To prawda, że kilka ładowarek Ionity może dawać zmniejszoną moc. Sam tego doświadczyłem. w Cobham.
Jednak z mojego doświadczenia wynika, że zazwyczaj to samochód powoduje wolne ładowanie, a nie sama ładowarka (tak, wiem, że są wyjątki!).
Jeżdżę Koną i wiem, że jazda z prędkością 70 mil na godzinę nie nagrzewa znacząco akumulatora (mierzyłem to za pomocą TorquePro co najmniej 20-30 razy podczas długich podróży). Często pokonuję trasę 900 m, a mój pierwszy postój jest po 172 milach (Ionity Drezno) - zwykle docieram z 2% pozostało (wiem, że to blisko

). Jazda z prędkością 70-75 mil na godzinę przez 170 mil podnosi temperaturę akumulatora o około 2C powyżej otoczenia. W rezultacie otrzymuję tylko około 56KW przy pierwszym ładowaniu. W przeciwieństwie do tego, szybkie ładowanie podnosi temperaturę do przyjemnych 25C! Więc wszystkie kolejne przystanki są o wiele szybsze!
Zawsze!
Ponadto, jeśli przyjeżdżam z
niskim SOC (np. powyżej 25%), ładowanie zimą prawie nigdy się nie zwiększy. Bardzo, bardzo często zajmuje tyle samo czasu, aby naładować od 35%>80% jak od 5%>80%.
Kiedy używam 50KW Instavolts zimą, a SOC wynosi około 35-40%, początkowo otrzymuję 34KW, które następnie spada do około 25KW. Kiedy przyjeżdżam z 5%, początkowo otrzymuję od 30 do 40 KW, co po 10 minutach wzrasta do około 45KW.
Zazwyczaj to BMS mówi ładowarce, ile ma dostarczyć. Uważam, że Ionity jest o wiele bardziej niezawodny niż cokolwiek innego, a także w dobrych lokalizacjach. Poleganie na innych - Allego, Shell itp. to proszenie się o kłopoty - zwłaszcza, że często jest tylko jedna ładowarka.