Speak EV - Electric Car Forums banner

MG4 kontra używany Tesla Model 3

20K views 40 replies 22 participants last post by  Chrisb  
#1 ·
Wysłane z mojego Pixel 6a używając Tapatalk

#2 ·
Rozważałem zakup MG4, ale obniżka ceny M3, która obniża ceny używanych samochodów, sprawia, że jestem nieco kuszony.

Czy ktoś jeszcze myśli tak samo?

Wysłane z mojego Pixela 6a za pomocą Tapatalk
Nie, po prostu weź używany model 3, choćby tylko ze względu na ładowanie 👍

#4 ·
Zawsze będziesz żałować, że nie zdecydowałeś się na Model 3. MG4 jest koncepcyjnie dobry, ale słaby w szczegółach, wykonaniu i wsparciu. Jeśli regularnie jeździsz poza zasięgiem ładowania w domu, sieć Supercharger pozostaje dużą zaletą.

• Like
Reactions: Paul-H
#5 ·
Rozważałem zakup MG4, ale obniżka cen M3, która zmusza do obniżania cen używanych samochodów, sprawia, że jestem nieco skuszony.

Czy ktoś jeszcze myśli tak samo?

Zależy to od tego, co "napędza" Twój wybór wydania pieniędzy?

Mieszkanie z jedną sypialnią w Covent Garden lub wolnostojący dom z 4 sypialniami w Cheshire... zależy to od tego, czego chcesz/potrzebujesz, ponieważ te dwa (mg4/m3) to jabłka i kalafior.
Oczywiście... oba mają akumulator...👍

#6 ·
Mam Teslę 3 i myślę o przejściu na MG następnym razem. To bardzo różne samochody. Tesla jest fantastyczna pod każdym względem, ale większa niż bym chciał. Tesle są teraz również obiektywnie jednymi z najgorzej prowadzonych pojazdów na drodze (szczególnie Y w moim doświadczeniu) i nie czuję się tak komfortowo jak kiedyś z tym, co reprezentują. Wiem, że to bardzo powierzchowne z mojej strony.
Zawsze wolałem bardziej kompaktowe samochody, a MG wydaje się być bardzo dobry w tym, co robi, w tym w przyjemności z jazdy, i myślę, że będą coraz lepsi.

#19 ·
Mam Teslę 3 i myślę o przejściu na MG następnym razem. To bardzo różne samochody. Tesla jest fantastyczna wszechstronnie, ale idealnie większa niż bym chciał. Tesle są również obiektywnie jednymi z najgorzej prowadzonych pojazdów na drodze (szczególnie Y w moim doświadczeniu) i nie czuję się tak komfortowo jak wcześniej z tym, co reprezentują. Wiem, że to bardzo powierzchowne z mojej strony.
Moje preferencje zawsze dotyczyły bardziej kompaktowych samochodów, a MG wydaje się być bardzo dobry w tym, co robi, w tym w sprawianiu radości z jazdy, i myślę, że będą coraz lepsze.
Obecnie mam i3 S (REX) i to dla mnie hot hatch

Wysłane z mojego Pixel 6a używając Tapatalk

#7 ·
To pytanie zaprząta mi głowę. Pytanie brzmi, czy za rok M3 nadal będzie dobrą wartością i czy mg poprawiło swoją kontrolę jakości? Podoba mi się mój id3, więc logiczne jest, że spodoba mi się mg4 (inna filozofia projektowania, ale to samo opakowanie i układ), a v2l jest dla mnie dużym plusem. Ponieważ pokonuję 90% swoich mil w weekendy, chcę go używać jako baterii domowej. M3 jest jednak zdecydowanie ładniejszy i chociaż ceny spadają w tej chwili, myślę, że używany M3 za 30 000 funtów straci mniej w ciągu trzech lat niż nowy lub prawie nowy mg4.

#9 ·
Rozważałem zakup MG4, ale obniżka ceny M3, która zmusza do obniżania cen używanych samochodów, sprawia, że jestem nieco kuszony.

Czy ktoś jeszcze myślał o tym samym?

Tak, anulowałem zamówienie MG4 i w tym tygodniu kupiłem używany Model 3.

Podobał mi się kompaktowy rozmiar, elastyczność hatchbacka i przyjemność z jazdy MG4. Model 3 jest większy i bardziej "dorosły", ale pod względem osiągów, wydajności, zasięgu i ogólnej jakości bije MG na głowę.

Tak wiele historii na forum MG o uszkodzonych komponentach, trudnościach w zdobyciu zamienników i słabej obsłudze klienta przekonało mnie.

#10 ·
Rozważałem zakup MG4, ale obniżka cen M3, która zmusza do obniżania cen używanych samochodów, sprawia, że jestem nieco skuszony.

Czy ktoś jeszcze myślał o tym samym?

Jeździłem testowo modelem Trophy i było naprawdę przyjemnie. Specyfikacja, którą otrzymujesz za tę cenę, biorąc pod uwagę, że jest nowa, jest naprawdę mocna.

Powiedziawszy to, wybrałbym używany Model 3 za te same pieniądze. Poniższy został zarejestrowany w grudniu 21 roku, więc nadal masz najlepszą część trzyletniej gwarancji.

Image

Jeśli jednak patrzysz na cenę SE LR, wybrałbym MG. Rozważałem Model 3 w przedziale 29 tys. funtów, ale krótka gwarancja była dla mnie przeszkodą nie do pokonania.

#11 ·
Przejechałem testowo Trophy i było naprawdę przyjemnie. Specyfikacja, którą dostajesz za tę cenę, biorąc pod uwagę, że jest nowa, jest naprawdę mocna.

Mimo to, za te same pieniądze wybrałbym używany Model 3. Poniższy egzemplarz został zarejestrowany w grudniu 21 roku, więc wciąż masz najlepszą część trzyletniej gwarancji.

View attachment 172506

Jeśli jednak patrzysz na cenę SE LR, wybrałbym MG. Rozważałem Model 3 w przedziale 29 tys. funtów, ale krótka gwarancja była dla mnie czynnikiem decydującym.
Ten przykład pokazuje, jak bardzo potaniały w krótkim czasie. To dwuletni samochód z przebiegiem 20 tys. mil. Zaledwie 5 miesięcy temu sprzedałem dwuletniego Kia Soul z przebiegiem 20 tys. mil i odzyskałem prawie tyle, ile za niego zapłaciłem, czyli 30,5 tys. Poszedł na plac sprzedawcy i sprzedał się w ciągu tygodnia za 32,5 tys. 5 miesięcy później i tylko kolejne 500 funtów dostajesz Model 3. 😲

#16 ·
M3 jest świetny, jeśli chcesz tylko sedana.

Powinni byli zrobić z niego hatchbacka w pierwszej kolejności.
Ujmując sprawiedliwie, można to odwrócić i powiedzieć, że MG4 jest świetny, jeśli chcesz tylko hatchbacka z małym bagażnikiem.

Wyobrażam sobie, że codzienna praktyczność dla większości ludzi w M3 będzie znacznie lepsza ze względu na znacznie większą użyteczną przestrzeń bagażową, plus przedni bagażnik.

#28 ·
Wybierz Teslę. Żałuję, że sprzedałem moją, żeby dostać MG4.
Czy mogę zapytać, jakie są Twoje główne żale? Obecnie próbuję wybrać między nimi i planuję kupić wkrótce, ale nie mogę się zdecydować, czy warto zapłacić kilka tysięcy więcej za model 3, która z nich, Twoim zdaniem, jest przyjemniejsza w prowadzeniu? (Akceptuję, że dane dotyczące mocy i wydajności przemawiają za m3) Mieszkam w Irlandii, a sieć superchargerów wciąż wymaga inwestycji, więc nie jest to dla mnie duże rozważanie, spodziewam się ładować głównie w domu lub w pracy

#25 ·
Chociaż otwór bagażnika w modelu 3 jest mniej niż idealny, to po złożeniu siedzeń jest 7 stóp długości. Zatem zbieranie szaf i innych rzeczy w płaskich opakowaniach jest rzeczywiście wykonalne. Kupiłem jakiś czas temu wielofunkcyjną siłownię na eBayu i kiedy się zjawiłem, sprzedawca powiedział: "To w żaden sposób tam nie wejdzie", a ja na to: "Tak, wejdzie, patrz!!" Najdłuższe części miały około 6'6" i weszły całkiem dobrze. To powiedziawszy, mała szafka na buty, którą kupiłem i której nie można było rozmontować, nie weszła!!

#32 ·
Model 3 jest moim zdaniem o wiele lepszym samochodem i ma superładowanie, co jest dla mnie głównym powodem, aby go mieć. To cała technologia w nich, wciąż wyprzedzają wszystkich o lata, jeśli chodzi o ekran, oprogramowanie i funkcjonalność.

Ale nowy kontra stary. Gwarancja kontra brak gwarancji lub ograniczona gwarancja.

Osobiście nie jestem na etapie, w którym mógłbym kupić chiński samochód.

#34 ·
Model 3 jest moim zdaniem o wiele lepszym samochodem i ma superładowanie, co jest dla mnie głównym powodem, aby go mieć. To cała technologia w nich, wciąż wyprzedzają wszystkich o lata, jeśli chodzi o ekran, oprogramowanie i funkcjonalność.

Ale nowe kontra stare. Gwarancja kontra brak gwarancji lub ograniczona gwarancja.

Osobiście nie jestem na etapie, w którym mógłbym kupić chiński samochód.
M3 jest chińskie i tak czy inaczej są lepiej zbudowane niż te amerykańskie.