Speak EV - Electric Car Forums banner

Sposób na Kia Niro, aby wyłączyć dżingiel powitalny/pożegnalny..?

83K views 98 replies 33 participants last post by  natesc0tt  
#1 ·
Pozdrowienia dla wszystkich.

Przeglądam tutaj, jako dumny nowy właściciel Niro PHEV (od dwóch dni). Planowałem poczekać na wersję w pełni elektryczną, ale dostałem zimnych stóp w kwestii długich podróży, które muszę odbywać w pracy, bla bla.

W każdym razie, wymieniłem mojego Forda C-Max Energi na ten samochód i jestem przerażony słuchaniem głośnego dżingla za każdym razem, gdy uruchamiam i wyłączam ten samochód. Przeszedłem przez menu kierownicy i próbowałem znaleźć ustawienie, które wyłączyłoby to irytujące zjawisko, ale nie mogę go znaleźć. Ford nie miał takiej koszmarnej "funkcji". Czy ktoś wie, jak się tego pozbyć? Szukałem w internecie i widziałem, że inne modele Kia mają ustawienie "dźwięku powitalnego"... którego nie mogę znaleźć.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie na ten temat; jeśli nikt nie wie, gdzie jest to ustawienie, czy istnieje forum, na którym ludzie eksplorują mniej, hm, smaczne hacki elektroniki swoich Kii...? Wielkie dzięki!

#2 ·
Pozdrowienia dla wszystkich.

Przeglądam tu, jako dumny nowy właściciel Niro PHEV (od dwóch dni). Planowałem poczekać na w pełni elektryczny samochód, ale dostałem zimnych stóp w kwestii długich podróży, które muszę odbywać w pracy, bla bla.

W każdym razie, wymieniłem mojego Forda C-Max Energi na ten samochód i jestem przerażony słuchaniem głośnego dżingla za każdym razem, gdy uruchamiam i wyłączam ten samochód. Przeszedłem przez menu kierownicy i próbowałem znaleźć ustawienie, które wyłączyłoby to irytujące zjawisko, ale nie mogę go znaleźć. Ford nie miał takiej koszmarnej "funkcji". Czy ktoś wie, jak się tego pozbyć? Szukałem w internecie i widziałem, że inne modele Kia mają ustawienie "dźwięku powitalnego"... którego nie mogę znaleźć.

Byłbym wdzięczny za wszelkie opinie na ten temat; jeśli nikt nie wie, gdzie jest to ustawienie, czy istnieje forum, na którym ludzie eksplorują mniej, hm, pikantne hacki elektroniki swoich Kia...? Bardzo dziękuję!
Czy możesz potwierdzić, że zapięcie pasów bezpieczeństwa przed uruchomieniem nie ma wpływu na dźwięk?

#7 ·
Czy możesz potwierdzić, że zapięcie pasów przed uruchomieniem silnika nie ma wpływu na dźwięk?
Właśnie wróciłem z kilku testów na fotelu kierowcy, gruntownie zirytowany. Tak – BEZ efektu. Nieważne, czy zapniesz pasy przed naciśnięciem przycisku start/stop.

Zweryfikowałem również, że irytujący dżingiel wydobywa się z głośników w zestawie wskaźników, a nie z przednich głośników stereo w drzwiach (przynajmniej w moim modelu EX).

I znalazłem ten komunikat prasowy z centrali Kia: Kia cars to get start-up jingle | Charles Hurst
... ponieważ włożyli "ogromny wysiłek w stworzenie 'marki dźwiękowej'". ARRGH.

Nie poddaję się i naprawdę mam nadzieję, że ja lub inni będziemy w stanie znaleźć obejście/obejście. Jak napisał Donald powyżej, jest to jeszcze bardziej żałosne, gdy włącza się nad muzyką, której nadal słuchasz, gdy zatrzymujesz samochód!! Usłyszałem to dzisiaj po raz pierwszy. Nie mogę uwierzyć, że więcej osób nie domaga się możliwości przełączania tego, jak w innych modelach ich samochodów.

#4 ·
Myślę, że to musi być coś z Korei Południowej. Nasza pralka Samsung odtwarza, jak niektórzy mogliby powiedzieć, wesołą małą melodię za każdym razem, gdy jest włączana lub kończy pracę. Melodia trwa dłużej niż się spodziewasz, ale potem zatrzymuje się w połowie następnej frazy. Można ją wyłączyć, ale miło byłoby mieć większy wybór, na przykład proste piknięcie lub dwa.

#5 ·
Ampera wydaje również pewne szumy przy uruchamianiu i wyłączaniu. Szczerze mówiąc, po tygodniu lub dwóch nawet tego nie zauważasz...

#6 ·
Najbardziej irytujące jest to, gdy właśnie posłuchałeś jakiejś słodkiej, kojącej muzyki, wyłączasz samochód, a on wykrzykuje ci ten tani i paskudny szajs. Chyba to jest to, co azjatyccy producenci samochodów uważają za "wyrafinowane". W Soul dochodzi to z głośnika ustawionego za samą deską rozdzielczą, o ile dobrze widzę. Tak, proszę, niech ktoś wymyśli, jak to wyłączyć.

#9 ·
Nie będziesz mógł tego wyłączyć. Ponieważ samochód niekoniecznie uruchomi silnik po włączeniu, muszą wydać dźwięk potwierdzenia przy włączaniu i wyłączaniu ze względów bezpieczeństwa.
Mój C-Max Energi nie miał takiej potrzeby ze względu na "bezpieczeństwo". Na desce rozdzielczej znajdowała się kontrolka, która oznaczała "włączony". Przepraszam, nie kupuję tego jako przyzwoitego powodu, aby to było w ogóle "wymaganiem". Widzę to jako "identyfikację marki", proste i proste, co ten komunikat prasowy od razu powiedział. Nie rezygnuję z tego.

#10 ·
Istnieją bardzo proste bings i bongs, które rzadko są źle umieszczane. Próbuję pomyśleć, który to był samochód, który 'pożyczył' bing, które dostajesz w samolotach dla znaku zapięcia pasów, dość łagodny. @Dave Emory i inni, z przyjemnością napiszę list do Kia od wielu właścicieli wyrażających naszą niechęć do braku kontroli nad tą 'soniczną ingerencją'.

#17 ·
Jeśli jednak można go przełączać w innych modelach, to może da się go zneutralizować w oprogramowaniu dealera?

#18 ·
Nie. Musi zależeć od modelu. Chyba że coś przeoczyłem – a nie sądzę, żebym przeoczył, skoro wylądowałem na tym samym wątku na Reddicie, co obstawiam – ta opcja "Dźwięk powitalny" po prostu nie występuje w Kia Niro (przynajmniej w PHEV).

Ponieważ jestem uparty, przejrzałem każdą opcję menu, jedną po drugiej, prawdopodobnie 4 555 432 razy. Nie ma jej tam. Widziałem też post na innym forum, gdzie ktoś twierdził, że jest dealerem Kia i powiedział, że sprawdził wiele samochodów na placu i nie mógł znaleźć tego ustawienia.

Musiałem się roześmiać z pomysłu wkręcania śrubokręta przez membrany głośników. Tak, jasne, jasne... zamiana "dzwoneczka" w zniekształcenia death metalowe i wpływ na każdy inny dźwięk ostrzegawczy (których jest mnóstwo). Obawiam się, że to nie może zadziałać. Ha!

#21 ·
W wielu samochodach elektrycznych i hybrydach typu plug-in, celem sygnału uruchomienia jest dwojaki:

- Zapewnienie wskazania procedury uruchamiania, która trwa sekundę lub dwie, głównie z powodu wstępnego ładowania.
- I ukrycie dźwięku wstępnego ładowania i załączania styczników pakietu, co generuje potencjalnie alarmujący dźwięk "trzasku".

W związku z tym prawdopodobnie nie znajdziesz opcji usunięcia tego, ponieważ wtedy ludzie zabieraliby swoje samochody do dealera, skarżąc się, że ich nowy samochód "trzeszczy podczas uruchamiania"... to nie wada, to zamysł.

#22 ·
Wciąż zgrzytam zębami. Znowu, ponieważ mój C-Max nie miał takiej "funkcji, nie błędu" i nie potrzebował żadnych "ukrytych stuków", nie rozumiem, jak krytyczne jest to dla konsumenta. Po pięciu dniach jest to nie mniej irytujące. Pierwszą reakcją dziewczyny było "o nie" po naszej pierwszej przejażdżce kilka dni temu. (To było bez żadnej zachęty z mojej strony.) Cóż.

Z drugiej strony, w pewnym sensie, "asystent pasa ruchu" zapewnia pseudo-autonomiczną jazdę po autostradzie i jest przyjemnie przerażający. Więcej czasu na całkowite rozproszenie przez wiadomości tekstowe.

#26 ·
Of course Fully Charged itself also has a bong..:rolleyes:
Już nie - wydaje się, że zdecydowali się na rebranding z nudną animacją bez fajnego bonga :(

• Like
Reactions: Paul M
#29 · (Edited)
Cześć,

żeby od razu to powiedzieć:

Sam tego nie próbowałem, po prostu znalazłem ten sposób/pomysł na niemieckim forum samochodów elektrycznych i chciałem zwrócić na to uwagę. Ale oczywiście musisz sam się temu przyjrzeć, a w końcu może to być trochę ryzykowne dla oprogramowania, gwarancji itp. Nie mam jeszcze Niro, ale planuję je kupić. Temat dżingla może mnie również denerwować, więc zrobiłem trochę badań.

Może więc istnieć rozwiązanie problemu dżingla przy uruchamianiu/wyłączaniu. Jak znalazłem na niemieckim forum samochodów elektrycznych, istnieje "hack" systemu multimedialnego/infotainment. Sam tego nie próbowałem, tylko o tym przeczytałem i pomyślałem, że może się to przydać innym. Więc założyłem to konto i chcę się tym z wami podzielić.

Hack wydaje się działać w samochodach KIA i Hyundai, ponieważ ich system jest najwyraźniej taki sam. Zasadniczo wygląda to tak: System multimedialny jest oparty na Androidzie i jak być może wiesz, Android oferuje opcje dla programistów. Podobnie jak w telefonie, to menu jest ukryte i musi zostać aktywowane. Po aktywacji możesz również instalować aplikacje innych firm na Androida. Ale to wydaje się nie być konieczne, aby pozbyć się dżingla. Aby dezaktywować dżingiel, jeden z użytkowników zgłosił to: Uwaga: zostało to wypróbowane na Hyundaiu Ioniq, więc nie wiem, czy i jak działa to w KIA Niro.

Spróbuję przetłumaczyć jego post. Oryginalny post można znaleźć tutaj:
"Begrüßungsmelodie" abschalten? - Seite 3 - IONIQ - Infotainment • Hyundai IONIQ Elektro - Elektroauto Forum

Post zawiera mniej więcej następujące informacje:

Najpierw musisz przejść do poziomu Androida systemu.
1. Wybierz [Setup] w menu
2. Wybierz ustawienie wygaszacza ekranu
3. Szybko dotknij dolnej strony ekranu
-lewo, środek, prawo, środek, lewo, środek, prawo
4. Pojawia się klawiatura PIN. PIN to aktualny czas wyświetlany powyżej. Wprowadź i wyślij.
5. Wybierz [Ustawienia Androida]

Film na Youtube sprawia, że proces wchodzenia w tryb inżynieryjny jest bardziej przejrzysty: Od minuty: 02:00

Uwaga: Z moich dotychczasowych badań wynika, że sposób wejścia do menu programisty może się różnić w zależności od modelu, roku produkcji itp.

Kiedy jesteś w ustawieniach Androida, przewiń w dół do numeru kompilacji i dotknij go kilka razy (około 7-10 razy). Spowoduje to aktywację ustawień dla programistów, tak jak w telefonie.

Następnie wróć i wejdź do ustawień dla programistów. Tam wyłącz "Animacje". Jak w telefonie z Androidem, fantazyjne animacje teraz znikają I najwyraźniej także dżingiel startowy.
//Koniec postu. Do tego nie powinieneś w ogóle instalować żadnej aplikacji innej firmy. Gość z filmu powyżej robi o wiele więcej i byłbym z tym ostrożny.

Jednak pomyślałem, że mogą istnieć animacje, których nie chcesz dezaktywować. Dezaktywacja animacji sprawia również, że system działa nieco szybciej. Próbowałem tego na moim telefonie z Androidem i dezaktywowałem animacje, aby zobaczyć, co się stanie.

Inni użytkownicy zgłaszali, że to działa, inni zgłaszają, że nie działa. Niektórzy wyłączyli również opcję "skala animacji" (?).

Ponadto: Ponieważ możesz instalować aplikacje innych firm, można pomyśleć, że zainstalujesz eksplorator plików, wyszukasz i przejdziesz do pliku dżingla i po prostu zastąpisz dżingiel dźwiękiem, który lubisz. Ale to tylko teoria.

Mam nadzieję, że niektórzy z was uznają to za przydatne.
Proszę o informację zwrotną, jeśli to wypróbowałeś i czy naprawdę działa.

Dziękuję!

Edycja: Inny sposób dostępu do menu: edycja2: wydaje się to być zupełnie inne ukryte menu, a nie to, które jest opisane powyżej.

#34 ·
Najpierw musisz przejść do poziomu Androida w systemie.
1. Wybierz [Setup] w menu
2. Wybierz ustawienie wygaszacza ekranu
3. Szybko dotknij dolnej części ekranu
-lewo,środek,prawo,środek,lewo,środek,prawo
4. Pojawia się klawiatura PIN. PIN to aktualny czas wyświetlany powyżej. Wprowadź i naciśnij wyślij.
5. wybierz [Ustawienia Androida]

Film z YouTube wyjaśnia ten proces bardziej szczegółowo:
Potwierdzam, że ta metoda działa, aby przejść do trybu inżynieryjnego. (Uwaga dla Donalda - nic nie zmieniłem!)

Attachments

#31 ·
...tylko po to, żeby to cholerstwo skończyć, byłoby wspaniale!

#33 ·
Kto planuje to zrobić, jak tylko dostanie swojego Niro???

Czy ktoś z Niro PHEV może sprawdzić, czy to działa?
Nie chciałbym być królikiem doświadczalnym, żeby sprawdzić, czy to coś innego zepsuje, nie jest tak źle.
Byłoby dobrze, gdyby wyłączyli wszystko inne przed odtworzeniem swojego dżingla, kolidowało to z moją muzyką. Gdyby tego nie robiło, prawie bym tego nie zauważył.

#37 ·
Zawsze odczuwam ulgę, gdy ktoś inny podejmuje się eksploracji menu inżynieryjnych... ponieważ sam mam wrodzoną skłonność do ulegania pokusom i próbowania tego samemu i bycia pierwszym, który musi się dowiedzieć, co może pójść nie tak!!