Speak EV - Electric Car Forums banner

Ostrzeżenie o akumulatorze 12 V w aplikacji E-Niro

3.8K views 38 replies 11 participants last post by  Brian G  
#1 ·
W końcu udało się uruchomić naszą aplikację na zakupionym właśnie E-niro z 2020 roku.
Kiedy wchodzimy w "sterowanie" w aplikacji, w diagnostyce pojazdu widnieje napis "Nieprawidłowy".
Po kliknięciu na to pojawia się pomarańczowy symbol baterii i napis 12V bateria z pomarańczowym trójkątem z wykrzyknikiem.
Czy to oznacza, że moja bateria 12V się kończy?
Dzięki z góry

#3 ·
Czy to oznacza, że mój akumulator 12 V wkrótce się wyczerpie?
Mogłoby to oznaczać, że napięcie 12 V jest niskie, ale niekoniecznie uszkodzone.
Być może, jeśli "bawiłeś się" nowym samochodem, podczas gdy jest to dla ciebie nowość. Drzwi/bagażnik otwarte itp. i ustawianie preferencji w trybie pomocniczym (tj. tylko zapłon "włączony")
Zrób to, co radzi @Xinix👍

#4 ·
Być może, jeśli "bawiłeś się" nowym samochodem, podczas gdy jest to dla ciebie nowość. Drzwi/bagażnik otwarte itp. i ustawianie preferencji w trybie pomocniczym (tj. tylko zapłon "włączony")
Nigdy nie włączaj trybu pomocniczego w samochodzie!
Przynajmniej nie na dłużej niż kilka sekund.
Tak, tryb użytkowy do ładowania akumulatora 12V, a także do zabawy z włączonym samochodem, np. używam go podczas korzystania z pompki do opon.
W trybie użytkowym wszystko jest zasilane z akumulatora trakcyjnego, a 12V jest ładowane w sposób ciągły.

#12 ·
Próbowałem multimetru na akumulatorze 12 V i ładuje się tylko wtedy, gdy zostawię samochód gotowy do odjazdu z kluczykami w środku. Oczywiście nie mogę zostawić samochodu na podjeździe z kluczykami w środku.
Zdaje się, że nie jest łatwo zostawić samochód bez nadzoru w trybie użytkowym. Myślę, że trzeba zrobić coś dziwnego, jak zablokować drzwi kluczem mechanicznym od wewnątrz breloka i zignorować ostrzegawczy pisk, który samochód wydaje przez kilka sekund.

#15 ·
Czy lepiej będzie po prostu naładować akumulator 12 V za pomocą ładowarki?
W instrukcji jest napisane, żeby go wyjąć z samochodu.
Jeśli masz, użyj go, jeśli jest to prostsze.
Kilku innych użytkowników na tym forum zgłosiło brak problemów z ładowaniem 12 V w samochodzie i podłączonym, ale oczywiście na własne ryzyko. Odłączyłem tymczasowo mój akumulator 12 V z innych powodów i mogę potwierdzić, że samochodowi nie przeszkadza, że akumulator jest na chwilę wyjęty i później ponownie podłączony.

#14 ·
Godzina w trybie Utility powinna być wystarczająca, aby całkowicie rozwiązać problem z resztkowym ładowaniem, jeśli rzeczywiście akumulator 12 V sam w sobie nie jest uszkodzony.
Włącz tryb Utility w samochodzie, usiądź w nim z kluczykami i czytaj książkę lub graj w gry na telefonie przez godzinę. Nie zawracałbym sobie głowy wyjmowaniem akumulatora itp., ponieważ to kłopot, którego można łatwo uniknąć.

owns 2025 Kia EV6 GT-Line S
#16 ·
5-letni akumulator może być na pożyczonym czasie, jeśli ponownie zobaczysz błąd, pomyśl o wymianie akumulatora 12 V. Miałem ten sam błąd w moim klasycznym Ioniq, ale zignorowałem go i zapłaciłem cenę w postaci rozładowanego akumulatora i zablokowania. Naładowałem akumulator, ale ponownie zawiódł, więc wymieniłem słaby akumulator i wszystko znowu było dobrze.

#18 ·
Używam ładowarki Ctek MXS 5.0. Świetny zestaw, można z nim wykonać cykl naprawczy odsiarczania. Zajmuje to około 24 godzin. Jeśli zostawiasz akumulator w samochodzie, prawdopodobnie dobrym pomysłem jest odłączenie zacisku uziemiającego, aby samochód nie wykonywał jednego ze swoich 6-godzinnych okresowych doładowań w tym samym czasie, gdy Ctek również działa! Udało mi się w ten sposób utrzymać uszkodzony akumulator 12V w moim Ioniq 38 przez dość długi czas. Ale odkąd zamontowałem Yuasa, samochód wykonuje znacznie mniej okresowych doładowań.

Oryginalny akumulator Delco nie jest AGM, tylko "zwykłym" kwasowo-ołowiowym, gdy wybierasz opcje w Ctek. Ale podejrzewamy, że samochód został pierwotnie zaprojektowany do używania AGM, H po prostu oszukał, kiedy je zbudowali.

#19 ·
Po tym, jak samochód był w trybie użytkowym z włączonym "zapłonem" przez pół godziny, wysłał ostrzeżenie do aplikacji, że pozostawienie go w tym stanie, tj. włączonego i niepracującego, może spowodować uszkodzenie!
Więc wyłączyłem samochód, a bateria miała teraz od 12,1 wolta do 12,4 wolta, więc w ciągu tych 30 minut już trochę naładowała.
Jutro ponownie sprawdzę akumulator, aby zobaczyć, czy trzyma swój ładunek.
Jeśli nie, wymienię akumulator.
Jakieś rekomendacje?
I dziękuję wszystkim za pomoc.
To wspaniałe forum.

#23 ·
#20 ·
To ostrzeżenie jest bzdurne. Możesz bezpiecznie zostawić samochód w trybie Utiliy na kilka godzin. Jest to to samo, co tryb Gotowy, z tą różnicą, że nie można włączyć napędu. Ale akumulator HV jest aktywny, podobnie jak przetwornica DC-DC dla obwodu 12V. Jeśli to może uszkodzić samochód, to tak samo może go uszkodzić jazda samochodem.

#22 ·
Zazwyczaj wchodzi się w tryb Utility po uruchomieniu samochodu w trybie Ready.
Ale nie można wyjść z trybu Utility z powrotem do trybu Ready (a tym samym jechać). Można tylko wyłączyć samochód, aby wyjść z trybu Utility.

#24 ·
Kolejny głos za ładowarkami Ctek, w moim przypadku używam 0,8-amperowego urządzenia. Automatycznie elektronicznie czyści zasiarczony akumulator i przywraca stare akumulatory do stanu jak nowe, chyba że ma wypaczone płyty.

#30 ·
Czy będę musiał odłączyć akumulator, aby go naładować?
Zawsze to robię.
Na przykład, 3 lata temu wymieniłem oryginalny, uszkodzony akumulator 12 V na zamiennik Yuasa. Samochód działał dobrze z nowym akumulatorem, bez ostrzeżeń o niskim stanie naładowania, aż do wczoraj. Więc dzisiaj ładuję oryginalny (uszkodzony) akumulator i tymczasowo zastąpię nim Yuasę. Następnie naładuję akumulator Yuasa za pomocą funkcji regeneracji ładowarek CTEK, co prawdopodobnie zajmie cały dzień. Zamienię akumulatory, gdy Yuasa znów będzie w pełni naładowana i mam nadzieję, że odsiarczona.

Jeśli otrzymam kolejne ostrzeżenie o niskim stanie naładowania akumulatora, dla własnego spokoju wymienię akumulator Yuasa na nowy. Wiem, jak to jest utknąć w zimną, deszczową noc z rozładowanym akumulatorem, bez otwartych sklepów i 4-godzinną pomocą drogową, to nic przyjemnego… :unsure:

#27 ·
Powinieneś to zrobić, ponieważ w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że akumulator HV będzie jednocześnie ładował akumulator 12 V.
Ponieważ moment, w którym samochód decyduje się na ładowanie akumulatora 12 V, jest nieco losowy w granicach czasu od ostatniego ładowania lub spadku napięcia w akumulatorze 12 V, nie można dokładnie wiedzieć, kiedy to nastąpi.
Wiele bezpieczniej jest odłączyć akumulator 12 V od samochodu, aby zapobiec wystąpieniu czegokolwiek innego.

#28 · (Edited)
Ten model Noco to urządzenie do awaryjnego uruchamiania, a nie ładowarka. Rada, aby trzymać go w samochodzie na wypadek nagłych wypadków, jest dobra.

Przy podłączonej ładowarce podtrzymującej (prawdopodobnie) nie musisz odłączać akumulatora od samochodu. Od czasu do czasu samochód sprawdza napięcie 12 V i włączy przetwornicę DC-DC, aby doładować, jeśli uzna, że jest to potrzebne, ale jeśli akumulator jest już w trakcie stałego ładowania, po prostu stwierdzi, że więcej nie potrzeba i ponownie przejdzie w stan uśpienia.

Zdecydowanie sugeruję jednak, aby nigdy nie używać trybu ładowania odsiarczania (czasami oznaczonego jako naprawa lub impuls), chyba że akumulator jest odłączony od samochodu. Powoduje to impulsy dość wysokiego napięcia do akumulatora i, jeśli masz pecha, może spowodować bardzo kosztowne uszkodzenie elektroniki w samochodzie; nawet jeśli nie zostanie uszkodzony, wiele małych komputerów w samochodzie może tymczasowo oszaleć z powodu niestabilnego zasilania impulsowego i konieczne będzie zresetowanie kodów błędów. Zazwyczaj wystarczy odłączyć zacisk ujemny i podłączyć ładowarkę do gołego słupka akumulatora.

Sprawdziłem właśnie moją tabelę napięć akumulatorów... istotna różnica (dla samochodu) między standardowym akumulatorem a akumulatorem AGM polega na tym, że napięcie ładowania Uo (początkowe, szybkie doładowanie) może wynosić do 15,0 V dla standardowego akumulatora w temperaturze 20°C, ale tylko 14,4 V dla AGM. Jeśli zamontujesz akumulator AGM w samochodzie innym niż AGM, istnieje możliwość, że żywotność akumulatora zostanie skrócona przez przeładowanie, a w drugą stronę, że żywotność akumulatora może zostać skrócona przez zbyt wolne ładowanie.

Moja sugestia dla większości samochodów elektrycznych jest taka, że przy pierwszym znaku zmęczenia akumulatora 12 V, jeśli nie jest on objęty gwarancją i ma ponad 3 lata, należy wymienić akumulator. Jeśli jest to wymiana DIY za 100 funtów co 5 lat, koszt na rok jest prawdopodobnie niższy niż eksploatacja akumulatora przez dłuższy czas, aż do momentu, gdy samochód nie będzie chciał się uruchomić, w najmniej dogodnym miejscu i w najmniej dogodnym czasie.

#33 ·
Ponieważ bateria ma 5 lat, myślę, że połknę pigułkę i zamontuję Yuasa HSB012 z 5-letnią gwarancją. Mój syn ma kartę handlową w Halfords, więc powinien ją dostać za około 70 funtów. Z doświadczenia wiem, że Halfords dobrze honoruje swoje gwarancje. Na marginesie, kiedy wstępnie podgrzewam moją kabinę, zakładam, że pobiera ona energię z głównego akumulatora, a nie z 12 V? Czy to prawda? Dzięki wszystkim za pomoc.

#34 ·
Na marginesie, kiedy wstępnie nagrzewam moją kabinę, zakładam, że pobiera ona energię z głównego akumulatora, a nie z 12 V? Czy to prawda?
Tak.

Obwody zasilania 12 V zasilają tylko światła, wentylatory, styczniki, siłowniki, małe silniki, wszystkie komputery i czujniki oraz wszystko, co podłączasz do gniazda zasilania 12 V. Ogrzewanie, klimatyzacja oraz ciężka elektronika i silnik(i) napędzające koła są zasilane z akumulatora trakcyjnego.
Ponieważ akumulator ma 5 lat, myślę, że wezmę sprawy w swoje ręce i zamontuję Yuasa HSB012 z 5-letnią gwarancją.
Mój syn ma kartę handlową w Halfords, więc powinien dostać ją za około 70 funtów.
Każdy wysokiej jakości akumulator 012 o odpowiedniej pojemności (Ah, amperogodziny; zignoruj reklamowany CCA dla akumulatora, ponieważ jest on nieistotny dla pojazdu elektrycznego) będzie działał. Yuasa to doskonała marka. Bosch, Varta i Exide również są dobre. Inne również mogą być dobre. To przyzwoita cena, a nawet doskonała, jeśli obejmuje instalację.

#35 ·
Sprawdź rozmiary zacisków w różnych akumulatorach. Mój '38 ma zaciski w rozmiarze brytyjskim. A niektóre Yuasa mają mniejsze japońskie, więc do dopasowania potrzebne są podkładki. Zawsze używam tayna.co.uk do moich akumulatorów, a tam również znajdują się wszystkie informacje o zaciskach.