Cześć wszystkim, w moim e-208 nagle pojawiło się sporo błędów i zastanawiałem się, czy ktoś kiedykolwiek widział coś takiego wcześniej lub mógłby mi pomóc zdiagnozować, co potencjalnie może się dziać?
To model z 2020 roku, więc niezbyt stary. Odłączyłem akumulator, ale nie na 10 minut, tylko na 2 minuty, więc spróbuję tego. Jeśli wrócą, wymienię akumulator.Ile lat ma samochód? Jakie trasy pokonujesz? Jak daleko? Jak często ładujesz?
Dziwne błędy takie jak ten są prawie zawsze spowodowane rozładowanym akumulatorem 12 V. Czasami wystarczy odłączyć go i ponownie podłączyć - Stellantis wie, że ich oprogramowanie nie jest wspaniałe i, podobnie jak maszyny z systemem Windows 95, często trzeba je wyłączyć i włączyć ponownie. Z tego powodu (pojazdy elektryczne nigdy tak naprawdę się nie wyłączają) zapewnili poręczne szybkie zwolnienie. Zostaw go na 10 minut, podłącz ponownie, odczekaj kolejne 20 minut i sprawdź, czy problem powróci. Jeśli tak, wymień akumulator 12 V.
Upewnij się, że został zabrany do dealera w celu przeprowadzenia akcji serwisowej wydanej w zeszłym roku.
View attachment 189967
Dziękuję, obecnie ładuję akumulator, ale również to sprawdzęNajprawdopodobniej słaby akumulator 12 V, jak już zasugerowano, ale jeśli to nie rozwiąże problemu, może to być uszkodzona wiązka przewodów ABS, ponieważ wiadomo, że są one podatne w Peugeotach. Sprawdź pod tylnymi kołami, czy kabel, który zaznaczyłem poniżej, ma jakieś rozdarcie/pęknięcia, jak pokazano na zdjęciu.
View attachment 189976
Dziękuję za odpowiedź. Czy są jakieś instrukcje dotyczące wymiany tych elementów?Po objawach w e-208 lub Corsa-e, prawie na pewno będzie to jedna z tylnych wiązek przewodów; wada konstrukcyjna w sposobie ich poprowadzenia oznacza, że są podatne na uszkodzenia, a ponieważ jest to magistrala CAN, wszelkie systemy podłączone do tej samej magistrali CAN będą wyświetlać błędy, jeśli okablowanie zostanie przerwane lub zwarte - dlatego masz wiele ostrzeżeń na desce rozdzielczej dla pojedynczej usterki w okablowaniu.
Peugeot wydał biuletyn serwisowy dla swoich działów serwisowych dealerów na temat postępowania z tym problemem, ale nie zdecydował się na wydanie wezwania do naprawy.
Cześć; czy udało Ci się rozwiązać ten problem? Mój samochód robi to samo od tego weekendu i zastanawiam się, jakie było Twoje rozwiązanie.Cześć wszystkim, mój e-208 nagle ma sporo błędów i zastanawiałem się, czy ktoś kiedyś widział coś takiego lub mógłby mi pomóc zdiagnozować, co potencjalnie się dzieje?
Istnieją 2 różne problemy, które są powiązane z przytłaczającymi komunikatami o błędach pojawiającymi się w wielu pojazdach Stellantis.Cześć; czy udało Ci się rozwiązać ten problem? Mój samochód robi to samo od tego weekendu i zastanawiam się, jakie było Twoje rozwiązanie.
Zdarzyło mi się to kilka tygodni temu; napięcie na akumulatorze wynosi obecnie 12,16 V, jeśli podłączę mój multimetr. Nie jest dla mnie jasne, czy po wystąpieniu tych błędów powinny się one zresetować same, czy też wymagałoby to jakiegoś polecenia serwisowego, aby je zresetować i sprawdzić, czy powrócą.Kolejną wskazówką słabej baterii jest to, że "Tryb awaryjny energii" aktywuje się po kilku minutach, jeśli system informacyjno-rozrywkowy samochodu jest włączony, gdy samochód nie jest już włączony w trybie "gotowości". Uruchamia się to, gdy napięcie spada do 12,1 V lub poniżej.