Speak EV - Electric Car Forums banner

Jak mówią Jankesi, przestań narzekać..

2.8K views 17 replies 11 participants last post by  MDave  
#1 ·
No cóż, kolejny post krzyczący „elektrycy nas okradają z zawyżonych cen z powodu dotacji”, no kolego, przyzwyczaj się do tego... przy wykładniczym popycie, który zobaczymy, nie będzie taniej, niewykwalifikowany, niedoświadczony mistrz cytatów żądający, aby praca mogła być wykonana taniej, jest tą samą osobą, która będzie krzyczeć, gdy RCD urządzeń zaczną się topić, a następnie narzekać, gdy chciwy elektryk będzie chciał zapłacić za wymianę 3 lata później, w każdym razie wracając do fontanny pieniędzy, jaką jest dotacja na instalację ładowarki, oto studium przypadku do przemyślenia, na kursie ze mną było 13 innych elektryków, wszyscy wyszli z niego tryskając entuzjazmem, wszyscy korzystają z tych samych hurtowników co ja, więc widzimy się dość regularnie, wszyscy wykonali szereg instalacji ładowarek... ilu nadal to robi za pośrednictwem dotacji... 1, tak, reszta z nas będzie montować ładowarki tylko wtedy, gdy zostanie to zrobione prywatnie, ponieważ nie miało to sensu finansowego, aby kontynuować program OZEV... Dobrze udokumentowane relacje z palącymi się RCD oznaczały, że wszyscy zaczęliśmy używać lepszej jakości ładowarek, ryzyko podczas wbijania 4-stopowego szpikulca w ziemię z zasilaniem wymagało uwzględnienia wykrywania błędów PEN, a przepisy wymagają RCD typu A lub wyższego, dla ochrony, a one nie są tanie, urządzenia ograniczające prąd wymagają kabla sygnałowego do działania, więc musimy albo związać albo przypiąć kabel danych do kabla zasilającego, a wy wszyscy narzekacie na nieestetyczne kable lub używać specjalnego EV ultra, który ma kabel sygnałowy w kablu zasilającym... tanio za niecałe dziesięć funtów za metr?, wrzuć małą jednostkę konsumencką do zasilania ładowarki, w przeciwnym razie certyfikat instalacji musi obejmować cały dom, a to może otworzyć zupełnie nową puszkę Pandory, wtedy pojawia się roszczenie, powiadomienie DNO, 2 strony, te same 2 strony idą do ENA, następnie 5-stronicowy certyfikat elektryczny i powiadomienie dla kontroli budowlanej, a następnie... formularz zgłoszeniowy OZEV, 10 stron, dowody fotograficzne, min. 2 zdjęcia, list motywacyjny, 1 strona. Roszczenie w arkuszu kalkulacyjnym, 1 strona... więc 19 stron i 2 zdjęcia później, czekasz 30 do 50 dni na zapłatę... och tak, i zagwarantuj to wszystko na 3 lata... Mówią o pozbyciu się dotacji w przyszłym kwietniu, jak dla mnie to za mało, wtedy wyceny od 400 do 650 funtów, które otrzymujesz w tej chwili z prezentem w wysokości 350 funtów od podatnika... no cóż, możesz to od razu podwoić.

#2 ·
Całkiem słusznie, jeśli chodzi o kwestie, które poruszasz, ponieważ jak ze wszystkim w życiu, ludzie nie lubią płacić pieniędzy, jeśli uważają, że nie muszą.

Z ciekawości, jako nowy właściciel samochodu elektrycznego, który wkrótce może się przeprowadzać, jaki jest Twój preferowany domowy ładowarka do zainstalowania?

#6 ·
Rozumiem twoje argumenty, jak ze wszystkim w życiu, ludzie nienawidzą płacić pieniędzy, jeśli uważają, że nie muszą.

Z ciekawości, jako nowy właściciel EV, który wkrótce może się przeprowadzić, jaki jest twój preferowany domowy ładowarka do zainstalowania?
Cześć, używamy ładowarki projektu ev, typu A RCD i błędu PEN w zestawie, nie wygra żadnych nagród w dziale wyglądu, ale jest w rozsądnej cenie.. aplikacja jest jednak do bani..

#3 ·
Och, cóż, kolejny post krzyczący „elektrycy nas okradają z zawyżonych cen z powodu dotacji”, no cóż, kolego, przyzwyczaj się do tego... przy wykładniczym popycie, który zobaczymy, nie będzie taniej, niewykwalifikowany, niedoświadczony mistrz cytatów żądający, aby praca mogła być wykonana taniej, jest tą samą osobą, która będzie krzyczeć, gdy RCD jednostek zaczną się topić, a następnie narzekać, gdy chciwy elektryk będzie chciał zapłacić za wymianę go 3 lata później, w każdym razie wracając do fontanny pieniędzy, jaką jest dotacja na instalację ładowarki, oto studium przypadku do przemyślenia, na kursie było ze mną 13 innych elektryków, wszyscy wyszli z entuzjazmem, wszyscy używają tych samych hurtowników co ja, więc widzimy się dość regularnie, wszyscy wykonali szereg instalacji ładowarek... ilu nadal to robi za pośrednictwem dotacji... 1, tak, cała reszta z nas będzie montować ładowarki tylko wtedy, gdy zostanie to zrobione prywatnie, ponieważ nie miało to sensu finansowego, aby kontynuować schemat OZEV... Dobrze udokumentowane relacje o palących się RCD oznaczały, że wszyscy zaczęliśmy używać lepszej jakości ładowarek, ryzyko podczas wbijania 4-metrowego szpikulca w ziemię zamieszkałą przez media wymagało uwzględnienia wykrywania błędów PEN, a przepisy wymagają typu A lub wyższego RCD, dla ochrony i nie są tanie, urządzenia ograniczające prąd wymagają kabla sygnałowego do działania, więc musimy albo związać, albo przypiąć kabel danych do kabla zasilającego, a wy narzekacie na nieestetyczne kable lub używać specjalnego EV ultra, który ma kabel sygnałowy w kablu zasilającym... tanio za niecałe dziesięć funtów za metr?, wrzuć małą jednostkę konsumencką, aby zasilić ładowarkę, w przeciwnym razie certyfikat instalacji musi obejmować cały dom i to może otworzyć zupełnie nową puszkę robaków, wtedy pojawia się roszczenie, powiadomienie DNO, 2 strony, te same 2 strony idą do ENA, następnie 5-stronicowy certyfikat elektryczny i powiadomienie o kontroli budowlanej, a następnie... formularz zgłoszeniowy OZEV, 10 stron, dowód fotograficzny, min. 2 zdjęcia, list motywacyjny, 1 strona. Roszczenie w arkuszu kalkulacyjnym, 1 strona... więc 19 stron i 2 zdjęcia później, czekasz 30 do 50 dni, aby otrzymać zapłatę... och tak, i zagwarantuj to wszystko na 3 lata...
Mówią o pozbyciu się dotacji w przyszłym kwietniu, jak dla mnie nie za szybko, wtedy wyceny od 400 do 650 funtów, które otrzymujesz w tej chwili z prezentem w wysokości 350 funtów od podatnika... no cóż, możesz to od razu podwoić.
Niektórzy z nas przestali grać melodię dotacji OLEV kilka lat temu, kupiłem własny EVSE i dałem moim lokalnym elektrykom lukratywne zatrudnienie, aby zainstalować go zgodnie z kodem.

Im szybciej dotacja zniknie, tym lepiej, jak się wydaje, zgadzamy się.

#4 ·
Bardzo emocjonalny post. Rozumiem większość z niego, ale poruszę jeden punkt:
a następnie wyceny od 400 do 650 funtów, które otrzymujesz w tej chwili z prezentem w wysokości 350 funtów od podatnika... cóż, możesz to od razu podwoić
Dlaczego utrata 350 funtów i związane z tym wymagania administracyjne i gwarancyjne zwiększają cenę o większą kwotę (400 - 650 funtów)?

#7 ·
Bardzo emocjonalny post. Rozumiem większość z niego, ale poruszę jeden punkt:

Dlaczego strata 350 funtów i związane z tym wymagania administracyjne i gwarancyjne zwiększają cenę o większą kwotę (400 - 650 funtów)?
wyceniamy na 430 funtów plus dotacja, więc minimalny koszt to 780,00 funtów, kupujemy wszystkie części osobno i tak ekonomicznie, jak to możliwe, a zysk jest nadal minimalny, ponieważ duże firmy, takie jak rolec, british gas itp. nadal wyceniają mniej..
gary

#8 ·
Ohh well, yet another post shouting “sparkies are ripping us off with inflated prices cos of the grant” well matey, get used to it.. with the exponential demand we are going to see, it aint going to get cheaper, the unqualified, inexperienced master of quotations demanding the work could easily be done cheaper is the same person who will rant when the units rcd`s start to melt and then complain when the greedy sparky wants to be paid to replace it 3 yrs later, anyway back to the money fountain that is the charger installation grant, here`s a case study for you to ponder, there were 13 other electricians on the course with me, all came out bubbling with enthusiasm, they all use the same wholesalers as me so we see each other quite regularly, all have done a number of charger installs.. how many continue to do it via the grant…. 1, yep all the rest of us will only fit chargers if done privately, because it didn’t make sense financially to carry on with the OZEV scheme.. The well documented coverage of burning RCD`s meant we all started using better quality chargers, the risk when hammering a 4ft spike into utilities populated ground necessitated the inclusion of PEN fault detection and regulations require a type A or above RCD,for protection and they aint cheap, the current limiting devices require signal cable to operate so we either have to tie or clip a data cable to the supply cable and have you lot complaining about unsightly cables or use special EV ultra that has the signal cable in with the supply cable.. cheap at just under a tenner a meter ?, throw in a small consumer unit to feed the charger, otherwise the installation certificate has to cover the whole house and that could then open up a whole new can of worms, then comes the claim, notifying the DNO, 2 pages, same 2 pages go to the ENA, then the 5 page electrical certificate, and the notification for building control, followed by.. OZEV application form, 10 pages, photographic evidence, 2 pics min, cover letter, I page. Spreadsheet claim, 1 page.. so 19 pages and 2 photographs later, you then wait 30 to 50 days to get paid.. ohh yeah, and guarantee it all for 3 years..
They are talking about getting rid of the grant next April, not soon enough as far as I am concerned, then the quotes for £400 to £650 you are getting at the moment with the £350 gift from the tax payer.. well you can double that straight away.
Ohh well, yet another post shouting “sparkies are ripping us off with inflated prices cos of the grant” well matey, get used to it.. with the exponential demand we are going to see, it aint going to get cheaper, the unqualified, inexperienced master of quotations demanding the work could easily be done cheaper is the same person who will rant when the units rcd`s start to melt and then complain when the greedy sparky wants to be paid to replace it 3 yrs later, anyway back to the money fountain that is the charger installation grant, here`s a case study for you to ponder, there were 13 other electricians on the course with me, all came out bubbling with enthusiasm, they all use the same wholesalers as me so we see each other quite regularly, all have done a number of charger installs.. how many continue to do it via the grant…. 1, yep all the rest of us will only fit chargers if done privately, because it didn’t make sense financially to carry on with the OZEV scheme.. The well documented coverage of burning RCD`s meant we all started using better quality chargers, the risk when hammering a 4ft spike into utilities populated ground necessitated the inclusion of PEN fault detection and regulations require a type A or above RCD,for protection and they aint cheap, the current limiting devices require signal cable to operate so we either have to tie or clip a data cable to the supply cable and have you lot complaining about unsightly cables or use special EV ultra that has the signal cable in with the supply cable.. cheap at just under a tenner a meter ?, throw in a small consumer unit to feed the charger, otherwise the installation certificate has to cover the whole house and that could then open up a whole new can of worms, then comes the claim, notifying the DNO, 2 pages, same 2 pages go to the ENA, then the 5 page electrical certificate, and the notification for building control, followed by.. OZEV application form, 10 pages, photographic evidence, 2 pics min, cover letter, I page. Spreadsheet claim, 1 page.. so 19 pages and 2 photographs later, you then wait 30 to 50 days to get paid.. ohh yeah, and guarantee it all for 3 years..
They are talking about getting rid of the grant next April, not soon enough as far as I am concerned, then the quotes for £400 to £650 you are getting at the moment with the £350 gift from the tax payer.. well you can double that straight away.
Jak wielu innych, podejrzewam, że uznałem, że dotacja zdecydowanie nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Kiedy wymieniłem mój EVSE, poprosiłem Viridian (ECO Harmony) o zbudowanie dla mnie niestandardowego EVSE z wykrywaniem utraty PEN, ochroną DC itp., wszystko w ich klasycznej szafce ładowarki, a następnie poprosiłem lokalnego elektryka o zainstalowanie (wywiercenie 4 otworów w ścianie na szafkę), a następnie przetestowanie instalacji i wystawienie certyfikatu drobnych prac instalacyjnych obejmującego wymogi prawne dotyczące prac elektrycznych. (kabel ze starej ładowarki już na miejscu.)
Koszt wyniósł łącznie 70 funtów dla elektryka i certyfikacji.
Viridian używa standardowych RCBO i styczników wraz z własnym projektem kontrolera EPC 2, który obsługuje normalne funkcje ładowarki plus wykrywanie utraty DC i PEN, a wszystko to w metalowej obudowie.
(w tej konfiguracji nie jest wymagany pręt uziemiający)

#10 ·
Próbuję od ponad miesiąca zmusić BP chargemaster do uporządkowania mojej instalacji :( Wtyczka 3-pinowa będzie szczerze mówiąc rozwiązaniem dla wielu z nas, którzy nie mogą sobie pozwolić na wysokie koszty początkowe zbliżające się do tysiąca funtów za instalację ładowarki.

#11 ·
Próbuję od ponad miesiąca zmusić BP chargemaster do uporządkowania mojej instalacji :( Wtyczka 3-pinowa będzie szczerze mówiąc sposobem dla wielu z nas, którzy nie mogą sobie pozwolić na duże koszty początkowe zbliżające się do tysiąca funtów za instalację ładowarki.
I to ostatecznie się stanie. A radykalni elektrycy będą krzyczeć i wrzeszczeć, mówiąc, że zabijesz kogoś bez ochrony PEN, i fałszywie nazywając ładowarkę dla babci ładowarką "awaryjną".

A tymczasem wszystkie ładowarki Pre-18 Ed będą nadal miały taką samą ochronę jak ładowarka dla babci.

#14 ·
Myślę, że wasz problem polega na tym, że wasz rząd powiązał dotacje z tak dużą biurokracją, że stało się to bardziej kłopotliwe niż warte zachodu. Mamy dotację w wysokości 600 €, ale to właściciel domu ją zgłasza, a nie elektryk, albo tak było, kiedy zgłaszałem ją jakiś czas temu i nie ma tu zbyt wiele biurokracji, potrzebowałem tylko dowodu, że posiadam samochód elektryczny, plus numer z rachunku za prąd.

Rozejrzałem się, jakie ładowarki pasowałyby do słupka, porozmawiałem z kolegą elektrykiem o tym, co musiałby zrobić, jeśli chodzi o pracę, którą mógłbym wykonać, więc kupiłem większość rzeczy, wykopałem rów na kabel, zabetonowałem słupek i poprowadziłem kabel z powrotem do skrzynki bezpieczników z dużą ilością luzu na końcach. Przyszedł i wykonał podłączenie i testy, co zajęło mu znacznie mniej niż pół dnia, wliczając w to długą rozmowę i kubek herbaty. Następnie spędziłem dziesięć minut online, zgłaszając wniosek o dotację, która została mi wypłacona kilka tygodni później.

#16 ·
Myślę, że problem polega na tym, że wasz rząd powiązał dotacje z tak dużą biurokracją, że stało się to bardziej kłopotliwe niż warte zachodu.
Nie ma problemu z ubieganiem się o dotację na ładowarkę. Jak powiedziałeś, to tylko kilka pytań do odpowiedzi i żadnych dowodów. Jednak to instalator musi złożyć wniosek i to on otrzymuje pieniądze z dotacji bezpośrednio.

#15 ·
Zapłaciłem 499 funtów za instalację mojej ładowarki Pod Point z kablem po dotacji, którą dla mnie załatwili. 16 m kabla, bardzo schludna instalacja, jestem z niej bardzo zadowolony, chociaż najwyraźniej nie spełnia certyfikacji pen. Od złożenia wniosku do instalacji jeden tydzień.

Uważałem, że to okazja.
Ludzie narzekający i oszczędzający na instalacjach ładowarek w ogóle do mnie nie docierają.

Istnieją ogromne braki w handlu i będzie tylko gorzej z Brexitem itp.

Moja rada to zainstaluj odpowiednią ładowarkę, póki możesz, dotacje wkrótce znikną, to jest bardzo jasne. Naprawdę nie ma żadnego uzasadnienia dla zapewniania subsydiów podatników osobom kupującym drogie EV!

#18 ·
Musiałem zapłacić 70 funtów za wizytę rzeczoznawcy, która nie podlega zwrotowi (której nie muszę płacić, jeśli przejdę do instalacji lub jej instalacja nie jest wykonalna) i od prawie miesiąca nic nie słyszałem. Dzwoniłem dzisiaj rano, poprosili o mój e-mail, który już powinni mieć i że specjalista wyśle mi e-mail?