Speak EV - Electric Car Forums banner

Potrzebuję pomocy w zrozumieniu, jak korzystać z trybu hybrydowego, jestem bardzo zdezorientowany

5.5K views 10 replies 8 participants last post by  MarkyG82  
#1 ·
Cześć, więc mam Golfa GTE z początku 2015 roku. Rozumiem, jak włączyć tryb elektryczny i tryb GTE. Ale nie wiem, jak działa normalny tryb hybrydowy.
Widzę tylko następujące opcje:
Tylko elektryczny
Utrzymanie baterii - myślę, że używa tylko benzyny
Ładowanie baterii - myślę, że ładuje baterię, ale nie używa jej do pracy (poprawcie mnie, jeśli się mylę
GTE.
Skąd mam wiedzieć, kiedy samochód używa zarówno baterii, jak i silnika? To mój pierwszy hybrydowy samochód.
Próbowałem szukać cały dzień, ale nie mogę znaleźć żadnych odpowiedzi. Mój samochód wydaje się mieć zamontowany system nawigacji z 2017 roku i wirtualny kokpit.
Image

#2 ·
Utrzymanie baterii wykorzystuje zarówno silnik spalinowy, jak i elektryczny.

Jednak na dłuższą metę utrzyma on baterię w tym samym stanie naładowania. Nadal będziesz czerpać korzyści z regularnego hybrydowego napędu (hamowanie regeneracyjne, zwiększona moc z małego silnika i pewne korzyści dla oszczędności paliwa), ale nie niesamowite korzyści.

Ponieważ masz GTE z 2015 roku, nie masz funkcji inteligentnej nawigacji, która rozładowuje baterię zgodnie z nawigacją. (Mówisz, że Twój samochód jest po modernizacji, więc możesz się tym bawić w nawigacji, ale wydaje mi się, że pojawiło się to jako czwarta opcja w trybach jazdy, więc nie jestem pewien.) Zakładając, że nie masz tej funkcji, normalnie chciałbyś uruchomić samochód z pełną baterią, naładowaną w domu, jechać do celu z ładowaniem i dotrzeć do tego celu z jak najmniejszym zasięgiem elektrycznym, w zależności od tego, dokąd się wybierasz.

Robisz to, przełączając się na tryb elektryczny, np. jeśli jesteś 15 mil od celu i masz jeszcze 16-18 mil elektrycznych, wtedy przełączasz. Jeśli masz podróż, w której nie możesz ładować w miejscu docelowym, możesz woleć dotrzeć z zasięgiem około 50%... więc przełącz się później.

Jeśli to wszystko brzmi trochę skomplikowanie, możesz również po prostu pozwolić samochodowi jechać do 0 mil zasięgu na prądzie elektrycznym, a on przełączy się automatycznie, ale jest to mniej wydajne, ponieważ GTE z 2015 roku zacznie ładować akumulator z powrotem do około 3 mil i nie będziesz miał trybu start-stop w tym czasie (silnik będzie działał cały czas), będziesz miał również małe/żadne doładowanie mocy.

Do normalnego codziennego użytku idealnym trybem jest tryb czysto elektryczny i utrzymywanie samochodu w ruchu na prądzie elektrycznym tak bardzo, jak to możliwe.

Jeśli nie masz możliwości ładowania w domu, to nie jest to wspaniały samochód do użytku. To fajny samochód do jazdy, ale nie uzyskasz żadnych korzyści ekonomicznych i prawdopodobnie lepiej byłoby jeździć Golfem GTD.

#5 ·
Podsumowując:
  • Nigdy nie używaj "ładowania baterii";
  • Tylko tryb EV, chyba że poza zasięgiem, wtedy Hybrid Hold;
  • GTE jest tylko dla ZABAWY!

#10 ·
Myślę, że coś jest źle zakodowane. Powinien być tryb e-mode, hybrydowy i ładowania... i kilka starszych trybów zatrzymania baterii. Więc brakuje ci trybu hybrydowego... Myślę, że dołożona nawigacja satelitarna psuje sprawę. Zapytaj na forach Obdeleven, czy ktoś zna kodowanie do tego.