Speak EV - Electric Car Forums banner

Octopus EV. Czy ktoś używał i jest zadowolony?

2K views 17 replies 10 participants last post by  1.21Gigawatts  
#1 ·
Cześć wszystkim, szukam nowego EV i rozglądam się. Natknąłem się na Octopus EV, o których nie wiedziałem, że w rzeczywistości robią EV, którego szukam, z kilkoma korzyściami (bezpłatna ładowarka domowa, 6 miesięcy bezpłatnego ładowania i 10% zniżki na ładowanie publiczne).

Zrobiłem kilka obliczeń i w rzeczywistości nie są to darmowe prezenty, ale są wbudowane w całkowity koszt, mniej więcej. Bonusem jest prawdopodobnie 10% zniżki na ładowanie publiczne, czego nie wziąłem pod uwagę.

Jak ludzie oceniają korzystanie z Octopus EV, wygląda na to, że używają własnej wyszukiwarki zamiast zwykłych (Arval, VWFS itp.). Czy dostarczają zgodnie z obietnicami itp.?

Bardzo podoba mi się pomysł pójścia w jedno miejsce, zdobycia samochodu i punktu ładowania EV, wszystko wliczone w miesięczny koszt i nie muszę płacić za punkt ładowania.

Jedynym małym problemem jest to, że planowałem modernizację domowej jednostki konsumenckiej dla punktu ładowania EV, aby była bezpośrednio okablowana. Wszystko przez lokalną firmę elektryczną. O ile wiem, Octopus oferuje tylko standardową instalację w ramach tej umowy, a jest to mała jednostka konsumencka zasilana ze splitu przewodów miernika. Ale przypuszczam, że to oznacza, że mógłbym odłożyć modernizację CU na później.

Tak czy inaczej, teraz się rozgaduję! Jak radzi sobie Octopus EV, czy warto spróbować, czy wziąć pod uwagę coś innego w porównaniu do zwykłego leasingu i osobnego uzyskania punktu EV?

Pozdrawiam.

#2 ·
Jestem klientem Octopus i byłem bardzo zadowolony z ich usług. Jako klient możesz otrzymać ładowarkę domową. Nie jestem pewien, w jaki sposób oferują 10% zniżki na ładowanie publiczne, ale z Electroverse możesz uzyskać do 8% zniżki w uczestniczących sieciach.
Moja ładowarka jest podłączona za pomocą rozdzielonych przewodów, jeden zestaw przewodów zasila mój garaż i ładowarkę, z Ohme Home Pro otrzymujesz zacisk CT, a ładowarkę można skonfigurować tak, aby zmniejszała moc, jeśli zostanie przekroczony określony próg.
Jeśli masz panele słoneczne/baterie lub rozważasz ich zakup, możesz chcieć przyjrzeć się czemuś takiemu jak Zappi, które jest bardziej odpowiednie do tego typu instalacji.
Czy jesteś już klientem Octopus? Jeśli nie, możesz poprosić o kod polecający i otrzymać kredyt w wysokości 50 funtów za dołączenie, to samo dotyczy Electroverse, gdzie możesz otrzymać kredyt w wysokości 5 funtów.

#3 ·
Nie byłbym do końca przekonany, że to na pewno zadziała lepiej.
Moje doświadczenia z Octopus są tylko pozytywne, oferty są świetne, a integracja z moim boxem Ohme była bardzo dobra.
Instalacja boxa to jednak inna historia... Związana z faktem, że będą korzystać z lokalnego wykonawcy do zainstalowania sprzętu.... A przez lokalnego rozumiem ogólnokrajowego, jeśli są najtańsi.
A ponieważ są najtańsi, jakość wykonania nie jest w ich słowniku.
Polecam znaleźć znanego, lokalnego elektryka, z którym można się skontaktować w razie problemów, aby wykonał instalację sprzętu.
Zarejestruj się w Octopus i śpij spokojnie.

#6 ·
Lata temu miałem tanie ładowanie nocne - potem zmodernizowali mój licznik do inteligentnego licznika w czasie blokady. Znowu mam samochód elektryczny i teraz powiedziano mi, że nie mogę ponownie mieć taniej stawki nocnej, ponieważ nowy licznik jest niezgodny i będę musiał czekać. Nie mam pojęcia jak długo... 😖

#8 ·
Miałem tanie ładowanie nocne lata temu - potem zmodernizowali mój licznik do inteligentnego licznika w czasie blokady. Znowu mam samochód elektryczny i teraz powiedziano mi, że nie mogę ponownie mieć taniej stawki nocnej, ponieważ nowy licznik jest niezgodny i będę musiał czekać. Nie mam pojęcia jak długo... 😖
Uważam, że to stary bełkot, radziłbym im to załatwić.

Jest to zdalnie możliwe, że zamontowali licznik SMETS1, który niektórzy dostawcy mają trudności z integracją ze swoimi systemami, bardziej prawdopodobne jest, że zamontowali SMETS1, który jest kompatybilny, ale zasięg w niektórych obszarach może być trudny, chociaż zwykle istnieją sposoby na obejście tego.

Twój dostawca prawdopodobnie nie chce poświęcać czasu potrzebnego na podłączenie Cię do inteligentnej sieci.

#7 ·
Pani ma samochód Octopus EV dzięki wynagrodzeniu za pracę. Ponieważ jest to zasadniczo samochód służbowy, wszystko jest w nim zawarte. Chociaż cena początkowa jest wyższa niż rynkowa, po wszystkim było to tańsze niż to, co widzieliśmy prywatnie w tamtym czasie. Ponieważ mieliśmy już samochód elektryczny i EVSE, wzięliśmy kredyt Electroverse zamiast ładowarki (na papierze nie jest to warte aż tak dużo). W tamtym czasie oferowali ładowarkę i 4000 mil ładowania IO Go lub 4000 mil kredytu Electroverse. Pierwszy był nominalnie wart 900 funtów + 70 funtów (mniej więcej), podczas gdy drugi to tylko 600 funtów.

Kolejną zaletą posiadania tego samochodu jest dostęp do specjalnego IO Go dla ich klientów z samochodami elektrycznymi. To nie jest ogromna kwota, 6 pensów/kWh poza szczytem w porównaniu do 7 pensów/kWh. Dla nas, w przypadku samochodów, to około 37 funtów rocznie. Jeśli pokonujesz więcej mil, to się poprawia. Oczywiście oszczędzamy również na zużyciu w gospodarstwie domowym, ale w sumie jest to prawdopodobnie tylko około 0,5 pensów/kWh taniej, uśredniając całe nasze zużycie.

#15 ·
Żona ma samochód elektryczny Octopus EV w ramach umowy o wynagrodzenie z tytułu pracy. Ponieważ jest to zasadniczo samochód służbowy, wszystko jest wliczone w cenę. Chociaż cena katalogowa jest wyższa niż rynkowa, po wszystkim było to tańsze niż to, co widzieliśmy prywatnie w tamtym czasie. Ponieważ mieliśmy już samochód elektryczny i EVSE, wzięliśmy kredyt Electroverse zamiast ładowarki (na papierze nie jest to warte aż tak dużo). W tamtym czasie oferowali ładowarkę i 4000 mil ładowania IO Go lub 4000 mil kredytu Electroverse. Pierwszy z nich był nominalnie wart 900 funtów + 70 funtów (mniej więcej), podczas gdy ten drugi to tylko 600 funtów.

Kolejną korzyścią z posiadania tego samochodu jest dostęp do specjalnego IO Go dla ich klientów z samochodami elektrycznymi. To nie jest ogromna kwota, 6 pensów/kWh poza godzinami szczytu w porównaniu do 7 pensów/kWh. Dla nas, w przypadku samochodów, to około 37 funtów rocznie. Jeśli przejedziesz więcej mil, poprawia się to. Oczywiście oszczędzamy również na zużyciu w gospodarstwie domowym, ale w sumie jest to prawdopodobnie tylko około 0,5 pensów/kWh taniej w ujęciu średnim dla całego naszego zużycia.
Umowa, którą rozważam, to nie umowa o wynagrodzenie, ale zasadniczo prywatny PCH.

#13 ·
Jedynym małym problemem jest to, że planowałem modernizację domowej jednostki rozliczeniowej dla punktu ładowania EV, aby był bezpośrednio okablowany. Wszystko przez lokalną firmę elektryczną. Z tego, co widzę, Octopus oferuje tylko standardową instalację w ramach tej umowy, a jest to mała jednostka rozliczeniowa zasilana z rozdzielenia przewodów miernika. Ale przypuszczam, że to oznacza, że mógłbym odłożyć modernizację CU na później.
To tak naprawdę lepszy sposób instalacji! Jeśli kupisz domowe baterie magazynujące energię, które szybko się zwrócą, gdy będziesz mieć taryfę z tanim kursem w nocy, będziesz chciał, aby punkt ładowania był oddzielny. Musiałem przeokablować swój, przenosząc go z głównej jednostki CU do nowej mini, aby móc umieścić zacisk CT z baterii wokół drugiej nogi, aby rozładowywał się, gdy dom pobiera energię, ale nie jest świadomy punktu ładowania samochodu. Bateria jest ustawiona na ładowanie w nocy po taniej stawce i rozładowywanie przez resztę czasu, więc mogę uruchamiać dom przez cały dzień bez kupowania energii elektrycznej po szczytowej stawce. Samochód zawsze będzie ładował się po taniej stawce, więc zawsze powinien pobierać energię z sieci - jeśli pobiera z baterii, nie wystarczy jej dla domu, więc będziesz musiał zapłacić szczytową stawkę wieczorem, co niweczy cały sens kupowania baterii.

#16 ·
To rzeczywiście lepszy sposób instalacji! Jeśli kupisz domowe akumulatory, które szybko się zwrócą, gdy będziesz miał taryfę z tanim kursem w nocy, będziesz chciał, aby punkt ładowania był oddzielny. Musiałem przełączyć swoje okablowanie, przenosząc je z głównego CU do nowego mini, więc mogłem umieścić zacisk CT z akumulatora wokół drugiej nogi, więc rozładowuje się, gdy dom pobiera energię, ale nie jest świadomy punktu ładowania samochodu. Akumulator jest ustawiony tak, aby ładować się w nocy po taniej stawce i rozładowywać przez resztę czasu, więc mogę uruchamiać dom przez cały dzień bez kupowania energii elektrycznej po szczytowej stawce. Samochód zawsze będzie ładował się po taniej stawce, więc zawsze powinien pobierać energię z sieci - jeśli pobiera ją z akumulatora, nie wystarczy jej dla domu, więc będziesz musiał zapłacić szczytową stawkę wieczorem, co niweczy cały sens kupowania akumulatorów.
Tak, to dobry punkt, nie rozważam teraz akumulatorów, ale kto wie później! Myślę, że wolę korzystać z lokalnego elektryka, robią to tak, jak chcesz, myślę, że wykonawcy z ośmiornicy będą mieli ograniczony czas i najłatwiejszą instalację.