Ten model Noco to urządzenie do awaryjnego uruchamiania, a nie ładowarka. Rada, aby trzymać go w samochodzie na wypadek nagłych wypadków, jest dobra.
Przy podłączonej ładowarce podtrzymującej (prawdopodobnie) nie musisz odłączać akumulatora od samochodu. Od czasu do czasu samochód sprawdza napięcie 12 V i włączy przetwornicę DC-DC, aby doładować, jeśli uzna, że jest to potrzebne, ale jeśli akumulator jest już w trakcie stałego ładowania, po prostu stwierdzi, że więcej nie potrzeba i ponownie przejdzie w stan uśpienia.
Zdecydowanie sugeruję jednak, aby nigdy nie używać trybu ładowania odsiarczania (czasami oznaczonego jako naprawa lub impuls), chyba że akumulator jest odłączony od samochodu. Powoduje to impulsy dość wysokiego napięcia do akumulatora i, jeśli masz pecha, może spowodować bardzo kosztowne uszkodzenie elektroniki w samochodzie; nawet jeśli nie zostanie uszkodzony, wiele małych komputerów w samochodzie może tymczasowo oszaleć z powodu niestabilnego zasilania impulsowego i konieczne będzie zresetowanie kodów błędów. Zazwyczaj wystarczy odłączyć zacisk ujemny i podłączyć ładowarkę do gołego słupka akumulatora.
Sprawdziłem właśnie moją tabelę napięć akumulatorów... istotna różnica (dla samochodu) między standardowym akumulatorem a akumulatorem AGM polega na tym, że napięcie ładowania Uo (początkowe, szybkie doładowanie) może wynosić do 15,0 V dla standardowego akumulatora w temperaturze 20°C, ale tylko 14,4 V dla AGM. Jeśli zamontujesz akumulator AGM w samochodzie innym niż AGM, istnieje możliwość, że żywotność akumulatora zostanie skrócona przez przeładowanie, a w drugą stronę, że żywotność akumulatora może zostać skrócona przez zbyt wolne ładowanie.
Moja sugestia dla większości samochodów elektrycznych jest taka, że przy pierwszym znaku zmęczenia akumulatora 12 V, jeśli nie jest on objęty gwarancją i ma ponad 3 lata, należy wymienić akumulator. Jeśli jest to wymiana DIY za 100 funtów co 5 lat, koszt na rok jest prawdopodobnie niższy niż eksploatacja akumulatora przez dłuższy czas, aż do momentu, gdy samochód nie będzie chciał się uruchomić, w najmniej dogodnym miejscu i w najmniej dogodnym czasie.