Jakie strategie i narzędzia stosują ludzie planując podróże po francuskich i szwajcarskich drogach, w szczególności autostradach? Dzieje się to w kontekście posiadania 'głupiego' EV (e-208) bez wbudowanego planowania ładowania EV. Nie szukam indywidualnych opinii o stacjach, ale biorąc pod uwagę zasadę, aby zawsze planować z wyprzedzeniem podczas podróży, interesuje mnie, jakie podejście stosują ludzie. Pytam, ponieważ mam trudności ze zrozumieniem logiki tego, co jest mi prezentowane w ABRP. Zwłaszcza dlaczego czasami zmusza mnie do zjechania z autostrady, aby naładować się w jakimś niejasnym supermarkecie lub punkcie szybkiej obsługi, podczas gdy innym razem robi to, co oczywiste i poleca stację benzynową. Na przykład, jeśli przyjadę do LeChuttle Ashford i wsiądę prosto do pociągu, będę miał 35% naładowania po wyładowaniu w Calais. ABRP mówi mi więc, żebym natychmiast zjechał do KFC w pobliżu Cité d l'Europe. KFC? Czy naprawdę nie ma ładowarek na autostradzie na południe od Autoroute des Anglais? ABRP nie wydaje się mieć ustawienia, które mówi, że zasadniczo nie obchodzą cię koszty (które na tej corocznej podróży mnie nie obchodzą). Próba innych kombinacji SoC daje podobne dziwactwa w zakresie zjeżdżania z autostrady. Dlaczego miałbym przejechać obok dużego i wygodnego kompleksu stacji ładowania i zjechać z autostrady, aby zaoszczędzić kilka euro? Z postów na forum odnoszę wrażenie, że jeśli (a) nie zależy ci zbytnio na uzyskaniu najtańszej stawki (b) planujesz podróżować autostradami, to sytuacja z ładowaniem i (c) jesteś poza 'czarnymi' dniami podróży, to sytuacja jest w rzeczywistości dość komfortowa. Zazwyczaj masz teraz wystarczającą pojemność ładowania wzdłuż autostrady, że nie musisz się zbytnio martwić, że utkniesz.