Speak EV - Electric Car Forums banner

Renault Zoe, przedłużenie gwarancji, czy warto?

1 reading
5.4K views 33 replies 13 participants last post by  X4dow  
#1 ·
Cześć,

mój wątek na temat mojego procesu myślowego tutaj
https://www.speakev.com/threads/id-3-vs-renault-zoe-ze50.184753/

W każdym razie, myślę, że skłaniam się ku Zoe, ale jestem zdezorientowany co do wykończenia do wyboru.
  1. Niektóre modele przed 2020 rokiem mają wygasłą gwarancję, a Renault nie chce jej przedłużyć
  2. Niektóre modele z 2021 roku mają jeszcze gwarancję, a Renault chce ją przedłużyć o kolejne 3 lata za 1250 funtów. Czy warto?
  3. Iconic ma 7-calowe ekrany, GT line ma 10-calowe ekrany. Chcemy tylko Apple CarPlay, czy GT Line jest tego warta?
  4. GT Line plus ma podgrzewane fotele. Może się przydać, ale podnosi cenę do 13 tys. funtów! Modele Iconic kosztują około 9,5 tys. funtów. Oczywiście chcemy tańsze, może nie linię plus i wybrać normalne modele GT z 2021 roku z większymi ekranami, ale bez podgrzewanych foteli? Kosztuje około 11 tys. funtów
  5. Czy istnieje sposób na dodanie podgrzewanych foteli na rynku wtórnym, aby poprawić zasięg?
Wszelkie przemyślenia są mile widziane! Dzięki.

#2 ·
GT Line plus ma podgrzewane fotele. Może się przydać, ale podnosi cenę do 13 tys. funtów! Iconic kosztują około 9,5 tys. funtów. Oczywiście chcemy tańsze, może nie linię plus i wybrać normalne GT z 2021 roku z większymi ekranami, ale bez podgrzewanych foteli? Kosztuje około 11 tys. funtów
GT Line + pojawił się dopiero na początku 2022 roku, więc nie fair jest porównywanie ich cen z Iconic z 2020 roku. Pamiętaj, że im nowszy pojazd, tym więcej z 5-letniej gwarancji producenta pozostanie. Będziesz miał wtedy więcej czasu na podjęcie decyzji, czy ją przedłużyć, czy nie.

#5 ·
GT Line + pojawił się dopiero na początku 2022 roku, więc porównywanie ich cen z Iconicami z 2020 roku jest niesprawiedliwe. Pamiętaj, że im nowszy pojazd, tym więcej z 5-letniej gwarancji producenta pozostanie. Będziesz miał wtedy więcej czasu na podjęcie decyzji, czy ją przedłużyć, czy nie.
Jestem po prostu trochę zdenerwowany kupowaniem samochodu bez żadnych gwarancji.

#3 ·
Nie jestem pewien, czy to samo dotyczy ZE50, ale przedłużam gwarancję na mój ZE40 na zasadzie rocznej, a nie na 3 lata. Do tej pory miałem tylko jeden problem, który był nią objęty (dochodzenie i (częściowe) usunięcie stukania z tyłu) i żadnych innych problemów. Widziałem posty innych właścicieli Zoe, którzy zdecydowanie skorzystali z objęcia poważniejszych problemów. Oznacza to, że powinieneś przestrzegać harmonogramu konserwacji/serwisu Renault, w przeciwnym razie może Cię nie objąć, jeśli coś się pojawi (tak mi powiedziano!).

#4 ·
Nie jestem pewien, czy to samo dotyczy ZE50, ale przedłużam gwarancję na mój ZE40 na zasadzie rocznej, a nie na 3 lata. Do tej pory miałem tylko jeden problem, który był nią objęty (dochodzenie i (częściowe) usunięcie stukania z tyłu) i żadnych innych problemów. Widziałem posty innych właścicieli Zoe, którzy zdecydowanie skorzystali z poważniejszych problemów objętych ubezpieczeniem. Oznacza to, że powinieneś przestrzegać harmonogramu konserwacji/serwisu Renault, w przeciwnym razie może Cię nie objąć, jeśli coś się pojawi (tak mi powiedziano!)
Myślę, że masz rację! Rocznie jest taniej.
Roczna oferta wynosiła 390 funtów rocznie, a trzy lata to 416 funtów rocznie (1250 funtów), a dwa lata to 445 funtów! (885 funtów)

Czy mówisz, że tę gwarancję można przedłużać bezterminowo co roku, o ile możemy trzymać się harmonogramu serwisowego?

#7 ·
Czy mówisz, że ta gwarancja może być przedłużana w nieskończoność każdego roku, o ile będziemy trzymać się harmonogramu przeglądów?
Jak mówi @RiverRock, gwarancję można przedłużyć do 10 roku życia samochodu. Nie musisz trzymać się harmonogramu przeglądów, ale Renault może mieć uzasadnienie, aby uchylić się od płacenia za pracę, jeśli tego nie zrobisz i wpłynie to na coś, co poszło źle.

• Like
Reactions: ncspkevnk
#6 ·
Można przedłużać gwarancję do 10 lat lub 100 tys. mil (z pamięci). Należy pamiętać, że im starszy samochód, tym więcej kosztuje gwarancja każdego roku, a Renault od czasu do czasu podnosiło ceny.

Problem z elektrycznym układem napędowym polega na tym, że bardzo niewiele grup/osób wie, jak go naprawić, a części muszą pochodzić od Renault. Dealerzy nie naprawiają rzeczy - po prostu wymieniają części, aż problem zniknie. Tak więc proste problemy bardzo szybko stają się bardzo kosztowne.

Mówiąc to - nie zgłaszałem roszczenia z tytułu mojej przedłużonej gwarancji (zgłosiłem z tytułu normalnej!) - mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał!

#8 ·
Witaj,

W każdym razie, myślę, że skłaniam się ku Zoe, ale jestem zdezorientowany co do wykończenia do wyboru.
  1. Niektóre modele sprzed 2020 roku mają wygasłą gwarancję, a Renault nie chce jej przedłużyć
  2. Niektóre modele z 2021 roku mają pozostałą gwarancję, a Renault chce ją przedłużyć o kolejne 3 lata za 1250 funtów. Czy warto?
  3. Iconic ma 7-calowe ekrany, GT line ma 10-calowe ekrany. Chcemy tylko Apple CarPlay, czy GT Line jest tego warta?
  4. GT Line plus ma podgrzewane fotele. Może się przydać, ale podnosi cenę do 13 tys. funtów! Modele Iconic kosztują około 9,5 tys. funtów. Oczywiście chcemy tańsze, może nie linię plus i wybrać normalne modele GT z 2021 roku z większymi ekranami, ale bez podgrzewanych foteli? Kosztuje około 11 tys. funtów
  5. Czy istnieje sposób na dodanie podgrzewanych foteli na rynku wtórnym, aby poprawić zasięg?
Wszystko zbudowane w latach 20/21/22 jest niezwykle zmienne pod względem specyfikacji. Nie można spojrzeć na oznaczenie modelu i z całą pewnością stwierdzić, że samochód ma lub nie ma jakiejś funkcji, np. podgrzewanych foteli. Nie sądzę, żebym kiedykolwiek widział Zoe, która nie miałaby podgrzewanych foteli.

A tak na marginesie, mojej mamie zajęło około 3 sekund, żeby spojrzeć na dwa różne rozmiary ekranów i wykluczyć ten mniejszy jako niedopuszczalny.

#11 ·
Cześć,

W każdym razie, myślę, że skłaniam się ku Zoe, ale jestem zdezorientowany co do wyboru wykończenia.
  1. Niektóre modele przed 2020 rokiem mają wygasłą gwarancję, a Renault nie chce jej przedłużyć
  2. Niektóre modele z 2021 roku mają jeszcze gwarancję, a Renault chce ją przedłużyć o kolejne 3 lata za 1250 funtów. Czy warto?
Unikaj kupowania Zoe.

#27 ·
Miałem 3 Zoe - 2015 22 kWh, 2018 40 kWh i (obecnie) 2022 50 kWh. Jedyny, który sprawił mi jakieś problemy, był pierwszy, a większość z nich była z mojej winy. (używanie klimatyzacji na głównych słupach w Charnock Richard i obcieranie opony o krawężnik, próbując dostać się do słupów po ciemku) Wszystkie inne problemy z nim zostały rozwiązane przez Renault i zostałem sowicie wynagrodzony. Podoba mi się sugestia @donald dotycząca Ioniqa. Niezły silnik. Nie jestem fanem Peugeota, ponieważ miałem Corsę z 2021 roku i nie uważałem jej za zbyt dobrą, podobnie jak doświadczenie w salonie. Miałem MGEZS z 2019 roku i daję mu 10/10 w każdym aspekcie.

#28 ·
Przejechałem 66 000 mil w ZE50. Nie miałem żadnych poważnych problemów. Uszkodzony silnik lusterka bocznego i kilka przypadków, w których miałem fałszywe wskazania usterek elektrycznych (czujniki parkowania na autostradzie i blokady tylnej szyby podczas parkowania), zwykle przy bardzo upalnej pogodzie. Kiedy go kupiłem, tak jak ty myślałem o przedłużaniu gwarancji każdego roku, ale do tego czasu będę miał ponad 100 000 mil. Jeśli możesz ją przedłużyć, zrobiłbym to, po prostu dla spokoju ducha.

Myślę, że ważnym czynnikiem przy zakupie samochodów elektrycznych jest aplikacja mobilna i kompatybilność samochodu z zamierzoną ładowarką domową. Jeśli to Twój pierwszy samochód elektryczny, możesz dostać ładowarkę, która pasuje do niego i Twojej taryfy domowej, więc to nie jest duży problem, ale aplikacja może być naprawdę irytująca. Uważam, że jest w porządku, jeśli ustawię ją na ładowanie w moich tanich godzinach taryfowych i nigdy tego nie zmieniam, ale jeśli chcesz mikro-zarządzać poziomem naładowania, nie kupiłbym Zoe. Aplikacja nie jest wystarczająco niezawodna i często, gdy ją aktualizują, musisz ponownie dodać samochód, ponieważ po prostu znika. Nie jestem też pewien, jak samochód działa z inteligentnymi ładowarkami. Kiedy moja ładowarka została zainstalowana, musiałem ją wymienić na kompatybilną z Zoe, ponieważ jeśli ładowarka kontroluje ładowanie, ZE50 musi być ustawiony na natychmiastowe ładowanie. Problem polega na tym, że Zoe przechodzi w stan uśpienia, jeśli przez jakiś czas nie ma dostępnego prądu, gdy jest podłączony, więc ładowarka musi cały czas dostarczać niewielką ilość prądu, aby utrzymać Zoe w stanie czuwania, aby akceptował ładowanie w zaprogramowanym czasie. Nie chcę myśleć, jak to będzie działać w systemie typu V2G.

Warto również wspomnieć, że jeśli chcesz zdalnie sterować ładowaniem i wstępnym przygotowaniem, jest to część płatnej subskrypcji. Dostajesz 3-4 lata od nowości za darmo, a następnie jest roczna opłata za odnowienie. Renault udostępnia ją obecnie użytkownikom w Wielkiej Brytanii bezpłatnie na żądanie, ale gdy uporządkują swój sklep internetowy, będzie to płatna usługa, która może rozpocząć się w ciągu najbliższych roku lub dwóch.

#29 ·
Kupiliśmy naszą linię GT 72 z 2022 roku + w wieku 11 miesięcy / 3 tys. mil w zeszłym roku. Postanowiliśmy w pełni wykorzystać specjalny program rabatowy Daily Mail dla pojazdów elektrycznych, w ramach którego płacili swoim dziennikarzom za krytykowanie używanych pojazdów elektrycznych - dzięki czemu udało nam się zdobyć nasz za 13 tys. funtów. Samochód miał pierwszy przegląd z pieczątką i pozostało 4,1 roku gwarancji (5-letnia naklejka w oknie i w aplikacji) - należy pamiętać, że tylko samochody z 2023 roku mają 3 lata gwarancji.

Teraz przejechał 5 tys. dodatkowych mil w ciągu sześciu miesięcy i działa bez zarzutu. Moja żona (która nienawidzi wszelkich form jazdy) naprawdę go uwielbia - mimo że jest zagorzałą sceptyczką EV ("przecież nie można naładować samochodu... pada deszcz, a Daily Mail mówi..."). Teraz zobaczyła światło.

Zgadzam się z przedłużeniem gwarancji. Opakowanie Zoe jest nadal pierwszej generacji, a ponadto jest to mały samochód jak na dzisiejsze standardy - główne elementy elektryczne są ukryte i prawdopodobnie będą wymagały wielu godzin pracy tylko po to, aby uzyskać do nich dostęp. Są specjaliści, ale to niewielka cena za solidną ochronę.

#30 ·
Kupiliśmy nasz egzemplarz 72 plate 2022 GT line + w wieku 11 miesięcy / 3 tys. mil w zeszłym roku. Postanowiliśmy w pełni wykorzystać specjalny program rabatowy Daily Mail dla samochodów elektrycznych, w ramach którego płacili oni swoim dziennikarzom za krytykowanie używanych samochodów elektrycznych - dzięki czemu udało nam się zdobyć nasz za 13 tys. funtów. Samochód miał pieczątkę z pierwszego przeglądu i 4,1 roku pozostałej gwarancji (naklejka z 5-letnią gwarancją w oknie i w aplikacji) - należy pamiętać, że tylko samochody z 2023 roku mają tylko 3 lata gwarancji.

Przejechał teraz dodatkowe 5 tys. mil w ciągu sześciu miesięcy i działa bez zarzutu. Moja żona (która nienawidzi wszystkich form jazdy) naprawdę go uwielbia - pomimo tego, że jest zagorzałą sceptyczką wobec samochodów elektrycznych ("na pewno nie można naładować samochodu... pada deszcz, a Daily Mail mówi..."). Teraz zobaczyła światło.

Zgadzam się z przedłużeniem gwarancji. Opakowanie Zoe jest nadal pierwszej generacji, a do tego jest to mały samochód jak na dzisiejsze standardy - główne elementy elektryczne są ukryte i prawdopodobnie będą wymagały wielu godzin pracy, aby uzyskać do nich dostęp. Są specjaliści, ale to niewielka cena za solidne ubezpieczenie.
Dzięki. Pomocne.
Czy Daily Mail nadal prowadzi ten program/ofertę? 🤣

Renault sprzedaje używane modele 2022 GT+ z 3-letnią pozostałą gwarancją i możliwością przedłużenia na kolejne trzy lata za 599 funtów. Oznacza to ochronę do 2030 roku.

#31 ·
Czy można przedłużyć gwarancję na ZE50? Słyszałem złośliwą plotkę, że nie można (z powodu odejścia Wielkiej Brytanii z dużego bloku handlowego lub czegoś w tym rodzaju)

#32 ·
Czy możesz przedłużyć gwarancję na ZE50? Słyszałem złośliwą plotkę, że nie można (z powodu odejścia Wielkiej Brytanii z głównego bloku handlowego lub czegoś w tym rodzaju).

Mój 22 był w całości wspaniały, ale tak, niezawodność była wątpliwa, a gwarancja zwróciła się kilka razy - naprawa przetwornicy DC/DC, naprawa skrzynki ładującej, wymiana gniazda, niektóre części zawieszenia. Myślę, że tylko jeden z nich był objęty pierwotną gwarancją. Myślę, że do tej pory - odpukać - wszystko oprócz zawieszenia powinno być w porządku, tak jest od kilku lat, ale zatrzymywanie go po przekroczeniu limitu przedłużenia 10 lat? Nie.

Mam nadzieję, że ZE50 jest bardziej niezawodny z doświadczenia producenta, ale nie chcę też dać się złapać z opuszczonymi spodniami. Nie martwię się zbytnio usterkami, ponieważ mój lokalny dealer to DSG i bardzo dobrze radzą sobie z ich naprawą i telefonicznym uzyskiwaniem pokrycia z gwarancji. Ale są głównym dealerem, odpowiednio płacą swoim technikom, a brak gwarancji nadal wiązałby się z ryzykiem rachunków za naprawy w średnich czterocyfrowych kwotach. Jak w przypadku każdego EV u każdego dealera.
Ach, dobrze. Dzięki. za trzyletnią gwarancję w momencie sprzedaży. 600 £.
Ogólnie rzecz biorąc, gwarancja na samochód wygasa w maju 2030 roku. Więc jeśli wystąpią jakieś prace, mamy nadzieję, że jesteśmy objęci.
Dobrze wiedzieć, że zawieszenie jest objęte gwarancją. Czytałem, że naprawili problemy z zawieszeniem w ZE50. Może to być spekulacja. Samochód był niezawodny przez ostatnie 1500 mil.

#34 ·
Niezliczone rzesze ludzi płacą 80 funtów miesięcznie, aby zagwarantować coś, co jest objęte gwarancją przez 8 lat jako domyślne.
3xx/rok, aby zagwarantować cały samochód, to nic w porównaniu. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że bardziej prawdopodobne jest wystąpienie problemów z klimatyzacją/okablowaniem/zawieszeniem itp. niż z akumulatorem.