Speak EV - Electric Car Forums banner

Pierwsze publiczne ładowanie dzisiaj. Czy powinno być tak wolne?

2 reading
503 views 18 replies 14 participants last post by  CW2  
#1 ·
Naładowałem mojego Leapmotor C10 tylko jako próbę, od 80 do 100% na ładowarce Tesli o mocy 250 kW.
Wiem, że maksymalna moc ładowania mojego samochodu wynosi 86 kW, co jest dość niskie, ale najwyższa moc, jaką widziałem, wynosiła 33 kW, przez większość czasu ładowania było to około 27 kW.
Zastanawiam się tylko, czy może to być spowodowane tym, że bateria była już na 80%. Czy jest inne wytłumaczenie?
Dzięki

#2 ·
Naładowałem tylko mojego Leapmotor C10 jako próbę, ładowanie od 80 do 100% na ładowarce Tesli o mocy 250 kW.

Wiem, że maksymalne ładowanie mojego samochodu jest dość niskie, bo 86 kW, ale najwyższe, jakie widziałem, to 33 kW, większość ładowania wynosiła około 27 kW.

Zastanawiam się, czy to dlatego, że bateria była już na 80%. Czy jest inne wytłumaczenie?

Dzięki
Rozpoczęcie od 80% jest powodem, większość samochodów zwalnia na ładowarkach DC, gdy bateria się napełnia. Niektóre przy 80%, inne wyżej, w zależności od konstrukcji.

#3 ·
może to dlatego, że bateria była już na 80%.
To wszystko.
Większość stawek ładowania pojazdów elektrycznych jest mniej więcej zgodna z reklamowanymi do 50% stanu naładowania, a następnie spada wraz ze wzrostem SoC do prawie zera przy 100%.
80% to punkt, w którym wiele osób przestaje ładować, ponieważ jest tak wolno, że szybciej dotrzesz do celu, kontynuując podróż i ładując ponownie później, jeśli będziesz musiał.

#4 ·
Ładowałem tylko mojego Leapmotor C10 jako próbę, ładowanie od 80 do 100% na ładowarce Tesli o mocy 250 kW.

Wiem, że maksymalna moc ładowania mojego samochodu jest dość niska, wynosi 86 kW, ale najwyższa, jaką widziałem, to 33 kW, większość ładowania wynosiła około 27 kW.

Zastanawiam się tylko, czy to może być spowodowane tym, że bateria była już na 80%. Czy jest inne wyjaśnienie?

Dzięki
To dość standardowe. Wyjaśnienie, które otrzymałem, polegało na tym, aby spojrzeć na napełnianie wiadra budowlańca bez rozlewania, za pomocą węża strażackiego. Pierwsze kilka sekund szybko je napełni, ale potem trzeba coraz bardziej dusić zawór, aby napełnić ostatnie 20% bez rozlewania, a następnie ostatnie kilka kropli przy bardzo powolnym przepływie wody.

To samo z baterią bez 'rozlewania'. Pierwsze 80% napełnia się szybko, a ostatnie 20% zajmuje tyle samo czasu, co pierwsze 80%.

#5 ·
#6 ·
#8 ·
Dzięki za odpowiedzi, tak myślałem, ale miło mieć potwierdzenie.
Szybkie ładowanie jest jak próba napełnienia wiadra myjką ciśnieniową.
Jedynym sposobem, aby napełnić je tak szybko, jak to możliwe, nie przepełniając go (bum), jest rozpoczęcie z pełną mocą, a następnie zmniejszenie przepływu, gdy zbliżasz się do brzegu.
Im pełniejszy się staje, tym wolniej idzie.