innego niż dużą stratę na każdym samochodzie, który w ten sposób produkują. Gdyby opłacalne było ręczne wytwarzanie samochodów z prototypowych narzędzi, zobaczylibyśmy wiele samochodów wyprodukowanych w ten sposób. Podczas gdy spalają pieniądze, zamiast skupiać się na dostarczaniu solidnych technik produkcyjnych, narażają się na coraz większe niebezpieczeństwo finansowe. ...... Tylko z ciekawości, co się dzieje z depozytami w wysokości 1000 funtów, jeśli Tesla zbankrutuje?
Wszyscy uwielbiają twierdzić, że Tesla nie zarabia na swoich samochodach, ale nie zatrzymują się na sekundę, aby zastanowić się, czy Nissan, Renault lub BMW zarabiają na swoich samochodach elektrycznych.

#11 ·
To tak naprawdę nie jest uczciwe porównanie, ponieważ ci więksi producenci radzą sobie dobrze ze swoimi pojazdami spalinowymi, niezależnie od tego, jak dobrze radzą sobie z pojazdami elektrycznymi.

#13 ·
Not really a fair comparison though, those other larger manufacturers are doing just fine with their ICE vehicles regardless of how well they do with EV.
Nie powiedzą tego, gdy cała ta infrastruktura i oprzyrządowanie staną się przestarzałe w ciągu najbliższych kilku lat.

To znaczy, nie jest tak, że producenci silników spalinowych kiedykolwiek potrzebowali pomocy finansowej...

#22 ·
Właśnie pomyślałem, że ludzie muszą być już znudzeni tymi wszystkimi ponurymi historiami - ponieważ są one zasadniczo tym samym okrągłym argumentem, po prostu zamień literę 3 na X lub S, a w przyszłości Y.

Zamiast tego mogę powiedzieć, że naprawdę czekam na 3 - kiedy tylko nasze przyjadą. Praktycznie ta sama przestrzeń dla pasażerów z tyłu co ławka w 5/7-osobowym X, mimo że w środku jest o wiele mniejszy. Wygląda na praktyczny rodzinny samochód dla mnie :).

#28 ·
Właśnie pomyślałem, że ludzie muszą być już znudzeni tymi wszystkimi ponurymi historiami - ponieważ są one zasadniczo tym samym okrągłym argumentem, po prostu zamień literę 3 na X lub S, a w przyszłości Y.
Wręcz przeciwnie, to najbardziej krytyczny moment dla Tesli, jakiego jeszcze nie doświadczyli.

To wyjątkowy krok dla Tesli, który albo ich stworzy, albo zniszczy.

Muszą teraz przejść do masowej produkcji, aby dostarczyć wysokiej jakości produkt w przystępnej cenie.

Jeśli uważasz, że to trywialny krok dalej niż ręczne wytwarzanie drogich samochodów niszowych, które są grube z marżą zysku, to tak naprawdę nie rozumiesz jego komercyjnego znaczenia.

Jeśli wyprodukują produkt z pojedynczą poważną wadą, która wiąże się z masowym wycofaniem, może to zniwelować cały ich margines zysku i zaszkodzić ich reputacji, potencjalnie doprowadzając do bankructwa.

Muszą teraz robić to, co robią tradycyjni producenci, ustawiać linie, blokować swoje procesy i procesy swoich dostawców i upewniać się, że nie ma żadnych poważnych wad ani w projekcie, ani wprowadzonych podczas produkcji, utrzymując ścisłą kontrolę nad swoimi „limitami kontroli” produkcji.

#23 ·
@cah197 Amazon i Tesla bardzo się różnią.

Pomijając przepływ gotówki i samofinansowanie, wystarczy spojrzeć na statystyki przychodów powtarzalnych.

Tesla może mieć szczęście i sprzedawać ten sam samochód właścicielowi średnio co 3 lata. Amazon może liczyć na przychody z subskrypcji, prawie gwarantując, że ich baza klientów kupuje co miesiąc, a nawet ci, którzy nie subskrybują żadnej formy usługi, są bardzo prawdopodobne, że będą powracającymi klientami wiele razy w roku. Biorąc pod uwagę tak ogromną liczbę transakcji, można statystycznie przewidzieć z dużym prawdopodobieństwem, jakie będą przyszłe przychody.

Przepraszam, po prostu nie widzę żadnych podobieństw w modelu biznesowym. (Mogłoby tak być, gdyby Tesla mogła zarabiać na ładowaniu, serwisie lub subskrypcjach łączności.)

#26 ·
Przepraszam, po prostu nie widzę żadnych podobieństw w modelu biznesowym. (Mogłoby tak być, gdyby Tesla mogła monetyzować ładowanie, serwis lub subskrypcje łączności.)
Ich szczegółowe modele biznesowe ich różnych firm są niewątpliwie różne, ale myślę, że porównanie, które się rysuje, polega na tym, że Amazon i jego inwestorzy z radością zrezygnowali z możliwości zbudowania stabilnego, rentownego biznesu o skromnych rozmiarach na rzecz wielokrotnego podwajania swoich zakładów, aby zbudować jeszcze większy konglomerat dominujący na wielu rynkach - "wzrost jest ważniejszy niż zysk".

Oczywiście boom na firmy internetowe dostarczył wielu przykładów, jak może to prowadzić do spektakularnej porażki.

Mimo że uważam, że porównanie jest dość jasne, nie jestem pewien, do jakiego wniosku to prowadzi, poza tym, że Tesla prawdopodobnie będzie spektakularną porażką lub będzie kontynuować tak, jak jest (nie badałem ostatnich danych finansowych Amazona, ale rozumiem, że nadal stawiają na wzrost, a nie na zysk, po ponad 20 latach).

#33 ·
Kilka dziesiąt tysięcy pojazdów nazywa się w branży 'produkcją seryjną'. To zbyt mała objętość, aby większość dostawców pierwszego szczebla w ogóle zawracała sobie głowę opracowywaniem produktów, ponieważ wolumeny potrzebne do wytworzenia konkurencyjnych komponentów motoryzacyjnych wynoszą zwykle kilka milionów.

Przejście do 10 000 tygodniowo to nie tylko 'trochę więcej, jak model S'.

Hej, nikt nie krytykuje Muska za to, że próbuje, i życzę mu powodzenia. Ale muszą wkrótce zacząć generować zyski, a używanie urządzeń walidacyjnych do produkcji rzeczy nie jest drogą do tego wniosku. Mam nadzieję, że więcej czasu spędzonego na tych przyrządach pomoże im wyeliminować więcej problemów niż przejście prosto do linii produkcyjnej o dużej wydajności, więc może to być nawet dobra rzecz. Może nawet takie były intencje.

• Like
Reactions: pbceng
#35 ·
A co jeśli jego intencją nigdy nie było osiągnięcie zysku, tylko doprowadzenie do powstania samochodów elektrycznych? I będzie po prostu działał tak długo, jak będzie mógł? Musk naprawdę nie wydaje mi się człowiekiem zainteresowanym zarabianiem pieniędzy, ma więcej pieniędzy, niż kiedykolwiek mógłby osobiście potrzebować od czasu swojego dziwacznego wczesnego sukcesu w oprogramowaniu (nie wspominając o tym, że jego rodzina jest również dość zamożna). Jeśli ludzie w końcu to zrozumieją i inwestycje wyschną, to do tego czasu reszta świata będzie już na tyle zaawansowana z samochodami elektrycznymi, że nie będzie to miało znaczenia.
Dokładnie. Każdy kwartał, w którym Ford próbuje zbudować „zabójcę Tesli”, jest dobrym kwartałem.

#36 ·
Jaki jest cel Tesli?

Czy chodzi o zarabianie pieniędzy?

Nie sądzę.
Zależy od tego, "kto" zarabia pieniądze.

Wielu krewnych Elona jest bogatych ponad nasze najśmielsze marzenia dzięki przedsiębiorstwom, które notorycznie tracą pieniądze.

Jeśli, jak wielu przedstawia Teslę, chodzi o ratowanie planety, to powinna być założona jako organizacja charytatywna/NFP od samego początku.

#37 ·
Myślę, że Tesla uważa, że duża część globalnej gospodarki energetycznej przesunie się z spalania węgla na zużywanie energii elektrycznej wytwarzanej przez odnawialne źródła energii.

Istnieje wiele obszarów w rozwijającej się gospodarce odnawialnej, które oferują firmom możliwość budowania zyskownych przedsiębiorstw:
- infrastruktura wytwarzania energii odnawialnej
- produkcja baterii na dużą skalę
- magazynowanie nadwyżek energii odnawialnej (handel energią, kupowanie, gdy jest tania, i sprzedawanie, gdy jest droga)
- pojazdy elektryczne
- infrastruktura ładowania pojazdów elektrycznych

Tesla ma "udział w grze" we wszystkich z nich. Miło jest Tesli móc powiedzieć, że działają w obszarze, który jest postrzegany jako przyjazny dla środowiska, ale tak naprawdę próbują być pierwszym graczem w nieuniknionej zmianie.

Chociaż zmiana jest nieunikniona, wymaga ogromnych nakładów kapitałowych, co wyklucza wszelkie organizacje charytatywne. Tylko spółki z ograniczoną odpowiedzialnością mają możliwość napędzania tego rodzaju działalności gospodarczej.

#38 ·
Zgadzam się z komentarzami na temat Tesli, która znajduje się w krytycznej fazie i spala gotówkę w zawrotnym tempie, aby wprowadzić Model 3 do produkcji. Nie uważam jednak Daily Kanban za wiarygodne źródło informacji o postępach - jeśli dobrze pamiętam, stamtąd wzięło się Tesla Deathwatch wraz z przewidywaniami, że Model S nigdy nie powstanie, poza kilkoma ręcznie budowanymi prototypami.

Tesli może się nie udać - historia firm rzucających wyzwanie obecnemu przemysłowi motoryzacyjnemu dostarcza wielu dowodów na to - ale myślę, że prawdopodobieństwo jest mniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Mogą obiecywać zbyt wiele, ale mają historię dostarczania i szczerze mówiąc, uważam, że Model S jest najlepszym samochodem, jakiego kiedykolwiek doświadczyłem pod wieloma względami. Nie mam żadnego doświadczenia z Modelem X, ale wszyscy, z którymi rozmawiałem i którzy go mają, są zachwyceni, więc odniosę się do punktu widzenia @gzoom.

#43 ·
Nie uważam jednak Daily Kanban za wiarygodne źródło informacji o postępach - jeśli dobrze pamiętam, stamtąd wzięło się Tesla Deathwatch wraz z przewidywaniami, że Model S nigdy nie powstanie, poza kilkoma ręcznie budowanymi prototypami.
Czy zaufasz więc słowom Elona:
Elon Musk na Twitterze

#40 ·
Nie sądzę, żeby ktokolwiek, kto martwi się o przyszłość Tesli, chciał, żeby im się nie powiodło, przynajmniej tak nie czytam.

Myślę, że głównym ryzykiem dla Tesli w tej chwili jest to, że pan Musk znudzi się tym wszystkim, zanim M3 ruszy i zanim inwestorzy odzyskają swoje pieniądze.

A kiedy ta podróż na Marsa i czy będzie to rakieta produkcyjna Tesli czy ręcznie zbudowany prototyp?

Czy powodem dla biznesu Tesla EV jest naprawdę zrekompensowanie emisji z podróży kosmicznych?!

#41 ·
Nie sądzę, żeby ktokolwiek, kto podziela obawy o przyszłość Tesli, chciał, żeby im się nie powiodło, przynajmniej ja tego nie czytam.Myślę, że głównym ryzykiem dla Tesli w tej chwili jest to, że pan Musk znudzi się całą sprawą, zanim M3 ruszy i zanim inwestorzy odzyskają swoje pieniądze.Kiedy jest ta podróż na Marsa i czy będzie to rakieta produkcyjna Tesli, czy ręcznie zbudowany prototyp?Czy powodem dla biznesu Tesla EV jest naprawdę zrekompensowanie emisji z podróży kosmicznych?!
Najnowsza rakieta BFR działa na O2 i CH4, które można zsyntetyzować z energii elektrycznej i wody. Tak więc przynajmniej paliwo może pochodzić ze źródeł odnawialnych.

#44 ·
Czy zaufasz wtedy słowom Elona: Elon Musk na Twitterze
Z pewnością wie lepiej niż spekulować i chociaż jego wyczucie czasu jest zwykle szalenie optymistyczne, to co mówi, zwykle się sprawdza, więc powiedziałbym tak! Myślę, że powinien pomyśleć uważniej przed tweetowaniem, ale jego podejście jest odświeżającą zmianą i uważam Teslę i Space X za poważnie zakłócające. Nic dziwnego, że wzbudzają tak wiele nienawiści!

#47 ·
Czy zaufasz wtedy słowom Elona: Elon Musk na Twitterze
Oczywiście są opóźnienia (czy naprawdę był ktoś w Tesli lub poza nią, kto myślał, że ich nie będzie?). Jednak Daily Kanban twierdzi, że opóźnienia te mają charakter strukturalny, że nie było możliwości osiągnięcia pierwotnych liczb, nawet gdyby wszystko zadziałało za pierwszym razem, a obecne dostawy są "fałszywe" w sensie ręcznego budowania z użyciem niestandardowych narzędzi produkcyjnych. Wygląda na to, że Daily Kanban znalazł kilka interesujących informacji - że Tesla początkowo zleca podwykonawstwo produkcji paneli nadwozi (prawdopodobnie jedna z rzeczy, które Tesla zrobiła, gdy powiedzieli, że przyspieszają produkcję Modelu 3 w porównaniu z pierwotnymi planami). Jednak Daily Kanban przechodzi następnie do bardzo negatywnych spekulacji. Nic w tym, co odkryli, nie mówi, że podwykonawca nie dostarcza już paneli do Tesli, ani że dostawa tych paneli jest jednym z "wąskich gardeł" opóźniających produkcję (może tak być, może nie - ich informacje wydają się nie wskazywać na to w żaden sposób).

#48 ·
Fakt, że zlecają produkcję paneli na zewnątrz, nie jest zaskoczeniem, a nawet stwierdza się, że produkcja zostanie przeniesiona do Fremont w 2018 roku. Znowu nie jest to zaskakujące, ponieważ wydaje się, że w tej chwili brakuje im miejsca.

#52 ·
Porażka w USA jest zwykle dobrą rzeczą. Tesla (najwyraźniej) spaliła do tej pory 14 miliardów USD. Porażka oznaczałaby po prostu złożenie wniosku o ochronę przed upadłością na podstawie rozdziału 11, tak jak zrobił to General Motors w 2009 roku. GM potrzebował około 5 tygodni, aby się odbudować. Ich długi zniknęły, problemy z emeryturami rozwiązano. Bez obaw. Jasne, wierzyciele, obligatariusze i akcjonariusze zostali spalone, ale wyłoniła się silniejsza firma. Szczęśliwe dni. Chodzi o to, że jeśli w produkcję masową włożysz wystarczająco dużo ludzi i pieniędzy, produkcja masowa zakończy się sukcesem. Podsumowując, nawet jeśli Tesla upadnie, jest teraz zbyt duża, by upaść, więc odrodzi się. W dzisiejszych czasach prawdziwa porażka jest zarezerwowana dla właścicieli małych firm. Tracą absolutnie wszystko, w tym godność. Jeśli Tesla upadnie, jestem pewien, że Elon Musk nadal będzie bardzo szanowany jako lider biznesu i wizjoner. Może to wszystko nie jest sprawiedliwe, ale to nowoczesny świat, w którym żyjemy. Cokolwiek się stanie, nazwa i samochody Tesli nie znikną w najbliższym czasie.

#56 ·
Of course there is always Tesla Energy. The way that side of the business is growing, it wouldn't surprise me if revenue hit parity with Automotive sooner rather than later.
Im więcej patrzę na Teslę, tym bardziej myślę, że ostatecznie chce się pozycjonować jako dostawca energii i wszystkich związanych z nią urządzeń, który również produkuje "premium" samochody.

#54 ·
Nie możemy również zapominać, że 3 jest wciąż bardzo daleko od bycia 'przystępnym' samochodem, zwłaszcza że początkowo koncentruje się na produkcji droższej wersji. Tesla ma ogromną księgę zamówień i z pewnością nie jest w cenach Forda Fiesta. Jeśli produkują samochód tak prosto, jak mówią, to będzie wystarczająca marża zysku na pojazd, aby utrzymać akcjonariuszy i wierzycieli w ryzach.

Pamiętaj, że Tesla jest właścicielem sieci dealerskiej, więc żadne zyski nie wyciekają do osób trzecich.

Ponadto Tesla nie negocjuje. Cena katalogowa to cena, którą płacisz. Chciałbym znaleźć kogoś w Wielkiej Brytanii, kto zapłacił cenę katalogową za Leafa lub Zoe.