Speak EV - Electric Car Forums banner

Skoda Superb iV (PHEV)

20K views 45 replies 12 participants last post by  Grimmer  
#1 ·
W tej chwili cena jest porównywalna do Niro PHEV, ale wydawał się znacznie bardziej przestronny.

#2 ·
Mój syn miał przez kilka lat wspaniałe kombi ICE DSG i jego doświadczenia były doskonałe. Przestronny, bardzo dopracowany, niezawodny. Było mu bardzo przykro się go pozbyć (potrzebował większego samochodu), ale został natychmiast kupiony przez innego członka rodziny, który był równie pod wrażeniem.

#7 ·
Miałem 4 Superby, to świetne samochody i można je dobrze wyposażyć, ale hybryda plug-in nie byłaby dla mnie odpowiednia, więc wygląda na to, że odejdę od nich, gdy nadejdzie czas na zmianę (chyba że poczekam kolejne 2+ lata na pełny BEV Superb).

#8 ·
Moim obecnym codziennym samochodem jest Superb kombi z 2-litrowym silnikiem Diesla o mocy 150 KM. Jeden z najlepszych samochodów, jakie posiadałem, w tym kilka wysokiej klasy... przestronny, jak mówili inni, bardzo płynny i cichy oraz dość zwinny jak na taką pływającą barkę. Osiąga również ponad 60 mpg, co jest zarówno przekleństwem, jak i korzyścią.

Dlaczego to przekleństwo? Ponieważ chcę zmienić swój samochód na EV (tak jak mamy samochód SWMBO), ale nawet używając mojej najlepszej męskiej matematyki, nie mogę tego jeszcze uzasadnić. Ostatni długi weekend w Szkocji o długości 485 mil kosztował zaledwie 45 funtów za paliwo, a ładowanie na publicznych ładowarkach w Zoe kosztowałoby około 20 funtów, co daje oszczędność zaledwie 25 funtów na podróży, którą możemy odbyć 3 lub 4 razy w roku.

Kiedy PCP Superba się skończy, na pewno będzie to EV dla mnie, a jeśli za 3 lata wypuszczą Superb Estate BEV, o ile zasięg będzie wynosił co najmniej 200 mil i ładowanie co najmniej 50 kwph, to prawdopodobnie będzie to wybór. (Oczywiście wolałbym większy zasięg i szybsze ładowanie, ale 200 / 50 byłoby do zniesienia...)

Mam nadzieję, że będziesz cieszyć się swoim nowym Superbem tak samo jak ja swoim @urpert

#14 ·
Myślę, że to najbardziej podstawowy poziom wyposażenia PHEV - 'Technology' lub coś podobnego.

Oczywiście jeszcze go nie widać!

#16 ·
Już jest! I jeszcze lepsza wiadomość: prawie mieści się w garażu!

Attachments

#19 ·
Wiem... jako były właściciel Ampery nie spodziewam się, że będzie tak sprytny. Jest jednak bardzo wygodny!

#21 ·
@donald Zgadzam się z tobą.

Zazwyczaj jestem światowej klasy w Man Mathis, ale przy tej okazji nawet ja nie mogę sprawić, żeby liczby się zgadzały.

ALE - zgodnie z twoim drugim punktem - chcę BEV, więc to przeważy wszystkie inne względy! (Tak, wiem, że mam szczęście, że jestem w takiej sytuacji).

Moim większym problemem jest konieczność cierpliwości, podczas gdy rynek się porządkuje i produkuje samochód, który w pełni spełnia moje potrzeby... co w zasadzie jest czymś w rodzaju Skody Octavii lub Superb Estate - w przeciwieństwie do SUV-a. Widzę jednak, że ostatecznie skończę z BEV w kształcie SUV-a, ponieważ wydaje się tego wymagać światowy rynek.

Na szczęście uważam Superb za jeden z najlepszych samochodów, jakie kiedykolwiek posiadałem, więc będę cieszyć się samochodem przez najbliższe kilka lat i dostanę swoją dawkę BEV od Zoe SWMBO, gdy tylko przyjedzie..

#22 ·
@donald Zgadzam się z tobą.

Zazwyczaj jestem światowej klasy w Man Mathis, ale przy tej okazji nawet ja nie mogę sprawić, żeby liczby się zgadzały.

ALE - zgodnie z twoim drugim punktem - chcę BEV, więc to przeważy wszystkie inne względy! (Tak, wiem, że mam szczęście, że jestem w takiej sytuacji).

Moim większym problemem jest konieczność cierpliwości, podczas gdy rynek się porządkuje i produkuje samochód, który w pełni spełnia moje potrzeby... co w zasadzie jest czymś w rodzaju Skody Octavii lub Superb Estate - w przeciwieństwie do SUV-a. Widzę jednak, że ostatecznie skończę z BEV w kształcie SUV-a, ponieważ wydaje się tego wymagać światowy rynek.

Na szczęście uważam Superb za jeden z najlepszych samochodów, jakie kiedykolwiek posiadałem, więc będę cieszyć się samochodem przez najbliższe kilka lat i dostanę swoją dawkę BEV od Zoe SWMBO, gdy tylko przyjedzie..
Tesla Model Y, jeśli możesz poczekać?

#34 ·
@urpert Ile mil na galonie (mpg) uzyskujesz w podróży lub jeżdżąc bez naładowanej baterii?
Zamierzam kupić PHEV, a może nawet hybrydę, jako samochód służbowy i próbuję zdobyć pomysły na temat wartości mpg. Zamierzam jeździć codziennie w tygodniu 150-200+ mil dziennie, więc bateria nie wytrzyma tak długo, ale jeśli będę ostrożny, mam nadzieję, że to pomoże.
Jeśli silnik Diesla/benzynowy zużyje mniej paliwa, to nie będzie miało sensu kupować takiego, pomijając oszczędność podatkową.

#35 ·
@urpert
Ile mpg uzyskujesz w podróży lub jeżdżąc bez naładowanej baterii?
Zamierzam przejść na PHEV, a może nawet hybrydę, jako samochód służbowy i próbuję zdobyć pomysły na temat danych mpg. Zamierzam jeździć przez wszystkie dni w tygodniu 150-200+ mil dziennie, więc bateria nie wytrzyma tak długo, ale jeśli będę ostrożny, mam nadzieję, że to pomoże.

Jeśli diesel/benzyna zużyje mniej paliwa, to nie będzie miało sensu kupowanie takiego, pomijając oszczędność podatkową.
Kup sobie dobry silnik Diesla Euro 6d.

Przy takim przebiegu marnujesz czas z PHEV.

Ale rozważ również Tesle o większym zasięgu. Niektórzy użytkownicy zaoszczędzili tu pieniądze w dłuższej perspektywie, w porównaniu z ICE, biorąc pod uwagę nieograniczoną gwarancję przebiegu, superchargery i tym podobne.

#38 ·
Uważaj na sposób prezentowania tych danych przez VGA, może to oznaczać cokolwiek.

Zakładając, że są to dane dla każdego z osobna, wygląda na to, że zamieniłeś wydajność elektryczną na benzynę (benzyna w dół i prąd w górę, że tak powiem) ... co jest w porządku i oczywiście słuszne ... ale te dane nie wyglądają na składające się na coś bardzo zbiorczo wydajnego.

• Like
Reactions: Woodulike
#39 ·
Szybka aktualizacja na ten temat, mając teraz szansę zabrać go na wakacje pełne rodzinnych śmieci i pokonać przyzwoitą liczbę mil.

To co dobre
  • Bagażnik jest ogromny i rozsądnie ukształtowany. Pierwotnie rozważaliśmy kombi, ale jeszcze nie żałowałem tej decyzji (poza nieco niezręcznym wyglądem hatchbacka).
  • Jest bardzo wygodny dla kierowcy i pasażerów. Przestrzeń na nogi z tyłu trzeba zobaczyć, żeby uwierzyć!
  • ACC działa bardzo dobrze (to pierwszy samochód, który posiadam z tym), więc pokonywanie długich dystansów, szczególnie we Francji, jest bardzo relaksujące.
  • Ładowanie czasowe, wstępne ustawienia i inne funkcje "EV" działają dokładnie tak, jak można się spodziewać.
  • Samochód jest skonfigurowany tak, aby domyślnie wybierał "E-mode" po włączeniu, co bardzo dobrze pasuje do naszego użytkowania - nie trzeba myśleć o zmuszaniu samochodu do używania baterii na krótkich trasach, ale wystarczy wybrać tryb hybrydowy przed rozpoczęciem dłuższej podróży, a następnie pozwolić samochodowi zdecydować, jak używać baterii/benzyny.
  • Jako były właściciel Ampery, strona baterii/hybrydy działa w bardzo podobny sposób, ale bez fizycznych kompromisów tego samochodu (4 siedzenia, mały bagażnik itp.).
  • Jako pochodna PHEV bardzo "standardowego" modelu, łatwo jest zdobyć takie rzeczy jak bagażniki dachowe, maty itp.
  • Chociaż tryb regeneracji nie jest wybierany automatycznie, to tylko kwestia cofnięcia dźwigni zmiany biegów poza krok "D". Regeneracja jest przyjemnie mocna i zwykle wybieram ją cały czas podczas jazdy po mieście.
  • TfL zaakceptowało zwolnienie z opłaty za korki (przynajmniej do października przyszłego roku), co pomoże w matematyce człowieka!
  • Bezprzewodowy CarPlay/Android Auto to bardzo mile widziana funkcja.
To co złe
  • Realnie maksymalny zasięg baterii to 30 mil przy ostrożnym użytkowaniu - udało mi się uzyskać prawie 50 z Ampery przy kilku okazjach.
  • Mieliśmy kilka kolejnych dni na wakacjach, jeżdżąc nim z zerowym zasięgiem baterii (więc jako czysty hybryd) i, jak można się spodziewać, MPG zbliża się do typowego dla dużego ciężkiego samochodu (tj. wysokie 30). Obecnie deklaruje MPG 76,3, ale zgadzam się z zastrzeżeniami @donald powyżej.
  • Aplikacja jest nadal trochę wadliwa (wylogowuje mnie od czasu do czasu i zapomina o moim wyborze jednostek). Próbowałem to naprawić, wylogowując się z mojego konta w samochodzie, a następnie miałem poważny problem z ponownym połączeniem - ten model ma e-SIM z połączeniem danych w pierwszym roku, ale jeśli nie ma zalogowanego konta, samochód wydaje się "zapominać" o połączeniu danych, co uniemożliwia ponowne zalogowanie! W końcu udało mi się to naprawić, usuwając moje konto na stronie internetowej Skody i czekając 24 godziny...
  • Ładowanie jest bardzo powolne, co oznacza, że nie ma sensu ładowanie okazjonalne (parkingi supermarketów itp.). Nie byłoby sensu wybierać tego samochodu zamiast "samochodu hybrydowego z własnym ładowaniem"(!) bez ładowania w domu.

#40 ·
Cześć Ludzie

Mam nowy samochód Skoda superb iV estate, który mam od 10 tygodni. Mam mały problem, ponieważ mam trudności z ustawieniem timera ładowania na godzinę 1:00, czyli na czas, kiedy moja energia elektryczna jest w jednej trzeciej dziennej taryfy. Istnieje aplikacja o nazwie Skoda Connect, która jest bezpłatna przez pierwszy rok i podobno można ustawić timer za jej pomocą, jednak w tej chwili nie mogę zarejestrować się w Connect w moim samochodzie. Z tym problemem byłem u dealerów, mieli go przez 2 dni i nie byli w stanie go rozwiązać, powiedzieli, że Skoda jest świadoma problemu i pracuje nad nim i ma nadzieję na rozwiązanie na początku nowego roku,

więc na razie powinienem być w stanie ustawić timer z systemu informacyjno-rozrywkowego, ale nie mam szczęścia, czasami działa, czasami nie, istnieje funkcja o nazwie czas odjazdu i na tym samym ekranie ustaw czas i czas zakończenia, czego w tej chwili nie rozumiem, to dlaczego muszę wprowadzić czas odjazdu, przecież mógłbym po prostu wprowadzić czas rozpoczęcia i zakończenia ładowania? Czy muszę zawsze ustawiać czas odjazdu, a także czas rozpoczęcia i zakończenia (nie widzę potrzeby), więc mam nadzieję, że ktoś z Superb iV to zobaczy i ma jakiś pomysł

z góry dziękuję

Jim

#41 ·
Cześć Ludzie

mam nowy samochód Skoda superb iV estate, który mam od 10 tygodni, mam mały problem, ponieważ mam trudności z ustawieniem timera ładowania na 1.00 rano, czyli wtedy, gdy moja energia elektryczna jest w jednej trzeciej taryfy dziennej, istnieje aplikacja o nazwie Skoda Connect, która jest bezpłatna przez pierwszy rok i podobno można ustawić timer za jej pomocą, jednak w tej chwili nie mogę zarejestrować się w connect w moim samochodzie, wróciłem z tym problemem do dealerów, mieli go przez 2 dni i nie byli w stanie go rozwiązać, powiedzieli, że Skoda jest świadoma problemu i pracuje nad nim i ma nadzieję na rozwiązanie na początku nowego roku,

tak więc na razie powinienem być w stanie ustawić timer z systemu informacyjno-rozrywkowego, ale nie mam szczęścia, czasami działa, czasami nie, istnieje funkcja o nazwie czas odjazdu i na tym samym ekranie ustawiony czas i czas zakończenia, czego w tej chwili nie rozumiem, to dlaczego muszę wprowadzić czas odjazdu, przecież mógłbym po prostu wprowadzić czas rozpoczęcia i zakończenia ładowania? Czy muszę zawsze ustawiać czas odjazdu, a także czas rozpoczęcia i zakończenia (nie widzę potrzeby), więc mam nadzieję, że ktoś z Superb iV to zobaczy i ma jakiś pomysł

z góry dziękuję

Jim
Cześć Jim

Nie było mnie tu od jakiegoś czasu i myślę, że jestem jedynym właścicielem Superba...

Mój jest skonfigurowany z zaplanowanym czasem odjazdu i godzinami poza szczytem, co jest również sposobem działania innych samochodów elektrycznych, które posiadałem. Samochód oblicza wtedy, kiedy rozpocząć ładowanie, aby jak najlepiej wykorzystać tanią energię elektryczną, ale także po to, aby być gotowym na zaplanowany czas odjazdu.

Tak to wygląda w aplikacji (która wciąż jest wadliwa, ale powoli się poprawia) - ustawienia są w zasadzie takie same w samochodzie:

#43 ·
Strona Skoda Connect jest bardzo niestabilna (patrz mój powyższy post z momentu, gdy udało mi się wylogować z konta i całkowicie straciłem połączenie 4G).

• Like
Reactions: Jimmy500
#44 ·
Strona Skoda Connect jest bardzo niestabilna (patrz mój post powyżej z momentu, gdy udało mi się wylogować z konta i całkowicie straciłem połączenie 4G)
Właśnie otrzymałem telefon z informacją, że Connect już działa i że sprowadzają samochód z powrotem, więc zobaczymy, jak nam pójdzie,

Czy podoba Ci się iV? Oprócz tego problemu naprawdę podoba mi się ten samochód, a ponieważ jestem na emeryturze i pokonuję tylko kilka mil dziennie, przeplatanych sporadycznymi dłuższymi trasami, hybryda PHEV pasuje do mojego stylu życia, na liczniku jest około 1500 mil i wciąż prawie pół baku benzyny (zatankowałem do pełna, kiedy go odebrałem), ale nie jestem pewien, ile kosztuje prąd,

Miałem wcześniej Kodiaq Edition i muszę przyznać, że gdyby zrobili jeden z nich jako PHEV, prawdopodobnie bym się na to zdecydował, to był naprawdę fajny samochód

#45 ·
Podoba mi się, ale nie uwielbiam. Uważam, że oprogramowanie jest dość wadliwe i czasami reaguje nieco ospale (np. po wrzuceniu wstecznego) - ale to prawdopodobnie z powodu kontrastu z i3. Planuję się go trzymać, dopóki nie pojawi się przyzwoity wybór rodzinnych BEV (szkoda, że w październiku traci zniżkę na opłatę za wjazd do strefy).

• Like
Reactions: Jimmy500
#46 ·
Właśnie natknąłem się na tego bloga.
Jestem w 4 tygodniu i przejechałem 2600 mil nowym Superbem iV SEL.
Niestety, aplikacja wciąż jest do bani, ale myślę, że w miarę możliwości ogarnia ładowanie na czas zgodnie z moim Planem Wyjazdu... od 0% nie jestem pewien, czy w ogóle da się osiągnąć 100% w godzinach poza szczytem, ale lepiej niż nic.
Bardzo wygodny, bardzo duży itp. itd., przesiadłem się z Volvo V60, więc jest kilka elementów wnętrza, które nie spełniają tego samego standardu, ale jestem zadowolony, że z nimi żyję, biorąc pod uwagę oszczędności, które osiągnę na BIK!
Wciąż nie jestem w 100% pewien, jak najlepiej wykorzystać tryb EV - oczywiście do lokalnych podróży i zwykle przed i po autostradzie w pełnym EV, podczas dużych podróży. Biorąc pod uwagę moje 30 000 mil rocznie, jestem w pełni świadomy, że nie jestem idealnym podróżnikiem dla tego pojazdu... ale BIK jest królem (i odmawiam całkowitego naginania systemu z pickupem!!).