Speak EV - Electric Car Forums banner

Ładowanie AC tylko z mocą 3,7 kW?

1 reading
8.6K views 16 replies 9 participants last post by  prawlin  
#1 ·
Ostatnio po raz pierwszy korzystam z publicznych sieci ładowania AC i nigdy nie przekraczam 3,7 kW, mimo że sieć korzysta ze stacji 22 kW.

Czy ktoś jeszcze ma ten problem? Mój Kia Niro to oryginalny model z 2018 roku (lub 2019?).

Czy to może wina kabla? Jak mogę sprawdzić, czy mam kabel, który obsługuje 7,2 kW (myślę, że to maksimum dla mojego roku modelowego).

Sprawdziłem bieżące ustawienia i są one ustawione na maksymalny prąd. Nie jestem pewien, czy to pomaga, ale 2 dolne piny w złączu AC nie mają nic w środku. Brak metalowych styków. Tylko pusty plastik. A na moim kablu jest napisane 3x6,0+1x0,5 450/750V.

#2 ·
Ocena kabla jest dobra dla 7,2 kW. A gniazda mają pojemność dla 3 faz. Jednofazowe będą miały brakujące piny. Czy przypadkiem używasz słupa 11 kW, co dałoby 3 fazy przy 3,6 kW? Wiem, że mówisz, że to 22 kW, ale to pierwsza rzecz do potwierdzenia?

#3 ·
Sprawdziłem bieżące ustawienia i są one na maksymalnym prądzie. Nie jestem pewien, czy to pomaga, ale 2 dolne piny w złączu AC nic w sobie nie mają. Brak metalowych styków. Tylko pusty plastik. A na moim kablu jest napisane 3x6.0+1x0.5 450/750V.
To prawda. Dwa dolne piny służą do ładowania trójfazowego, które w Wielkiej Brytanii jest obsługiwane tylko przez 4+ e-Niro.

#4 ·
Ostatnio po raz pierwszy korzystałem z publicznych sieci ładowania AC i nigdy nie przekraczam 3,7 kW, mimo że sieć korzysta ze stacji 22 kW.

Czy ktoś jeszcze ma ten problem? Mój Kia Niro to oryginalny model z 2018 roku (lub 2019?).

Czy to może wina kabla? Jak mogę sprawdzić, czy mam kabel, który obsługuje 7,2 kW (myślę, że to maksimum dla mojego roku modelowego).

Sprawdziłem bieżące ustawienia i są one ustawione na maksymalny prąd. Nie wiem, czy to pomaga, ale 2 dolne piny w złączu AC nic nie mają w środku. Brak metalowych styków. Tylko pusty plastik. A na moim kablu jest napisane 3x6,0+1x0,5 450/750V.
Czy to przypadkiem jednostki Podpoint?
Mój Kia Soul ma problemy z PodPoint i nigdy nie osiągam pełnej prędkości ładowania, waha się ona od 1,6, 3,2 4,6 i maksymalnie 6,6 kW na jednostkach 7 i 22 kW..
Ale nigdy nie było problemu z jednostkami Chargemaster, wszystkie miały prędkość 7,2 kW (kiedy uda mi się znaleźć działającą 😑)

#7 ·
Myślałem, że wszystkie Niro są w stanie obsłużyć 11kW - 16A na fazę? Więc zawsze powinieneś uzyskać 11kW na ładowarce 22kW, niezależnie od tego, czy ją udostępniasz.

Jeśli otrzymujesz tylko 3,6kW, sugeruje to, że otrzymujesz tylko ładowanie jednofazowe. Tego należałoby się spodziewać po każdym samochodzie jednofazowym o mocy 7kW, niestety, jeśli udostępniasz ładowarkę. Dostajesz połowę z 32A na fazę.

#8 ·
Jeśli otrzymujesz tylko 3,6 kW, sugeruje to, że otrzymujesz tylko ładowanie jednofazowe.
OP powiedział:
dwa dolne piny w złączu AC nie mają nic w środku. Brak metalowych styków. Tylko pusty plastik. A mój kabel mówi 3x6.0+1x0.5 450/750V.
To jest kabel jednofazowy, więc trójfazowy Niro nie pomoże.
Ponadto nie wszystkie Niro mają 11kW trójfazowe, ale myślę, że pierwsza edycja Niro ma, co wynika z OP.

#13 ·
Właśnie sprawdziłem jeszcze raz mój kabel i zobaczyłem, że wtyczka ma 32A. To powinno obsługiwać ładowanie wyższe niż 3,7 kW, prawda?
Tak, zdecydowanie…
32A x 220V = 7kW
32A x 240V = 7,6kW
Peter

#15 ·
OP mówi, że w dwóch dolnych punktach gniazda nie ma pinów. Są one dla L2+L3. Oznacza to, że jest to tylko faza pojedyncza, a zatem maksymalna moc znamionowa wynosi 7,2 kW.

Jeśli dostaje tylko 3,6, to albo jest ograniczenie w ustawieniach samochodu, albo w punkcie ładowania, albo ładowarka pokładowa nie jest tego w stanie obsłużyć.

Wierzę, że wszystkie nieprzymocowane kable muszą być oceniane na 7,2 kW. Przypuszczalnie, gdyby miały niższą ocenę, nadal mogłyby być używane w punkcie ładowania o wyższej ocenie.

Kable przymocowane mogą być obydwoma, ale wtedy to instalator musi dopilnować, aby były odpowiednio dobrane do zastosowania.

#16 ·
Uważam, że wszystkie nieprzymocowane kable muszą być przystosowane do 7,2 kW. Przypuszczalnie, gdyby zostały wykonane z niższą mocą, nadal mogłyby być używane w punkcie ładowania o wyższej mocy
Niekoniecznie. Kable zawierają rezystor między jednym z pinów sygnałowych a masą, którego wartość wskazuje obciążalność prądową kabla, a ładowarka w EV może odpowiednio sterować prądem.

W każdym razie kabel OP jest oznaczony jako 3x6,0+1x0,5 450/750V. 3x6,0 oznacza 3 przewody o przekroju 6 mm2, które mogą wytrzymać 32A.