Speak EV - Electric Car Forums banner

Dostosowywanie EO mini pro 2

2 reading
1.6K views 12 replies 7 participants last post by  Sjigoow  
#1 ·
Cześć,

niedawno nabyłem używany EO mini pro 2. Z powodu braku instalatorów tutaj w Holandii, zmodyfikowałem Raspberry Pi, który się w nim znajduje, aby zastosować równoważenie obciążenia za pomocą licznika energii, który był już w moim domu (HomeWizard). Dla mnie równoważenie obciążenia było wszystkim, czego potrzebowałem. Ale jeśli ktoś jest zainteresowany tym, jak działa komunikacja między RPi a ładowarką (co było sporym problemem do ustalenia). Np. aby ładowarka działała z ich automatyką domową, daj mi znać.

Z poważaniem.

#2 ·
Witaj,

Niedawno nabyłem używany EO mini pro 2. Z powodu braku instalatorów tutaj w Holandii, zmodyfikowałem Raspberry Pi, który się w nim znajduje, aby zastosować równoważenie obciążenia za pomocą miernika energii, który był już w moim domu (HomeWizard). Dla mnie równoważenie obciążenia było wszystkim, czego potrzebowałem. Ale jeśli ktoś jest zainteresowany tym, jak działa komunikacja między RPi a ładowarką (co było dość kłopotliwe do ustalenia). Np. aby ładowarka działała z ich automatyką domową, daj mi znać.

Z poważaniem.
Zainteresowany - Jeszcze nie wyciągnąłem karty SD do bliższej inspekcji, ale byłbym zainteresowany dowiedzeniem się, co zrobiłeś i czego się nauczyłeś.

Mike

#3 ·
Również zainteresowany - Mam tę ładowarkę już od 5 lat i właśnie dzisiaj otrzymałem wiadomość od EO, że wyłączają funkcjonalność chmury w listopadzie. Sama ładowarka wciąż działa idealnie, więc naprawdę nie chcę kupować kolejnej ładowarki tylko po to, aby zachować podstawową funkcjonalność planowania (i nienawidzę myśli, że ładowarka może działać tylko tak długo, jak dostępna jest jej usługa w chmurze).

Od jakiegoś czasu myślałem o przyjrzeniu się Pi wewnątrz ładowarki, ale to zmusiło mnie do działania. Mam nadzieję, że możesz zaoszczędzić mi trochę czasu, dzieląc się szczegółami tego, co znalazłeś? Z góry dziękuję!

#4 ·
Cześć - jak wspomniano w innym wątku, mamy to w pełni działające. Jesteśmy blisko udostępnienia kodu publicznie (musiałem uważać, nie mogę go publicznie udostępnić, dopóki nie będę pewien, że cały kod EO został przepisany).

Uważaj na ten wątek, kiedy będziemy gotowi udostępnić kod publicznie, ogłosimy to. (y)

#5 ·
Witaj,

Niedawno nabyłem używany EO mini pro 2. Z powodu braku instalatorów tutaj w Holandii, zmodyfikowałem Raspberry Pi, który się w nim znajduje, aby zastosować równoważenie obciążenia z licznikiem energii, który był już w moim domu (HomeWizard). Dla mnie równoważenie obciążenia było wszystkim, czego potrzebowałem. Ale jeśli ktoś jest zainteresowany tym, jak działa komunikacja między RPi a ładowarką (co było dość kłopotliwe do ustalenia). Np. aby ładowarka działała z ich automatyką domową, daj mi znać.

Z poważaniem.
Podobnie jak inni, naprawdę zainteresowany tym, co odkryłeś, w przeciwnym razie będę musiał zdjąć go ze ściany i zacząć od zera!
Wszelka pomoc bardzo mile widziana!

Paul.

#6 · (Edited)
eoMini Pro 2 (EM201-PRO-DCL) rzeczywiście ma Raspberry Pi Zero W i działa na Raspbian Stretch.
EoMini Pro 2 będzie działać jako ładowarka Dumb nawet bez zamontowanego Raspberry Pi Zero W, ale wszystko zależy od tego, jakie ustawienia zostały wcześniej wysłane do płyty eoMini2.
Mam dwa używane urządzenia, które kupiłem na eBayu, ale nie mam dostępu do aplikacji mobilnej ani żadnych danych logowania.
Mam nadzieję, że będę w stanie zrozumieć polecenia RS485, aby móc sterować urządzeniem (urządzeniami) lokalnie i/lub za pośrednictwem integracji z asystentem domowym.
Niestety nie znam Pythona ani JavaScriptu, więc moje zrozumienie kodu i sposobu interakcji wszystkich plików jest ograniczone.
Wszystkie pliki, do których chcesz uzyskać dostęp, znajdują się w /home/pi.
Proszę pamiętać, że istnieje ponad 3000 plików.

Jeśli ktoś z obecnych ma w pełni funkcjonalne i uruchomione urządzenie, być może będziemy mogli sobie pomóc.

#7 ·
Byłoby interesujące wiedzieć, ponieważ być może można by zastąpić coś mniej energochłonnego niż RPi Zero. Istnieją teraz o wiele tańsze i mniej energochłonne opcje zapewniające "inteligentne" funkcje i łączność Wi-Fi. Jedyną rzeczą, która naprawdę mnie zniechęciła do RPi Zero, było jego straszne zużycie energii, gdy na przykład tam był i praktycznie nic nie robił. Spowodowało to, że przeszedłem na używanie ESP8266/ESP32s.

#10 ·
Jeremy Harris, Interfejs między dwiema płytkami to RS485 z prędkością transmisji 115200.
Bardzo przydatne, to ten sam interfejs, którego używają moduły ETEK, którymi się bawiłem. Obecnie używam ESP8266 na małej płytce RS485, aby hostować kontrolę za pośrednictwem Home Assistant. Miło widzieć, że ludzie ciężko pracują, aby obejść wymuszone przestarzałość w ten sposób. Mam przeczucie, że będzie to coś potrzebnego w większym stopniu w przyszłości, ponieważ jestem pewien, że inni producenci również przestaną wspierać swoje produkty. Sposób, w jaki wydaje się być skonstruowana ekonomia, czyni to niemal pewnym, moim zdaniem, ponieważ dalsze wsparcie wymaga strumienia przychodów, więc o ile producenci nie zaczną pobierać opłat abonamentowych, wszyscy w końcu wyczerpią gotówkę potrzebną do dalszego wspierania starszego sprzętu.

#11 ·
Zastanawiałem się, czy ktoś ma w pełni działający i uruchomiony eoMini Pro 2 i jest gotów otworzyć urządzenie, aby coś przetestować?
Chcę tylko potwierdzić, czy eoMini Pro 2 będzie nadal działać jako głupia ładowarka, jeśli kabel RS485 między dwiema płytami zostanie odłączony.
Proszę pamiętać, że wewnątrz urządzenia znajdują się śmiertelne napięcia, dlatego przed otwarciem należy odłączyć zasilanie.
Na dwóch urządzeniach, które obecnie próbuję zrekonstruować, zaczną się ładować bez problemu, ale po około minucie ładowania wystąpi błąd nadprądowy.

This post has been deleted