Speak EV - Electric Car Forums banner
21 - 38 of 38 Posts
Discussion starter · #21 ·
Nie rozumiem logiki, dlaczego ktoś miałby płacić za 33 miesiące użytkowania, ale dostać samochód tylko na 24?
Cześć Keith,

Więc z tymi cenami leasingu możesz zapłacić wysoką zaliczkę, aby miesięczne płatności były łatwiejsze do zarządzania, ponieważ duża pierwsza płatność jest odliczana od całkowitego kosztu leasingu, tj. 9 miesięcy z góry. Ale masz rację, że ostatecznie zapłacisz taką samą kwotę za całkowity koszt leasingu, niezależnie od początkowej płatności. Zazwyczaj doradzamy niższe płatności, ale czasami większy czynsz z góry bardziej odpowiada ludziom.

:)

Cześć Keith,

Więc z tymi cenami leasingu możesz zapłacić wysoką zaliczkę, aby miesięczne płatności były łatwiejsze do zarządzania, ponieważ duża pierwsza płatność jest odejmowana od całkowitego kosztu leasingu, tj. 9 miesięcy z góry. Ale masz rację, że ostatecznie zapłacisz taką samą kwotę za całkowity koszt leasingu, niezależnie od początkowej płatności. Zazwyczaj radzimy niższe płatności, ale czasami większy czynsz z góry bardziej odpowiada ludziom.

:)
Czy w takim razie całkowity koszt byłby taki sam, gdyby było to 3 miesiące z góry? Nigdy wcześniej nie miałem leasingu, ale miałem ceny i myślałem, że taniej jest wpłacić większy depozyt. Jeśli nie ma różnicy, wpłaciłbym najmniejszy możliwy depozyt.

Czy cena byłaby taka sama, gdyby był to leasing biznesowy? Być może będę chciał to zrobić za pośrednictwem mojej firmy, ale stawki BIK na najbliższe dwa lata sprawiają, że i tak jest bardzo blisko przy bezpośrednim zakupie, nie liczyłem jeszcze liczb dla leasingu.

Wysłane z mojego D5803 za pomocą Tapatalk

Discussion starter · #24 ·
Czy to nie zmniejsza spłaty odsetek?
Dobre pytanie.Nie, ponieważ nie jest to umowa kupna, jak PCP, więc stawki APR i tym podobne nie wpływają na klienta i byłaby to stała stopa pożyczki między finansującym a bankiem. Całkowita cena będzie się nieznacznie wahać o kilka pensów, ale całkowity koszt jest w rzeczywistości taki sam.

Discussion starter · #25 ·
Czy w takim razie całkowity koszt byłby taki sam, gdyby było to 3 miesiące z góry? Nigdy wcześniej nie miałem leasingu, ale miałem ceny i myślałem, że taniej jest wpłacić większy depozyt. Jeśli nie ma różnicy, wpłaciłbym najmniejszy możliwy depozyt.
Czy cena byłaby taka sama, gdyby był to leasing biznesowy? Być może chciałbym to zrobić przez moją firmę, ale stawki bik na najbliższe dwa lata sprawiają, że i tak jest bardzo blisko kupna bezpośredniego, nie liczyłem jeszcze liczb dla leasingu.

Tak, to prawda, całkowity koszt będzie taki sam.

Tak, stawki Bik na nadchodzące lata nie sprawiają, że leasing biznesowy jest tak atrakcyjny (przynajmniej do 2020 roku).

Ja (będąc nieco stronniczym) powiedziałbym, że w większości przypadków zakup bezpośredni dla kierowców EV nie jest lepszy niż leasing. Biorąc to pod uwagę, jeśli przebieg jest wysoki, zakup bezpośredni jest prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem. Ponieważ rynek rozwija się tak szybko, amortyzacja tych EV prawdopodobnie będzie dość wysoka.

Ale jeśli znajdziesz samochód, który lubisz, odpowiada Twoim potrzebom i chcesz go zatrzymać na dłużej niż okres leasingu, kup go bezpośrednio. Jeśli chcesz aktualizacji, gdy pojawi się kolejna generacja EV, leasing jest prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem.

W większości przypadków sensowne jest wpłacenie najmniejszej zaliczki, jednak w niektórych sytuacjach na takie kwestie jak ubezpieczenie wpływają wyższe miesięczne raty, więc w takim przypadku logiczne jest wpłacenie większej zaliczki.

W przypadku leasingu za pośrednictwem dealerów (leasing ALD) występuje bardzo niewielka dopłata.
Nie rozumiem logiki, dlaczego ktoś miałby płacić za 33 miesiące użytkowania, ale dostać samochód tylko na 24?
To po prostu sposób, w jaki działa struktura płatności w przypadku leasingu.

[£200/pm x (9+23) miesięcy]/24 000 = 27p/mila
[£200/pm x (9+35) miesięcy]/36 000 = 24p/mila

Im dłużej masz jeden, tym tańszy jest koszt za milę. Mój ma 4 lata i wychodzi 20p/mila. Potem to już tylko arytmetyka.

• Like
Reactions: Jack@DriveElectric
Discussion starter · #28 ·
Cześć

Cześć Jack

Jaki jest przybliżony czas realizacji zamówienia?
Witaj,

Realnie patrzymy na styczeń, chociaż kilka samochodów z magazynu jest dostępnych na początek grudnia.

Discussion starter · #30 ·
Jaka jest cena katalogowa, do celów służbowych?
Umieszczę ją w arkuszu kalkulacyjnym i zobaczę, jak to działa.

To £30,439.99, a następnie:
2017/18 - 9%,
2018/19 - 13%
2019/20 - 16%

Grałem rolę adwokata diabła w odniesieniu do mojego pytania powyżej ;)

Prowadzę również własną firmę rodzinną
Dla mnie płacenie sobie 45 pensów za milę za korzystanie z prywatnego samochodu jest o wiele lepsze niż wiązanie kapitału firmy w amortyzowanym aktywie i ryzykowanie wciąż rosnącej eskalacji Bik.
To, co uważam za niesamowite, to fakt, że można ubiegać się o 45 pensów za milę nawet w przypadku samochodu elektrycznego
Urząd Skarbowy jest dość hojny w odniesieniu do tych kwestii, powodem jest wysoka cena początkowa.

Mój nadwyżkowy zysk trafia najpierw do emerytur pracowników, a następnie do SPV w celu finansowania kupna na wynajem itp., zamiast tracić 20% za pośrednictwem CT.

MAP to płatność dla pracownika za użytkowanie jego pojazdu, a nie dodatek paliwowy.
Zużycie, serwisowanie, zużycie opon, amortyzacja wartości pojazdu z powodu przebiegu służbowego.
Tak, potencjalnie koszt paliwa mógłby wynieść 3 pensy za milę w porównaniu do 11 pensów za benzynę.
W rzeczywistości, jeśli korzystasz z ładowarek na trasie, prawdopodobnie zapłacisz znacznie więcej.
Straciłem rachubę, ile razy zwracałem na to uwagę kolegom, jeżdżącym EREV.

To zależy od Twoich okoliczności. Obliczyłem liczby i dla mnie nadal się to nie opłaca przez firmę, lepiej mi wychodzi prowadzenie samochodu osobiście i rozliczanie mil. Aby odpisać wczesną amortyzację nowego samochodu, prawdopodobnie lepiej jest kupić samochód przez firmę, ale to zależy od kosztu samochodu i osobistych okoliczności. Ponieważ wygląda to na dobrą ofertę na 2-letni leasing, który jest prawdopodobnie tańszy niż kupno samochodu na własność i trzymanie go tylko przez 2 lata, nie jestem pewien, która opcja jest najtańsza. Zastanawiam się, czy ta oferta byłaby tak tania jak mój 3-letni Leaf, i jest bardzo blisko. Różnica polega na tym, że mój Leaf jest na 0% HP, więc będę go posiadał po 3 latach i mam nadzieję, że 6-letni Leaf będzie miał jakąś wartość. Poza tym, w ciągu trzech lat koszt jest taki sam i nie powinno być ryzyka napraw w przypadku Soul. To będzie moja następna opcja, jeśli nie będę mógł poczuć się komfortowo w fotelu w moim Leafie, ale to inna historia.

To zależy od Twoich okoliczności. Obliczyłem liczby i dla mnie nadal się to nie opłaca przez firmę, lepiej mi wychodzi prowadzenie samochodu osobiście i ubieganie się o kilometry. Jeśli chodzi o odpisanie wczesnej amortyzacji nowego samochodu, prawdopodobnie lepiej jest kupić samochód przez firmę, ale to zależy od kosztu samochodu i osobistych okoliczności.
Ponieważ wygląda to na dobrą ofertę na 2-letni leasing, który jest prawdopodobnie tańszy niż kupno samochodu od razu i trzymanie go tylko przez 2 lata, nie jestem pewien, która opcja jest najtańsza.
Zastanawiam się, czy ta oferta wypadłaby tak tanio jak mój 3-letni Leaf, i jest bardzo blisko. Różnica polega na tym, że mój Leaf ma 0% HP, więc będę go posiadał po 3 latach i mam nadzieję, że 6-letni Leaf będzie miał jakąś wartość. Poza tym, w ciągu trzech lat koszt jest taki sam i nie powinno być ryzyka napraw w przypadku Soula. Będzie to moja następna opcja, jeśli nie będę mógł poczuć się komfortowo na siedzeniu w moim Leafie, ale to inna historia.
Skończyłem kupując przez Jacka (mam nadzieję, że na dostawę w listopadzie!), było to o wiele tańsze niż inne opcje, które przeanalizowałem z dealerem. A PCH (dealer lub Jack) był tak dużo tańszy niż alternatywy, takie jak bezpośredni zakup na finansowanie lub PCP, że aż wstyd było je w ogóle rozważać. Były one około 2 razy droższe miesięcznie.

Pomijając fakt, że obecne tempo rozwoju możliwości BEV sprawia, że kupowanie nowego samochodu nie ma sensu finansowego, ponieważ nawet jeśli zamierzasz go zatrzymać na przykład na 10 lat, nadal lepiej jest wybrać 2-3 letnią umowę, a następnie kupić lepszy, tańszy samochód. Do tego czasu, gdy zasięg 200+ mil będzie rzeczywistością, może to być inna sprawa.
Amortyzacja mojego obecnego samochodu była prawdopodobnie w zakresie kosztów PCH, więc było to praktycznie za darmo, używając tej męskiej matematyki :)

Szczerze mówiąc, mój przebieg jest bardzo niski, więc bardzo wysokie przebiegi mogą zmienić sytuację. A firmy i sposób działania podatku od samochodów i VAT mogą zmienić liczby, nie mogę tego komentować.

Cóż, to wspaniała wiadomość, że udało się Państwu kontynuować tę samą umowę, ale to zaskakujące... W sierpniu składałem zapytania do Drive Electric i pod koniec tego miesiąca otrzymałem telefon od jednego z Państwa zespołu, który bardzo wyraźnie poinformował mnie, że otrzymali Państwo powiadomienie o podwyżce cen, która miała wejść w życie we wrześniu. W początkowych rozmowach powiedziano mi, że tego "należy się spodziewać", ale w tym telefonie stwierdzono, że podwyżka cen została rzeczywiście potwierdzona przez Kię "wcześniej niż oczekiwano". W związku z tym powiedziano mi, że jedynym sposobem na zabezpieczenie samochodu w niższej cenie będzie bardzo szybkie działanie i "wykorzystanie istniejącej wyceny" wygenerowanej przed podwyżką cen, którą Państwo następnie będą mogli honorować. Uznając to za prawdę, przystąpiliśmy do realizacji i dopełniliśmy formalności, aby zabezpieczyć transakcję, mimo że w rzeczywistości bardziej odpowiadałoby nam poczekanie miesiąc lub dwa dłużej. Jestem zadowolony z dotychczasowej obsługi świadczonej przez Drive Electric oraz z warunków leasingu, ale teraz wydaje się, że zostaliśmy zmuszeni do pośpiesznego zakupu w oparciu o wprowadzające w błąd/nieprawdziwe informacje.

Cóż, to wspaniała wiadomość, że udało Ci się kontynuować tę samą umowę, ale to zaskakujące...

Składałem zapytania do Drive Electric w sierpniu i pod koniec tego miesiąca otrzymałem telefon od jednego z członków Twojego zespołu, który bardzo wyraźnie powiedział mi, że otrzymałeś powiadomienie o podwyżce cen, która ma wejść w życie we wrześniu. W początkowych rozmowach powiedziano mi, że tego "oczekiwano", ale w tym telefonie stwierdzono, że podwyżka cen została rzeczywiście potwierdzona przez Kię "wcześniej niż oczekiwano".

W związku z tym powiedziano mi, że jedynym sposobem na zabezpieczenie samochodu w niższej cenie byłoby działanie bardzo szybko i "użycie istniejącej wyceny" wygenerowanej przed podwyżką cen, którą następnie mógłbyś honorować.

Uznając to za prawdę, przystąpiliśmy do realizacji formalności w celu zabezpieczenia transakcji, mimo że w rzeczywistości bardziej odpowiadałoby nam poczekanie miesiąc lub dwa dłużej.

Jestem zadowolony z usług świadczonych przez Drive Electric do tej pory oraz z warunków leasingu, ale teraz wydaje się, że zostaliśmy zmuszeni do pośpiesznego zakupu w oparciu o wprowadzające w błąd/nieprawdziwe informacje.
Po prostu anuluj umowę i poproś o jej ponowne zawarcie w cenie, którą chcesz, a następnie odpowiednio opóźnij.

Wygląda na to, że cena spadła jeszcze bardziej, nie jestem pewien.

W przypadku umów zawartych poza lokalem przedsiębiorstwa możesz nawet odstąpić od umowy 7 dni po otrzymaniu samochodu.

Jack - czy cena spadła? Ta oferta "36 miesięcy, 12 000 mil, 9 miesięcy z góry (1786,23 £) - 198,47 £" wygląda taniej nawet niż ta, którą mi zaoferowałeś. Czy tak jest? A może liczby są po prostu inne ze względu na różnice w przebiegu/czasie trwania? Mogę również odstąpić od mojej umowy gdzie indziej, jeśli Twoja stanie się zbyt korzystna, aby ją zignorować.

Discussion starter · #37 ·
Cóż, to wspaniała wiadomość, że udało się Panu kontynuować tę samą umowę, ale to zaskoczenie...

Składałem zapytania do Drive Electric w sierpniu i pod koniec tego miesiąca otrzymałem telefon od jednego z Państwa zespołu, który bardzo wyraźnie poinformował mnie, że otrzymali Państwo powiadomienie o podwyżce cen, która miała wejść w życie we wrześniu. W początkowych rozmowach powiedziano mi, że tego "należy się spodziewać", ale w tym telefonie stwierdzono, że podwyżka cen została rzeczywiście potwierdzona przez Kię "wcześniej niż oczekiwano".

W konsekwencji powiedziano mi, że jedynym sposobem na zabezpieczenie samochodu w niższej cenie byłoby działanie bardzo szybko i "wykorzystanie istniejącej wyceny" wygenerowanej przed podwyżką cen, którą następnie mogliby Państwo honorować.

Uznając to za prawdę, przystąpiliśmy do działania i dopełniliśmy formalności, aby zabezpieczyć transakcję, mimo że w rzeczywistości bardziej odpowiadałoby nam poczekanie miesiąc lub dwa dłużej.

Jestem zadowolony z usług świadczonych przez Drive Electric do tej pory i z warunków leasingu, ale teraz wydaje się, że zostaliśmy zmuszeni do pośpiesznego zakupu w oparciu o wprowadzające w błąd/nieprawdziwe informacje.
Witaj!

Szczerze mówiąc, byliśmy nieco zaskoczeni tą ceną, ponieważ jako broker działamy w dużej mierze po omacku, jeśli chodzi o ceny funduszy i często musimy zgadywać, jeśli chodzi o kwartalne przeglądy cen. Ze względu na charakter naszej umowy, która jest bardzo konkurencyjna, podejrzewaliśmy, że cena wzrośnie.

W przeszłości powodowało to ogromne rozczarowanie naszych klientów, gdy ceny zmieniały się pod koniec kwartału, więc wyciągnęliśmy wnioski i często uruchamiamy mnóstwo wycen pod koniec kwartału, aby upewnić się, że możemy utrzymać naszą cenę przez następne 28 dni. Oznacza to jednak, że nie możemy uruchamiać żadnych nowych, bardziej dopasowanych wycen po starych stawkach cenowych, stąd panika na koniec kwartału.

Z drugiej strony bardzo mi przykro, że miał Pan takie doświadczenie. Drive Electric szczyci się tym, że jest bardziej konsultacyjną, zorientowaną na klienta usługą niż etyką sprzedaży pod presją. Jeśli zna Pan lub pamięta nazwisko handlowca, który obsługiwał Pana zapytanie (nawet jeśli to ja), z przyjemnością zgłoszę skargę w tym zakresie.

Jeśli chodzi o Pana obecny samochód, przepisy FCA są dość surowe, a anulowanie jest dość łagodne w tym czasie, w dużej mierze zależy to od własnej polityki dealerów, jak bardzo będą walczyć.

Jeśli nadal chciałby Pan skorzystać z naszej oferty i anulować inne zamówienie, mogę osobiście dopilnować, aby Pana konto było obsługiwane najlepiej jak potrafię.

Discussion starter · #38 ·
Po prostu anuluj umowę i poproś o jej ponowne rozpatrzenie po cenie, którą chcesz, a następnie odpowiednio ją opóźnij. Wydaje się, że cena spadła jeszcze bardziej, nie jestem pewien. W przypadku umów poza siedzibą firmy możesz nawet odstąpić od umowy 7 dni po otrzymaniu samochodu. Jack - czy cena spadła? Ta oferta "36 miesięcy, 12 000 mil, 9 miesięcy z góry (1786,23 GBP) - 198,47 GBP" wygląda nawet taniej niż ta, którą mi zaoferowałeś. Czy tak jest? A może liczby są po prostu inne ze względu na różnice w przebiegu/czasie trwania? Mogę również odstąpić od mojej umowy gdzie indziej, jeśli Twoja stanie się zbyt korzystna, aby ją zignorować.
Cześć Donald, Niektóre ceny rezydualne w innych dłuższych umowach na 36 miesięcy uległy nieznacznym zmianom, ale ta cena jest pozornie bardziej atrakcyjna ze względu na większy czynsz początkowy. Wydaje się również, że przebieg ma mniejszy wpływ na cenę niż wcześniej. Chętnie się z Tobą skontaktuję w tej sprawie, jeśli uważasz, że ta oferta jest bardziej atrakcyjna, ale może to opóźnić przybycie samochodu do grudnia/stycznia, jeśli została Ci wcześniej zaoferowana. Daj mi znać, co myślisz. :)

21 - 38 of 38 Posts