Speak EV - Electric Car Forums banner

Strategie planowania tras we Francji?

4K views 98 replies 24 participants last post by  SueH  
#1 · (Edited)
Jakie strategie i narzędzia stosują ludzie planując podróże po francuskich i szwajcarskich drogach, w szczególności autostradach? Dzieje się to w kontekście posiadania 'głupiego' EV (e-208) bez wbudowanego planowania ładowania EV. Nie szukam indywidualnych opinii o stacjach, ale biorąc pod uwagę zasadę, aby zawsze planować z wyprzedzeniem podczas podróży, interesuje mnie, jakie podejście stosują ludzie. Pytam, ponieważ mam trudności ze zrozumieniem logiki tego, co jest mi prezentowane w ABRP. Zwłaszcza dlaczego czasami zmusza mnie do zjechania z autostrady, aby naładować się w jakimś niejasnym supermarkecie lub punkcie szybkiej obsługi, podczas gdy innym razem robi to, co oczywiste i poleca stację benzynową. Na przykład, jeśli przyjadę do LeChuttle Ashford i wsiądę prosto do pociągu, będę miał 35% naładowania po wyładowaniu w Calais. ABRP mówi mi więc, żebym natychmiast zjechał do KFC w pobliżu Cité d l'Europe. KFC? Czy naprawdę nie ma ładowarek na autostradzie na południe od Autoroute des Anglais? ABRP nie wydaje się mieć ustawienia, które mówi, że zasadniczo nie obchodzą cię koszty (które na tej corocznej podróży mnie nie obchodzą). Próba innych kombinacji SoC daje podobne dziwactwa w zakresie zjeżdżania z autostrady. Dlaczego miałbym przejechać obok dużego i wygodnego kompleksu stacji ładowania i zjechać z autostrady, aby zaoszczędzić kilka euro? Z postów na forum odnoszę wrażenie, że jeśli (a) nie zależy ci zbytnio na uzyskaniu najtańszej stawki (b) planujesz podróżować autostradami, to sytuacja z ładowaniem i (c) jesteś poza 'czarnymi' dniami podróży, to sytuacja jest w rzeczywistości dość komfortowa. Zazwyczaj masz teraz wystarczającą pojemność ładowania wzdłuż autostrady, że nie musisz się zbytnio martwić, że utkniesz.

#2 ·
Francja jest naprawdę bardzo łatwa w przypadku pojazdów elektrycznych. Na autostradach znajdziesz ładowarki na prawie każdym parkingu, a co 2-3 (zazwyczaj oddalone o 30 mil) będzie duży hub ładowania. Różne sieci, takie jak Ionity, TotalEnergies, Fastned i Freshmile. Bardzo rzadko zdarza mi się zjeżdżać z autostrady, aby naładować samochód. W ruchliwe dni, w porze lunchu, przy ładowarkach mogą tworzyć się korki, ponieważ zatrzymanie się na lunch jest we Francji bardzo ważne i wiele osób podłącza samochody, ale zazwyczaj kolejek jest niewiele. Zazwyczaj subskrybuję Ionity na dłuższą podróż po Francji, aby uzyskać najniższy koszt ładowania. Spodziewaj się zapłacić 0,55 € za kWh bez żadnej subskrypcji. Moc paszportu Ionity obniża tę cenę we Francji do 0,33 €. Będę miał aplikację Ionity, aplikację Tesla i Octopus Electroverse. Ten ostatni jest bardzo dobry do wolniejszych ładowarek AC w hotelach i na parkingach. Wyższe prędkości 130 km/h znacznie zmniejszą Twój zasięg między postojami.

Ładowarki znajdują się na terminalach tunelowych i w flexilounges, a także w pobliżu.

Jeśli chodzi o strategię, uważam, że zatrzymywanie się, gdy pasuje mi to na kawę, lunch itp. i podłączanie wtedy samochodu, jest bardziej relaksujące niż próbowanie wycisnąć każdy %, minimalizując czas ładowania.

#3 ·
Polecam naklejkę emisyjną Crit air we Francji, jeśli jej nie masz. Są one wymagane w większej liczbie miast, nawet jeśli sprawdza się to dość rzadko. Przejdź przez oficjalną stronę internetową rządu, a nie przez agenta. Oficjalna strona internetowa winiety Crit'Air (certyfikat jakości powietrza) - Ministère de la Transition écologique
@Laforêt, Dostaliśmy jeden na naszą nadchodzącą podróż pod koniec września. Pomiędzy złożeniem wniosku online (4,91 € w tym wysyłka do Wielkiej Brytanii) dotarcie pocztą zajęło tylko 5 dni kalendarzowych. Wyślą Ci jednak na e-mail oficjalny dokument, którego możesz użyć, aby udowodnić, że go masz. Musisz zrobić zdjęcie swojego V5 (druga strona ze szczegółami samochodu), aby wysłać je wraz z wnioskiem. Bardzo proste i bezproblemowe. Naklejka jest ważna tak długo, jak długo jesteś właścicielem samochodu.

#4 ·
Moje podejście polega na użyciu planera tras w Chargefinder.com, aby znaleźć ładowarki na trasie, a następnie wybrać przystanki, które dają mi rozsądny plan podróży. Zazwyczaj mam otwarte mapy Google w tym samym czasie z tą samą trasą, ponieważ wtedy można najechać kursorem na różne fragmenty trasy i pokazuje, jak daleko na trasie się jest. Trzeba tylko wiedzieć, jak daleko ty/twój samochód możesz przejechać między przystankami z prędkością autostradową, co będzie mniej niż w Wielkiej Brytanii, ponieważ drogi są szybsze. ABRP może być przydatne, aby dać ci ogólne pojęcie o trasie, ale osobiście wolę wybierać miejsca do ładowania samemu, aby móc wybierać lokalizacje z wystarczającą liczbą ładowarek, mieć odpowiednie udogodnienia dla tego przystanku itp.

Głównym zastosowaniem nawigacji samochodowej dla mnie jest oszacowanie, ile baterii mi zostanie, gdy dotrę do następnego przystanku. Jest to przydatne zarówno podczas jazdy, jak i podczas ładowania, więc wiesz, ile naładować. Myślę, że tego nie będziesz mieć, ale nadal powinieneś być w stanie obliczyć, że będziesz potrzebować XX% na każdy etap, uważam, że przydatne jest posiadanie przybliżenia, do którego można dążyć, tj. w moim samochodzie to około 20 mil na 10% naładowania.

Francja jest całkiem dobra, ale uważaj, jeśli planujesz zatrzymać się w Aire, aby mieć 'plan B' na wypadek, gdyby Aire był zamknięty, przegapisz zjazd itp. itp. Czasami może to być spora odległość do następnego zjazdu/ładowarki, więc musisz zostawić sobie trochę luzu.

Zbliżając się do Calais zatrzymujemy się na Fastned w Aire de Saint-Hilaire Cotes tuż na północ od Bethune lub w samym Bethune. Pierwszy z nich to bardzo przydatny przystanek typu pull through, drugi ma ładną piekarnię, w której można kupić jedzenie do tunelu. Możesz też naładować się w tunelu, ale lubimy przybyć z 40 lub 50% SoC, więc jeśli mamy czas na ładowanie, jest to przydatne, ale jeśli nie mamy, nadal możemy zrobić postępy po stronie brytyjskiej.

#6 ·
Zawsze planujemy nasz powrót z eurotunelu Folkestone, aby naładować się w The Fields w Aylesford, St Laurence Avenue, ME16 0ZP Osprey, i uroczy pub na lunch, aby naładować się dobrym angielskim menu i wystarczającą ilością kWh, aby wrócić do domu do Chichester.

#7 ·
Jakie strategie i narzędzia ludzie wykorzystują podczas planowania podróży po francuskich i szwajcarskich drogach, w szczególności autostradach? Dotyczy to posiadania "głupiego" EV (e-208) bez wbudowanego planowania ładowania EV.

Nie szukam indywidualnych opinii o stacjach, ale biorąc pod uwagę zasadę, aby zawsze planować z wyprzedzeniem podczas podróży, interesuje mnie, jakie podejście ludzie stosują.

Pytam, ponieważ mam trudności ze zrozumieniem logiki tego, co jest mi prezentowane w ABRP. Zwłaszcza dlaczego czasami zjeżdża mnie z autostrady, aby naładować się w jakimś niejasnym supermarkecie lub punkcie szybkiej obsługi, podczas gdy innym razem robi to, co oczywiste i poleca stację benzynową.

Na przykład, jeśli przyjadę do LeChuttle Ashford i wsiądę prosto do pociągu, będę miał 35% naładowania po wyładowaniu w Calais. ABRP mówi mi więc, żebym natychmiast zjechał do KFC w pobliżu Cité d l'Europe. KFC? Czy na Autoroute des Anglais naprawdę nie ma ładowarek na południe?

ABRP nie wydaje się mieć ustawienia, które mówi, że zasadniczo nie obchodzą cię koszty (które podczas tej corocznej podróży mnie nie obchodzą).

Próba innych kombinacji SoC daje podobne dziwactwa w zakresie zjeżdżania z autostrady. Dlaczego miałbym przejechać obok dużego i wygodnego kompleksu stacji ładowania i zjechać z autostrady, aby zaoszczędzić kilka euro?

Z postów na forum odnoszę wrażenie, że jeśli (a) nie zależy ci zbytnio na uzyskaniu najtańszej stawki (b) planujesz podróżować autostradami i (c) jesteś poza "czarnymi" dniami podróży, to sytuacja jest w zasadzie dość komfortowa. Zazwyczaj masz teraz wystarczającą pojemność ładowania wzdłuż autostrady, że nie musisz się zbytnio martwić, że utkniesz.

Jeszcze jedna rzecz: zbliżając się do Calais, stacje benzynowe i aires zostały zamknięte, aby zniechęcić do handlu ludźmi. Więc w przeciwieństwie do kierunku południowego, zakładam, że możesz chcieć naładować się z myślą o możliwości pokonania tego dystansu za jednym razem?
Kilka bardzo dobrych rad poniżej. Jak wspomniano, w Folkestone są punkty ładowania Tesli i myślę, że Freshmile, ale używam V4 Tesli w Holiday Inn Express, zaledwie 5 minut od odprawy w Le Shuttle. Jeśli Twój samochód ma niewygodne położenie portu ładowania dla ładowarek Tesli, jest to świetna opcja. Zazwyczaj zostaję tam dzień wcześniej, ale to oczywiście zwiększa koszty, tylko opcja.

Zawsze używam Map Google do planowania trasy, a następnie używam Electroverse do planowania przystanków ładowania, ponieważ cena jest zwykle nieco lepsza. Używałem członkostwa w Tesli, aby obniżyć koszty, ale nie zawsze są one dogodnie zlokalizowane. Ponieważ nie przejmujesz się zbytnio kosztami, Electroverse obejmuje mnóstwo CPO i może być jedynym RFID i/lub aplikacją, której potrzebujesz.

#8 ·
Mam samochód z systemem nawigacji "all singing all dancing" w stylu Tesli, który szczegółowo opisuje SOC w sugerowanym punkcie ładowania, a samochód wstępnie przygotuje akumulator. Ignorujemy to w 99% przypadków! Po prostu planujemy postoje w Aires, tak jak nam pasuje, ponieważ większość, jeśli nie wszystkie, ma teraz ładowanie, a obecnie więcej prostych Aires.
Użyj Bison futé jako sposobu na poznanie trudności warunków drogowych, który ma również szczegóły dotyczące punktów ładowania, a Chargemap nigdy nie potrzebował Tesli, czego chcę uniknąć i uważam, że publiczna karta ładowania Mercedesa jest doskonała, ale dostępne są również inne, o których inni członkowie mogą doradzić.
Szczerze mówiąc, ładowanie tutaj naprawdę nie stanowi problemu😉

#18 ·
Szczerze mówiąc, ładowanie tutaj naprawdę nie stanowi problemu😉
Czy to może być początkowy refren dla wszystkich tych, którzy jadą do Francji, jak będę ładować wątki?

Odpowiedź: potajemnie jest to o wiele tańsze i bardziej obfite niż w Wielkiej Brytanii. Koniec wątku. 🧵

😂

#9 ·
Karta Electroverse plus aplikacja do planowania była dla mnie w porządku.

Aires mogą być różne, niektóre mogą być jak stare czasy Ecotricity z jedną lub dwiema ładowarkami 50 kW, niektóre radzą sobie znacznie lepiej. O ile naprawdę nie oszczędzasz, zwykle istnieje opcja ratunkowa w pobliskim miasteczku, ponieważ tak wiele supermarketów ma teraz ładowarki.

Konkretnie w przypadku A26, pierwsze kilka aires jest małych i podstawowych, nie sądzę, żeby było ładowanie, dopóki nie przejedziesz około 60 km. Jeśli to pozostawiłoby cię zbyt nisko, sugerowanie jednego z kilku w pobliżu terminalu Coquelles jest całkiem rozsądne.

#10 ·
Po przeczytaniu miażdżącego artykułu o dziennikarzu, który miał okropny czas na wakacjach i wszystkich usługach, które wypróbowali, nie mogłem się powstrzymać od zastanowienia się, dlaczego to nie zostało naładowane w Tesla Supercharger. Opierając się na trasie, którą wydają się pokonywać, przejechali obok kilku usług z dużą ich ilością.

Wkrótce będziemy mieli w domu kolejny samochód elektryczny i nie będzie to Tesla, ale nadal będę korzystał z Superchargerów, myślę, że kilku innych wspomnianych powyżej, ale uwzględniłbym je również w planowaniu.

Do planowania użyję albo samochodu, albo ABRP, ponieważ ma wystarczającą konfigurowalność, aby odzwierciedlać dla mnie prawdziwy świat.

#13 ·
Po przeczytaniu miażdżącego artykułu o dziennikarzu, który miał okropny czas na wakacjach i wszystkich usługach, których próbowali, nie mogłem się powstrzymać od zastanowienia się, dlaczego to nie naładowało się na ładowarce Tesla Supercharger. Opierając się na trasie, którą wydają się pokonywać, przejechali obok kilku usług z ich dużą ilością
Potraktuj z przymrużeniem oka (przeczytaj kompletny bełkot) 😂

#11 ·
Pytam, ponieważ mam problem ze zrozumieniem logiki tego, co jest mi prezentowane w ABRP.
Zacząłbym od nieużywania ABRP. Uważam, że jest to bardzo myląca aplikacja o niskiej użyteczności. W najlepszym razie może być używana do wskazania w przybliżeniu, gdzie mogę dotrzeć na każdym ładowaniu, abym mógł pomyśleć o tym, gdzie zjeść lunch itp., ale potem samemu znaleźć ładowarki. I jak zauważyli tu inni, ładowanie na francuskich autostradach wydaje się łatwiejsze niż grzebanie w niejasnym interfejsie użytkownika ABRP.

#14 ·
Ładowanie na francuskich autostradach wydaje się być łatwiejsze niż grzebanie w niejasnym interfejsie użytkownika ABRP.
Spodziewałem się przebudowy interfejsu użytkownika itp., kiedy zostali kupieni przez Rivian, ale nic z tego nie wynikło. Szkoda, naprawdę mogło mieć najlepsze na rynku routowanie i wiodący w swojej klasie interfejs użytkownika…

#12 ·
Chargemap to rozsądna alternatywa…..Mam szczęście, że mogę planować za pomocą aplikacji Mercedes me na telefonie lub tablecie…..ale wiem, gdzie będziemy chcieli się zatrzymać i po prostu doładować samochód za każdym razem…..chociaż wiedza o tym, gdzie znajdują się ładowarki w miejscu docelowym i jeśli chcę dotrzeć z wyższym ładowaniem nocnym, aplikacja jest przydatna.

#20 · (Edited)
Dzięki wszystkim za przydatne uwagi. Zrobię kilka wstępnych planów, zwłaszcza w odniesieniu do luk między stacjami benzynowymi i aires, tak aby zawsze mieć główną, a następnie zapasową, jeśli ta pierwsza ma jakieś problemy. Ale wydaje się, że poza szalonymi dniami dużych dat rozpoczęcia/zakończenia wakacji, wszystko będzie w porządku.

Pojedziemy do Szwajcarskich Alp w ciągu dwóch dni, więc mamy dużo czasu. A hotel na noclegu ma również cztery punkty ładowania. Więc nie mamy nic przeciwko zatrzymywaniu się więcej razy niż to konieczne.

Wydało mi się dziwne, że zalecanym miejscem ładowania dla kogoś wysiadającego z wahadłowca w Coquelles był KFC, a nie dedykowane miejsce lub stacja benzynowa na autostradzie.

#22 ·
Dzięki wszystkim za przydatne uwagi. Zrobię kilka planów z wyprzedzeniem, zwłaszcza w odniesieniu do luk między stacjami benzynowymi i aires, tak aby zawsze mieć opcję podstawową, a następnie zapasową, jeśli ta pierwsza ma jakieś problemy. Ale wydaje się, że poza szalonymi dniami dużych dat rozpoczęcia/zakończenia wakacji, wszystko będzie w porządku.

Pojedziemy do Szwajcarskich Alp w ciągu dwóch dni, więc mamy dużo czasu. Nie mamy więc nic przeciwko zatrzymywaniu się częściej niż to konieczne. A nasz hotel na nocleg ma również cztery punkty ładowania.

Wydało mi się dziwne, że zalecanym miejscem ładowania dla kogoś wysiadającego z LeShuttle w Coquelles był KFC, a nie dedykowane miejsce lub stacja benzynowa na autostradzie. Ale jeśli pomyślę o naszych lokalnych udogodnieniach, to najlepsze i największe znajdują się w Sainsbury's (12) i supermarkecie M&S (10) pięć minut od skrzyżowań, a nie na stacji benzynowej BP (4) na głównej trasie. Więc być może KFC wcale nie jest takie dziwne.
Nie jestem pewien, czy to dla ciebie problem, ponieważ ten wątek wydaje się koncentrować tylko na ładowaniu pojazdów elektrycznych.

Ale to narzędzie online uznałem za przydatne:
https://french-tolls.undiscoveredlatitudes.com/

Jest to proste narzędzie do obliczania najtańszej trasy przez Francję (pod względem opłat drogowych).

Połączyłem to z tagiem opłat drogowych Fully, aby zapewnić szybki przejazd przez bramki poboru opłat. Kolejna rzecz, która jest bardzo przydatna w pojeździe z kierownicą po prawej stronie.

#21 ·
Mogę zabrać naszego XC40 z Wielkiej Brytanii do Włoch przez Szwajcarię, korzystając tylko z superładowarek Tesli. Dobrze mieć plan awaryjny na wszelki wypadek, ale jak dotąd nie był potrzebny. Bądź otwarty na zjechanie z autostrady. Na przykład opuść A4/26 i jedź N44/A31 do St Louis/Basel. Zajmuje to tyle samo czasu, co dłuższa trasa wokół A4, ale jest o 60 km krótsza. Po drodze znajdują się co najmniej 2 superładowarki Tesli, a prędkości są niższe, więc zaoszczędzisz kilka elektronów. Podobnie jak we Francji, większość szwajcarskich stacji benzynowych, a nawet te bez "normalnych" paliw, będzie miało 4 lub więcej szybkich ładowarek. Nigdy ich nie używałem, więc nie mogę skomentować, jak łatwe są w użyciu.

#25 · (Edited)
Mamy tagi Emovis LiberT od kilku lat i są one bardzo niezawodne. Użyłem swojego w zeszłym tygodniu z wypożyczonym samochodem z Montpellier. Obciążenia na moje konto bankowe w funtach szterlingach w First Direct bez problemów. Różni dostawcy mają różne ustalenia cenowe, ale o ile widzę, podróżujący po Francji mogą zaoszczędzić 10-15 euro w zależności od wyboru, ale nie ma tak dużej różnicy między nimi wszystkimi.

Ale jeśli planujesz podróżować po Hiszpanii lub Włoszech, warto poszukać, ponieważ na przykład Emovis ma osobny tag dla Hiszpanii, podczas gdy niektórzy inni używają jednego tagu, aby objąć wszystkie kraje.

#26 ·
Do opłat za przejazd używam bip&go.
To dobra wartość, płacisz tylko drobną opłatę za miesiące, w których jest używany. Super wygodne, zapisałem się, ponieważ miałem samotną podróż.
Ale przez lata jeździłem bez winiety w Alpy. Pasażer może zbliżyć kartę bankową do bramek, a płacenie online za autostrady z wolnym przepływem, takie jak A13 Normandia do Paryża, jest dość łatwe.
Wymaga polecenia zapłaty z konta bankowego, co nie jest kompatybilne z niektórymi bankami.

#28 · (Edited)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli.

Naklejka Crit’Air jest już dostępna*. Działa to również jako odpowiednik certyfikatu Stick’Air wymaganego w aglomeracji genewskiej.

Zarejestrowałem również samochód online dla jego szwajcarskiej autostradowej e-winiety i otworzyłem konta ładowania w szwajcarskim odpowiedniku ShellRecharge (evpass) oraz innej dużej szwajcarskiej grupie ładowania, VALT. Ma to na celu uzupełnienie moich kart Octopus Electroverse i Chargemap oraz zwykłych kart kredytowych).

*(Istnieje oficjalny film montażowy, który pokazuje, gdzie umieścić go na przedniej szybie. Instrukcje są niejednoznaczne, ponieważ odnoszą się do 'prawej strony', ale nie mówią, czy jest to widok od wewnątrz czy od zewnątrz samochodu. Jest to prawy dolny róg, patrząc z pozycji kierowcy wewnątrz samochodu).

#29 · (Edited)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli.

Naklejka Crit’Air już dotarła*. Działa to również jako odpowiednik certyfikatu Stick’Air wymaganego w aglomeracji genewskiej.

Zarejestrowałem również samochód online dla jego szwajcarskiej autostrady e-winiety i otworzyłem konta ładowania w szwajcarskim odpowiedniku ShellRecharge (evpass) oraz innej dużej szwajcarskiej grupie ładowania, VALT. Ma to na celu uzupełnienie moich kart Octopus Electroverse i Chargemap oraz zwykłych kart kredytowych. Nasz cel ma stacje szybkiego ładowania VALT i znajduje się w górach, więc wydawało się, że warto to mieć na wszelki wypadek.

*(Istnieje oficjalny film montażowy, który pokazuje, gdzie umieścić go na przedniej szybie. Instrukcje są niejednoznaczne, ponieważ odnoszą się do „prawej strony”, ale nie mówią, czy jest to widok z wnętrza czy z zewnątrz samochodu. Jest to prawy dolny róg, patrząc z pozycji kierowcy wewnątrz samochodu).

#32 · (Edited)
Jedna uwaga, którą chciałbym przekazać innym przed podróżą za granicę - sprawdźcie, czy wszystkie wasze konta do ładowania i powiązane aplikacje działają.

Przejrzałem właśnie różne aplikacje do ładowania i powiązane konta i w wielu z nich musiałem ponownie wprowadzić swoją nazwę użytkownika, hasło lub oba - prawdopodobnie dlatego, że nie używałem ich od jakiegoś czasu (jeśli w ogóle, po rejestracji). To nie jest coś, co chcesz robić przy pierwszym ładowaniu we Francji.

#33 · (Edited)
Zatem, po pewnym czasie poświęconym planowaniu naszej podróży Francja-»Szwajcaria, oto wyniki, jeśli chodzi o strategię i metodę planowania trasy. Zilustruję to na pierwszym odcinku, który może być przydatny dla innych podróżnych, a mianowicie Autoroute des Anglais z Calais do Troyes.

Po pierwsze, oto podstawowe informacje dla wszystkich potencjalnych punktów ładowania z Calais do naszego noclegu w Magnant, na południowy wschód od Troyes.

minKmsUżytokm/1%LokalizacjaPrzyjazd
~~
1[/TD>
[TD]LeShuttle Calais[/TD>
[TD][/TD>
36[/TD>
[TD]64[/TD>
[TD]23%[/TD>
[TD]2.8[/TD>
[TD]2[/TD>
[TD]Aire de Service de Rely[/TD>
[TD]57%[/TD>
39[/TD>
[TD]67[/TD>
[TD]23%[/TD>
[TD]2.9[/TD>
[TD]3[/TD>
[TD]Aire de Baralle (↓S) Rumancourt (↑N)[/TD>
[TD]57%[/TD>
35[/TD>
[TD]57[/TD>
[TD]21%[/TD>
[TD]2.7[/TD>
[TD]4[/TD>
[TD]Aire d'Urvillers / Mont de Nizy[/TD>
[TD]59%[/TD>
61[/TD>
[TD]101[/TD>
[TD]35%[/TD>
[TD]2.9[/TD>
[TD]5[/TD>
[TD]E.Leclerc Reims Champfleury (N↕S) zjazd nr 23[/TD>
[TD]45%[/TD>
14[/TD>
[TD]22[/TD>
[TD]8%[/TD>
[TD]2.8[/TD>
[TD]6[/TD>
[TD]Aire de Reims Champagne Sud[/TD>
[TD]72%[/TD>
32[/TD>
[TD]48[/TD>
[TD]17%[/TD>
[TD]2.8[/TD>
[TD]7[/TD>
[TD]Aire de Sommesous (N↕S)[/TD>
[TD]63%[/TD>
54[/TD>
[TD]84[/TD>
[TD]30%[/TD>
[TD]2.8[/TD>
[TD][/TD>

[TD]Hotel le Val Moret - Magnant[/TD>
[TD]50%[/TD>
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]

Opiera się to na połączeniu planistów, takich jak ABRP i ViaMichelin oraz aplikacji takich jak Electroverse. Procent naładowania „Użyto” jest oczywiście specyficzny dla naszego EV, 50 kWh Peugeot e208. To wszystko aires na autostradzie, plus duży kompleks E.Leclerc tuż przy zjeździe 24 w Reims Champfleury. Wszystkie mają co najmniej 4 szybkie zatoki CCS, najczęściej więcej, a strona Leclerc ma 46 (!). Prędkość przelotowa to, co prawda, konserwatywne 100 km/h (nie spieszymy się).

Zdecydowałem się na strategię, która równoważy odległość z ryzykiem, tj. gdzie zawsze możemy przejść do następnego punktu orientacyjnego, jeśli zaplanowany postój ma problem. Ponadto, takie podejście daje nam większy margines na karę za większe prędkości, jeśli nie możemy ograniczyć się do średniej 100 km/h.

Po wypróbowaniu różnych kombinacji doszedłem do wniosku, że wyjazd z Calais z 80% dał najlepsze opcje „w dół rzeki”. Naładujemy w LeShuttle Ashford, jeśli mamy czas, lub Cité de l'Europe, jeśli nie.

Następnie możesz użyć jednej z dwóch taktyk: albo tej „awaryjnej”, którą wybraliśmy, albo zminimalizować liczbę przystanków, ale zrezygnować z awaryjnej. W tym drugim przypadku będziesz mieć mniej przystanków, ale jeśli zaplanowany przystanek ma problem, będziesz musiał zjechać z autostrady, aby znaleźć miejsce ładowania, ponieważ nie będziesz miał wystarczającej rezerwy procentowej ładowania, aby wygodnie dotrzeć do następnego punktu orientacyjnego na autostradzie.

Zatem, mając na uwadze opcję „awaryjną”, plan po wyjeździe z Calais z 80% polega na ponownym naładowaniu w Rely (»64 km), Urvillers (»124 km) i Reims Champagne (»79 km), docierając do hotelu z komfortowym 33% pozostałym. W każdym przypadku możemy przyjechać i zdecydować się na kontynuowanie do następnego punktu orientacyjnego na autostradzie, bez konieczności schodzenia i szukania.

Kluczowym wnioskiem jest wartość posiadania wymienionych punktów orientacyjnych oraz liczb dla odległości i specyficznego dla pojazdu procentu ładowania potrzebnego do ich osiągnięcia („Użyto%” na wykresie). Tak, planowanie każdego punktu orientacyjnego jako celu jest trochę żmudne, aby uzyskać specyficzny dla pojazdu procent ładowania „Użyto”, ale wtedy masz wszystko, czego potrzebujesz na papierze, aby podejmować kluczowe decyzje, jeśli wystąpią jakieś problemy, i zdecydować się na optymalny plan, który odpowiada Twoim preferencjom.

Użyłem ViaMichelin, aby zdecydować o następnym etapie, czyli opuszczeniu autostrady w Langres, aby pojechać przez Besançon i Pontarlier do Lozanny. Następnie na A9 do szwajcarskiego Quatre Vallées. Myślałem, że będzie to bardziej skomplikowane, ale w rzeczywistości było łatwiej. Po części wynika to z faktu, że drogi głównie wiejskie oznaczają około 20% większą wydajność z EV. Po części dlatego, że miałem już arkusz kalkulacyjny szablonu dla danych podstawowych. Ale wymagało to więcej iteracji ABRP/ViaMichelin, aby uzyskać moją listę.

Jedyną rzeczą, którą chciałbym jeszcze powiedzieć, jest to, że ABRP czasami pojawia się z bardzo dziwnymi punktami orientacyjnymi. Nie mogę pojąć, dlaczego jest tak zafiksowany na stosunkowo ograniczonej stacji ładowania KFC w Coquelles, skoro w Cité de l'Europe są dwa znacznie większe miejsca - w engie i Carrefour. Jest również podatny na odwracanie cię w pewnej odległości od autostrady bez wyraźnego powodu.

#36 ·
Odważę się powiedzieć, że to przesada, ale pamiętaj, że to nasza pierwsza daleka podróż, a e208, z użytecznymi 46,3 kWh, nie jest wojownikiem autostradowym. 80%»20% to około 215 km w dobrych warunkach i prawdopodobnie tylko przy prędkościach poniżej 100-110 km/h. Ponadto nawigacja Peugeota jest całkowicie bezużyteczna, jeśli chodzi o integrację z EV: nie ma pojęcia o SoC ani o tym, ile % naładowania będzie potrzebne po wprowadzeniu celu, nie mówiąc już o monitorowaniu zużycia energii w czasie rzeczywistym w odniesieniu do planu trasy.

Post prawdopodobnie przesadza ze złożonością. Na okazjonalną podróż na duże odległości po prostu miło jest mieć tabelę pod ręką i sprawia, że ​​jesteśmy mniej zależni od korzystania z aplikacji do planowania tras w podróży.
Zanim to przeczytałem, zgodziłbym się z @simcity .

Ale teraz mogę tylko powiedzieć: dobra robota, zrobiłeś fajny plan na swoją podróż! A kiedy wyjeżdżasz?

#37 ·
OK, jechałem tą trasą wiele razy i powiedziałbym, że robisz za dużo postojów, a także zatrzymujesz się przy zbyt wysokim stanie naładowania, co oznacza wolniejsze czasy ładowania. Zazwyczaj robiłbym jeden postój między tunelem a Troyes (St Quentin)! Jeśli martwisz się o nieprzewidziane okoliczności (co słusznie robisz, jeśli zatrzymujesz się w Aires, ponieważ do następnego może być daleko!), sugerowałbym korzystanie z lokalizacji poza autostradą, ponieważ wtedy o wiele łatwiej jest znaleźć alternatywę. Na przykład, jeśli planowałeś zjechać z autostrady, aby skorzystać z Champfleury, a z lokalizacją wystąpi jakiś katastrofalny problem, masz do wyboru całe Reims, aby znaleźć alternatywę. Jeśli jednak skorzystałeś z Reims Champagne Sud, do następnej ładowarki jest długa droga. Moja sugestia byłaby więc, aby jechać głębiej, ale zjechać z autostrady.

Myślę, że powinieneś być absolutnie zadowolony z okolic Bethune/Arras, niezależnie od tego, czy jest to jeden z Aires, czy też kilka opcji tuż przy autostradzie w Bethune, St Quentin Supercharger (backup Powerdot po drugiej stronie ulicy), Reims Champfleury i dalej do Troyes (zatrzymałbym się w Troyes, a nie w Magant na nocleg, ponieważ jest większy wybór, ale także trochę większy objazd).

#38 ·
Uważałem nawigację Mercedesa za coś oczywistego i teraz rozumiem, dlaczego Tesle również otrzymują tak wysokie rekomendacje… Myślę, że zintegrowana nawigacja powinna być faktycznie wymagana przez przepisy budowlane.
Będziesz miał komfort wiedząc, że masz plan, a gdy odkryjesz, jak wygląda tutaj krajobraz ładowania, bez wątpienia staniesz się bardziej obojętny na potrzebę planowania, tak jak w moim przypadku, wiem, że znajdę coś w pobliżu…
Miłej podróży i Bonne route!