Speak EV - Electric Car Forums banner

I3 Rex drugi serwis

4.5K views 12 replies 4 participants last post by  peterboat  
#1 ·
Więc pod koniec tego roku będę serwisował I3, co skłoniło mnie do zastanowienia się, czego dokładnie będzie potrzebował? Filtr pyłków, wymiana oleju i filtra, sprawdzenie płynu hamulcowego testerem, a następnie świece zapłonowe Rex, filtr powietrza? Czy płyn chłodniczy będzie wymagał wymiany? Czy ktoś ma link do prawdziwego harmonogramu przeglądów samochodu?

#2 ·
Cześć, właśnie miałem serwis mojego i3 REx z 2017 roku w zeszłym tygodniu - mam ten samochód od nowości i to jego drugi serwis. Oto lista pozycji, które zmienili, zgodnie z fakturą serwisową:
  • Wymiana oleju silnikowego i filtra oleju
  • Serwis mikrofiltra (tj. wymiana filtra pyłków)
  • Wymiana płynu hamulcowego
...I to wszystko! Brak wzmianki o wymianie filtra powietrza lub świec zapłonowych dla REx. Na karcie serwisowej znajduje się szereg innych rzeczy, które "sprawdzili" (np. sprawdzenie działania hamulca postojowego, sprawdzenie poziomu płynu chłodzącego, zresetowanie elektronicznego wskaźnika serwisowego na desce rozdzielczej itp.), ale żadne inne części nie zostały wymienione.

Mam nadzieję, że to pomoże.

#4 ·
Ważne elementy (lub te, które się zużywają/degradują) to płyn hamulcowy i filtr kabinowy, filtr silnika REX i świece zapłonowe (zazwyczaj) nigdy nie osiągają okresu eksploatacji, ponieważ są używane tak rzadko, chyba że jesteś użytkownikiem, który potrzebuje REX na prawie każdej podróży.

#9 ·
Więc dzisiaj samochód pojechał do Stratstone w Chesterfield, był w Arnold Clark, aby założyć nową przednią oponę w ramach gwarancji, a następnie do BMW na ustawienie zbieżności kół i mycie oraz odkurzanie. Godzinę później telefon, aby odebrać samochód, który nie był umyty, a kiedy jechałem obwodnicą, kierownica jest przesunięta w bok. Grrrrrr! Dostałem również wycenę drugiego serwisu na 349,16 £ z VAT, problem w tym, czy byś im zaufał? Obawiam się, że praca nie zostanie wykonana poprawnie, więc na pewno zrobię to sam, myślę, jedynym problemem jest gwarancja na akumulator, samochód przejechał już 54 tys. km, więc zostało tylko około 25 tys. km, to nie koszt, ale czy zostanie to zrobione dobrze, a nie tylko traktowane jako epizod zarabiania pieniędzy?

#10 ·
Tak więc dzisiaj samochód pojechał do Stratstone w Chesterfield, był w Arnold Clark, aby założyć nową przednią oponę w ramach gwarancji, a następnie do BMW na ustawienie zbieżności kół i mycie i odkurzanie. Godzinę później telefon, aby odebrać samochód, nie umyty, a kiedy jechałem obwodnicą, kierownica jest przesunięta w bok. Grrrrrr! Dostałem również wycenę drugiego serwisu na 349,16 funtów, w tym VAT, problem w tym, czy byś im zaufał? Obawiam się, że praca nie zostanie wykonana prawidłowo, więc na pewno zrobię to sam, myślę, jedynym problemem jest gwarancja na akumulator, samochód przejechał już 54 tys. km, więc zostało tylko 25 tys. km, to nie koszt, tylko czy zostanie to zrobione dobrze, a nie tylko traktowane jako epizod zarabiania pieniędzy?
Wrócisz z nim i wycentrujesz koło, tak jak określono w instrukcji naprawy?

Kierownica/przekładnia powinna być zablokowana/zamocowana w pozycji centralnej, a następnie każde przednie koło powinno być ustawiane po kolei.