Speak EV - Electric Car Forums banner

Polestar 2 z jednym silnikiem, napęd na tylne koła zimą

1 reading
7.2K views 9 replies 8 participants last post by  Raxus_maximus  
#1 ·
Cześć, myślę o zakupie Polestar 2 z jednym silnikiem o dużym zasięgu i z tego co wiem, ten model ma napęd tylko na tylne koła.
To prowadzi mnie do mojego pytania. Czy ktoś jeździł tylnym napędem z jednym silnikiem zimą, gdy był śnieg i lód?
Obawiam się, że w takich warunkach może być trochę trudno, czy też jest inaczej, ponieważ jest to samochód elektryczny?
Z góry dziękuję
Matty

#2 ·
Uważam, że w przypadku samochodów elektrycznych jest inaczej, a głównym powodem, dla którego fwd jest lepszy niż rwd w przypadku silnika spalinowego, jest ciężar nad napędzanymi kołami, co nie będzie prawdą w przypadku samochodu elektrycznego.

Opiera się to na zerowym doświadczeniu w świecie rzeczywistym, w ostatnim czasie nie mieliśmy w Wielkiej Brytanii znaczących opadów śniegu, ale wydaje się to potwierdzać filmami Bjorna z samochodami elektrycznymi z napędem na tylne koła nakręconymi w Norwegii, gdzie mieli śnieg!

#3 ·
Uważam, że w przypadku samochodów elektrycznych jest inaczej, a głównym powodem, dla którego fwd jest lepszy niż rwd dla silnika spalinowego, jest ciężar nad napędzanymi kołami, co nie będzie prawdą w przypadku samochodu elektrycznego.

Opiera się to na zerowym doświadczeniu w świecie rzeczywistym, w ostatnim czasie nie mieliśmy znaczących opadów śniegu w Wielkiej Brytanii, ale wydaje się to potwierdzać filmami Bjorna z samochodami elektrycznymi z napędem na tylne koła nakręconymi w Norwegii, gdzie mieli śnieg!
Wygląda na to, że ma to sens, dzięki za odpowiedź
Przyjrzę się filmom, o których wspominasz.

#4 ·
Zdecydowanie największym czynnikiem wpływającym na zachowanie samochodu na śniegu i lodzie jest rodzaj opony w samochodzie.
Jeśli więc jazda po lodzie i śniegu jest dla Ciebie krytycznym czynnikiem, rozważ zakup opon całorocznych lub nawet drugiego zestawu dedykowanych opon zimowych, niezależnie od napędzanych kół.
Położenie napędzanych kół jest nieco nieistotne, jeśli chodzi o hamowanie - wszystko zależy od opon.
Samochód z napędem na tylne koła jest z natury mniej stabilny niż samochód z napędem na przednie koła, ale nowoczesne systemy kontroli trakcji i stabilizacji samochodów elektrycznych są bardzo dobre w kontrolowaniu samochodu i łapaniu nadsterowności, wszystko oczywiście zależy od wkładu kierowcy.
Najnowszy Polestar 2 jest również dostępny w wersji z napędem na cztery koła z odłączaniem przedniej osi w celu zwiększenia wydajności, więc warto to rozważyć, jeśli jesteś zdecydowany jeździć po śniegu i lodzie.

#5 ·
FWD lub RWD wciąż w większości zachowują się jak ich odpowiedniki z silnikiem spalinowym, ale przychodzą mi do głowy co najmniej dwie rzeczy, które mogą sprawić, że samochód elektryczny będzie zachowywał się nieco lepiej niż podobny samochód spalinowy:

1) Dokładniejsza kontrola od zatrzymania. Nie musisz najpierw wkręcać silnika do 1500-2000 obr./min, a następnie puszczać sprzęgło jak w przypadku silnika spalinowego. Ułatwi to i sprawi, że utrzymanie przyczepności w śliskich warunkach będzie bardziej spójne. Nawet w przypadku większości automatów często czujesz zauważalne szarpnięcie ze strony silnika/skrzyni biegów, aby nie zdusić silnika. Ale ostrzegam, że nadal bardzo łatwo stracić przyczepność, jeśli jesteś zbyt chętny do wciskania pedału gazu (masz dużo momentu obrotowego z silnikiem elektrycznym).

2) Bardziej równomierny rozkład masy. Akumulatory pod samochodem i silnik blisko kół pomagają utrzymać bardziej równomierny rozkład masy i utrzymać ciężar bliżej kół napędowych, gdzie jest najbardziej potrzebny.

Oczywiście ostatecznie wszystko zależy od konstrukcji samochodu i stanu opon itp.

Warto również zauważyć, że w obecnych konstrukcjach z jednym silnikiem, aby obniżyć koszty, niezależna kontrola poślizgu kół jest wciąż w większości kontrolowana za pomocą hamulców. Dodatkowo silnik może ograniczać moc lub hamować samodzielnie (regeneracja), ale tylko droższe modele sportowe mogą mieć włączoną niezależną kontrolę kół, taką jak wektorowanie momentu obrotowego.

Nie jestem pewien co do projektu Volvo / Polestar, więc może ktoś inny może rzucić trochę światła na tę sprawę.

#6 ·
Cześć, myślę o zakupie Polestar 2 z jednym silnikiem o dużym zasięgu i rozumiem, że ten model ma napęd tylko na tylne koła.
To prowadzi mnie do mojego pytania. Czy ktoś jeździł tylnym napędem z jednym silnikiem zimą, gdy był śnieg i lód?

Obawiam się, że w takich warunkach byłoby to trochę trudne, czy jest inaczej, ponieważ jest to samochód elektryczny?

Dzięki z góry
Matty
Samochody elektryczne z napędem na tylne koła są świetne zimą. Ciężar akumulatora umieszczonego pośrodku znajduje się nad napędzanymi kołami. Ale zdecydowanie największym czynnikiem są odpowiednie opony. Opony CrossClimate są wysoce zalecane przez wszystkich, którzy je testowali, ale jeśli chcesz jeździć po głębokim śniegu w Alpach lub Cairngorms, możesz założyć opony zimowe (np. Blizzaks).

#7 ·
Wciąż jestem naznaczony doświadczeniem z tylnonapędowym kombi klasy E w śniegu tutaj😆całkowicie bezużyteczny samochód na śniegu i lodzie, który nie mógł wyjechać z naszego podjazdu, bez względu na to, jak próbowaliśmy. Opierając się na tych doświadczeniach, do 2021 roku zawsze miałem pełny zestaw kół i opon zimowych, ale pogoda tak bardzo się zmieniła, że nie uważam ich już za odpowiednie dla mnie. Rzadko zdarza się, aby temperatura na drodze była poniżej 7,5 stopnia, podczas gdy kiedy przyjechaliśmy po raz pierwszy, nietypowe było, aby temperatura przekraczała 5 stopni pod koniec grudnia, stycznia i lutego (miesiąc, w którym najprawdopodobniej spadnie tu śnieg), więc teraz spróbuję szczęścia wraz ze zdecydowaną większością. Jeśli prognozowany jest śnieg, mogę podjąć kroki, aby nie podróżować, nie musząc dojeżdżać do pracy. Gdybym mieszkał w zimniejszym klimacie zimowym, jak kiedyś, wróciłbym do posiadania zestawu lub poszukał opon całorocznych, które moim zdaniem są obecnie dobrą opcją dla wielu.

#8 · (Edited)
Być może ta tabela pomoże Ci podjąć decyzję. Jest całkowicie subiektywna, ale ma na celu podsumowanie sposobu, w jaki opony całoroczne obejmują szeroki obszar pośrodku między warunkami wysokiego lata a zimnymi/mokrymi zimami. Obsługa śniegu to wisienka na torcie, ale nie jedyny powód, dla którego są lepsze zimą niż opony letnie montowane fabrycznie w samochodach. Ich skład chemiczny i wzór bieżnika znacznie się różnią. Oczywiście są kompromisem, ale zimą zyskujesz znacznie więcej niż tracisz latem.

Image

Jak wspomniano, należy rozważyć opony całoroczne, z których następujące są specjalnie zaprojektowane dla pojazdów elektrycznych:
  • Pirelli Cinturato AllSeason SF 2
  • Michelin CrossClimate 2
  • Continental AllSeasonContact 2
To nie jest wyczerpująca lista - tylko to, co ludzie na forum wspomnieli jako działające dla nich.

Zastrzeżeniem jest to, że wszystko to dotyczy pojazdów głównego nurtu. Modele o wysokich osiągach mają tendencję do wzmacniania różnic między oponami letnimi, całorocznymi i zimowymi, a jeśli masz model samochodu o wysokich osiągach, ICEV lub EV, to prawdopodobnie będziesz używać oddzielnych zestawów opon letnich vs. zimowych (lub zimowych, całorocznych).

#9 ·
Dzięki wszystkim za informacje. To wszystko pomaga mi uspokoić się, ale prawdopodobnie martwię się za bardzo, ponieważ nie mamy tak dużo śniegu. Prawdopodobnie wybiorę silnik z długim zasięgiem i, jak większość z was zaleca, zmienię opony na Cross Climates.

Jeszcze raz dzięki
Matty

#10 ·
Dostarczono mi mojego rwd p2 w sierpniu. Myślę, że dostawy rozpoczęły się w lipcu, więc jeszcze niewiele ich widać. W Londynie nie było jeszcze wystarczająco zimno, żeby spadł śnieg, więc nie mogę skomentować, jak się prowadzi. Było dobrze na oblodzonych porankach.