Speak EV - Electric Car Forums banner

Hyundai Kona bezprzewodowy Android Auto

9.2K views 12 replies 8 participants last post by  Duncan  
#1 ·
Czy ktoś wie, czy Hyundai planuje aktualizację wprowadzającą bezprzewodowe Android Auto? Niższa wersja wyposażenia Kona to ma i ma to sens. Dodatkowo samochód ma wbudowane Wi-Fi.

A jeśli nie - czy ktoś zna dobrą przejściówkę w Wielkiej Brytanii? Przejście z samochodu z bezprzewodowym na przewodowy to drobna niedogodność, gdy się spieszę. :(

#2 ·
Czy ktoś wie, czy Hyundai planuje aktualizację, aby wprowadzić bezprzewodowy Android Auto? Niższa wersja wyposażenia Kona go ma i ma to sens. Dodatkowo samochód ma wbudowane Wi-Fi.

Jeśli nie - czy ktoś zna dobry dongle w Wielkiej Brytanii? Przejście z samochodu z bezprzewodowym na przewodowy to drobna niedogodność, gdy się spieszę. :(
Aktualizacja powinna pojawić się w przyszłym tygodniu. Jeśli nie otrzymamy bezprzewodowego Android Auto, spodziewam się, że będziesz musiał pójść drogą dongle.

#3 ·
Żaden Kona w Wielkiej Brytanii nie ma bezprzewodowego Android Auto i myślę, że potrzebowałby dodatkowego sprzętu, aby móc z niego korzystać, więc AA jako aktualizacja OTA jest wysoce nieprawdopodobna. Próbowałem używać bezprzewodowego AA w samochodzie mojego znajomego i całkowicie rozładowało to moją baterię, a telefon bardzo się nagrzał.

#5 ·
Myślę, że potrzebowałoby to dodatkowego sprzętu, aby móc z niego korzystać
To bardzo interesujące pytanie. Jeśli przejdziesz do menu inżynieryjnych, możesz zobaczyć, że systemy z 10-calowym ekranem zawierają Wi-Fi, możesz zobaczyć szczegóły chipa i uruchomić diagnostykę. Ale obecnie Wi-Fi nie jest do niczego używane, więc nie ma możliwości stwierdzenia, czy podłączyli antenę, czy też mieli chip na płycie, ponieważ był on częścią pakietu.
Jeśli brakuje tylko sterowników, prawdopodobnie mogliby je dość łatwo włączyć, ale jeśli nie ma anteny, to się nie stanie.

#6 ·
Używam CarLinkIt2 podłączonego do portu USB obok ładowarki bezprzewodowej. Po pierwszym połączeniu telefon automatycznie łączy się po wejściu do samochodu i włączeniu go. Dokładnie tak samo jak połączenie przewodowe. Działa dobrze również w przypadku połączeń, Spotify itp. Zawsze uważałem, że posiadanie ładowarki bezprzewodowej jest bezcelowe, jeśli trzeba mieć połączenie przewodowe dla CarPlay. Używam go z iPhone'em 11.

#9 ·
Ciekawe, co oznacza "aktualizacja w przyszłym tygodniu"? Czy mówisz o aktualizacjach NAV/MAP?? Źródło?
Tak to rozumiem. Uważam, że aktualizacja nawigacji odbywa się w maju i listopadzie każdego roku.

O ile wiem, aktualizowane są tutaj tylko system nawigacji i dane map. Mogę się mylić, ale moim zdaniem wszelkie oprogramowanie do samochodu lub systemu informacyjno-rozrywkowego (poza GPS) musi być wykonywane przez dealera.

#13 ·
Aktualizacja dla USA jest dostępna.

Aktualizacja systemu audio (która, jak sądzę, jest przeznaczona dla modeli Kona US o niskiej specyfikacji) obejmuje Kona electric 2021-2022 (ulepszona łączność bezprzewodowa Carplay i bezprzewodowy Android Auto) oraz Kona electric 2019 (lepszy zdalny dostęp z płynną łącznością między systemem audio wyświetlacza a serwerem bluelink).

Aktualizacja systemu informacyjno-rozrywkowego Gen 5 dla USA wydaje się nie wnosić wiele nowego. Z drugiej strony reklamują czarny wyświetlacz map jako nowość, więc być może USA po prostu pozostają w tyle za RoW.