Speak EV - Electric Car Forums banner

Co zrobić, jeśli kabel jest zablokowany?

1.3K views 10 replies 3 participants last post by  Fran K  
#1 ·
Dzisiaj podczas ładowania rozmawiałem z właścicielem ID.4 przy ładowarce obok mnie i wspomniał, że unika korzystania z jednej stacji ładowania, z której często korzystam, ponieważ CCS się zaciął i nie chciał się odblokować. Zwykłe metody (zamykanie i otwieranie samochodu) nie zadziałały, więc musieli przyjść technicy i to naprawić.

Mimo że nigdy nie doświadczyłem takiego problemu, to dało mi do myślenia: gdzie znajduje się mechaniczny zatrzask zwalniający w Mokce, na wypadek gdyby kabel się nie odblokował?

#2 · (Edited)
Nic w instrukcji.
Moim zdaniem powinno być za osłoną ściany przestrzeni ładunkowej. Powinna tam być linka awaryjnego otwierania, za którą należy pociągnąć.
Ktoś wkrótce przyjdzie, żeby mnie poprawić.
Przeczytałem dziś, że należy wielokrotnie nacisnąć przycisk odblokowania na pilocie.

#3 ·
Samochód ma przycisk do uruchamiania ładowania, położenie, w którym port ładowania jest podłączony do samochodu, oraz przycisk do uruchamiania opóźnionego ładowania. Ten przycisk należy długo naciskać podczas ładowania CSS, jeśli chcesz anulować ładowanie. Anuluje ładowanie CSS.

#4 ·
Na samochodzie znajduje się przycisk, który łączy pozycję gniazda ładowania w samochodzie z opóźnionym ładowaniem. Za pomocą tego przycisku można anulować ładowanie podczas ładowania CSS, po prostu przytrzymując go przez dłuższy czas. Anuluje ładowanie CSS.
Sądzisz więc, że naciśnięcie przycisku opóźnionego startu zwolni kabel. Warto spróbować.

#5 ·
Tak, jestem użytkownikiem Citroena e C4 X. Kilka dni temu wystąpił problem z aplikacją na stacji ładowania i nie mogłem wejść do aplikacji podczas ładowania pojazdu. Obsługa klienta powiedziała mi, żebym anulował ładowanie za pośrednictwem pojazdu. Ale w naszych pojazdach ładowanie jest anulowane tylko wtedy, gdy pojazd jest otwierany za pomocą pilota podczas ładowania AC. Nie jest anulowane podczas ładowania DC. Próbowałem. Zobaczyłem, że ładowanie się zatrzymało i otworzył się klucz gniazda po naciśnięciu przycisku opóźnionego ładowania. W ten sposób mogłem opuścić stację. Nie widziałem podobnych informacji w instrukcji. Nie było to również w temacie, na który natknąłem się na forach. Teraz chciałem opublikować, że badasz to, aby pomóc zarówno tobie, jak i tym, którzy przeczytają to po tobie.

#6 ·
Tak, jestem użytkownikiem Citroena e C4 X. Kilka dni temu wystąpił problem z aplikacją na stacji ładowania i nie mogłem wejść do aplikacji podczas ładowania pojazdu. Obsługa klienta powiedziała mi, żebym anulował to przez pojazd. Ale w naszych pojazdach ładowanie jest anulowane tylko wtedy, gdy pojazd jest otwierany za pomocą pilota podczas ładowania AC. Ładowanie CSS nie jest anulowane. Próbowałem. Zobaczyłem, że ładowanie się zatrzymało i klucz do gniazda został otwarty, gdy przycisk opóźnionego ładowania był wciśnięty. W ten sposób mogłem opuścić stację. Nie znalazłem podobnych informacji w instrukcji. Nie był to również temat, na który natknąłem się na forach. Teraz chciałem opublikować to dla was, że badacie to, aby było to przydatne. Zarówno dla was, jak i dla osób, które przeczytają to po was.
Tak, dziękuję, prawdziwe doświadczenie świata takie jak twoje jest wspaniałe. To jest piękno forów takich jak to.

#8 ·
Proszę bardzo. A tak przy okazji, czy sprawdzał Pan/Pani kiedyś wartość SOH % swojego samochodu?
Nie, nie robiłem testu SOH na akumulatorze. We wrześniu 25 roku będzie miał cztery lata i wciąż osiągam niezawodne 180 m latem, 150 zimą. Więc musi być w porządku. To wystarczająco.

Być może wymienię go na MG4 pod koniec tego roku, byłaby to wersja 77 kWh z zasięgiem 300+ km. Więc jestem dość wyluzowany w kwestii Mokka-e. Spisuje się dobrze.

#9 ·
Dzięki za pomoc, ale to nie jest pytanie. Problem polega na tym, że po naciśnięciu wspomnianego przycisku, czerwone światło na środku gaśnie, co oznacza, że kabel powinien być odblokowany, ale pozostaje zablokowany.

Co zrobiłbyś w takiej sytuacji? Nacisnąłeś przycisk 50 razy, zablokowałeś i odblokowałeś samochód, ale kabel nadal jest zablokowany?

Większość pojazdów ma sposób na fizyczne odblokowanie kabla, zwykle przez pociągnięcie za rodzaj linki zwalniającej, która odblokowuje port. W przypadku Mokki lub pojazdów Stellantis ogólnie, nie znalazłem takiego.

SOH jest uważany za niewiarygodny, więc ostatnio nie zwracałem na to większej uwagi. Kiedy kupiłem samochód, było to 103%, a teraz myślę, że jest to około 98%. Jednak latem było to 103%, a teraz jest zima.

#10 ·
Nie sądzę też, że jest to nagły przypadek fizyczny. Kiedy skontaktowałem się z dostawcą usług, nie mogli mi odpowiedzieć. Spróbowałem tego podczas oczekiwania i zadziałało. Kiedy to próbowałem, pojazd nie był zablokowany, a drzwi były otwarte. Kiedy długo naciskałem przycisk opóźnienia, odblokował się, a kabel został zwolniony. Opuściłem stację. Powiedziałem to na podstawie doświadczenia.

Nawiasem mówiąc, kiedy sprawdziłem SOH, widzę niskie wartości w komórce 6. Aktualna informacja SOH mojego pojazdu, który przejechał 12 500 km, wynosi 98%.

Musiałem całkowicie rozładować akumulator, ponieważ byłem do tego zmuszony. Niestety pojazdy Stellantis nie przejeżdżają więcej niż 1 km przy 0%. Następnie zawiodła bateria trakcyjna i odłączyłem akumulator 12 V, odczekałem 5 minut, a następnie podłączyłem go ponownie i usterka zniknęła.

Po 15 minutach ładowania z mocą chwilową 2 kW przy 0% i naładowaniu do 3%, moc chwilowa wzrosła do poziomów 60-70-80-95 kW. To było złe doświadczenie.

#11 ·
Twój kabel nie pozostał zablokowany, ponieważ odblokowałeś go używając zwykłej metody. Po prostu nie byłeś tego świadomy.

Mam na myśli to, co zrobić, jeśli nie możesz go odblokować w sposób, w jaki to zrobiłeś.

Przy okazji, spróbuj użyć tłumacza, takiego jak Google Translate, DeepSeek, Grok, ChatGPT itp., ponieważ nie jestem pewien, czy w pełni rozumiem o co chodzi, lub czy tłumaczenie jest dokładne.

SOH może się wahać, ponieważ jest to szacunek dokonany przez CarScanner, który niekoniecznie jest dokładny.