Speak EV - Electric Car Forums banner

Octopus podnosi mój rachunek o 10%. Czy są dobre alternatywy?

3 reading
3.9K views 32 replies 19 participants last post by  Pmholling  
#1 ·
Octopus chce podnieść moją opłatę stałą, z 42p do 48p/dzień.

Dla mnie to faktycznie 10% mojego całego typowego miesięcznego zużycia energii elektrycznej (pomijając oczywiście spadki cen).

Sprzeciw wysłany. Powinno być dodane do cen jednostkowych, do wartości maksymalnej/dzień, aby zachęcić do tego, co robię; prawie nie używam prądu.

Wychodzę poszukać nowych ofert energii. Wszelkie sugestie mile widziane.

#8 ·
[QUOTE="Roosterno1, post: 3560867, member: 120579]
Podwyżka 1,86 funta miesięcznie - czy NAPRAWDĘ używasz tylko osiemnaście funtów miesięcznie na paliwo??? Czy mogę mieszkać u ciebie? :love:
[/QUOTE]
eee... 🤷‍♂️

Tak?...

W tym roku od 12 do 22 funtów miesięcznie, w zależności od miesiąca. 19 funtów w zeszłym miesiącu.

#3 ·
Octopus chce podnieść moją opłatę stałą, z 42p do 48p/dzień.

Dla mnie to faktycznie 10% mojego całkowitego typowego miesięcznego zużycia energii elektrycznej (pomijając oczywiście spadki cen).

Wysłano sprzeciw. Powinno być dodane do cen jednostkowych, do wartości maksymalnej/dzień, aby zachęcić do tego, co robię; prawie nie zużywam energii elektrycznej.

Idę sprawdzić nowe oferty energii. Wszelkie sugestie mile widziane.
Mój idzie z 48 na 54. Chciałbym, żeby to było 10% całego rachunku!

#4 ·
Donald oczywiście ma na myśli, że 48p/dzień to 10% jego całkowitego rachunku.

To wzrost o 14%, co jest dość oszałamiające, zwłaszcza biorąc pod uwagę, jak ostatnio spadają ceny energii, a podnoszenie opłat stałych nie zachęca do efektywności energetycznej ani nie robi nic pożytecznego, tylko sprawia, że wszyscy stają się biedniejsi w bardzo regresywny sposób.

#5 ·
Zwiększyli opłaty stałe za Tracker i Agile, ponieważ od dawna się nie zmieniały i pozostawały w tyle. Teraz więcej osób korzysta z taryf, więc myślę, że nie mogą udźwignąć strat, jakie ponoszą na opłatach stałych. Ostatecznie osoby korzystające z Tracker i Agile miały dobry okres i zaoszczędziły sporo w porównaniu do osób, które utknęły na SVR. To trochę tak, jak wtedy, gdy stawki GO wzrosły z 5p do 7,5p i mnóstwo osób mogło pozostać na stawce 5p przez kolejny rok, a ja nie. Byłem wkurzony, ale koniec końców stawka 7,5p i tak zaoszczędziła mi mnóstwo pieniędzy.

#6 ·
Muszę spojrzeć na wzór, żeby zobaczyć, jak to się zmieniło, ale szacowany wzrost ~2p/kWh, szacowany z około 5p na opłatę stałą. Biorąc pod uwagę oszczędności, jakie widziałem w ciągu ostatniego roku, to grosze.

Jest to ustalone na rok i wątpię, czy cokolwiek na rynku byłoby nawet blisko, nawet przy bardzo niszowym wzorcu użytkowania.

#9 ·
Czy Donald ma jakąkolwiek nadzieję na znalezienie dostawcy, który przebije 48p? Limit cenowy wynosi 53p.
Tak, właśnie to ustalam. Większość innych w ofertach jest również na poziomie 47p (zgaduję, że to 53 z VAT, pominąłem to).

No cóż.

Dlaczego muszą nas oszukiwać, ponieważ to jest limit? 'Bo mogą', zgaduję, że powiesz.

#11 ·
Tęsknię za moimi 4,5p/kWh od 20:30. ;(

Mój listopad/grudzień '22;
Image

Mój listopad/grudzień '23;
Image

:eek:

Podwojone!

#13 ·
Moja opłata stała Trackera wzrasta do 45,56 pensów, co nadal jest dobre (w porównaniu). Ciekawe będzie zobaczyć, jak wygląda nowe obliczenie Trackera - wysłali kilka stron szczegółów dotyczących zmiany, która zaskakująco pomija najważniejszy fragment!
Zależy gdzie jesteś? Niektóre wzrastają tylko trochę, a niektóre dość znacznie.

#15 ·
#18 ·
Zwiększyli opłaty stałe dla Tracker i Agile, ponieważ nie zmieniały się od dłuższego czasu i są opóźnione. Teraz więcej osób korzysta z taryf, więc przypuszczam, że nie mogą znieść strat, jakie ponoszą na SC. Ostatecznie osoby korzystające z Tracker i Agile miały dobry okres i zaoszczędziły mnóstwo pieniędzy w porównaniu do osób, które utknęły na SVR. To trochę tak, jak wtedy, gdy stawki GO wzrosły z 5p do 7,5p i mnóstwo osób mogło pozostać na stawce 5p przez kolejny rok, a ja nie. Byłem wściekły, ale ostatecznie stawka 7,5p i tak zaoszczędziła mi mnóstwo pieniędzy.
Tak, to moment "końca niklowej coli". Opłatę stałą i "dodatek" trackera utrzymywaliśmy przez długi czas, nawet gdy koszty, które miały pokrywać, znacznie wzrosły. To sprawia, że zmiana jest dość szokująca. "Mnożnik", który odnosi się do rzeczywistego kosztu energii, się nie zmienia.

Myślę, że kalkulacja Trackera jest taka sama dla wszystkich. Tylko opłata stała różni się w zależności od regionu (przynajmniej tak mi się wydaje..!?)
Nie pamiętam, czy "mnożnik" trackera jest stały; jednak "dodatek", który pokrywa zmienne koszty sieci, CfD itp., różni się w zależności od regionu, ponieważ koszty te różnią się w zależności od regionu.

#23 ·
Jeśli denerwuje cię dodatkowe 1,80 funta miesięcznie, jestem niesamowicie szczęśliwy, że nie jestem na twoim miejscu. Wow
Zgadza się, to prawda. To dokładnie to, co mówię ludziom tutaj, kiedy mają jednorazowy, drobny koszt.

Chodzi o to, że to nie jest jednorazowa sprawa i jest odzwierciedleniem nieustannego ekstremalnego wzrostu cen. Że ceny rosną. OK, rozumiem. Że są koszty jednorazowe, OK, rozumiem.

Ale oba? To tylko duże przypomnienie, że jako konsumenci podlegamy dobrowolnym podwyżkom cen o 20% w pozornie losowych odstępach czasu.

Planowanie finansowe idzie w zapomnienie. W porządku, nieco ponad 20 funtów rocznie, może, nie brzmi to dużo, chyba że masz 1 funt dochodu do dyspozycji rocznie, to 2 lata, a ja mam niższy dochód do dyspozycji niż to, w dzisiejszych czasach. Głównie dzięki hipotece. 20 funtów więcej tutaj, potem tam, potem tam, potem ... gdyby to była ostatnia podwyżka ceny za coś, co miałbym zobaczyć w tym roku, byłbym zadowolony.

#31 ·
Opłata stała 48p po podwyżce. Mam 57,33p przed wszelkimi podwyżkami. Zadowoliłbym się ujednoliceniem opłaty stałej i stawki jednostkowej w całym kraju dla każdej taryfy. Naprawdę nie lubię regionalnych cen.

To powiedziawszy, opłata stała stanowiła 32% mojego rachunku w zeszłym miesiącu. Grudzień/styczeń to moje miesiące o najwyższym zużyciu. Latem opłata stała będzie ogromną częścią rachunku.

#33 ·
48p opłata stała po podwyżce. Mam 57,33p przed wszelkimi podwyżkami. Zadowoliłbym się, gdyby opłata stała i stawka jednostkowa były takie same w całym kraju dla każdej taryfy. Naprawdę nie lubię cen regionalnych.

To powiedziawszy, opłata stała stanowiła 32% mojego rachunku w zeszłym miesiącu. Grudzień/styczeń to moje miesiące o najwyższej konsumpcji. Latem opłata stała będzie ogromną częścią rachunku.
To rozsądny punkt wyjścia. Chociaż sprawia, że alokacja zasobów jest mniej wydajna, więc musisz dostać coś innego, co jest tego warte. W obecnej konfiguracji, w pewnej kombinacji, doprowadziłoby to do ograniczenia inwestycji w krytyczne obszary i zapewnienia innym obscenicznych zysków. Oczywiście można to obejść, mając mechanizm transferu w celu przenoszenia pieniędzy między każdym regionem DNO (na przykład system podatkowy i kredytowy) lub wymuszając pojedynczy DNO. Oczywiście w żadnym z nich nic nie jest za darmo.