Speak EV - Electric Car Forums banner
21 - 40 of 81 Posts
Być może, ale to nie jest porównywalne, Ioniq 5 jest znacznie większy i cięższy, a Ioniq 5 i EV6 po prostu nie mogą dorównać zużyciu Ioniq i e-Niro w żadnych okolicznościach....

Tak naprawdę mówisz tylko, że e-Niro jest bardziej wydajny niż Ioniq 5; pompa ciepła stanowi niewielką część tej różnicy.
Tak, Ioniq 5 jest większy i cięższy. Chcę powiedzieć, że różnica między nimi jest bardziej zauważalna zimą. Opiera się to na moim własnym doświadczeniu, ponieważ posiadałem i jeździłem oboma przez dłuższy czas.

Mój e-Niro ma pompę ciepła i jeszcze nie jeździłem tym samochodem zimą. Mieszkam na południu z zielonymi zimami. Ekstremalne temperatury poniżej zera są rzadkością.
Właśnie dziś rano temperatura wynosiła 4 stopnie i wsiadłem do ciepłego samochodu. Pompa ciepła zapewnia również równomierną temperaturę wewnątrz samochodu. Wszystkie e-Niro tutaj mają pompę ciepła.
Tutaj dostępne są tylko 2 wersje wyposażenia. Standardowa i ekskluzywna.
Mój samochód kosztował mnie 42 000 euro, w tym zabezpieczenie antykorozyjne (Mercasol), szyberdach, felgi i opony zimowe i letnie, gumowe maty, skórzane fotele i oba kable do ładowania.
Kolejną zaletą pompy ciepła będzie bardziej efektywne wstępne nagrzewanie akumulatora.

Może trochę nie na temat, ale wszystkie EV w Wielkiej Brytanii technicznie rzecz biorąc mają pompy ciepła. Fakt, że producenci EV żądają fortuny za dodanie zaworu odwracającego za 50 dolarów i niewiele więcej do układu chłodniczego, aby również ogrzewać wnętrze, to czyste szaleństwo!
Podczas gdy popyt jest znacznie większy niż podaż, firmy EV będą nadal zarabiać krocie.

Może trochę nie na temat, ale wszystkie EV w Wielkiej Brytanii technicznie rzecz biorąc mają pompy ciepła. Fakt, że producenci EV żądają fortuny za dodanie zaworu odwracającego za 50 dolarów i niewiele więcej do układu chłodniczego, aby również ogrzewać wnętrze, to czyste szaleństwo!
Przyszło mi do głowy, że istnieje już pompa ciepła do chłodzenia, ale czy samochody z pompą ciepła do ogrzewania naprawdę używają tej samej, z odwróconymi połączeniami gorącymi i zimnymi?

Discussion starter · #26 ·
Przyszło mi do głowy, że istnieje już pompa ciepła do chłodzenia, ale czy samochody z pompą ciepła do ogrzewania naprawdę używają tej samej z odwróconymi połączeniami ciepłymi i zimnymi?
To znacznie więcej niż tylko jeden zawór odwracający, wiele wymienników ciepła, łączące rury i wiele zaworów, ale nadal powinien potrzebować tylko jednej sprężarki.

Podczas gdy popyt jest znacznie większy niż podaż, firmy EV będą nadal zarabiać.
Oto moja pompa ciepła. To nie tylko dodanie zaworu odwracającego za 50 dolarów.

Image

Może trochę nie na temat, ale wszystkie EV w Wielkiej Brytanii technicznie rzecz biorąc mają pompy ciepła. Fakt, że producenci EV żądają fortuny za dodanie zaworu zwrotnego za 50 dolarów i bardzo niewiele więcej do układu chłodzenia, aby również ogrzewać wnętrze, to czyste szaleństwo!
Podczas gdy popyt znacznie przewyższa podaż, firmy EV będą nadal robić tiss.
Przykro mi to mówić, ale szczerze mówiąc, to po prostu nonsens. Tak, używa tego samego zespołu sprężarki „pompy ciepła” co układ klimatyzacji, ale na tym podobieństwa się kończą. Jest mnóstwo drogich dodatkowych rzeczy. Wiele wysokociśnieniowych zaworów elektromagnetycznych, rozdzielaczy, wymienników ciepła, dodatkowych rur, parowników, skraplaczy, czujników temperatury, czujników ciśnienia, systemów sterowania itp. itd. Szczerze mówiąc, jestem zaskoczony, że dodatkowa cena jest tak niska, biorąc pod uwagę ogromną dodatkową złożoność systemu. Peter

Spójrz tylko na ten zestaw wysokociśnieniowych zaworów elektromagnetycznych i aluminiowy kolektor odlewany, a także pobliski płytowy wymiennik ciepła. Istnieje wiele innych dodatkowych elementów w innych miejscach, które stanowią część złożonego systemu pompy ciepła. Zdecydowanie więcej niż 40 funtów.

Image

Przykro mi to mówić, ale szczerze mówiąc, to po prostu nonsens. Tak, używa tego samego agregatu sprężarki „pompy ciepła” co system klimatyzacji, ale na tym podobieństwa się kończą. Jest mnóstwo drogich dodatkowych rzeczy. Wiele wysokociśnieniowych zaworów elektromagnetycznych, rozdzielaczy, wymienników ciepła, dodatkowych rur, parowników, skraplaczy, czujników temperatury, czujników ciśnienia, systemów sterowania itp. Szczerze mówiąc, jestem zaskoczony, że żądana dodatkowa cena jest tak niska, biorąc pod uwagę ogromną dodatkową złożoność systemu. Peter

Spójrz tylko na ten zestaw wysokociśnieniowych zaworów elektromagnetycznych i aluminiowy kolektor odlewany, a także pobliski płytowy wymiennik ciepła. Istnieje wiele innych dodatkowych elementów w innych miejscach, które stanowią część złożonego systemu pompy ciepła. Zdecydowanie więcej niż 40 funtów warte.

View attachment 162427
Chciałbym zobaczyć zdjęcia e-Niro bez opcji pompy ciepła do porównania. Mam doświadczenie w budynkach HVAC i wiem na pewno, że różnica nie jest tak duża, jak ludzie myślą. Tak czy inaczej, chciałem tylko zaznaczyć, że cała opcja „pompy ciepła” jest niesłusznie droga.

Chciałbym zobaczyć zdjęcia e-Niro bez opcji pompy ciepła do porównania. Mam doświadczenie w budownictwie HVAC i wiem na pewno, że różnica nie jest tak duża, jak ludzie myślą. Tak czy inaczej, chciałem tylko zaznaczyć, że cała opcja 'pompy ciepła' jest niesłusznie droga.
Oto zdjęcie pod maską bez pompy ciepła.
Image

Ha! @Indian właśnie mnie wyprzedził. Nie prześlę kolejnego, ale mój (MY22 Niro 2 LR) też tak ma.
Dzięki za zdjęcie - bardzo interesujące. Zachęcam każdego do przeprowadzenia własnych badań, aby dokładnie zobaczyć, jakie są różnice i ile powinno to kosztować w samochodzie elektrycznym, w odniesieniu do dodatkowych opłat za opcje producentów.

Discussion starter · #34 ·
Chciałbym zobaczyć zdjęcia e-Niro bez opcji pompy ciepła do porównania. Mam doświadczenie w budownictwie HVAC i wiem na pewno, że różnica nie jest tak duża, jak ludzie myślą. Tak czy inaczej, chciałem tylko zaznaczyć, że cała opcja "pompy ciepła" jest niesprawiedliwie droga.
Duża różnica polega na odzyskiwaniu ciepła, które robią, co skutkuje wszystkimi dodatkowymi rurami, zaworami, wymiennikami ciepła itp.

Z pewnością w budynkach jest inaczej, przyzwyczaiłem się do pomp ciepła w naszych amerykańskich apartamentach i są one z pewnością o wiele mniej skomplikowane.

Nie wątpię, że w dopłacie za pompę ciepła w Kia jest uczciwa wartość, ponieważ do samochodu trafia wiele dodatkowego wyposażenia, ale to również powód, dla którego nie kupię takiego, ponieważ dla marginalnych ulepszeń, które przynosi w naszym klimacie, po prostu nie sądzę, że warto wydawać pieniądze lub dodawać taką ilość złożoności i wagi do samochodu.

Discussion starter · #36 ·
Lepiej przeznaczyć 900 funtów na pompę ciepła w swoim domu, gdzie przy tanim nocnym prądzie zaoszczędzisz dużo pieniędzy, aby zapłacić za nieco gorszy przebieg!
Problem w tym, że z pompą ciepła do domu potrzebujesz taniego prądu przez cały dzień, a nie tylko w nocy.

Nie jesteśmy jeszcze gotowi odejść od ogrzewania gazowego, ale jestem pewien, że w końcu się to stanie.

Pompa ciepła w domu musi tylko ogrzewać lub chłodzić, w samochodzie wymagane jest zarówno ogrzewanie, jak i jednocześnie klimatyzacja do osuszania, więc być może wymagane są dwa oddzielne systemy lub złożone systemy, aby umożliwić schłodzenie i osuszenie powietrza, a następnie ogrzanie.

lub złożonych systemów, aby umożliwić schłodzenie i osuszenie powietrza, a następnie ogrzanie.
Logika stojąca za użyciem zarówno klimatyzacji, jak i ogrzewania do odparowywania polega na schłodzeniu powietrza w celu skroplenia pary wodnej, a następnie ogrzaniu go, aby doprowadzić je z powrotem do temperatury, w której jego wilgotność względna jest teraz naprawdę niska.
Można to zrobić, przepuszczając powietrze przez zimny, a następnie gorący wymiennik ciepła pojedynczej pompy ciepła, więc niekoniecznie potrzebne są dwie pompy.

Problem polega na tym, że w przypadku pompy ciepła do domu potrzebujesz taniego prądu przez cały dzień, a nie tylko w nocy.

Nie jesteśmy jeszcze gotowi, aby odejść od ogrzewania gazowego, ale jestem pewien, że to się w końcu stanie.
Matematyka dla pompy ciepła do domu nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Zainstalowałem jedną, aby ogrzać mój dom z lat 80. z 5 sypialniami. Zużycie oleju wynosiło 2400 litrów rocznie. To w przybliżeniu 24 000 kWh. Kocioł był stosunkowo nowym Worcester Bosch, pracującym w temperaturze 40 stopni, tj. zawsze w trybie kondensacji, z wyjątkiem podgrzewania wody. Na papierze tryb kondensacji oferował sprawność 93%, kotły olejowe rzekomo mają wyższą sprawność niż gazowe. Od czasu zainstalowania pompy ciepła we wrześniu ubiegłego roku wyprodukowała ona 15 400 kWh i zużyła 5 100 kWh energii elektrycznej. COP nieco ponad 3 jest rozczarowujący, dopóki nie zdałem sobie sprawy, że mamy 1 pompę działającą cały czas, gdy jest w użyciu, i 4 pompy, gdy ogrzewanie jest włączone. To 1 główna pompa o rozmiarach przemysłowych, która wcześniej była używana do dostarczania ciepłej wody i ogrzewania do 17 grzejników/grzejników do ręczników, a teraz jest wspomagana przez kolejną pompę plus 2 do ogrzewania podłogowego. Gdy pogoda jest łagodna, powiedzmy 8 lub 9 stopni, system pompy ciepła zużywa od 1,3 do 1,8 kWh, ale 300 watów przypada na pompy. W bardzo zimne dni zużywa 3,2 kWh. Często działa od 00:30 do 21:00 w zimne dni, ale w łagodne dni od 00:30 do 09:30 i od 15:30 do 21:00 w cieplejsze dni. W tej chwili działa od 00:30 do 03:30, aby zapewnić 250 litrów ciepłej wody za 5/6 kWh po 5p. W taryfie Go moje koszty ogrzewania wyniosą 650 funtów za 12 miesięcy. Byliśmy poza domem przez 3,5 tygodnia w okresie Bożego Narodzenia (w Kanadzie, gdzie było -27), ale ogrzewanie działało przez część tego czasu. Czy ktoś inny na forum miał takie samo doświadczenie z brakującym zużyciem energii elektrycznej? Licznik energii elektrycznej nie może kłamać, ma własny, prawidłowo skalibrowany licznik, moc cieplna jest mierzona przez przepływomierz i 2 czujniki mierzące temperaturę wody wchodzącej i wychodzącej z pompy ciepła. Znowu ma być bardzo dokładny. Na zewnątrz domu znajduje się 6 metrów rury między czujnikami do pompy ciepła, a ponieważ są dobrze izolowane, nie będą powodować dużych strat ciepła. Gdzie więc jest brakujące 6000 kWh ciepła? (24000x.9 wydajność kotła - 15 400)
Biorąc pod uwagę, że nasz dom ma powierzchnię 214 m3 i potrzebował pompy ciepła z podwójnym wentylatorem o mocy 14 kW, większość domów wypadłaby znacznie lepiej pod względem wydajności, mając na przykład 9 grzejników i pompę ciepła o mocy 8 kW.

Discussion starter · #40 ·
Od czasu zainstalowania pompy ciepła we wrześniu ubiegłego roku wyprodukowała ona 15 400 kWh i zużyła 5 100 kWh energii elektrycznej. COP nieco ponad 3 jest rozczarowujący
Jeśli średnia COP wynosi ponad 3, to wszystko jest w porządku, wyższe wartości są teoretycznie możliwe, ale przekonasz się, że większość użytkowników domowych pomp ciepła będzie zadowolona z zakresu 3-4.
W tej chwili działa od 00:30 do 03:30, dostarczając 250 litrów gorącej wody za 5/6 kWh po 5p. W taryfie Go moje koszty ogrzewania wyniosą 650 funtów za 12 miesięcy.
Jeśli nadal korzystasz z wersji „Go” z kursem 5p, to rzeczywiście masz tanią energię elektryczną przez cały dzień, obecna wersja „Go” nie jest tak dobra.
Dla mnie w „Go” było to 14,12p/5p/25p SC, teraz byłoby to 35,11p/7,5p/37,65p. To wciąż dobra taryfa EV, tylko nie tak dobra dla zużycia w ciągu dnia.
W pewnym momencie przyjrzymy się pompie ciepła, ponieważ mamy panele fotowoltaiczne i Tesla Powerwall i obecnie korzystamy z planu Tesla Energy (8p/kWh rozliczenia netto, bez SC), chociaż ta cena nieco wzrośnie w tym roku.
To wciąż nie jest proste obliczenie, ponieważ oczywiście panele fotowoltaiczne wytwarzają najmniej energii w czasie, gdy pompa ciepła potrzebowałaby jej najwięcej, zimą, ale dopóki TEP trwa, mamy stałą „niską” cenę za energię elektryczną 24/7.
Z grubsza moglibyśmy zaoszczędzić około 700 funtów rocznie dzięki pompie ciepła, przy obecnych cenach gazu/energii elektrycznej, ale to wciąż stosunkowo długi okres zwrotu

21 - 40 of 81 Posts