Speak EV - Electric Car Forums banner

Problem z przerywanym ładowaniem

14K views 23 replies 10 participants last post by  Mike626  
#1 ·
Mam dziwny problem i nie jestem pewien, od czego zacząć. Mam w domu ładowarkę Rolec 32A i od miesiąca mam z nią problemy (lub z samochodem). Jest zainstalowana od 1,5 roku, ale nagle mój samochód losowo przestaje się ładować. Światło ładowania na Rolec jest nadal zielone (co moim zdaniem oznacza, że jest podłączone i ładuje), ale to tak, jakby samochód nie akceptował ładowania. Dobrym przykładem jest wczorajszy wieczór. Mój poziom naładowania baterii wynosił 0 mil, właśnie dojechałem do domu na prądzie, podłączyłem kabel i pokazywało 2h 10min do naładowania. Wszystko w porządku. Obudziłem się dziś rano, a kontrolka ładowania nadal świeciła na zielono, więc odblokowałem samochód, ładowarka się wyłączyła, zmieniła kolor na niebieski i odłączyłem samochód. Kiedy wsiadłem, pokazywało 7 mil zasięgu. Zawsze wydaje się, że jest to około 7 mil lub 14-15, jeśli zauważę i ponownie uruchomię ładowanie.
Nie dzieje się tak za każdym razem, jest naprawdę sporadyczne... czasami ładuje się dobrze. I za każdym razem, gdy używałem 3-pinowej ładowarki, aby to przetestować, ładowała się dobrze.
Naprawdę nie jestem pewien, czy bardziej prawdopodobny jest samochód, czy ładowarka :( Nie korzystam już z publicznych ładowarek, teraz wszyscy zaczęli za nie pobierać opłaty...

#3 ·
Jakieś komunikaty na ekranie stanu pojazdu?

Moje sugestie:
- sprawdź harmonogram ładowania, sprawdź poziomy ładowania ustawione w systemie (upewnij się, że wiesz, jak odróżnić ładowanie czasowe od natychmiastowego i następnym razem rozpocznij ładowanie natychmiastowe);
- następnie znajdź publiczną ładowarkę i przetestuj ładowanie samochodu. Przynajmniej wtedy będziesz wiedział, gdzie jest usterka. Jeśli masz sąsiada/przyjaciela z punktem ładowania, tym lepiej.

Mam nadzieję, że to pomoże

#4 ·
Takie zachowanie wystąpiłoby, gdybyś zaznaczył przyszły czas odjazdu na inny dzień niż ten, w którym wyjechałeś z 7 milami i ustawiłeś limit ładowania na 30 lub 40%. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, spróbuj ustawić godzinę odjazdu na czas, w którym chcesz wyjechać, lub zmienić limit ładowania w ustawieniach podstawowych na 100%.

• Like
Reactions: Mike626
#5 ·
Okej, to może być całkowicie moja wina. Więc... Sprawdziłem i w Ustawieniach podstawowych mój "Lower Charge Limit" był ustawiony na 50%. Zwiększyłem to teraz do 100%. Nie mam ustawionych żadnych odjazdów, ale do niedawna miałem... Miałem odjazd na każdy poranek, żeby nagrzać samochód (teraz, gdy jest ciepło, nie jest to potrzebne). Więc może to było to. Jestem prawie pewien, że nawet nie ładował do 50%, ale zobaczymy. Dzięki za pomoc, chłopaki :) Teraz się ładuje, więc dam wam znać, jak to idzie...

#6 ·
Znakomita pomoc i porady od innych członków jak zwykle !!!. Dziwne, że robi to tylko po podłączeniu do Rolec, a nie do Granny ?????. Gdyby to były ustawienia w samochodzie, można by oczekiwać, że będzie się zachowywał tak samo po podłączeniu do Rolec lub Granny ??. Tak - Nie ????. Pamiętaj, że samochód jest ładowarką i wzywa do ładowania, aby dopasować się do ustawień wprowadzonych w jednostce centralnej samochodu. Rolec lub Granny nie dostarczają żadnego ładunku do Twojego samochodu. Mogę się tu mylić, ale czy "dolny limit" nie powinien być ustawiony na zero, a "górny limit ładowania" na 100% ????. Przepraszam, nie mogę tego w tej chwili sprawdzić z moim samochodem !!!

#7 ·
Ok, więc bez radości - powinno się już naładować. Poszedłem do samochodu i rolec jest zielony (to niedobry znak), a dioda LED samochodu pulsuje na zielono, słychać też szum. Odblokowałem samochód i bardzo krótko na wyświetlaczu MFD widać "ładowanie pozostało 10:30", po czym się wyłącza. Wyjąłem kabel i włożyłem go ponownie i teraz pokazuje 1:10. To wszystko jest bardzo dziwne :(

#8 ·
To naprawdę dziwne, ale wygląda na to, że to nie ustawienia.

Myślę, że następną próbą powinno być naładowanie samochodu w innym miejscu i być może użycie innego kabla. A co z twoją ładowarką do babci? Czy możesz z niej skorzystać?

#10 ·
To naprawdę dziwne, ale wygląda na to, że to nie ustawienia.
Tak, mam trudności z uwierzeniem, że to ustawienia w samochodzie ?. Nawet jeśli ustawiłeś jakiś rodzaj "opóźnionego ładowania" w jednostce centralnej, czego się domyślam, że nie zrobiłeś??. Następnie, gdy podłączysz samochód i go zablokujesz, naciśnięcie przycisku TOP za drzwiami dostępu do ładowania VW nadpisze "opóźnione ładowanie", ponieważ jest to przycisk funkcji "Natychmiastowe ładowanie". Naciśnięcie tego przycisku po podłączeniu i zablokowaniu samochodu spowoduje nadpisanie "opóźnionego ładowania", które ustawiłeś w jednostce centralnej samochodu. Mój samochód jest ustawiony na "opóźnione ładowanie" każdej nocy, ponieważ mamy licznik podwójnej taryfy Eco 7. W bardzo rzadkich przypadkach, gdy chciałbym naładować w ciągu dnia, podłączałbym samochód, zablokowałbym go, a następnie nacisnąłbym górny przycisk, co pozwoli samochodowi przejść w tryb natychmiastowego ładowania. Jeśli podłączam się do publicznego punktu ładowania (co robię BARDZO rzadko), musisz pamiętać o naciśnięciu przycisku natychmiastowego ładowania, w przeciwnym razie samochód NIE naładuje się, ponieważ w jednostce centralnej ustawione jest opóźnione ładowanie. Chyba że coś jest nie tak z ustawieniami samochodu, zaczynam podejrzewać, że może być problem z Rolec. Jak powiedział "Todor", powinieneś być w stanie udowodnić swój Rolec, ładując albo z Granny, albo za pomocą publicznej ładowarki innej firmy. Jeśli samochód ładuje się prawidłowo na Granny lub publicznym urządzeniu w ASDA, to musi to być Rolec lub kabel łączący, w mojej opinii!. Jeśli jednak samochód odrzuci pełne ładowanie od nich, to przypuszczam, że problemem jest samochód. Miałem coś podobnego z moim Rolec, kiedy został po raz pierwszy zamontowany, podłączałem samochód i następnego ranka naładował się kilka mil lub wcale!!!!. Używałem urządzenia Granny każdej nocy przez ostatnie 14 miesięcy bez żadnych problemów. Problem wynikał z tego, że Rolec "wyzwalał" wyłącznik w pod w całkowicie losowych porach dnia i nocy. Robił to nawet wtedy, gdy samochód NIE był podłączony!!!!!!. Problem został zidentyfikowany jako wadliwy wyłącznik w zupełnie nowym urządzeniu, został on wymieniony przez instalatora i od tego czasu jest w porządku. Wiem, że Twoja sytuacja jest inna niż moja, ale to tylko pokazuje, że pod nie jest wolny od swoich problemów. Myślę, że teraz to proces eliminacji, Mike, daj nam znać, jak Ci idzie!!!!.

#9 ·
Testowałem kilka razy z ładowarką granny i było w porządku. Może to przypadek, ponieważ rolec czasami działa, ale nigdy na pewno się tego nie dowiem. Ale tak, masz rację... moim następnym planem jest ponowne rozładowanie baterii i zabranie jej do ASDA, aby spróbować tam naładować. Prawdopodobnie zrobię to jutro wieczorem. Dzięki za pomoc. @Carty ma rację, jak pomocni są tutaj inni członkowie.

#11 ·
Ponieważ cegła babci działa dobrze, myślę, że plan B to spróbować znaleźć w pobliżu inną osobę z EV
a) aby wypróbować ich kabel w Twoim samochodzie
b) vice versa
Możliwe, że Twój kabel typu 2 z Rolec został w jakiś sposób niewidocznie uszkodzony (za ciężki kosz na śmieci go przewrócił?)
Jeśli nikogo nie ma w pobliżu, myślę, że gdzie indziej na SpeakEV czytałem o nowej firmie wypożyczającej kable do ładowania pocztą, skierowanej głównie do osób jadących do Europy na tydzień i dlatego nie chcących płacić za kabel, z którego skorzystają tylko kilka razy.

Objaw 10 godzin ładowania widziałem, kiedy z jakiegoś głupiego powodu ustawiłem prąd ładowania na najniższy poziom i przeraziłem się w samochodzie, gdy nie był gotowy na następną potrzebę. Podczas gdy czas ładowania, który czasami widzisz, występuje tylko na łączu typu 2, a czasami musi tam być coś fizycznie nie tak, aby samochód nie pił lub robił to przy bardzo niskim tempie ładowania.

#12 ·
Ponieważ cegła babci działa dobrze, myślę, że plan B to spróbować znaleźć w pobliżu inną osobę z EV
a) aby wypróbować ich kabel w Twoim samochodzie
b) vice versa
Może się okazać, że Twój kabel typu 2 z Rolec został w jakiś sposób niewidocznie uszkodzony (zbyt ciężki kosz na śmieci go przewrócił?)
Jeśli nikogo nie ma w pobliżu, myślę, że gdzie indziej na SpeakEV czytałem o nowej firmie wypożyczającej kable do ładowania pocztą, skierowanej głównie do osób jadących do Europy na tydzień i dlatego nie chcących płacić za kabel, z którego skorzystają tylko kilka razy.

Objaw 10 godzin ładowania widziałem, kiedy z jakiegoś głupiego powodu ustawiłem prąd ładowania na najniższy poziom i wkurzyłem się na samochód, który wtedy nie był gotowy na następną potrzebę. Podczas gdy czas ładowania, który czasami widzisz, występuje tylko na łączu typu 2, a czasami musi tam być coś fizycznie nie tak, aby samochód nie pił lub robił to z bardzo niską prędkością ładowania.
Dobra rada od @gladini.
Może się okazać, że Twój kabel jest uszkodzony. Pomiędzy pinami PP i PE znajduje się rezystor, który jest wykrywany w celu wskazania wartości kabla. Jeśli rezystor ulegnie awarii (obwód otwarty), samochód pomyśli, że używany kabel ma tylko 6A, więc ładowanie zajmie dużo czasu (?10 godzin??)

#13 ·
Hmm tak, to tak brzmi, prawda, nawet wyjaśnia, dlaczego jest to tak przerywane. To byłoby bardzo dziwne, ponieważ jest uwiązane i zawsze owinięte wokół ładowarki, więc nie jestem pewien, jak mogło zostać uszkodzone. Zastanawiam się, czy firma, która zamontowała to w imieniu Rolec, przyjechałaby i przeprowadziła kilka testów na kablu, jeśli test ASDA zadziała.

#16 ·
Cześć Mike626 - Czy udało Ci się zadzwonić do Rolec w sprawie problemu, który obecnie masz ze swoim pod????.

Właśnie znalazłem to w sekcji "Pytania i odpowiedzi" na stronie internetowej Rolec.

P. -  Jaka jest gwarancja na punkt ładowania Rolec?

O. - ROLEC UDZIELA 3-LETNIEJ GWARANCJI NA WSZYSTKIE ELEMENTY W PUNKCIE ŁADOWANIA.

Oto link do strony:-
http://assets.rolecserv.com/files/p...606522a36640c0734cd05/Grant_funded_EV_charging_point_scheme_-_FAQs-original.pdf

Mam nadzieję, że to się przyda - Carty (y).

#18 ·
Cześć Mike626 - Czy udało Ci się zadzwonić do Rolec w sprawie problemu, który obecnie masz ze swoim pod????

Właśnie znalazłem to w sekcji "Pytania i odpowiedzi" na stronie internetowej Rolec.

P. -  Jaka jest gwarancja na punkt ładowania Rolec?

A. - ROLEC UDZIELA 3-LETNIEJ GWARANCJI NA WSZYSTKIE ELEMENTY W PUNKCIE ŁADOWANIA.

Oto link do strony:-
http://assets.rolecserv.com/files/p...606522a36640c0734cd05/Grant_funded_EV_charging_point_scheme_-_FAQs-original.pdf

Mam nadzieję, że to się przyda - Carty (y).
Jesteś niesamowity - dziękuję. Mam nadzieję, że zadzwonię do nich jutro. Byłem dziś trochę wściekły w pracy z powodu tych wszystkich rzeczy związanych ze złośliwym oprogramowaniem.

Czy sprawdziłeś swoje zasilanie elektryczne? Jeśli jest zbyt wysokie lub zbyt niskie napięcie, samochód się nie naładuje. Mój Rolec wykazywał podobne objawy, był zielony, ale samochód odmówił ładowania. Podłączenie testera Maplin 13a do domu ujawniło, że moje zasilanie działało przy 265 V. Musiałem to zgłosić do regionalnego dostawcy energii, który potwierdził, że usterka znajdowała się w lokalnej podstacji. Po naprawie samochód przyjął ładowanie.
Ach, to ciekawe! Nigdy bym o tym nie pomyślał... Poruszę to również przez telefon z Rolec. Dzięki

#17 ·
Czy sprawdziłeś swoje zasilanie elektryczne? Jeśli napięcie jest za wysokie lub za niskie, samochód się nie naładuje. Mój Rolec wykazywał podobne objawy, był zielony, ale samochód odmawiał ładowania. Wpięcie testera Maplin 13a do gniazdka domowego ujawniło, że moje zasilanie działało przy napięciu 265 V. Musiałem zgłosić to do regionalnego dostawcy energii, który potwierdził, że usterka wystąpiła w lokalnej podstacji. Po naprawie samochód zaczął się ładować.

#19 ·
Czy udało Ci się to rozwiązać?
Mam ten sam problem, ale z moją ładowarką "granny". Muszę kilkakrotnie uruchamiać ponownie ładowarkę, aż osiągnie około 8 mil, a następnie ładuje się do pełna. Działa dobrze na publicznych ładowarkach. To samo działo się, gdy byliśmy w zeszłym tygodniu w dwóch różnych lokalizacjach.

#20 ·
Skontaktowałem się z firmą Rolec, która powiedziała mi, żebym skontaktował się z firmą, która to zamontowała (pomocne), więc zadzwoniłem do nich, ale osoba, która zajmuje się ładowarkami do samochodów elektrycznych, jest obecnie na wakacjach, więc czekam na oddzwonienie...

#21 ·
Czy udało Ci się to załatwić?
Mam ten sam problem, ale z moją ładowarką do babci. Muszę kilkakrotnie zrestartować ładowarkę, aż osiągnie około 8 mil, a następnie ładuje się do pełna. Działa dobrze na publicznych ładowarkach. To samo działo się, gdy byliśmy w zeszłym tygodniu w dwóch różnych lokalizacjach.
Moja ładowarka do babci zepsuła się kilka tygodni temu, ładowała do około 8 mil, a następnie się zatrzymywała. Migała czerwona lampka (led5 z pamięci), co oznaczało wyłączenie termiczne. VW wymienił ją w ramach gwarancji i teraz jest idealna. Mam również Rolec w pracy, który nigdy mnie nie zawodzi, więc wiedziałem, że to ładowarka do babci.

#24 ·
Tylko aktualizacja sytuacji z moją ładowarką ścienną (tak, wciąż trwa...). Rolec jest całkowicie nieskory do pomocy - nie chcą ze mną rozmawiać i każą mi kontaktować się z instalatorami, pomimo że gwarancja na części jest w Rolec. Moi instalatorzy robią co w ich mocy, ale Rolec im również nie pomaga. Najwyraźniej moi instalatorzy mają obecnie 3 sprawy z Rolec, wszystkie dotyczące uszkodzonych ładowarek i mają trudności z uzyskaniem czegokolwiek od nich. Moi instalatorzy przyjadą we wtorek, aby przeprowadzić kilka testów, ale bez żadnych części zamiennych, ponieważ Rolec nic im nie wyśle (ani nie udzieli porad), dopóki nie przeprowadzą wizyty na miejscu. Mówią nawet o rozebraniu starego urządzenia i użyciu tych części, ponieważ Rolec stawia ich w tak trudnej sytuacji (przestali instalować Rolec z powodu tak wielu problemów, więc może to nie pomaga w relacjach między obiema firmami, ale nie powinni pozwalać, aby to na mnie wpływało). Zobaczymy, co się stanie we wtorek...