Speak EV - Electric Car Forums banner

ZE50 po aktualizacji BMS LBC/LBC2 - SOH prawie się nie zmienił

6.5K views 12 replies 5 participants last post by  Abeilard14  
#1 · (Edited)
Witajcie kierowcy Zoe,
Mam Zoe 50 R135 z marca 2020 roku i 16000 km.
W zeszłym roku SOH zgłaszany przez CanZE stopniowo spadł z 94% do 75% (!) i zauważyłem realny wpływ na zasięg tej zimy.
"Oficjalna" wartość przesyłana bezprzewodowo do Renault spadła z 97,5% zeszłego lata do 96,8% dzisiaj, co jest znacznie bardziej realistyczne.
Po wielu prośbach do mojego dealera, w zeszłym tygodniu w końcu zastosowano procedurę ACTIS 64453 (bezpłatnie).
  • LBC zmieniło się z v521 na 556
  • LBC2 zmieniło się z v521 na 550
Problem, jaki mam, polega na tym, że SOH po aktualizacji skoczył tylko do 82%, znacznie mniej niż się spodziewałem.
Czy możliwe jest, że BMS potrzebuje kilku głębokich cykli do ponownej kalibracji? Czytając inne posty, spodziewałem się natychmiastowego zauważalnego skoku do prawie 100%.
Rozmawiałem o tym z technikiem Renault i powiedział mi, że uzyskany procent może się różnić w zależności od modelu klucza OBD używanego przez klientów, ale wydaje mi się to błędne.

#3 ·
Witajcie kierowcy Zoe,
Mam Zoe 50 R135 z marca 2020 roku i 16000 km.
W zeszłym roku SOH zgłoszony przez CanZE stopniowo spadł z 94% do 75% (!) i zauważyłem realny wpływ na zasięg tej zimy.
"Oficjalna" wartość przesyłana bezprzewodowo do Renault spadła z 97,5% podczas ostatniej wieczerzy do 96,8% dzisiaj, co jest znacznie bardziej realistyczne.
Po wielokrotnych prośbach do mojego dealera, w zeszłym tygodniu w końcu zastosowałem procedurę ACTIS 64453 (bezpłatnie).
  • LBC przeszło z v521 na 556
  • LBC2 przeszło z v521 na 550
Problem, jaki mam, polega na tym, że SOH po aktualizacji wzrósł tylko do 82%, znacznie mniej niż oczekiwałem.
Czy możliwe jest, że BMS może potrzebować kilku głębokich cykli do ponownej kalibracji? Czytając inne posty, spodziewałem się natychmiastowego zauważalnego skoku do prawie 100%.
Rozmawiałem o tym z technikiem Renault i powiedział mi, że uzyskany procent może się różnić w zależności od modelu klucza OBD używanego przez klientów, ale wydaje mi się to błędne.
Kiedy miałem tę aktualizację BMS, w moim teraz już nieistniejącym ZE50, zajęło to kilka tygodni cykli ładowania, aby wzrosnąć do 98% SOH. Technik w DSG Morecombe powiedział mi to w tamtym czasie, że zajmie to kilka tygodni. Zasięg i mile na kWh również gwałtownie wahały się w tym okresie.

#5 ·
Dzięki za odpowiedzi! Spróbuję zresetować dwa pedały i monitorować ewolucję SOH w nadchodzących tygodniach.
oprogramowanie, które zmienia wyświetlany SOH, robi właśnie to. Stan zdrowia ogniw akumulatora jest taki sam. nie można zmienić RZECZYWISTEGO stanu zdrowia za pomocą oprogramowania.
Tak, wiem o tym, ale ma to wpływ na SOC wyświetlany na desce rozdzielczej. Chcę móc korzystać z pojemności akumulatora, którą faktycznie posiadam, bez ograniczeń przez niższy niż potrzebny limit.

#7 ·
Przykro mi to mówić, ale to nieprawidłowe. Przed aktualizacją BMS samochód pozwalał mi naładować tylko do około 47 kWh. Po aktualizacji BMS mogłem naładować do ponad 51,5 kWh. Pochodziło to z danych CanZE i zostało potwierdzone przez szybkie ładowarki, które pozwoliły na dostarczenie większej ilości energii do samochodu po aktualizacji BMS. Aktualizacja BMS z pewnością zwiększyła zasięg w rzeczywistości.

#8 ·
Przykro mi to mówić, ale to nieprawda. Przed aktualizacją BMS samochód pozwalał mi ładować tylko do około 47 kWh. Po aktualizacji BMS pozwolił mi naładować do ponad 51,5 kWh. Pochodziło to z danych CanZE i zostało potwierdzone przez szybkie ładowarki, które pozwalały na dostarczenie większej ilości energii do samochodu po aktualizacji BMS. Aktualizacja BMS z pewnością zwiększyła zasięg w rzeczywistości.
Pytanie brzmi, co dokładnie definiuje 47 kWh i 51,5 kWh, sprawdź napięcie ogniw przy 100% przed i po aktualizacji, okaże się, że ogniwa będą miały prawdopodobnie takie samo napięcie przy 100% naładowania. Oznacza to, że nie "zyskałeś" żadnej pojemności. Jest to po prostu INACZEJ RAPORTOWANE. Oprogramowanie nie zmienia RZECZYWISTEJ pojemności ani stanu zdrowia ogniwa.

#10 ·
Oprogramowanie rzeczywiście nie może zmienić rzeczywistej pojemności akumulatora.
Ale może mieć trudności z oszacowaniem tej pojemności, a tym samym zbyt mocno ograniczać użyteczną pojemność kierowcy, błędnie oceniając głębokość rozładowania i zapobiegając większemu ładowaniu/rozładowaniu niż to konieczne.

W przypadku Little_discourage sprawdzenie napięcia przy 100% przed i po może nie być wystarczające, ponieważ problem może również dotyczyć dolnego bufora SOC. Zbyt duża użyteczna pojemność mogła zostać zablokowana w tym obszarze z powodu wadliwego BMS.

#11 ·
Cześć wszystkim,
Po 1 miesiącu SOH wciąż utknął na 82%.
Technik Renault, z którym rozmawiałem, próbował zrzucić winę na mój klucz sprzętowy OBD2, który podawał błędne wartości, ale on po prostu raportuje to, co wysyła do niego BMS. Również wpływ na zasięg jest zdecydowanie zauważalny.
Nadal szukam przyczyny.

#12 ·
Ludzie martwią się zbytnio wskaźnikami i aktualizacjami BMS.

Aktualizacja BMS NIE zmienia stanu zdrowia twoich akumulatorów.
Może zmienić LICZBĘ, którą ci pokazuje, obliczając ją inaczej, ale twoja bateria ma dokładnie taki sam stan zdrowia, niezależnie od tego, jakiego BMS używasz lub jakiego oprogramowania układowego używa.

Samochód nie ma aż tak dużego "górnego bufora". Ogniwa przekraczają 4 V. Przy 4 V są naładowane w 97-98%
Image

#13 ·
Oczywiście, jak już mówiłem, nie zmienia to "prawdziwego" stanu baterii.
Problem polega na tym, że ogranicza bardziej niż to konieczne ilość energii, jaką mogę uzyskać z baterii między zgłoszonymi 100% -> 0%.
Doświadczyłem tego wielokrotnie podczas rzeczywistego użytkowania i długoterminowej historii danych dotyczących dostępnej pojemności kWh przy 100% SOC.
Ponownie, całkowicie zgadzam się, że RZECZYWISTY stan baterii nie jest naruszony, ale ponieważ samochód używa BMS do obliczania, ile pojemności mogę wykorzystać, wpływ na zasięg jest również RZECZYWISTY.
W przeciwnym razie bym się tym nie przejmował ;)