Speak EV - Electric Car Forums banner

Zdalne sterowanie klimatyzacją w Leaf nadal paruje

7.5K views 20 replies 14 participants last post by  MALINI NITAI  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Nadal jestem zdezorientowany. Albo się starzeję, albo jestem prawie pewien, że zeszłej zimy, ilekroć używałem zdalnego sterowania klimatyzacją za pośrednictwem aplikacji Carwings (lub jakkolwiek się teraz nazywa), czy to w domu podłączonym do prądu, czy w podróży, przyjeżdżałem do miłego, ciepłego samochodu z czystymi oknami. Jeszcze lepiej, gdy przyjeżdżałem na parking na stacji po włączeniu z pociągu, Leafie był jedynym samochodem na parkingu z odszronioną i wolną od mgły przednią szybą (y). Obecnie jest odwrotnie. Bez względu na to, jakich ustawień przycisków klimatyzacji używam przed wyłączeniem (auto, tylko ogrzewanie ręczne, ogrzewanie i klimatyzacja itp. itd.), za każdym razem, gdy wsiadam do samochodu, wszystkie szyby są zaparowane i wszystko w środku jest bardzo wilgotne.

Zastanawiam się, czy ma to związek z dziwnym piskiem, który słyszę po użyciu klimatyzacji, jak w poprzednim poście.

Ciągle zamierzam oddać to do dealera, ale nie miałem czasu, więc chciałem tylko sprawdzić, czego doświadczają inni właściciele Leafów, na wypadek gdybym powoli tracił rozum!

Czy mojemu Leafie coś dolega? :(

#2 ·
Zauważyłem, że mój Leaf zaparowuje bardziej niż zwykle tej zimy niż w zeszłym roku. Myślę, że to dlatego, że miałem włączoną klimatyzację przez dzień lub dwa z ogrzewaniem, więc wymiennik ciepła zebrał wilgoć.

Następnie, gdy włączone jest wstępne kondycjonowanie, nie sądzę, aby klimatyzacja była używana, a wilgoć z wymiennika ciepła jest następnie pompowana do kabiny ciepłym powietrzem, powodując parowanie.

Niedawno wyłączyłem klimatyzację i parowanie znacznie się zmniejszyło, chociaż nie zostało wyeliminowane.

Myślę również, że ta ciepła, bardzo wilgotna zima nie pomaga.

#3 ·
Cześć wszystkim,

Nadal jestem zdezorientowany. Albo się starzeję, albo jestem prawie pewien, że zeszłej zimy, ilekroć używałem zdalnego sterowania klimatyzacją za pośrednictwem aplikacji carwings (lub jak to się teraz nazywa), w domu podłączony lub w podróży, przyjeżdżałem do miłego, ciepłego samochodu z czystymi oknami.
Ja też! Co się dzieje?!!

Myślałem, że zaparowywanie szyb było prawdopodobnie jednorazowe lub spowodowane przez dzieci, które rozlewają napoje w samochodzie... Ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy używam zdalnej klimatyzacji - nigdy, gdy używam klimatyzacji podczas jazdy....

To tak, jakby zdalna klimatyzacja żądała tylko ciepła + wentylatorów i braku osuszacza... Ale jakoś gorzej, ponieważ nie sądzę, żeby tak bardzo parowało, gdybym używał tylko ciepła i wentylatorów sterowanych ręcznie!?

Ciekawy.

Czy jesteś świadomy tego problemu @NissanGB ?

#7 ·
U mnie tak samo! Co się dzieje?!!

Myślałem, że zaparowywanie szyb to pewnie jednorazowa sprawa, albo spowodowana przez dzieci, które rozlewają napoje w samochodzie... Ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy zdalnie włączam klimatyzację - nigdy, gdy używam klimatyzacji podczas jazdy....

To tak, jakby zdalna klimatyzacja prosiła tylko o ciepło + wentylatory i nie osuszacz... Ale jakoś gorzej, bo nie sądzę, żeby tak bardzo parowało, gdybym używał tylko ciepła i wentylatorów sterując ręcznie!?

Ciekawy jestem.

Czy jesteś świadomy tego problemu @NissanGB ?

#4 ·
Kilka lat temu kolega, który był inżynierem HEVAC, powiedział mi, że to dobra praktyka, ponieważ zapobiegała tworzeniu się kondensacji w nagrzewnicy, co powodowało parowanie szyb po ponownym uruchomieniu systemu, a także powodowało korozję w samej nagrzewnicy.

#5 ·
One trick you could try is that after using zircon on a journey....
Zainteresowany tym zastosowaniem cyrkonu. Czy ma taki sam efekt jak kryształy dilitu na Enterprise?

#9 ·
Myślę, że macie tu coś z tym używaniem klimatyzacji. Zamiast używać jej do zapobiegania parowaniu szyb, wczoraj i dzisiaj włączyłem ogrzewanie na pełny tryb huraganu. Chociaż po wyjściu z samochodu wyglądam na rozwianego wiatrem, na plus jest to, że szyby nie zaparowały, gdy dziś rano użyłem zdalnego sterowania klimatyzacją. Może w systemie pozostała wilgoć po poprzednim użyciu. Będę nadal monitorować i informować!

#10 ·
Myślę, że macie tu coś z tym używaniem klimatyzacji. Zamiast używać jej do zapobiegania parowaniu szyb, wczoraj i dzisiaj włączyłem ogrzewanie na pełny tryb huraganu. Chociaż wychodzę z samochodu z rozwianymi włosami, po pozytywnej stronie szyby nie zaparowały, gdy rano użyłem zdalnego sterowania klimatyzacją. Być może w systemie pozostała wilgoć po poprzednim użyciu. Będę dalej monitorować i informować!
Jestem pewien, że to użycie klimatyzacji powoduje problem i frustrujące jest to, że podgrzewanie wstępne nie używa klimatyzacji, gdy jest aktywowane. Gdyby klimatyzacja była włączona podczas ostatniego użycia samochodu, dobrym pomysłem byłoby, aby włączała się razem z ogrzewaniem.

Mimo wszystko, nawet jeśli szyby są zaparowane, gdy wsiadam do samochodu, odparowanie zajmuje tylko kilka sekund po włączeniu klimatyzacji :)

#11 ·
Jeśli klimatyzacja nie jest używana regularnie przez cały rok, uszczelki mogą wyschnąć nawet w nowym systemie i stracić czynnik chłodniczy, a tym samym skuteczność. Dobrym pomysłem jest uruchamianie klimatyzacji co najmniej raz w miesiącu, niezależnie od pory roku. Dobrze działająca klimatyzacja powinna być wysoce skuteczna w usuwaniu wilgoci i utrzymywaniu niskiego poziomu wilgotności w kabinie. Lepiej jest usunąć wilgoć z powietrza, niż ukrywać problem, podnosząc temperaturę szyby za pomocą ogrzewania powyżej punktu kondensacji dla pary wodnej. Kiedy samochód ponownie się ochłodzi, wraz z dodatkowym wilgotnym powietrzem, które wydychają pasażerowie, problem tylko się pogorszy następnym razem. Cenię klimatyzację nie tyle za chłodzenie, co za usuwanie wilgoci przez cały rok.

#15 ·
Jeśli klimatyzacja nie jest używana regularnie przez cały rok, uszczelki mogą wyschnąć nawet w nowym systemie i stracić ładunek, a tym samym skuteczność. Dobry pomysł, aby uruchamiać klimatyzację co najmniej raz w miesiącu. .
Dobra rada dla samochodu ICE, ale w przypadku Gen2 LEAF nie ma takiej potrzeby, ponieważ klimatyzacja jest używana do ogrzewania samochodu, a także po wybraniu odszraniania. Przypuszczalnie, gdy wybierze się odszranianie, a chłodzenie i ogrzewanie są jednocześnie wybrane, używany jest zapasowy grzejnik PTC. PTC jest również wymagany, gdy temperatura na zewnątrz jest bardzo niska, a klimatyzacja w cyklu odwrotnym jest nieskuteczna.

#14 ·
Czy klimatyzacja włącza się/wyłącza zgodnie z wymaganiami, gdy klimatyzacja jest ustawiona na auto? Wiem, że jest przycisk AC, ale myślałem, że automatyczna klimatyzacja po prostu używa wszystkiego, czego potrzebuje, aby osiągnąć i utrzymać ustawioną temperaturę.

Nigdy nie miałem problemu z zaparowaniem na timerze klimatyzacji, ale samochód zawsze jest ustawiony na auto i włącza się odszranianie szyb tylko wtedy, gdy w samochodzie są więcej niż dwie osoby.
Mój w zasadzie jest ustawiony na auto, a następnie używane jest odszranianie szyb. Zimą na pewno nie wiem, że klimatyzacja włącza się poza odszranianiem.

Rano mam zaparowane szyby i postaram się włączyć trochę klimatyzacji, gdy zbliżam się do domu.

To jednak łatwiej powiedzieć niż zrobić, ponieważ zwykle wszystkie moje wyświetlacze pokazują "--", gdy opuszczam M5 w Cheltenham.

#19 ·
Cześć wszystkim,

Ja również doświadczyłem tych samych problemów, które zostały opisane i uważam, że jest to spowodowane tym, że wstępne/zdalne ogrzewanie nie korzysta z klimatyzacji. Po włączeniu klimatyzacji szyby są odparowywane. Zastanawiam się, czy to wada konstrukcyjna działania klimatyzacji. Kiedy rozmawiałem z pomocą techniczną Nissana EV, byli świadomi tego problemu, ale nie mieli rozwiązania.

Na marginesie, zauważyłem również, że klimatyzacja nie włącza się automatycznie w trybie Auto (w przeciwieństwie do mojego poprzedniego samochodu, który również miał klimatyzację). Trzeba ją włączyć ręcznie, co powoduje przejście klimatyzacji w tryb półautomatyczny.

Z najlepszymi życzeniami,
Kieren

#20 ·
Po rozsądnej ilości testów, stosując się do rad tutaj, jestem prawie pewien, że odpowiedź jest związana z regularnym używaniem klimatyzacji, a następnie zdalnym sterowaniem klimatem, które nie używa klimatyzacji, ale wydaje się wydmuchiwać resztkową wilgoć do kabiny po aktywacji, powodując parowanie i zawilgocenie wewnątrz. Zamiast automatycznego z włączoną klimatyzacją, głównie uruchamiałem sterowanie klimatem ręcznie, włączając ogrzewanie, nawiew na przednią szybę i ustawiając wentylator wyżej niż zwykle.