Speak EV - Electric Car Forums banner

Dźwięk cofania Kona Ev

33K views 148 replies 29 participants last post by  Duncan  
#1 ·
Dostarczyłem mojego firmowego Kona EV kilka tygodni temu. Chłopaki wspomnieli o śmiesznej głośności dźwięku cofania i ja również właśnie to usłyszałem, kiedy wczoraj żona wyskoczyła.

Wychodzę z domu o 6 rano i boję się pomyśleć, jak słyszy to sąsiedztwo. Czy jest jakiś sposób, aby to ograniczyć lub usunąć?

#3 ·
W edycji 2020 przycisk VESS znajduje się obok przycisków asystenta utrzymania pasa ruchu itp. Naciśnięcie go wyłącza dźwięk jazdy pojazdu i sygnały cofania. Czy nadal jest on dostępny w edycji 2021 i nowszych?

#7 ·
Miałem ten sam problem, nie jestem pewien, jakie konsekwencje prawne mają zastosowanie w Twojej lokalizacji, ale głośnik można odłączyć w następujący sposób

Myślałem, że odłączenie głośnika może mieć wpływ na ubezpieczenie, jeśli miałeś wypadek z pieszym z małą prędkością. Prawdopodobnie również awaria przeglądu technicznego, ale szanse na to, że faktycznie to sprawdzą, mogą być astronomiczne.

#10 ·
1. Nie jest tak głośno.
2. Zostało to zażądane przez grupy reprezentujące osoby niedowidzące.
3. Czułem się ZNACZNIE bardziej skrępowany, gdy mój SLK 55 się uruchomił i wydał swój 'Power Roar'.

#16 ·
1. Nie jest tak głośno.
2. Zostało to zażądane przez grupy reprezentujące osoby niedowidzące.
3. Czułem się ZNACZNIE bardziej skrępowany, gdy mój SLK 55 się uruchomił i wydał swój „Power Roar”.

Jest tak głośno... Mój sąsiad ma jeden i faktycznie budzi cały nasz dom. Powiedziałem, że to świetny samochód i powinniśmy go kupić i to dosłownie przekrzyczała reszta domu.

#13 ·
Brytyjski uniwersytet przeprowadził testy i stwierdził, że nowe samochody ICE były tak samo ciche jak EV przy niskich prędkościach.
I co z tego? W takim razie będą potrzebować również ostrzeżeń przy cofaniu.

Jest inny wątek, w którym ktoś zacytował amerykańskie badanie, z którego wynikało, że hybrydy typu PHEV były o 35% bardziej narażone na kolizję z pieszymi przy niskiej prędkości niż samochody ICE.

Oczywiście uzasadniłeś przed sobą swoją decyzję o wyłączeniu swojego i jestem pewien, że nie poczujesz się winny, jeśli potrącisz kogoś, czemu w jakikolwiek sposób można było zapobiec dzięki dźwiękowi VESS.

#12 ·
Zdecydowanie uważam, że wyłączenie systemu "bezpieczeństwa" miałoby poważne konsekwencje, jeśli coś poszłoby nie tak. Jeśli potrącisz pieszego lub wjedziesz tyłem w niewidomą osobę, możesz ponieść osobistą odpowiedzialność, ponieważ ubezpieczenie może odmówić wypłaty?? Nie wyłączyłbym tego na twoim miejscu.

#15 ·
Zdecydowanie uważam, że wyłączenie systemu "bezpieczeństwa" miałoby poważne konsekwencje, jeśli coś poszłoby nie tak. Jeśli potrącisz pieszego lub wjedziesz tyłem w niewidomą osobę, możesz ponieść osobistą odpowiedzialność, ponieważ ubezpieczenie może odmówić zapłaty?? Nie wyłączyłbym tego na twoim miejscu.
A jednak mój model Kona z 2020 roku ma dokładnie taką funkcję wbudowaną w konstrukcję?

#18 ·
Mam w głowie takie rzeczy zwane oczami i wsparcie lusterek, AEB, czujniki parkowania i kamerę cofania. Udało mi się nie zamordować nikogo pojazdem od czasu zdania egzaminu w wieku 17 lat, więc podejmę ryzyko.
Czy wyłączasz również wszystkie inne funkcje bezpieczeństwa? ABS? Jazda bez zapiętych pasów? A może wyłączasz funkcje bezpieczeństwa tylko dla osób spoza Twojego samochodu?

I jak wspaniałym kierowcą byś nie był, cały sens VESS polega na ostrzeganiu innych. To nie chodzi o Ciebie, to chodzi o pieszych, którzy potencjalnie mogą nie widzieć tak dobrze jak Ty.

Po prostu pomyśl o tym. To w zasadzie Ty musisz żyć ze swoim wyborem.

#17 ·
Mam osobę niedowidzącą mieszkającą na mojej ulicy i jestem więcej niż szczęśliwy, że jakieś ostrzeżenie jest wydawane, gdy cofam prawie bezgłośnym pojazdem. I tak, rozglądam się za przeszkodami podczas cofania! Pomijając rozsypywanie żwiru na podjeździe i chodniku, niewiele wskazuje na to, że pojazd elektryczny porusza się w jakimkolwiek kierunku. Jeśli chodzi o VESS, chciałbym, żeby było głośniejsze i działało z minimalną prędkością 35 mil na godzinę, ze względu na totalnego idiotę młodego człowieka, który postanowił zejść z wąskiego chodnika, żeby móc być obok swojej dziewczyny i trzymać się za ręce. Zdecydowałem, że wszczynanie bójki z ciężarówką zbliżającą się z przeciwnego wąskiego pasa ruchu nie wchodzi w grę i obudził się dopiero, gdy "uprzejmie" zatrąbiłem. Jeśli chodzi o budzenie ludzi hałasem, to mój sąsiad z dieslem robi to za mnie o 06:30 każdego dnia roboczego, kiedy idzie do pracy. Czy ktoś może wyjaśnić obsesję, jaką niektórzy mają na punkcie zamieniania pojazdów elektrycznych w pojazdy stealth?

#91 ·
... Czy ktoś może wyjaśnić obsesję niektórych osób na punkcie zamieniania samochodów elektrycznych w pojazdy stealth?
Myślę, że odwróciłbym to. Po stuleciu prób uczynienia pojazdów cichszymi, czy ktoś może mi wyjaśnić obsesję zamieniania samochodów elektrycznych w trucicieli hałasem?

Przy niskich prędkościach (i mówimy tylko o niskich prędkościach), wiele pojazdów spalinowych jest również praktycznie bezgłośnych, więc dlaczego tylko samochody elektryczne? Mój Kona ma kilka urządzeń zapobiegających kolizjom, w tym lusterka, kamerę cofania i systemy, które aktywnie zapobiegają kolizjom, wykrywając obecność zagrożeń i uruchamiając hamulce. Jest też oczywiście oko Marka I! Dlaczego przy wszystkich tych systemach uważa się za konieczne faktyczne generowanie sztucznego hałasu? Dlaczego rowery - które są znacznie mniejsze i trudniejsze do zauważenia i często poruszają się znacznie szybciej wokół pieszych niż samochody elektryczne - również nie muszą generować hałasu podczas jazdy? Dlaczego ta cholerna rzecz musi generować hałas przez cały czas, a nie tylko wtedy, gdy jest to rzeczywiście potrzebne? Nowoczesna technologia - a samochód elektryczny to przecież nowoczesna technologia, prawda? - jest doskonale w stanie wykryć obecność pieszych i uruchomić ostrzeżenie tylko wtedy, gdy rzeczywiście istnieje jakieś niebezpieczeństwo kolizji?

VESS to kompletny antyspołeczny nonsens! Jaka by nie była agenda zwolenników VESS, jestem absolutnie pewien, że nie ma ona nic wspólnego z bezpieczeństwem na drogach!

To, co naprawdę chciałbym zobaczyć w samochodach elektrycznych w postaci dźwiękowego ostrzeżenia przy niskiej prędkości, to urządzenie brzmiące jak dzwonek lub gong używany w wielu miastach na całym świecie w tramwajach i uruchamiane tylko w razie potrzeby - być może nawet przez kierowcę naciskającego przycisk, aby go aktywować, jak klakson? Dzwonek lub gong to o wiele bardziej przyjazny dźwięk i znacznie mniej prawdopodobne, że przestraszy osoby w pobliżu, niż klakson, i o wiele bardziej prawdopodobne, że zjedna samochody elektryczne pieszym niż ciągły syntetyczny hałas.

#20 ·
Smutne dla mnie jest to, że wierzę, że niektórzy z ludzi wyłączających VESS prowadzą pojazdy Motability, więc oni lub ktoś, o kogo się troszczą, jest w jakiś sposób niepełnosprawny i jako tacy powinni rozumieć, że niektórzy ludzie potrzebują więcej pomocy, aby być bezpiecznymi.

• Like
Reactions: Koda
#23 ·
Smutne dla mnie jest to, że wierzę, że niektórzy z ludzi wyłączających VESS prowadzą pojazdy Motability, więc oni lub ktoś, na kim im zależy, jest w jakiś sposób niepełnosprawny i jako tacy powinni rozumieć, że niektórzy ludzie potrzebują więcej pomocy, aby być bezpiecznymi.
Nie ma potrzeby, aby samochód był tak głośny, mój sąsiad nie miał pojęcia z wnętrza samochodu, jak głośny jest. Jest prawie tak głośny jak klakson i nie wolno mi go używać po 11 i przed 7 (z pamięci), więc dlaczego nie ustawić normalnej głośności, a nie jak ciężarówka komunalna?

#26 ·
Obawiam się, że tak. Zmierzyłem to skalibrowanym miernikiem mocy akustycznej klasy II i jest to bardzo stałe 74dB(A) w odległości 1m od przodu samochodu. Nie jest prawnie dozwolone, aby było głośniej. To to samo, co wydech samochodu. Ponieważ samochód ma 4,2 m długości, z tyłu będzie znacznie ciszej, ponieważ moc akustyczna maleje wraz z odległością.

Hałas składa się z dwóch części - mocy akustycznej i tonu. Dlatego hałas do przodu nie brzmi tak głośno jak hałas cofania, mimo że tak jest. Istnieje norma ISO do jego oceny; BS ISO 9295:2015.

#27 ·
Obawiam się, że tak. Zmierzyłem to skalibrowanym miernikiem mocy akustycznej klasy II i jest to bardzo stałe 74dB(A) w odległości 1m od przodu samochodu. Nie wolno mu być głośniejszym. To to samo, co wydech samochodu. Ponieważ samochód ma 4,2 m długości, z tyłu będzie znacznie ciszej, ponieważ moc akustyczna maleje wraz z odległością.

Na każdy hałas składają się dwie części - moc akustyczna i ton. Dlatego hałas do przodu nie brzmi tak głośno jak hałas cofania, mimo że tak jest. Istnieje norma ISO do jego oceny; BS ISO 9295:2015.
Która część tonu powoduje przenikanie dźwięku do mojego domu, czego nie robił jego poprzedni diesel, nie rozumiesz tego? Klip wyraźnie mówi, że ma dokładnie ten sam problem o 3 nad ranem, kiedy jego żona wraca ze zmiany nocnej. Nie obchodzi mnie, czy hałas jest cichszy, jeśli wynikający z tego hałas budzi mnie i moje gospodarstwo domowe.... Całkowicie nie rozumiesz, to zanieczyszczenie hałasem i nie powinno być dozwolone.....

#29 ·
Jakiś czas temu ktoś opublikował fajnego moda, umieszczając przełącznik kontaktronowy w miejscu brakującego teraz przełącznika VESS włącz/wyłącz na panelu przycisków, dzięki czemu można go było włączać i wyłączać za pomocą małego magnesu, ale bez widocznych oznak modyfikacji.

#31 ·
Czy twoje ściany są z papieru? Mieszkam w czymś, co uważam za normalny dom, posiadam Hyundaia EV, a naprzeciwko mojego domu stoi hybryda Hyundaia (należąca do pielęgniarki, która wchodzi i wychodzi o różnych porach dnia i nocy) z tymi samymi dźwiękami.

Jestem autystyczny i bardzo wrażliwy na dźwięki, a także bardzo lekkim śpiochem. Ani razu nie przeszkadzał mi hałas VESS ani dźwięki cofania, niezależnie od tego, czy byłem w swoim własnym samochodzie, czy na zewnątrz, gdy ktoś inny nim jechał.

Szczerze mówiąc, nie rozumiem, dlaczego tak wiele osób narzeka na dźwięk, jaki wydaje. Nie jest głośny. Nie jest natrętny. To dźwięk, który trwa tylko kilka sekund, podczas gdy kierowca manewruje swoim samochodem i jest bardzo pomocny dla bezpieczeństwa osób niedowidzących i/lub rozkojarzonych... I osobiście uważam, że dźwięk niektórych innych pojazdów ICE na mojej ulicy jest moim zdaniem znacznie bliższy zanieczyszczeniu hałasem.

#35 ·
Czy twoje ściany są z papieru? Mieszkam w czymś, co uważam za normalny dom, posiadam Hyundaia EV i przed domem naprzeciwko mnie stoi hybryda Hyundaia (należąca do pielęgniarki, która wchodzi i wychodzi o różnych porach dnia i nocy) z tymi samymi dźwiękami.

Jestem autystyczny i bardzo wrażliwy na dźwięki, a także bardzo lekkim śpiochem. Ani razu nie przeszkadzał mi dźwięk VESS ani dźwięki cofania, niezależnie od tego, czy byłem w moim własnym samochodzie, czy na zewnątrz, gdy ktoś inny prowadził taki samochód.

Szczerze mówiąc, nie rozumiem, dlaczego tak wiele osób narzeka na dźwięk, jaki wydaje. Nie jest głośny. Nie jest natrętny. To dźwięk, który trwa zaledwie kilka sekund, podczas gdy kierowca manewruje swoim samochodem i jest bardzo pomocny dla bezpieczeństwa osób niedowidzących i/lub rozproszonych... I osobiście uważam, że dźwięk niektórych innych pojazdów spalinowych na mojej ulicy jest moim zdaniem znacznie bliższy zanieczyszczeniu hałasem.
Nie, mój dom jest mocno przeizolowany... To zabawne, że facet od EV mówi to samo, w rzeczywistości wszyscy wokół nas nabijają się z tego, ponieważ brzmi to jak śmieciarka z rady miasta.

This post has been deleted
#32 ·
Lol, nikt się nie obudzi od tego hałasu, jest o wiele mniejszy niż w przypadku silnika Diesla lub benzynowego przy rozruchu, uspokójcie się, Darren i Karen.
Mieszkam przy głównej drodze, są pewne dźwięki, do których się przyzwyczajasz, takie jak silniki samochodowe i ruch uliczny, które stają się prawie jak biały szum.

Jednak kiedy dostałem mojego Kona, mogę potwierdzić, że cofanie VESS było niezwykle irytujące i głośne i że głośnik został odłączony z tych samych powodów, które podkreślono na tym forum, chociaż może nie być szczególnie "głośny", jest natrętny, zwłaszcza o 6 rano lub późno w nocy, zwłaszcza coś związanego z ciężarówkami i dużymi pojazdami!

#33 ·
Zauważyłem, że kiedy moja druga połówka wracała do domu i zaczynała cofać, zawsze słyszałem dźwięki Kona z dość dużej odległości, wydają się mieć dźwięk, który bardzo dobrze się niesie.

Nie uznałem tego za irytujące, po prostu bardzo zauważalne. Rozumiem, że niektóre osoby mogą się tym denerwować i być może powinny mieć możliwość wyłączenia ich, jeśli włączone są reflektory, aby nie były słyszane w nocy.

#39 ·
Całkowicie się zgadzam... W ciągu ponad 12 lat, odkąd posiadam swojego pierwszego Nissana Leafa, nigdy nie słyszałem, żeby to był problem. Różne stowarzyszenia lobbowały za tym, nie mając żadnych dowodów na to, że jest to w ogóle potrzebne lub że cokolwiek zmieni. To klasyczny przypadek ludzi, którzy wyrabiają sobie zdanie na temat samochodów elektrycznych, nie mając tak naprawdę żadnego doświadczenia.

Jestem zbulwersowany, że samochody elektryczne wymagają teraz generatora dźwięku. Zrujnowało to w pewnym stopniu wrażenia tylko dlatego, że uznano to za dobry pomysł.

Silniki spalinowe, które są tak samo ciche przy prędkościach parkingowych, nie wymagają generatora dźwięku. Mógłbym to jakoś zaakceptować, gdyby było to również wymagane dla cichych silników spalinowych, ale w obecnej sytuacji jest to tylko kolejny przykład uprzedzeń wobec samochodów elektrycznych.

#45 ·
#49 ·
Tak, chciałem wyłączyć dźwięk bonga i zamiast tego użyć dźwięku statku kosmicznego AVAS lub jakiegokolwiek innego dźwięku, a nie pozbyć się go całkowicie, tylko zmienić go na przyjemniejszy/cichszy dźwięk.

#55 ·
Myślę, że wątek trochę zboczył z tematu

Z mojego punktu widzenia nie chcę wyłączać VESS
Rozumiem wszystkie powody, dla których go mam,

Chcę wyłączyć śmieszne SYGNAŁY COFANIA, ale tylko podczas cofania na/z mojego podjazdu w "niespołecznych" godzinach
Och, zgadzam się, chciałbym móc wyłączyć ostrzeżenie o cofaniu, ale to prawo dla każdego samochodu zarejestrowanego od 1 lipca 2021 r., więc jeśli jesteś w tym zakresie, nie możesz tego uniknąć.

#59 ·
Przepraszam, że jestem pedantem, ale ustawodawstwo nie mówi "musi generować dźwięk cofania", co sugerowałoby osobny dźwięk... mówi, że musi generować DŹWIĘK podczas jazdy od 0 do 20 km/h i podczas cofania. Zatem dźwięk VESS do jazdy do przodu wystarczyłby (zgodnie z prawem) do cofania.

Żadne bongi nie są wymagane

#60 ·
Przepraszam, że jestem drobiazgowy, ale ustawodawstwo nie mówi "musi generować dźwięk cofania", co sugerowałoby osobny dźwięk... mówi, że musi generować DŹWIĘK podczas jazdy od 0 do 20 km/h i podczas cofania.
Zatem dźwięk VESS do jazdy do przodu wystarczyłby (zgodnie z prawem) do cofania

Żadne bongi nie są wymagane
Zgadza się. I niektóre EV to robią, jak mój stary MINI Cooper SE. Chociaż nawet to, pomimo używania tego samego dźwięku VESS zarówno podczas jazdy, jak i cofania - i tak było zauważalnie głośniejsze na biegu wstecznym, a także pozostawało włączone podczas cofania, nawet gdy stało w miejscu.

Samochody elektryczne Hyundai/Kia nie emitują żadnego dźwięku VESS podczas cofania, a jedynym emitowanym dźwiękiem jest sygnał dźwiękowy. Dlatego jest to w jego miejscu, aby wypełnić obowiązek generowania dźwięku podczas cofania.

Ostatecznie jest to dźwięk, którego Hyundai (i Kia) używają w swoich zelektryfikowanych modelach podczas cofania od co najmniej 2016 roku, bez żadnych znaczących zmian - Może niewielki wzrost głośności?
Jeśli to nadal jest wdrażane około 6 lat później, nie sądzę, żeby im się spieszyło ze zmianami, ani też nie sądzę, żeby Hyundai odczuwał dużą presję, aby wprowadzać takie zmiany, pomimo zaskakującej liczby osób narzekających na to tutaj.

#72 ·
Mówiłem to już wcześniej i powtórzę to jeszcze raz... Jako kierowca swojego samochodu, niezależnie od wszelkich dźwięków i sygnałów dźwiękowych, które może wydawać Twój pojazd, jesteś odpowiedzialny za nie potrącenie pieszych. Dźwięk VESS niczego nie zmienia, poza tym, że generuje naprawdę irytujący hałas, zwłaszcza podczas cofania. Jeśli trafisz do sądu po zranieniu pieszego, czy naprawdę myślisz, że status systemu VESS będzie miał jakikolwiek wpływ na wynik? Piesi i tak chodzą z słuchawkami na uszach, patrząc na swoje telefony, więc Twoje dźwięki VESS nie są słyszalne, a Ty jesteś kierowcą pojazdu o masie 1,8 tony. Mój Kona ma przycisk, aby go wyłączyć, więc nie łamię żadnych zasad, naciskając go. System jest moim zdaniem bezsensowny i jest tylko ćwiczeniem w bezsensownym ustawodawstwie. Jest to współczesny odpowiednik mężczyzny idącego przed samochodem z czerwoną flagą. (Tak, wiem, że to w większości miejski mit). Moja rekomendacja jest taka, aby odłączyć go, jeśli nie masz szczęścia mieć przycisku, aby go wyłączyć. Pamiętaj tylko, aby podłączyć go ponownie do przeglądu.

#75 · (Edited)
Mówiłem to już wcześniej i powiem to jeszcze raz...

Jako kierowca swojego samochodu, niezależnie od wszelkich dźwięków i sygnałów dźwiękowych, które może wydawać Twój pojazd, jesteś odpowiedzialny za niepotrącanie pieszych. Dźwięk VESS niczego nie zmienia, poza tym, że wydaje naprawdę irytujący dźwięk, szczególnie podczas cofania.
Zgadza się... to zależy od każdego, aby nie zderzać się z pieszymi - z wyjątkiem starszych pań z małymi dziećmi, wtedy są podwójne punkty :ROFLMAO:

Jeśli trafisz do sądu po zranieniu pieszego, czy naprawdę uważasz, że status systemu VESS będzie miał jakikolwiek wpływ na wynik?
Może to mieć ogromne znaczenie w sądzie. Jeśli zmodyfikowałeś swój samochód, aby usunąć dźwięk VESS wbrew wymogom prawa (jeśli masz przycisk, możesz go nacisnąć i wyłączyć - jeśli nie masz przycisku, musi on pozostać sprawny przez cały czas), wówczas Twoja firma ubezpieczeniowa może stwierdzić, że dokonałeś modyfikacji samochodu bez informowania jej, a tym samym może wycofać ochronę. Teraz nie tylko potrąciłeś kogoś, ale także nie masz żadnego ubezpieczenia. Sytuacja, w której nikt nie chciałby się znaleźć.

Mój Kona ma przycisk do wyłączenia, więc nie łamię żadnych zasad, naciskając go.
Nie, wszystko w porządku.

System jest moim zdaniem bezcelowy i jest tylko ćwiczeniem w bezsensownym ustawodawstwie. Jest to współczesny odpowiednik mężczyzny idącego przed samochodem z czerwoną flagą. (Tak, wiem, że to głównie miejski mit).

Moja rekomendacja jest taka, aby odłączyć go, jeśli nie masz szczęścia mieć przycisku, aby go wyłączyć. Pamiętaj tylko, aby podłączyć go ponownie do przeglądu technicznego.
CO! Polecasz ludziom, aby zrobili coś, co może nie tylko spowodować, że ich samochód naruszy przepisy budowlane, ale także może spowodować unieważnienie ich ubezpieczenia!!!!

NIE - Ludzie... nie odłączajcie go, a jeśli już to zrobiliście, zalecam, abyście podłączyli go TERAZ, jeśli chcecie zachować ochronę ubezpieczeniową w przypadku kolizji z pieszym.