Speak EV - Electric Car Forums banner

Ładowanie samochodu w garażu?

8K views 34 replies 10 participants last post by  Hitstirrer  
#1 ·
Powinienem dostać swój samochód za kilka tygodni, w międzyczasie muszę ogarnąć elektrykę. Garaż jest jednym z grupy warsztatów z infrastrukturą prawie gotową (skrzynka i wtyczka są gotowe, ale musimy podłączyć i zarejestrować elektrykę). Jeśli wjadę do garażu przodem, wtyczka będzie na końcu.

Założyłem, że wjadę samochodem, podłączę go, zamknę drzwi i pójdę... czy to w porządku? Muszę powiedzieć, że wątek o pożarach elektrycznych mnie zaniepokoił (nie byłem pewien, czy pisać na tym wątku, czy tutaj).

Co robią wszyscy inni? Port ładowania musi być wewnątrz garażu. Zauważyłem, że niektórzy ludzie zostawiają otwarte drzwi garażowe, ale nie znam powodu (nie znam ich, żeby móc po prostu zapytać).

#3 ·
Zauważyłem, że niektórzy ludzie zostawiają otwarte drzwi garażowe, ale nie znam powodu (nie znam ich, żeby móc po prostu zapytać).
Wystarczy założyć odznakę "Jestem nowicjuszem" i zapytać. Większość ludzi (choć znałem tylko jednego Norwega) jest w porządku, chyba że się spieszą.

To powiedziawszy, podejrzewam, że powody będą się wahać od logiki z folii aluminiowej po "Cóż, kot poszedł tam spać", więc nie oczekujcie wiele :)

#6 ·
Ładowałem w moim garażu za pomocą kabla "granny lead" przez trzy miesiące, zanim ładowarka została zamontowana w garażu. Jeśli używasz kabla "granny lead", po prostu sprawdź, czy wtyczka/gniazdo się nie przegrzewa, chociaż jeśli jest to nowa instalacja, nie powinno być żadnych obaw.

Mój garaż jest dołączony do domu i dlatego jest częścią strefy wyrównywania potencjałów i nie jest wymagany żaden pręt uziemiający. Brzmi to tak, jakby to był blok garaży oddzielony od domu. Nie jestem pewien przepisów, ale jeśli montujesz jednostkę ładującą, może to wymagać pręta uziemiającego? Nieważne, ponieważ jeśli jest to profesjonalna instalacja, wykonają oni niezbędne prace.

Nie musisz się martwić zamykaniem drzwi garażowych; nasz garaż jest zamknięty na noc, a ładowanie odbywa się wczesnym rankiem po taniej taryfie.

#12 ·
Sześć lat ładowania w garażu, nigdy za bardzo o tym nie myślałem
Ja też, nie sześć lat, ale trzy i trochę. Używam "ładowarki dla babci" podłączonej do normalnego gniazdka ściennego, które jest podłączone bezpośrednio do wyłącznika 16A.

Dedykowany wallbox zostanie zainstalowany z odpowiednim przekrojem okablowania i podłączony bezpośrednio do wyłącznika, więc bez obaw.

#13 ·
To mamy w garażu (patrz zdjęcie). Jak widać, musimy sprowadzić elektryka, aby faktycznie podłączył gniazdo. Zakładam, że przewód dostarczony z samochodem wchodzi bezpośrednio do tego niebieskiego gniazda (nie są potrzebne żadne inne adaptacje, a dostarczona wtyczka na pewno pasuje ???)

Metalowa skrzynka to tył czegoś, co wygląda jak wyłącznik automatyczny (który masz w domu i do którego podłączone są wszystkie gniazda w garażach). Jest dostępny z zewnątrz.

ps Czy jest gdzieś wątek lub miejsce, w którym mogę zadawać głupie pytania dla początkujących?

Dziękuję!

#14 ·
Zakładam, że przewód dostarczony z samochodem wchodzi bezpośrednio do tego niebieskiego gniazda (nie są potrzebne żadne inne adaptacje, a dostarczona wtyczka na pewno pasuje ???)
Wygląda na to, że jest to gniazdo typu 'commando' - prawdopodobnie 16A, biorąc pod uwagę sytuację.

Nie można podłączyć samochodu bezpośrednio do tego gniazda - potrzebujesz przenośnego EVSE, czyli skrzynki z elektrycznymi elementami z przewodem na każdym końcu. Jeden koniec wchodzi do samochodu, drugi do tego gniazda. (Występują w różnych wersjach z różnymi wtyczkami na końcu zasilania, ale mniej więcej takie same dla samochodu.)

#18 ·
Zdecydowanie gniazdo Commando, w którym to przypadku potrzebujesz adaptera z gniazda 13 A na wtyczkę Commando, który jest łatwy do zdobycia i dość tani (noszę jeden na wypadek, gdybym musiał naładować samochód w klubie golfowym). Podłączasz swój "kabel babci" do adaptera, a następnie do gniazdka ściennego. Kabel babci powinien być dostarczony z samochodem i można go rozpoznać po tym, że ma wtyczkę 13 A na jednym końcu, wtyczkę do samochodu na drugim końcu i pudełko pomiędzy.

#29 ·
Wiem, że mógłbym do kogoś zadzwonić i wskazać na skrzynkę, ale wtedy a) nigdy tak naprawdę bym tego nie zrozumiał, a b) może istnieć inny / lepszy sposób robienia rzeczy, którego elektryk nie oferuje, ale zaoferowałby, gdybym wiedział, o co pytać, iyswim.

#30 ·
Cóż, ponieważ to forum jest w dużej mierze oparte na Wielkiej Brytanii, wszelkie porady będą oparte na naszych własnych przepisach dotyczących punktów ładowania pojazdów elektrycznych i dostępnych systemach. Wspomniano już, że nasze własne przepisy dotyczące uziemiania takich punktów zostały stopniowo zaostrzone w ciągu ostatnich kilku lat i nadal mogą różnić się od obecnej sytuacji w Norwegii. Tylko w pełni wykwalifikowany elektryk na miejscu, z doświadczeniem w zakresie pojazdów elektrycznych, będzie w stanie udzielić dokładnej porady w Twojej sytuacji.

Podobnie, Twój wybór systemu EVSE będzie zależał od Twojego budżetu i potrzeby 'inteligentnych' funkcji. Będzie wiele wallboxów, które oferują tylko podstawowe 'głupie' zasilanie bez synchronizacji, aplikacji lub linków do dostawców energii, aby uzyskać dostęp do tańszych taryf za energię elektryczną w nocy. Zazwyczaj różnią się one tylko ze względów budżetowych, ponieważ stają się coraz bardziej estetyczne od prostej czarnej skrzynki. Wszystkie robią to samo. Ale niektóre są 'ładniejsze'.

Wielkiej Brytanii istnieje teraz kilka znacznie bardziej wyrafinowanych ładowarek, takich jak Zappi, które mogą organizować połączenia z domowym zasilaniem słonecznym, a także taryfy czasowe, aby zmaksymalizować ekonomiczne ładowanie samochodów. Niektórzy dostawcy energii oferują własne skrzynki wewnętrzne, które komunikują się z własnymi serwerami. Octopus ma taki system. Ale poza informowaniem o dostępności takich systemów, nie możemy być świadomi tego, co jest konkretnie dostępne w Norwegii. Rozważny elektryk (gra słów zamierzona) powinien być w stanie omówić takie systemy w oparciu o lokalną wiedzę. Dużo zależy od własnych wymagań, ale z tego, co do tej pory widzieliśmy, podejrzewam, że każdy podstawowy EVSE zainstalowany przy użyciu istniejącego zasilania do tego niebieskiego gniazda, byłby wystarczający dla Twoich natychmiastowych potrzeb. A ponieważ będzie w garażu, nie ma potrzeby wydawania dużo na fantazyjne pudełko.

Twój główny wybór będzie między tethered lub untethered. Zawsze wolę jednostkę tethered, ponieważ ciągłe zmagania z luźnym kablem szybko stają się udręką - co prowadzi do tego, że i tak pozostaje na stałe podłączony. Znacznie wygodniej jest chwycić tethered wtyczkę i włożyć ją do samochodu. Co pozostawia luźny kabel schludnie w bagażniku samochodu na każdą sytuację ładowania w drodze.

Prosimy o poinformowanie nas, jak to ostatecznie przebiegnie.

#31 ·
Ach, niebezpieczeństwa związane z próbą udzielania porad na forum takim jak to. Pełna ocena dla tych, którzy zauważyli norweską flagę i tak, gniazdo Commando ma teraz więcej sensu.

Mimo to, zamiast marnować mój komentarz, chciałbym tylko wspomnieć, że wiele wózków golfowych używa gniazda Commando, więc jeśli kiedykolwiek zatrzymasz się na noc w hotelu klubu golfowego, możesz "pożyczyć" gniazdo i podłączyć swój kabel granny z adapterem, o którym wspomniałem. Alternatywnie, możesz zaparkować pod swoim pokojem hotelowym i powiesić przedłużacz z okna, co zrobiłem (potrzeba matką wynalazku!).

#32 ·
Przepraszam za zamieszanie!! Widzę tak wiele flag, że chociaż jest to angielskie forum, przyszedłem tutaj ze względu na międzynarodowych członków.

Mam nadzieję, że nie czujesz, że któryś z komentarzy został zmarnowany (przeczytałem wiele starych postów na tym forum i są one bardzo doceniane, nawet jeśli informacje nie zawsze są istotne). Ten wątek pomógł mi ustalić, o jakie rzeczy musiałem zapytać w obcym języku. W międzyczasie powiedziano mi, że potrzebuję tylko kabla typu 2 do typu 2 i kiedy przyjdzie elektryk, zamierzam zapytać o opcje z uwięzią i bez uwięzi (i czy jest to potrzebne/ wykonalne).

Dziękuję

#33 ·
Żaden problem. Chodzi tylko o to, że tak naprawdę nie możemy komentować przepisów w Norwegii dotyczących instalacji ładowarki domowej. Wiele krajów ma również standardowo 3-fazowy prąd, co dodatkowo komplikuje sprawę. Jak mówisz, będziesz potrzebować kabla typu 2 do typu 2, ale to, czy użyjesz go tylko do ładowania w miejscach poza domem, czy również z ładowarki domowej, będzie zależeć od twojego poglądu na temat jednostek z kablem lub gniazdem. Doświadczenie pokazało, że większość ludzi uważa, że wygoda kabla na stałe, zwłaszcza gdy jest używany w garażu, przeważa nad kosmetycznym wyglądem jednostki bez kabla przerzuconego przez nią. Nawet osoby, które decydują się na jednostkę z gniazdem, ostatecznie pozostawiają kabel typu 2/typu 2 na stałe w gnieździe. A potem muszą kupić drugi kabel do użytku poza domem. Używanie kabla na stałe od samego początku po prostu pozwala uniknąć tej fazy eksperymentalnej.

Her in the UK the grant-aided scheme now insists on a moderately expensive 'smart' charger being used. W Wielkiej Brytanii dotowany program nalega teraz na używanie umiarkowanie drogiej „inteligentnej” ładowarki. Podczas gdy w większości przypadków „głupia” jednostka to wszystko, czego potrzeba. Z informacji zebranych tutaj podejrzewam, że podstawowa, głupia, na stałe podłączona ładowarka typu 2, w metalowej obudowie, aby pomóc w fobii pożarowej, będzie wszystkim, czego potrzeba. Twój elektryk usunie niebieskie gniazdo komandosów i w mgnieniu oka podłączy taką jednostkę. Zazwyczaj kabel typu 2/typu 2 jest dostarczany z samochodem, więc będziesz wtedy objęty wszystkimi okolicznościami.

#34 ·
Aktualizacja po wczorajszej wizycie elektryka (gdyby ktoś natknął się na to później). Zastrzeżenie, że jestem w Norwegii, a nie w Wielkiej Brytanii.

1. Gniazdko na ścianie nie ma nic wspólnego z samochodami elektrycznymi😶. Ktoś wcześnie to zauważył.

2. Chociaż infrastruktura okablowania jest, muszę kupić skrzynkę do ładowania na ścianie. Może być z kablem lub bez, ale wróci z cenami.

Dziękuję wszystkim. Mam TAK wiele do nauczenia!

#35 ·
Gniazdo na ścianie nie ma nic wspólnego z samochodami elektrycznymi😶. Ktoś wcześnie to zauważył.
Jeśli masz na myśli niebieskie gniazdo commando, to tylko częściowo prawda. Prawdopodobnie nie zostało tam umieszczone dla pojazdu elektrycznego, ale po prostu w celu zapewnienia odpowiedniego zasilania dla przyszłego sprzętu. Jeśli chodzi o zasilanie pojazdu elektrycznego, tutaj w Wielkiej Brytanii można kupić kompletny EVSE, który po prostu podłącza się do takiego zasilania commando. Sprzęt taki jak ten może być bardzo ekonomicznym sposobem bezpiecznego ładowania pojazdu elektrycznego, gdy na miejscu jest już niebieskie gniazdo commando.A model Ohme może obsłużyć pełne 7,6 kW, aby ładować szybciej - ale jest droższy.