Speak EV - Electric Car Forums banner

Jak skuteczne jest odzyskiwanie sił?

7.2K views 47 replies 11 participants last post by  MarkyG82  
#1 ·
Doceniam to, że za każdym razem, gdy hamuję, zwalniam przepustnicę (gdy funkcja żeglowania nie jest włączona) i zmieniam biegi w dół za pomocą łopatek, akumulator jest ładowany przez rekuperację, ALE jak skuteczna jest ta rekuperacja? Ile energii jest dodawane do akumulatora i czy ładuje się on do tego samego poziomu co Tesla lub inny EV lub PHEV? Jestem bardzo świadomy tego, że mój GTE nigdy nie naładuje się wystarczająco podczas zjazdu ze wzniesienia, aby dostać się na drugą stronę - nawet w pobliżu. Sugeruje to, że rekuperacja jest nieco ograniczona.

#2 ·
Mieliśmy więc długi wątek na ten temat i konsensus jest taki, że jazda na luzie jest bardziej energooszczędna w mieście. Wątek tutaj Nie rozumiem trybu B.

• Like
Reactions: Rbrian
#3 ·
Obliczyłem, że hamując od 70 mph do 0 mph (na przykład na zjeździe z autostrady) mogę odzyskać około 300 Wh. To w przybliżeniu jedna mila szacowanego zasięgu. Rzeczywiście, widziałem to w niektórych przypadkach i zyskałem nawet 3 mile podczas ciągłego zjazdu w Szkocji. Odzyskiwanie energii nie jest jednak tak efektywne jak w niektórych samochodach, wydajność ładowania akumulatora przy tak wysokich współczynnikach 'C' jest słaba, a samochód nie jest tak aerodynamiczny jak np. e-Golf.

Aby uzyskać najlepszą regenerację, należy również wyjść z trybu GTE, ponieważ tryb GTE utrzymuje silnik włączony nawet podczas regeneracji przy prędkościach powyżej 45 mph - co nieco obciąża układ napędowy.

#4 ·
Obliczyłem, że zwalniając z 70 mil na godzinę do 0 mil na godzinę (na przykład na zjeździe z autostrady) mogę odzyskać około 300 Wh. To w przybliżeniu jedna mila szacowanego zasięgu. Rzeczywiście, widziałem to w niektórych przypadkach i zyskałem nawet 3 mile podczas ciągłego zjazdu w Szkocji. Odzyskiwanie energii nie jest jednak tak efektywne jak w niektórych samochodach, wydajność ładowania akumulatora przy tak wysokich współczynnikach 'C' jest słaba, a samochód nie jest tak aerodynamiczny jak np. e-Golf.
Mieszkam na pagórkowatym terenie i zauważam, że podczas długiego zjazdu GOM (Guess-O-Meter) może pokazywać zysk tylko jednej mili. Następnie, jeśli jadę po równym terenie, GOM w rzeczywistości nie pokaże mniejszego zasięgu przez wiele mil. Myślę, że termin Guess-O-Meter jest dość trafny, ale szczerze mówiąc, tylko zgaduję 🤔🙄.

#5 ·
Zdecydowanie coś jest z GOM, że nie lubi zwiększania, ale bardzo chętnie zmniejsza! Na przykład, jeśli zaparkuję i podłączę się do mojego domowego rozwiązania do ładowania 2,3 kW (absolutnie nie przedłużacz z okna) na 30 minut, zyskam tylko 1 milę, ale powinienem był zyskać (27 m * (1/6) = 4,5 mili) w tym czasie. Następnie, jeśli zaczniesz jeździć, możesz przejechać około 3 mil na tym '1 mili' zasięgu. Zatem ukrywa zysk, ale on wciąż tam jest.

Zauważyłem również, że tryb hybrydowy może czasami pożyczyć milę zasięgu! Jeśli przełączysz z trybu e-mode na GTE, zasięg może spaść o 1 milę. Nie oddaje jej, gdy wracasz do trybu e-mode. Podejrzewam, że tak naprawdę nie kradnie tego zasięgu, tylko przelicza pozostałą pojemność lub przenosi część do bufora na potrzeby hybrydowe. Ale to dziwne zachowanie.

#7 ·
Doceniam to, że za każdym razem, gdy hamuję, zwalniam gaz (gdy funkcja żeglowania nie jest włączona) i zmieniam biegi w dół za pomocą łopatek, akumulator jest ładowany przez rekuperację, ALE jak skuteczna jest ta rekuperacja? Ile energii jest dodawane do akumulatora i czy ładuje się on do tego samego poziomu co Tesla lub inny EV lub PHEV? Jestem bardzo świadomy tego, że mój GTE nigdy nie naładuje się wystarczająco podczas zjazdu ze wzniesienia, aby dostać się na drugą stronę - nawet w pobliżu. Sugeruje to, że rekuperacja jest nieco ograniczona.
Maksymalna energia, która może zostać odzyskana, to energia kinetyczna poruszającego się samochodu, pomniejszona o całkę strat oporu powietrza, tak samo jak tarcie toczenia, pomnożona przez sprawności silnika, falownika i akumulatora. To jest fizyka. Nie martwiłbym się porównaniami z innymi samochodami elektrycznymi (to droga do szaleństwa). Zgodnie z fizyką na poziomie szkoły, energia kinetyczna jest obliczana jako 1/2mv(kwadrat).

#11 ·
W ciągu 18 miesięcy, odkąd mam mojego Passata, tylko raz lub dwa razy zyskałem milę. Używam trybu B dla bezpieczniejszej jazdy na wiejskich drogach, więc nie wpadam w żywopłot ani na pole. Zdecydowanie bardziej wydajny podczas toczenia się, zwłaszcza że pasuje do mojego stylu jazdy.
A tryb B oszczędza również zużycie tarcz i klocków

#14 ·
Myślę, że to trochę oszczędza hamulce. Jesteś mniej skłonny do polegania na hamulcach mechanicznych dzięki bardziej proaktywnemu hamowaniu regeneracyjnemu przez system. Prawdopodobnie znowu zależy to od stylu jazdy, ale mam tendencję do jazdy jednym pedałem częściej w trybie B niż do toczenia się i lekkiego hamowania w D.

#19 ·
Kiedy to forum zostało uruchomione prawie 8 lat temu, a samochody elektryczne miały ograniczony zasięg, toczyła się spora dyskusja na temat rekuperacji w porównaniu do żeglowania. Miałem jeden z wczesnych i3 (przewidywany maksymalny zasięg 80 mil): w piękny (cichy) dzień w środkowej Walii, przy temperaturze zewnętrznej 19C, udało mi się uzyskać maksymalny zasięg 104 mil, żeglując, gdzie tylko było to możliwe. Żeglowanie nie zawsze jest przyjazne dla innych użytkowników drogi, ale jest bardziej wydajne niż hamowanie regeneracyjne.

FWiW, BMW iX3 ma zarówno standardowy tryb jazdy D, jak i tryb jazdy jednym pedałem B. W trybie D samochód wykorzystuje system nawigacji i sonar do żeglowania podczas zbliżania się do skrzyżowań; światła drogowe itp. Korzystając z tego systemu w Lake District kilka tygodni temu, udało mi się uzyskać średnią 4,4 mil/kWh w moim iX3. Biorąc pod uwagę, że iX3 waży prawie dwa razy więcej niż i3, było to dość imponujące.

#21 ·
GTE ma najlepsze, najłatwiejsze hamulce ze wszystkich samochodów, którymi jeździłem. Większość samochodów, którymi jeździłem, ma hamulce, które niewiele robią na wysokim poziomie, a następnie stają się dość ostre w ograniczonym zakresie ruchu. W porównaniu do GTE, który wydaje się mieć bardzo progresywne hamulce. Uważam, że jest to celowa decyzja inżynieryjna, aby umożliwić większy zakres regeneracji.

#22 ·
Doceniam to, że za każdym razem, gdy hamuję, zwalniam przepustnicę (gdy nie jest włączony tryb żeglowania) i zmieniam biegi w dół za pomocą łopatek, akumulator jest ładowany poprzez rekuperację, ALE jak skuteczna jest ta rekuperacja? Ile energii jest dodawane do akumulatora i czy ładuje się on do tego samego poziomu co Tesla lub inny EV lub PHEV? Jestem bardzo świadomy tego, że mój GTE nigdy nie naładuje się wystarczająco podczas zjazdu ze wzgórza, aby wjechać na drugą stronę - nawet w pobliżu. Sugeruje to, że rekuperacja jest nieco ograniczona.
To bardzo niejasne pytanie.

Myślę, że odpowiedź brzmi: "w miarę skuteczna".

Zdefiniuj proszę pojęcie "skuteczny", jeśli poważnie myślisz o uzyskaniu bardziej sensownej odpowiedzi.

• Like
Reactions: freddym
#23 ·
To bardzo niejasne pytanie.

Myślę, że odpowiedź brzmi „w miarę skuteczny”.

Zdefiniuj „skuteczny”, jeśli poważnie myślisz o uzyskaniu bardziej sensownej odpowiedzi.
Kiedy odnosiłem się do „skuteczności”, zasadniczo pytam, czy regeneracja hamowania doładowuje akumulator tak skutecznie, jak w samochodzie takim jak Tesla. Zastanawiałem się tylko, czy VW, będąc PHEV, zainstalował system regeneracji na pół gwizdka.

Uważałem, że moje pytanie jest zarówno rozsądne, jak i zwięzłe.

#29 ·
Donald, po prostu poprawiałem oczywiste błędy w poście, który napisałeś, nic więcej.

Zgadzam się z ogólnym stwierdzeniem, że EV będą miały podobną wydajność regeneracji, chociaż istnieje wiele zmiennych, które zaciemniają obraz, w zasadzie nie ma powodu, dla którego miałoby się to tak bardzo różnić.

#30 ·
Donald, po prostu poprawiałem oczywiste błędy w poście, który napisałeś, nic więcej.

Zgadzam się z ogólnym stwierdzeniem, że EV będą miały podobną wydajność regeneracji, chociaż istnieje wiele zmiennych, które zaciemniają obraz, w zasadzie nie ma powodu, aby miało się to tak bardzo różnić.
Nie było żadnych błędów, źle to odczytałeś.

Siła hamowania rekuperacji możliwa w Tesli będzie 10 razy większa niż w GTE. Podczas gdy GTE może osiągnąć 45kW, Tesla może osiągnąć 450kW. Ale 450kW zablokowałoby koła, więc w rzeczywistości jest mało prawdopodobne, aby odzyskać tak dużo z powodu opon. To właśnie powiedziałem i podtrzymuję to jako poprawne.

Czy było coś jeszcze, co uważałeś za „oczywiste błędy”, czy też [twoje nieporozumienie na ten temat]?

#36 ·
Stary, TY jesteś tym, który twierdził, że Tesla będzie miała 10-krotną zdolność hamowania GTE - mimo że w rzeczywistości oczywiście tak nie jest. Pokazałem na prostych obliczeniach, że można zablokować koła przy około 90 kW/oś.

Nie wiem na pewno, jak Toyota jest w stanie ładować swoją baterię tak wysokimi prądami przy małej pojemności, a nawet jak VW sobie z tym radzi, ale wyraźnie potrafią to robić, nie martwiąc się zbytnio o baterię.

Zdecydowanie zgadzam się, że opony są czynnikiem ograniczającym w hamowaniu! Dosłownie dałem ci przykład tej koncepcji. W tej kwestii się zgadzamy.

Skończyliśmy tutaj - zastanawiam się, dlaczego w ogóle się z tobą angażuję. Może w głębi umysłu myślę, że się zmienisz, ale zawsze musisz mieć ostatni śmiech. Dziesięć stron do przodu, w dupę. 😁

#38 ·
Stary, TY jesteś tym, który twierdził, że Tesla będzie miała 10-krotną zdolność hamowania w porównaniu do GTE
.... tak jak powiedziałem w poście nr 28, zaczynamy.

"donald powiedział", "to nie było to, co miałem na myśli", "Tak, miałeś, bo wiem, co miałeś na myśli" ....

etc......

- mimo że w rzeczywistości oczywiście tak nie jest.
Jak powiedziałem, nadal nie sądzę, żebyś przeczytał to, co napisałem...

To, czy w praktyce będzie to czynnik 10, myślę, że będzie bardziej zależało od opon. Tesla prawdopodobnie mogłaby przekroczyć oponę

Pokazałem za pomocą prostej matematyki, że można zablokować koła przy około 90kW/oś.
Udowadniając dokładnie to, co powiedziałem na początku. Jak powiedziałem, wydawało się, że nie przeczytałeś tego, co napisałem w pierwszym poście.

Dlaczego próbujesz "ponownie udowodnić" coś, co już napisałem, jeśli faktycznie to przeczytałeś?

Polecam po prostu wrócić i ponownie przeczytać mój oryginalny post. Jeśli coś pominąłem, w porządku, po prostu poproś o wyjaśnienie, zamiast od razu wchodzić w swoją agresywną i niegrzeczną argumentację.

Nie wiem na pewno, w jaki sposób Toyota jest w stanie ładować swoją baterię tak wysokimi prądami dla małej pojemności, a nawet jak VW sobie z tym radzi, ale najwyraźniej mogą to robić bez zbytniego martwienia się o baterię.

Zdecydowanie zgadzam się, że opony są czynnikiem ograniczającym w hamowaniu! Dosłownie dałem ci przykład tej koncepcji. W tej kwestii się zgadzamy.

Skończyliśmy tutaj - zastanawiam się, dlaczego w ogóle się z tobą angażuję.
Pomyliłeś się.

#39 ·
Gordon Bennett 😳! Kiedy założyłem ten wątek, myślałem, że moje pytanie jest stosunkowo proste i niekontrowersyjne? Odpowiedzi okazały się interesujące, zabawne i pouczające.

Myślę, że mogę wywnioskować, że regeneracja w GTE wynosi od 30kW do 45kW. Nic specjalnego, ale rozsądne.
Jeśli 'moc regeneracji' była pytaniem, to tak, na to pytanie jest o wiele bardziej obiektywna odpowiedź. Założyłem, że próbujesz zadać jakieś pytanie 'w połączeniu z' wydajnością.

Jak wspomniano, możliwe jest obliczenie mocy regeneracji z trakcji opon, ale należy zauważyć, że istnieje różnica między napędem na przednie koła a napędem na tylne koła. Napęd na tylne koła będzie w stanie zregenerować znacznie mniej mocy niż może przyspieszyć, a FWD może zregenerować znacznie więcej mocy niż może przyspieszyć, są to duże siły działające na nadwozie.

Idealnym rozwiązaniem jest zatem układ 4WD, który mają Tesle i będą miały możliwość regeneracji takiej samej ilości mocy, z jaką mogą przyspieszać. Ponieważ Plaid X ma 700kW mocy przyspieszenia przez 4WD, nie ma teoretycznego ograniczenia w możliwości regeneracji 700kW. To tylko 'to' do tyłu. Nie wiem, czy Tesla ustaliła limit mocy regeneracji, ale nie jest to ograniczenie inżynieryjne. Myślę, że przednie silniki mogą mieć mniejszą moc niż tylne, więc rzeczywista maksymalna moc nie będzie w pełni odwracalna w ten sposób. Nie będzie daleko... Zgaduję... 450kW. :devilish:

#43 ·
Zamierzam wnieść wkład w to, o co, moim zdaniem, pyta OP.

Czy pytanie brzmi: przy założeniu równych warunków (siła hamowania przykładana przez użytkownika, prędkość początkowa i końcowa, nawierzchnia i kąt drogi itp.) jak GTE wypada w porównaniu z innymi samochodami w generowaniu energii poprzez regenerację?

Zakładając, że to jest zadane pytanie i nie znając rzeczywistych liczb, moja wykształcona domniemanie oparta na znajomości samochodu i innych informacji, które zebrałem ze źródeł internetowych, jest następująca.
GTE działa za pośrednictwem wielobiegowej skrzyni biegów. Spowoduje to pewne straty w porównaniu z większością pełnych samochodów elektrycznych, które często mają skrzynię biegów, ale tylko jeden bieg. Również silnik w GTE jest mniejszy (mniej wydajny), więc możliwe, że nie jest w stanie wytworzyć tej samej siły elektromotorycznej. Następnie masz rzeczywisty system ładowania na pokładzie. Tutaj potrzebuję więcej informacji, ale jestem pewien, że zdolność regeneracji jest powiązana ze zdolnością ładowania. Nasze samochody mają niską prędkość ładowania, jak wszyscy wiemy, i to ograniczy, ile może przetworzyć.

#44 ·
Co ciekawe, większość dokładnie wiedziała, co miałem na myśli, gdy zapytałem „Jak skuteczna jest rekuperacja”, zwłaszcza gdy dodałem „Ile energii jest dodawane do akumulatora i czy ładuje się do tego samego poziomu co Tesla lub inny EV lub PHEV?” Niestety, jeden z członków forum (🦆) uznał za konieczne wygłoszenie tyradu na temat sformułowania. Na myśl przychodzą słowa „życie”, „a” i „dostać”.

#45 ·
Co ciekawe, większość wiedziała dokładnie, co miałem na myśli, kiedy zapytałem „Jak skuteczna jest rekuperacja”, zwłaszcza gdy dodałem „Ile energii jest dodawane do akumulatora i czy ładuje się on do tego samego poziomu co Tesla lub jakikolwiek inny EV lub PHEV?” Niestety, jeden z członków forum (🦆) uznał za konieczne wygłoszenie tyradu na temat sformułowania. Na myśl przychodzą słowa „życie”, „a” i „dostać”.
Wcale nie. Poprosiłem cię o wyjaśnienie znaczenia tego słowa, a ty po prostu użyłeś tego samego słowa ponownie.

To, czy inni zgadli, czy nie zgadli, co miałeś na myśli, jest nieistotne dla faktu, że nie zadałeś spójnego pytania ani nie odpowiedziałeś spójnie, gdy poproszono o wyjaśnienie. Nie mogli „wiedzieć”, co miałeś na myśli, ponieważ to, co powiedziałeś, było niejednoznaczne.

W rzeczywistości nadal jest, mimo że powtarzasz te same słowa.

Co może „naładować do tego samego poziomu” jednoznacznie oznaczać?

#47 ·
Mam nadzieję, że ten ostatni post jest "skuteczny" i "na właściwym poziomie", cokolwiek to dla ciebie znaczy.