Speak EV - Electric Car Forums banner

Rekomendacje dotyczące samochodów elektrycznych dla rodzin

16K views 46 replies 21 participants last post by  triotol  
#1 ·
Moja rodzina (5 osób) ma zamiar przesiąść się na samochód elektryczny po kasacji naszego Forda S-Max.

Będziemy głównie jeździć do szkoły, z comiesięcznymi wizytami rodzinnymi na około 160 mil. Jedna coroczna długa podróż na wakacje.

Początkowo podobała nam się Skoda Enyaq, ale z tyłu nie ma 3 pełnych pasów bezpieczeństwa.

Następnie zdecydowaliśmy się na Kia EV6, ale kiedy poszliśmy do dealerów, mój mąż był zaniepokojony brakiem miejsca w bagażniku.

Więc teraz myślimy o Tesli model Y lub Hyundaiu Ioniq 5.

Wszelkie przemyślenia mile widziane, dzięki :)

#3 ·
Prawdopodobnie już wiesz, ale ID.4 i Enyaq mają te same podstawy: są rodzeństwem. Audi Q4 E-tron jest również spokrewniony.

Podobna relacja występuje między EV6 a Hyundaiem Ioniq 5. (Nie są spokrewnione z pozostałą trójką.)

Nadal istnieją jednak różnice w wyglądzie, przestrzeni bagażowej i wnętrzu.

Te samochody i Tesla Model Y to oczywiste opcje dla dużego, rodzinnego EV, w którym wygodnie zmieści się 5 osób.

Patrząc na przestrzeń bagażową, zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz tak dużego bagażnika przez cały czas, czy też samochód z bardziej skromnym bagażnikiem plus box dachowy na te rzadkie okazje, kiedy jest to potrzebne, byłby wystarczający. W takim przypadku możesz rozważyć kilka nieco mniejszych samochodów, pod warunkiem, że nadal zapewnią one wystarczający komfort dla 3 dzieci z tyłu.

#4 ·
Patrząc na przestrzeń bagażową, zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz tak dużej przestrzeni cały czas, czy też samochód z bardziej skromnym bagażnikiem plus box dachowy na te rzadkie okazje, kiedy jest to potrzebne, byłby wystarczający. W takim przypadku możesz rozważyć kilka nieco mniejszych samochodów, pod warunkiem, że nadal zapewnią one wystarczający komfort dla 3 dzieci z tyłu.
Mimo że chciałbym dodać do tego - wydaje się, że większość mniejszych samochodów elektrycznych nie przyjmie bagażników dachowych / nie ma obciążenia dachu, więc nie można na nich umieścić boxu dachowego. Jeśli zamierzasz używać bagażnika dachowego, ID.4 ma zintegrowaną szynę, do której można go przymocować.

Sprawdź również MG5. Obecnie jednym jeżdżę i chociaż nie powiedziałbym, że mnie powala, jest praktyczny i znacznie bardziej przyjazny dla budżetu.

#6 ·
A co z charakterystyką jazdy? Model Y i Ioniq 5 to zupełnie różne samochody. MY to samochód rodzinny, dużo miejsca, ale także z sztywniejszym zawieszeniem i ogólnie sportowym charakterem w sposobie, w jaki jest zestrojony. Ioniq 5 jest bardziej nastawiony na komfort. Z tego, co rozumiem, Ioniq 5 jest również o wiele cichszy niż MY.

Teraz jest mnóstwo opcji. Niro EV, nowy Hyundai Kona (który jest bardziej przestronny). Oba z niezbyt dużym bagażnikiem. Model 3 ma całkiem duży bagażnik, chociaż z niewygodnym dostępem. Ioniq 6 może być opcją. Wychodzi nowy Peugeot 308, Citroen e-C4 może się sprawdzić (mały bagażnik). Nawet ID3 może być bardzo dobrą opcją. Zależy to od tego, do czego zamierzasz używać samochodu.

Och, ostatnio widziałem ID Buzz i natychmiast się w nim zakochałem. Bardzo drogi, ale cholera, co za ładny mały van. Dla rodziny wszystko, czego można sobie życzyć.

#8 ·
Średniej wielkości vany PSA (na przykład Vauxhall Combo e-Life) mają trzy siedzenia z tyłu (i dwa kolejne w bagażniku, jeśli wybierzesz dłuższą wersję) oraz ogromną długość bagażnika z zasięgiem ponad 160 mil.
Przyznam, że nie są to najbardziej inspirujące rzeczy, ale doskonałe transportery rodzinne.

#11 ·
Kolejny głos za ID.4. Kupiliśmy jeden z pierwszych dziesięciu na brytyjskich drogach i nie żałowaliśmy. Odkładamy już gotówkę na pokrycie płatności balonowej, gdy PCP zakończy się za ~22 miesiące. Wygodny, ogromny bagażnik, mieści wszystko, czego potrzebujemy, bez potrzeby używania boxu dachowego (ale można go łatwo zamontować, jeśli potrzebujesz!). Dłuższe podróże to także pestka - jeździliśmy nim już kilka razy do Paryża, Skye, Kornwalii/Yorkshire.

#12 ·
Moja rodzina (5 osób) ma zamiar przejść na własność samochodu elektrycznego po spisaniu na straty naszego Forda S-Max.

Będziemy głównie jeździć do szkoły, z comiesięcznymi wizytami rodzinnymi na około 160 mil. Jedna coroczna długa jazda na wakacje.

Początkowo podobał nam się Skoda Enyaq, ale nie ma 3 pełnych pasów bezpieczeństwa z tyłu.

Następnie zdecydowaliśmy się na Kia EV6, ale kiedy poszliśmy do dealerów, mój mąż był zaniepokojony brakiem miejsca w bagażniku.

Cóż, jeśli bagażnik EV6 jest za mały (udało mi się zmieścić 4 pasażerów, 4 kaski, 4 pary butów narciarskich i 4 pary nart plus różne bagaże), to bagażnik Ioniq 5 jest prawdopodobnie nieco krótszy, ponieważ samochód jest, ale być może linia dachu jest nieco wyższa. Jednak objętość nie będzie się zbytnio różnić. Uważam, że mój EV6 świetnie sprawdza się podczas okazjonalnych wycieczek nurkowych z moim synem, ponieważ opuszczamy tylne siedzenia i mamy ogromną przestrzeń ładunkową oraz miejsce na płaskiej podłodze za przednimi siedzeniami. W bagażniku mieści się również klatka dla psa. Jeśli jesteś 5 osób i dużo bagażu czasami widzę, że możesz potrzebować większego samochodu, ale myślę, że pytanie brzmi: czy kupujesz samochód dla 1% przypadku użycia, czy dla 99% przypadku użycia? Jeśli naprawdę potrzebujesz miejsca, Model Y jest prawdopodobnie drogą naprzód.

#20 ·
Cóż, jeśli bagażnik EV6 jest za mały (udało mi się zmieścić 4 pasażerów, 4 kaski, 4 pary butów narciarskich i 4 pary nart plus różne bagaże niedawno ze składaną tylną kanapą), to bagażnik Ioniq 5 jest prawdopodobnie nieco krótszy, ponieważ samochód jest, ale być może linia dachu jest nieco wyższa. Jednak pod względem objętości nie będzie się to zbytnio różnić. Uważam, że mój EV6 świetnie sprawdzał się podczas okazjonalnych wycieczek nurkowych z moim synem, ponieważ składamy tylne siedzenia i mamy ogromną przestrzeń ładunkową plus miejsce na płaskiej podłodze za przednimi siedzeniami. Bagażnik mieści również klatkę dla psa. Jeśli jesteś 5 osób i masz dużo bagażu, czasami widzę, że możesz potrzebować większego samochodu, ale myślę, że pytanie brzmi: czy kupujesz samochód dla 1% przypadku użycia czy 99% przypadku użycia? Jeśli naprawdę potrzebujesz miejsca, Model Y jest prawdopodobnie właściwym rozwiązaniem.
Bagażnik EV6 jest dość mały jak na rozmiar samochodu - jest za niski. W praktyce jest znacznie mniejszy niż ID4 (lub Enyaq). Testowałem wkładanie do nich tych samych dużych przedmiotów, kiedy myśleliśmy o zwiększeniu rozmiaru z ID3, aby pozbyć się naszego kombi Octavia. Ioniq 5 ma większą pojemność bagażnika, więc powinien być lepszy? Ale nigdy nie patrzyłem.
Nie jestem pewien, czego dokładnie szuka OP, biorąc pod uwagę, że mówi, że Enyaq został wykluczony z powodu pasów bezpieczeństwa z tyłu. Te samochody mają mniej więcej tę samą szerokość z tyłu. Jeśli musi zmieścić trzy foteliki dziecięce z tyłu, żaden z nich nawet się nie zbliża. Siedziałem między dwoma fotelikami samochodowymi w EV6 podczas 30-minutowej jazdy próbnej, było to ledwie do zniesienia, ale byłoby bolesne przez dłuższy czas, a ja jestem dość szczupły. Powiedziałbym więc, że nie nadają się dla rodziny z dwoma fotelikami dziecięcymi i trzecim większym dzieckiem. Jeden fotelik dziecięcy i dwóch innych może pasować, ale może być to niewygodne. Trójka dzieci, które są większe niż rozmiar fotelika dziecięcego, powinna być jednak w porządku. Jestem zaskoczony, że Enyaq nie miał odpowiedniego pasa bezpieczeństwa pośrodku. Myślałem, że mój ID3 to miał :unsure:

#17 ·
Kupiliśmy Kia Niro EV jako nasz rodzinny samochód (2 dorosłych, 2 dzieci + pies). Wnętrze samochodu jest przestronne, a bagażnik ma przyzwoity rozmiar. Jest frunk - na kable itp. Możesz zmieścić 8 kartonów po bananach w bagażniku (Test Kia Niro EV z kartonami po bananach) :). Jako bonus możesz powiększyć przestrzeń bagażową, dodając box dachowy (obciążenie dachu do 100 kg). Jest też opcja haka holowniczego, do 750 kg - założę się, że istnieją jakieś rozwiązania do przechowywania dla tego. Zobacz, czy EV-Database może pomóc Ci w wyszukiwaniu samochodu, którego szukasz.

#27 ·
Witamy w SpeakEV, Victoria. Kiedy czytam posty takie jak Twój, mogę być tylko szczery i realistyczny. Przejdźmy przez kilka rzeczy, aby zawęzić listę:
Nie znamy Twojego budżetu, prawdziwych potrzeb, upodobań i niechęci (wśród potencjalnych zakupów). Czy bierzesz leasing przez firmę, leasing prywatnie czy kupujesz od razu?
Czy zamierzasz zatrzymać go na długo?
Czy jesteś gotowy czekać 6-18 miesięcy na nowy samochód?
Szukasz samochodu używanego?
I lista jest długa...
Masz dostęp do Google tak jak my, aby zobaczyć, co jest dostępne teraz i w najbliższej przyszłości.
Zasadniczo, podaj nam swoją krótką listę, a osoby z doświadczeniem mogą zaoferować swoje rady i opinie na ich temat. W ten sposób nie będziesz musiał przeglądać ludzi, którzy rozwodzą się nad samochodami, których nie możesz znieść. Udanych poszukiwań!

#30 ·
Moja rodzina (5 osób) ma zamiar przejść na samochód elektryczny po kasacji naszego Forda S-Max.

Będziemy głównie jeździć do szkoły, z comiesięcznymi wizytami rodzinnymi na około 160 mil. Jedna coroczna długa podróż na wakacje.

Początkowo podobał nam się Skoda Enyaq, ale nie ma on 3 pełnych pasów bezpieczeństwa z tyłu.

Co za rzeczy musisz przewozić?

Przeszliśmy od jednej skrajności - tesli model 3, która była genialna, ale wymagała wielu kompromisów - do Vivaro e 75kWh crew cab LWB.

Jako pojazd rodzinny uważam, że jest on pokonany tylko przez ID buzz, ale kupiłem swój lekko używany za około 20 tys. mniej niż Buzz.

Vivaro jest wygodny w podróży i może przewozić naszego psa w jego skrzyni oraz trzy rowery z tyłu. Nie żałuję, że go kupiłem.

#31 ·
Pomijając brak możliwości finansowych, tym, co by mnie zniechęciło do Buzza, jest brak możliwości otwierania tylnych okien w połączeniu z brakiem sterowanych tylnych nawiewów. Wydaje się to dużym błędem w samochodzie rodzinnym - nie sądzę, żeby moje dzieci mi to wybaczyły. Oczywiście jest też dość "spragniony" przy prędkościach autostradowych. Pod każdym innym względem wygląda wspaniale.

#32 ·
+1 dla iD4. Miałem 3 dorosłych w pełnym rozmiarze z tyłu i skomentowali przestrzeń, szczególnie dla osoby na środkowym siedzeniu. Jestem więc zaskoczony, że zdyskwalifikowałeś Enyaq, biorąc pod uwagę, że jest zbudowany na tej samej platformie. Byłbym bardzo zaskoczony, gdyby Enyaq nie miał 3 pełnych pasów bezpieczeństwa z tyłu. Nie widziałem samochodu bez tego od 20 lat!

#34 ·
Wątpię w to. Byłbym BARDZO zaskoczony, gdybyś znalazł jakikolwiek 5-miejscowy samochód bez pełnego pasa bezpieczeństwa pośrodku. Pamiętam, że 20 lat temu budżetowe samochody czasami miały tylko pas biodrowy pośrodku, ale nawet modele o niskiej specyfikacji mają obecnie pełne pasy bezpieczeństwa na wszystkich siedzeniach.

#37 ·
Dzięki wszystkim za tak pomocne sugestie. I za zwrócenie uwagi na to, że Skoda Enyaq nie ma pasa biodrowego. Myślę, że jestem oszołomiony poszukiwaniami samochodów - myślałem, że przeczytałem to gdzieś w specyfikacji.
W takim razie myślę, że wybierzemy Skodę Enyaq. Prawie na pewno zdecydujemy się na samochód używany, ponieważ potrzebujemy go jak najszybciej - więc cokolwiek jest dostępne.
Planujemy kupić od razu i zatrzymać na dłuższą metę.

Teraz muszę ogarnąć ładowarkę domową....

#38 ·
Dziękuję wszystkim za pomocne sugestie. I za zwrócenie uwagi na to, że Skoda Enyaq nie ma pasa biodrowego. Myślę, że jestem oszołomiona poszukiwaniami samochodu - myślałam, że przeczytałam to gdzieś w specyfikacji.
W takim razie myślę, że zdecydujemy się na Skodę Enyaq. Prawie na pewno wybierzemy samochód używany, ponieważ potrzebujemy go jak najszybciej - więc cokolwiek jest dostępne.
Planujemy kupić od razu i zatrzymać na dłuższą metę.

Teraz trzeba zorganizować ładowarkę domową....
EV Charger | Our #1 Solar EV Charger - zappi ⚡ myenergi

#40 ·
Moja rodzina (5 osób) ma zamiar przejść na własność EV po spisaniu z eksploatacji naszego Forda S-Max.

Będziemy głównie jeździć do szkoły, z miesięcznymi wizytami rodzinnymi na około 160 mil. Jedna coroczna długa podróż na wakacje.

Początkowo podobał nam się Skoda Enyaq, ale nie ma 3 pełnych pasów bezpieczeństwa z tyłu.

Próbowałem kilku samochodów elektrycznych, spotkałem wielu kierowców samochodów elektrycznych różnych marek i rozmawiałem z testerem samochodów elektrycznych, który przetestował ponad 20 różnych samochodów elektrycznych w całej Europie. Ioniq 5 wygrywa o mile! Mam swój od 18 miesięcy, bateria dalekiego zasięgu i jestem z niego bardzo zadowolony. Bez problemu mieści 5 osób i niedawno odbyłem podróż na 2500 mil do południowej Hiszpanii i z powrotem w pełni załadowanym samochodem, doskonały samochód elektryczny. To jednak osobisty wybór.

#41 ·
Próbowałem kilku EV, spotkałem wielu kierowców EV różnych marek i rozmawiałem z kierowcą testowym EV, który przetestował ponad 20 różnych EV w całej Europie. Ioniq 5 wygrywa o mile!
Mam swój od 18 miesięcy, bateria dalekiego zasięgu i jestem z niego bardzo zadowolony. Bez problemu mieści 5 osób i niedawno odbyłem podróż na 1600 mil do południowej Hiszpanii i z powrotem w pełni załadowanym samochodem, doskonałym EV. To jednak osobisty wybór.
Na mega-długich podróżach, o ile masz dostęp do odpowiednich punktów ładowania, Ioniq5 bije prawie wszystko. Jego architektura 800 V umożliwia prędkości ładowania, które są trudne do pokonania.

#44 ·
Skończyliśmy z rocznym Kia EV6 GT Line. Wygląda świetnie, a mąż lubi nim jeździć. Jeszcze nie miałam okazji nim pojeździć. Dzięki za wszystkie rady - to wspaniała strona :)

Teraz trzeba zainstalować ładowarkę - wciąż czekam na odpowiedź od lokalnych instalatorów....
Mam nadzieję, że wrażenia z jazdy przewyższą obawy dotyczące przestrzeni bagażowej, gratulacje dla wspaniałych samochodów!

Jako punkt do przemyślenia, można dostać hak holowniczy do EV6, a schowek na hak holowniczy to dobry sposób na dodanie większej przestrzeni do przechowywania bez wpływu na zasięg tak bardzo, jak w przypadku boxu dachowego

#47 ·
Zarówno Tesla Model Y, jak i Hyundai Ioniq 5 to świetne opcje dla potrzeb Twojej rodziny związanych z samochodami elektrycznymi. Model Y oferuje przestronne siedzenia dla maksymalnie siedmiu osób, solidną sieć Superchargerów i zaawansowane funkcje Autopilota. Ioniq 5 ma wszechstronne wnętrze, dobry zasięg i możliwości szybkiego ładowania.