Speak EV - Electric Car Forums banner

e208 vs ID.3

22K views 29 replies 13 participants last post by  vsmith1  
#1 · (Edited)
Zastanawiam się, czy ktoś jeździł oboma i może zaoferować wgląd w to, jak te dwa samochody wypadają w porównaniu, szczególnie w odniesieniu do 'jazdy' (tj. jazdy, prowadzenia, dynamiki, 'zabawy', płynności, odczuć, jakości głównych elementów sterowania itp.) i 'kabiny' (tj. materiałów, atmosfery, komfortu siedzeń, odczuwalnej jakości, poziomu irytacji ekranu dotykowego, funkcji, odczuć i układu drugorzędnych elementów sterowania itp.).

Szczególnie interesują mnie te dwa subiektywne obszary, a nie walka o zasięg/wydajność/liczby ładowania, na której często koncentrują się rozmowy o samochodach elektrycznych!

ETA: Zdaję sobie również sprawę, że pochodzą z różnych segmentów i oferują różne ilości miejsca.

#3 ·
Zastanawiam się, czy ktoś jeździł oboma i jest w stanie zaoferować wgląd w to, jak te dwa samochody wypadają w porównaniu, szczególnie w odniesieniu do 'jazdy' (tj. jazdy, prowadzenia, dynamiki, 'zabawy', płynności, odczuć, jakości głównych elementów sterowania itp.) i 'kabiny' (tj. materiałów, klimatu, komfortu siedzeń, postrzeganej jakości, poziomu irytacji ekranu dotykowego, funkcji, odczuć i układu drugorzędnych elementów sterowania itp.).

Szczególnie interesują mnie te dwa subiektywne obszary, a nie walka o zasięg/wydajność/liczby ładowania, na których często koncentrują się rozmowy o samochodach elektrycznych!

ETA: Zdaję sobie również sprawę, że pochodzą z różnych segmentów i oferują różne ilości miejsca.
Jasne - mogę to skomentować, ponieważ jeździłem oboma po tygodniu.

Jazda - Id3 jest szybszy, ale e-208 sprawia więcej frajdy, mimo że ma napęd na przednie koła, a nie na tylne. ID3 nie wykorzystuje tak wiele z napędu na tylne koła, prowadzenie jest bardzo bezpieczne, niezbyt ekscytujące. Dynamicznie można wsiąść do e-208 i bardzo łatwo zjechać nim boczną drogą, nie ucząc się go zbytnio. ID3 wymagałby nieco więcej nauki, aby w pełni go wykorzystać. Jakość głównych elementów sterowania, oba podobne, szczerze mówiąc, bez większych problemów z kierowaniem w obu przypadkach (e-208 wydaje się bardziej bezpośredni). Szczerze mówąc, nie pamiętam aspektów 1-pedał / regeneracji w żadnym z nich, przepraszam. E-208, którym jeździłem, nie miał szklanego dachu i był wczesnym modelem, więc nie miał również adaptacyjnego tempomatu, więc nie mogę tego skomentować.

Kabina - e-208 sprawia wrażenie ładniejszego miejsca, a materiały są DUŻO ładniejsze niż w ID3. Nie pomyślałbyś, że to znacznie tańszy samochód. Naprawdę podoba mi się oświetlenie ambientowe w e-208 (to był model GT), super wygodne siedzenia, sprawiało wrażenie sportowego i nowoczesnego. ID3 w porównaniu wydawał się tani, plastikowy, siedzenia dość płaskie i nie wspierające, nudne materiały. Prosty i pozbawiony polotu. Radio w ID3 było słabe (w ogóle niewiele głośników), e-208 lepsze. Myślę, że system informacyjno-rozrywkowy ID3 jest technicznie bardziej wydajny, ale interfejs użytkownika nie jest tak ładny jak w Peugeocie. Efekt 3D na desce rozdzielczej w e-208 jest sprytny i wygląda fajnie. E-208 GT jest w środku dość ciemny i intymny, ID3 jest czysty i trochę kliniczny. Id3 jest większy.

Reflektory w ID3, którym jeździłem, były matrycowe i DUŻO lepsze niż w e-208. Zasięg jest lepszy w id3 (w zależności od modelu), e-208, kiedy nim jeździłem, wynosił ok. 120-140 mil, ale id3 bardziej 170.

Tak więc, prawdopodobnie powiedziałbym, że zależy to od tego, jakie odległości pokonujesz i jak fajny i odjazdowy chcesz, żeby był Twój samochód. Jeśli potrzebujesz większego samochodu, to id3 jest tym właściwym, jeśli nie, to e-208 jest świetnym miejscem do siedzenia i bycia.

#4 ·
Jasne - mogę to skomentować, ponieważ jeździłem oboma przez tydzień.

Jazda - Id3 jest szybszy, ale e-208 sprawia więcej frajdy, mimo że ma napęd na przednie koła, a nie na tylne. ID3 nie wykorzystuje w pełni możliwości napędu na tylne koła, prowadzenie jest bardzo bezpieczne, ale niezbyt ekscytujące. Dynamicznie można wsiąść do e-208 i z łatwością pokonać nim boczną drogę, nie ucząc się go zbytnio. ID3 wymagałby nieco więcej nauki, aby w pełni go wykorzystać. Jakość głównych elementów sterujących, oba szczerze mówiąc podobne, bez większych problemów z kierowaniem w obu przypadkach (e-208 wydaje się bardziej bezpośredni). Szczerze mówiąc, nie pamiętam zbytnio aspektów 1-pedał / regen w żadnym z nich, przepraszam. E-208, którym jeździłem, nie miał szklanego dachu i był wczesnym modelem, więc nie miał również adaptacyjnego tempomatu, więc nie mogę tego skomentować.

Kabina - e-208 sprawia wrażenie przyjemniejszego miejsca, a materiały są DUŻO ładniejsze niż w ID3. Nie pomyślałbyś, że to znacznie tańszy samochód. Naprawdę podoba mi się oświetlenie ambientowe w e-208 (to był model GT), super wygodne siedzenia, sprawiał wrażenie sportowego i nowoczesnego. ID3 dla porównania sprawiał wrażenie taniego, plastikowego, siedzenia dość płaskie i nie wspierające, nudne materiały. Prosty i pozbawiony polotu. Radio w ID3 było słabe (w ogóle niewiele głośników), e-208 lepsze. Myślę, że system informacyjno-rozrywkowy ID3 jest technicznie bardziej wydajny, ale interfejs użytkownika nie jest tak ładny jak w Peugeocie. Deska rozdzielcza z efektem 3D w e-208 jest sprytna i wygląda fajnie. E-208 GT jest w środku dość ciemny i intymny, ID3 jest czysty i trochę kliniczny. Id3 jest większy.

Reflektory w ID3, którym jeździłem, były matrycowe i DUŻO lepsze niż w e-208. Zasięg jest lepszy w id3 (w zależności od modelu), e-208, kiedy nim jeździłem, to ok. 120-140 mil, ale id3 to raczej 170.

Tak więc, prawdopodobnie powiedziałbym, że zależy to od tego, jakie odległości pokonujesz i jak fajny i odjazdowy chcesz mieć swój samochód. Jeśli potrzebujesz większego samochodu, to id3 jest tym właściwym, jeśli nie, to e-208 jest świetnym miejscem do siedzenia i bycia.
Dziękuję - to naprawdę pomocne i właśnie taki rodzaj wglądu, którego szukałem (y)

Obecnie mam e-208 i zgodziłbym się ze wszystkim, co mówisz na jego temat, ale potencjalnie mógłbym rozważyć przejście na ID.3 w najbliższej przyszłości - ale to dobry materiał do przemyśleń.

Byłbym zainteresowany wysłuchaniem innych osób - chociaż zdaję sobie sprawę, że może to być dość mała liczba osób, które jeździły oboma przez dłuższy czas!

#5 ·
Czy widziałeś Id3 na własne oczy? Byłbym bardzo skłonny po prostu poczekać i zobaczyć, które inne samochody grupy VAG zostaną zbudowane na tej samej platformie, ponieważ bez wątpienia będzie duży wybór wnętrz, stylów nadwozia, 2wd, 4wd i marek. W zależności od budżetu, Enyaq ze Skody, Q4 Etron z Audi itp. itd. Myślę, że VW naprawdę traci okazję, nie mając opcji „premium interior” w ID3.

#6 ·
Czy oglądałeś Id3 na żywo?
Nie, nie wnętrze, więc może wpadnę do dealera VW, żeby rzucić okiem… (ale tak naprawdę nie jest to problem, ponieważ dostaję samochody w ramach miesięcznej subskrypcji od Onto - więc w tym sensie nie jestem zbytnio zaniepokojony, ponieważ nie zobowiązuję się do jednego samochodu na kilka lat ani nie kupuję go bezpośrednio - jeśli by mi się nie spodobał, teoretycznie mógłbym go po prostu zamienić na coś innego).

#8 ·
Nie zgadzam się z komentarzami na temat jakości wnętrza ID3, myślę, że stało się to rodzajem miejskiej legendy, że są one tak 'złe', a w końcu to tylko kwestia gustu. Uważam, że jest schludny i użyteczny w dobry sposób. Mamy biało-szafranowe pomarańczowe wnętrze, konkretnie dlatego, że uznałem, że czarne wnętrze fortepianowe nie jest zbyt ładne i jest doskonałej jakości. Ani jednego skrzypienia/grzechotania, po prostu naprawdę ładnie złożone.

Jedyne, czego mi brakuje z i3, to 'dotykowe' tkaniny i materiały używane wszędzie, ale nadal uważam, że z tym wnętrzem jest doskonałej jakości i tak się czuje.

Przestrzeń we wnętrzu jest genialna - jeśli jesteś wysoki, jest świetna. To ogromny samochód jak na hatchbacka. Możemy zmieścić psa i jeszcze trochę w bagażniku.

Zgadzam się ze wszystkim na temat prowadzenia. Jest naprawdę miły, ale prowadzi się jak 'fabryczny' Polo/Golf, a nie specyfikacja 'R', i myślę, że trzeba by się nauczyć go pchać. Mam wersję Tour, co prawdopodobnie sprawia, że prowadzenie jest jeszcze mniej entuzjastyczne ze względu na wagę.

Problem z ID3 polega prawdopodobnie na tym, że aby wydobyć z niego naprawdę wyjątkowe rzeczy, potrzebujesz samochodu o wyższej specyfikacji, czego Onto może nie zapewnić. Travel Assist jest bardzo dobry, czujniki cofania, tylne głośniki, HUD - wszystko to znajduje się w samochodach o wyższej specyfikacji.

Problemy z systemem informacyjno-rozrywkowym, które kilka miesięcy temu były wszędzie w sieci, moim zdaniem zniknęły po wydaniu aktualizacji. W rzeczywistości to miły system. Gdyby tylko baza danych nawigacji była nieco bardziej aktualna... ponieważ sam interfejs jest dobry.

Od czasu aktualizacji 'tryb 1 pedału' (B) jest znacznie bliższy stylowi jazdy i3. Ale zauważysz, że tryb D jest często bardziej odpowiedni.

#16 ·
Jakiego dużego psa masz?

Rozważam zakup samochodu elektrycznego, ale muszę wziąć pod uwagę przewożenie dużego psa (Rhodesian Ridgeback).
Mamy niezwykle małego psa ze schroniska, wygląda jak owczarek niemiecki, ale ma tylko 10 kg! Ma jednak skrzynię, która wypełniała całą tylną część i3, a w ID3 mieści się z miejscem z przodu/tyłu i po bokach, a półka na paczki pasuje na górze! Bagażnik ID3 jest bardzo niski, co sprawia, że wydaje się większy. Można w nim zmieścić dużego psa, ale niewiele więcej. Chociaż, jeśli masz podłogę bagażnika o zmiennej wysokości, jest fałszywa podłoga z dużą przestrzenią do przechowywania pod spodem.

Nie jest to rozmiar SUV-a, ale jest zaskakująco duży. Przekonał nas do tego samochodu w porównaniu z innymi.

Co zapoczątkowało ten wątek, to ten tweet - czuję, że widzę wiele krytyki ze strony dziennikarzy dotyczącej systemu VW i używania ekranu dotykowego do sterowania klimatyzacją, ale nie tak wiele dotyczącej systemu Peugeota.

Nie byłem pewien, czy to głównie dlatego, że system VW jest gorszy, czy dlatego, że samochody ID są po prostu bardziej 'widoczne' / 'istotne' i dlatego więcej się o nich mówi.
Myślę, że to bzdura. Zaczynam to widzieć jak filozofię Android vs. iPhone. Oba są wadliwe, ale ludzie, którzy mają Androida, są religijni w kwestii uzyskiwania tych samych koncepcji w iPhonie i odwrotnie. Więc może niektórzy myślą, że to, co myślę, to bzdura i to w porządku, ale ja jestem szczęśliwy!

Po pierwsze, z jazdy wynika jasno, że ideą w ID3 jest to, że dosłownie ustawiasz preferowaną temperaturę i nigdy więcej jej nie dotykasz. Chociaż są fizyczne przyciski do zmiany temperatury?!... śmieszne, że o tym nie wspomina... również zła analogia, ponieważ w każdym 'inteligentnym' domu termostaty zajmują się tylko temperaturą i niewiele więcej... ponieważ oprogramowanie grzewcze powinno wykonywać trudną pracę, taką jak przewidywanie zajętości i harmonogramów!

Po drugie, jeśli chcesz zmienić jego działanie, naciskasz Klimatyzacja (przycisk fizyczny) i wybierasz szereg ustawień wstępnych, takich jak "Ciepłe dłonie", "Ciepłe stopy", "Odszranianie". łącznie 2 dotknięcia. Wydaje mi się proste?!

Powiedziałem to w kilku miejscach - ID3 jest wyraźnie zaprojektowany tak, aby był wystarczająco inteligentny i dobry w ustawieniach domyślnych, że nie musisz być w menu. Po prostu działa - klimat jest przyjemny, automatyzuje się w zależności od warunków, więc nie musisz go dotykać. A jeśli to zrobisz, jest szybkie menu dla typowych ustawień.

Myślę, że ludzie próbują dopasować swój model tego, jak chcą samochodu, do samochodu, który próbuje na nowo zdefiniować to, co zmieniasz w samochodzie na co dzień, jako przeciętny użytkownik.

Czuję się jak przedstawiciel handlowy, ale po prostu naprawdę zdezorientowany po przejechaniu setek mil w weekend i stwierdzeniu, że przebywanie w nim to czysta przyjemność!

#30 ·
To, co zapoczątkowało ten wątek, to ten tweet - czuję, że widzę wiele krytyki ze strony dziennikarzy na temat systemu VW i używania ekranu dotykowego do sterowania klimatyzacją, ale nie tak wiele na temat systemu Peugeota.

Nie byłem pewien, czy to głównie dlatego, że system VW jest gorszy, czy dlatego, że samochody ID są po prostu bardziej 'widoczne' / 'istotne' i dlatego więcej się o nich mówi.

Zastanawiam się, jaka jest jego recenzja Tesli?

#15 ·
Myślę, że duża część tego sprowadza się po prostu do niewiedzy, jak tego używać.
Tak, myślę, że to prawda - z pewnością w dużej mierze.

To samo dotyczy e208, gdzie widziałem wiele recenzji narzekających na brak fizycznych elementów sterowania klimatyzacją, ale w praktyce nie uznałem tego (przynajmniej jeszcze) za problem i z kontrolą głosową i innymi 'sztuczkami', których dziennikarze mogą nie znać (np. stuknięcie trzema palcami w e208) wcale nie jest tak źle - a pod pewnymi względami jest nawet łatwiej niż sięganie do pokrętła po lewej stronie konsoli środkowej, zaprojektowanej przede wszystkim dla samochodów z kierownicą po lewej stronie (kaszel Kona kaszel).

#18 ·
Jeśli chodzi o „brak” przycisków w ID3, myślę, że niektórym po prostu nie podobają się przyciski dotykowe z haptycznym sprzężeniem zwrotnym. Siedziałem w samochodzie i szczerze mówiąc, nie mógłbym się z tym pogodzić, przypuszczam, że to osobisty wybór. Dużo bardziej wolę przyciski mechaniczne, ponieważ tak naprawdę wiesz, kiedy i czy je nacisnąłeś, przyciski w ID3 wydają się być trochę przypadkowe i można je nacisnąć bez intencji lub wiedzy.

#19 ·
Myślę, że to dość wymowne, że inni członkowie imperium VAG, tacy jak Skoda i Audi, zdecydowali się na prawdziwe przyciski na kierownicach i elementach sterowania wentylacją.
Moja recenzja ID3 kontra Pug e-208 brzmiałaby dokładnie tak samo, jak u powyższych.
wnętrze ID3, które testowaliśmy, było ponure i przygnębiające z tanim obiciem. Jednak gdyby wnętrze wyglądało tak jak u untruth powyżej, znacznie poprawiłoby to odbiór wnętrza. Ale za wnętrze warte 40 tys. funtów, w żadnym wypadku.
Podstawowa podstawa ID3 jest doskonała. Podwozie ok, jeździ płynnie i ma fantastyczną przestrzeń wewnętrzną, duży akumulator i szybkie ładowanie. Jestem pewien, że wkrótce doprowadzą wnętrze i oprogramowanie do stanu całkowitej bezawaryjności.

#21 ·
Mam Vauxhalla Corsa-e, który jest w zasadzie tym samym, co e-208 i po prostu nie mogę go polecić, ponieważ jest to skompromitowany EV zbudowany na platformie ICE.

Gorąco polecam wypróbowanie go przez tydzień.

Regen jest prawie nieistniejący i trzeba włączyć tryb „B”, aby uzyskać cokolwiek przyzwoitego, podczas gdy tryb „D” ID3 ma inteligentny wspomagany regen.

Nie ma możliwości sprawdzenia stanu naładowania akumulatora. Trzeba podłączyć kabel i oszukać go, aby myślał, że się ładuje, aby uzyskać %
. Albo uruchamiasz aplikację, która nawiasem mówiąc, nie jest świetna. Zazwyczaj wylogowuje Cię i czasami jedynym sposobem na jej odświeżenie jest aktywacja, a następnie dezaktywacja klimatyzacji.

Przechodząc do ładowania, podczas ładowania i gdy samochód jest włączony, nie ma możliwości uzyskania informacji o stanie ładowania, chyba że wyłączysz samochód i otworzysz/zamkniesz drzwi kierowcy. Jeśli samochód jest wyłączony i się ładuje, musisz otworzyć/zamknąć drzwi kierowcy, aby wyświetlił się ekran. To mogło zostać naprawione w nowszych samochodach. Szacowany pozostały czas ładowania nie jest wiarygodny. Ostatni 1% zwykle zajmuje około 45 minut przy 7kW. Myślę, że dlatego, że użyteczna pojemność wynosi faktycznie 47kWh. Klapę ładowania można otworzyć po prostu wciskając ją, co jest genialne w porównaniu do konieczności wciskania przycisku w środku.

Szacowany zasięg wydaje się całkowicie losowy. Nawet po przejechaniu 500-600 mil nie możemy na nim polegać, więc używamy wydajności. Jeździłem Ioniqiem, Polestarem 2, Zoe, Kangoo i to zdecydowanie najgorsze oszacowanie zasięgu, z jakim się spotkałem.

Wydajność wynosi 3,6-3,7 mil/kWh przy średniej 34 mil/h w trybie ECO.

Ruszenie jest naprawdę szybkie i jest zwinny jak Zoe, ale kompromisem jest to, że komfort jazdy jest zły. Zbyt często czuję nierówności i nierówności na drodze. Hałas z drogi jest głośny powyżej 50-60 mil/h i pochodzi z Ioniqa, który jest notorycznie zły.

To wszystko byłoby do zaakceptowania może 3-5 lat temu, ale brak myślenia o stronie EV sprawia, że ​​wydaje się to być samochód benzynowy, który został przerobiony na elektryczny.

#22 ·
Mam Vauxhall Corsa-e, który jest w zasadzie taki sam jak e-208 i nie mogę go polecić po prostu dlatego, że jest to skompromitowany EV zbudowany na platformie ICE.

Gorąco polecam wypróbowanie go przez tydzień.
Dzięki, ale obecnie mam e-208 i jak dotąd bardzo mi się podoba. Nie jeździłem Corsą-e, ale miałem nowy samochód zastępczy Corsa ICE, który bardzo mi się nie podobał. Myślę, że Corsa-e i e-208 są 'takie same', ale także dość różne. Z pewnością wiele recenzji, które czytałem, wydaje się mieć taką opinię

Uważam, że tryby D i B są całkiem dobre, szczerze mówiąc. Mniej niepotrzebnie skomplikowane niż Kona z wieloma kombinacjami opcji, ale nie tak eleganckie jak i3 z prawdziwym napędem jednym pedałem jako domyślnym.

Aplikacja Peugeota jak dotąd działa dla mnie dobrze. Wszystkie inne rzeczy dotyczące SoC, zasięgu, zużycia itp. obchodzę bardzo zadowalająco, używając Tronity i ABRP.

Podczas ładowania zwykle po prostu zostawiam włączony samochód. Lub mogę pociągnąć za dźwignię reflektora, aby wyświetlić informacje o ładowaniu, jeśli jest wyłączony.

Prowadzenie e-208 jest całkiem dobre - jazda nim to przyjemność. Myślę, że jazda jest dobrym kompromisem. Z pewnością nie zauważalnie gorsza niż Kona. Trochę lepsza niż i3.

Hałas z drogi i ogólna poprawa w e-208 są dobre - znacznie lepsze niż w Konie.

#29 ·
Kiedy samochód jest włączony, jestem prawie pewien, że informacje o ładowaniu pozostają widoczne przez cały czas w e-208.

Przykład tego czegoś z dźwignią reflektorów tutaj:

Wow, ekran w e208 wygląda o wiele lepiej niż w Corsa-e. Czuję się, jakbym jeździł EV1 w porównaniu