Speak EV - Electric Car Forums banner

Co tak naprawdę oznacza dzierżawa mojej baterii?

16K views 9 replies 5 participants last post by  urpert  
#1 ·
Kupiłem używany leasing baterii Zoe na początku tego roku jako hazard na eBayu. Sprzedawca i ja wypełniliśmy formularze przeniesienia leasingu, ale RCI/Mobilize nie podjęło żadnych działań, mimo że dzwoniłem, aby upewnić się, że nie zalegam z płatnościami. W końcu udało mi się dodzwonić do nich na początku lata i od lipca obciążenia są pobierane prawidłowo.

Zastanawiam się, ile kosztowałby mnie wykup baterii i myślę, że muszę zadzwonić, aby uzyskać wycenę (odpowiadają na e-maile miesiącami). Ale spojrzenie na właściwą umowę dało mi do myślenia:

Image

Dlaczego jest to ograniczone do 12 miesięcy? (tzn. kiedy zapłaciłem 12x£59, czy to oznacza, że uznają leasing za spłacony)? A może wszystkie są tak sformułowane, że mają minimalny okres 12 miesięcy, a następnie są kontynuowane w tej samej stawce do momentu rozwiązania?

#2 ·
To normalne dla leasingu, jak stwierdza. Bierzesz go na minimum 12 miesięcy, a po tym czasie trwa on w tej samej cenie, dopóki nie zdecydujesz się zmienić stawki, sprzedać pojazd z leasingiem baterii (a nowy właściciel go przejmuje) lub wykupić.
I nie, leasing nigdy nie jest spłacany po 12 miesiącach płatności... To byłoby miłe.

#4 ·
OK dzięki, tego się domyślałem, ale jest to po prostu dziwnie sformułowane (prawdopodobnie dlatego, że jest to proforma dla leasingu pojazdu, która została źle zaadaptowana!)

• Like
Reactions: Turrican1973
#5 ·
Odpowiadając na własne pytanie, mam teraz wycenę wykupu (po rozmowie telefonicznej) - około 1100 funtów, czyli mniej niż się spodziewałem. Jeśli wkrótce zdecyduję się na wymianę, być może zrobię to najpierw, ponieważ nie spodziewam się, że ktokolwiek (nawet dealerzy Renault?) się tym zajmie.

#6 ·
Leasing akumulatora to zasadniczo umowa najmu. Wynajmujesz akumulator i jesteś właścicielem obudowy. Renault gwarantuje minimalny poziom wydajności akumulatora w trakcie trwania umowy. Stary leasing akumulatora Nissana obejmował odzyskiwanie (holowanie). Dotyczyło to każdej awarii, a nie tylko rozładowanego akumulatora. Nie mam pojęcia, czy jest to część najnowszego leasingu akumulatora Renault.

Bardzo trudno sprzedać samochód elektryczny z dzierżawionym akumulatorem. Dealerzy nie byli zainteresowani moim, a to było w 2017 roku. Zwróciłem samochód do RCI po zakończeniu umów PCP i wynajmu akumulatora.

#7 ·
Leasing baterii to zasadniczo umowa najmu. Wynajmujesz baterię i jesteś właścicielem obudowy. Renault gwarantuje baterię do minimalnego poziomu wydajności w trakcie trwania umowy. Stary leasing baterii NIssana obejmował odzyskiwanie (holowanie). Dotyczyło to każdej awarii, a nie tylko rozładowanej baterii. Nie mam pojęcia, czy jest to część najnowszego leasingu baterii Renault.

Bardzo trudno sprzedać EV z dzierżawioną baterią. Dealerzy nie byli zainteresowani moim, a to było w 2017 roku. Zwróciłem samochód do RCI po zakończeniu umów PCP i wynajmu baterii.
Zgadzam się, więc prawdopodobnie warte tysiąc funtów, aby dać trochę więcej elastyczności, kiedy zdecyduję się go pozbyć na coś z nieco większym zasięgiem (chociaż to drugi samochód, zasięg jest na tyle mały, że daje ci drugie myśli o używaniu go do czegokolwiek innego niż bardzo lokalne podróże)

#10 ·
Ile lat ma Twoje Zoe, dla którego otrzymałeś ofertę 1100 funtów za wykup leasingu baterii? Właśnie otrzymałem ofertę 1600 funtów za tablicę rejestracyjną 66.
Mój ma 64 lata, więc brzmi to dobrze.

• Like
Reactions: asbrltd