Speak EV - Electric Car Forums banner

Jak zdiagnozować i naprawić BCB w Q210 Zoe

18K views 9 replies 6 participants last post by  G.a.r.y  
#1 ·
Witajcie właściciele Zoe!
Mój uszkodzony Zoe jeździ teraz po wielkich zmaganiach. Aby to się stało, musiałem naprawić PEB, wymieniając zewnętrzne płytki elektroniki mocy, musiałem również wymienić silnik i przynajmniej zapisać jego rezystancję uzwojenia wirnika i kąt zerowy wirnika do PEB. Zrobiłem to za pomocą ddt4all.
Teraz samochód jeździ, ale ładowanie nie jest możliwe. Zawsze uruchamia bezpieczniki w moim domu (czasami RCD, a czasami wyłącznik obwodu).
Myślę, że BCB jest również uszkodzony. Ale moje narzędzie diagnostyczne Autel nie znalazło żadnego problemu.
Jestem bardzo niepewny co do przeprowadzania dalszych eksperymentów z samochodem, ponieważ słyszałem od warsztatu Zoe, że uszkodzony BCB może spowodować uszkodzenie silnika i PEB.
Chciałbym wymienić BCB, ponieważ mam używany, ale czytałem, że jest on również kodowany VIN.
Czy ktoś wie, która część BCB zawiera pamięć z VIN lub czy można nadpisać VIN BCB lub czy ktoś ma dalsze wskazówki dotyczące testowania?
Z poważaniem

#2 ·
Cześć,

Jestem w Szwajcarii i mam również problem z moim ZOE Q210. Za każdym razem, gdy chcę go naładować, wyzwala RCD. Renault trzymało go teraz przez 1 miesiąc i twierdziło, że wymieniło niektóre komponenty, ale nie jestem pewien, co dokładnie. Oddali mi go wczoraj w pełni naładowanego. Kiedy wróciłem do domu i podłączyłem go do ładowarki, działał kilka minut, a potem RCD ponownie się uruchomił. Próbowano na publicznej ładowarce: ten sam problem.

Jestem bardzo zainteresowany zobaczeniem wyniku twojego problemu i co możesz sam wymienić w samochodzie. Renault wydaje się tutaj niezbyt przygotowane do serwisowania tych samochodów, a ich komunikacja jest bardzo zła i ochronna.

Dzięki.

Pierre

#3 ·
Witajcie właściciele Zoe! Mój uszkodzony Zoe jeździ teraz po wielkich zmaganiach. Aby to się stało, musiałem naprawić PEB, wymieniając zewnętrzne płytki elektroniki mocy, musiałem również wymienić silnik i przynajmniej zapisać jego rezystancję uzwojenia wirnika i kąt zerowy wirnika do PEB. Zrobiłem to za pomocą ddt4all. Teraz samochód jeździ, ale ładowanie nie jest możliwe. Zawsze uruchamia bezpieczniki w moim domu (czasami RCD, a czasami wyłącznik automatyczny). Myślę, że BCB jest również uszkodzony. Ale moje narzędzie diagnostyczne Autel nie znalazło żadnego problemu. Jestem bardzo niepewny co do przeprowadzania dalszych eksperymentów z samochodem, ponieważ słyszałem z warsztatu Zoe, że uszkodzony BCB może spowodować uszkodzenie silnika i PEB. Chciałbym wymienić BCB, ponieważ mam używany, ale czytałem, że jest on również zakodowany VIN. Czy ktoś wie, która część BCB zawiera pamięć z VIN lub czy można nadpisać VIN BCB lub czy ktoś ma dalsze wskazówki dotyczące testowania? Z poważaniem
Który to rok modelowy? W modelach sprzed 2015 roku otrzymałem informację od specjalistów EV pracujących przy tych samochodach, że bcb można wymienić bez kodowania. Za około 1,5 miesiąca zamontuję w moim Fluence kanapkę z części z Zoe sprzed 2015 roku. Jedyną rzeczą, która się liczy, jest to, że peb, evc, bcm, komputery związane z immobilizerem i kluczyki pochodzą z tego samego samochodu. Wysyłane z mojego SM-A405FN za pomocą Tapatalk

#4 ·
Jestem w trakcie ekstremalnego demontażu BCB dla mojego kanału na YouTube.
Istnieją tylko dwa możliwe miejsca, w których BCB może zawierać numer VIN (jeśli w ogóle) - płytka procesora, która znajduje się na klocku IGBT (jest do niego podłączona) oraz płytka w bloku filtra. Postawiłbym na to pierwsze.
W płytce w bloku filtra znajduje się pamięć EEPROM, ale nie widziałem nic, co wyglądałoby jak VIN. Nie sądzę, żeby był na głównej płytce procesora, ale może być wewnętrznie przechowywany w procesorze Infineon.
Zawsze polecam sprawdzenie multimetrem, czy nie ma ciągłości między pinami neutralnym i L3 w obwodzie ładowania, ponieważ jeśli tak jest, wskazuje to na zespawanie styków przekaźnika ładowania 1-fazowego, co jest podobno znanym problemem, który może wystąpić, jeśli samochód został podłączony do ładowarki 3-fazowej, w której brakuje fazy.
Jestem sceptyczny co do tego, że uszkodzony BCB może uszkodzić PEB, chociaż nie mogłem tego wykluczyć.

#8 ·
Moje doświadczenie z dwoma Renault Zoe po wymianie tabliczki VIN PEB, bezpiecznik 400 V przepala się podczas podłączania lub bezpiecznik przepala się podczas ładowania akumulatora. Co robię źle? Czy trzeba kopiować parametry ze starej płyty na nową za pomocą Autela?
Czy przeniosłeś tylko chip w PEB, który zawiera szczegóły VIN? Będziesz musiał również przeprogramować szczegóły silnika, np. kąt wirnika. Są to parametry zapisywalne za pomocą odpowiedniego narzędzia diagnostycznego. Wygląda na to, że zrobiłeś coś innego lub coś podłączyłeś nieprawidłowo.

Pozdrawiam.