Speak EV - Electric Car Forums banner

Wrażenia: Renault 5 vs. Honda E

1 reading
3.3K views 10 replies 8 participants last post by  decimal  
#1 ·
To nie będzie pełna recenzja, tylko moje pierwsze wrażenia jako obecnego właściciela Hondy E na temat Renault 5.

Pierwsze wrażenia: Piękna postawa, a żółty kolor jest wspaniały na żywo (Duża naklejka z numerem 5 to cecha samochodu prasowego, a nie dostępna opcja od 02/2025)
Image

Koła: Wyglądają świetnie i są łatwe do czyszczenia, podoba mi się fakt, że zdecydowano się na profil 55, co powinno pozwolić uniknąć najgorszych uszkodzeń od krawężników.
Image

Fotele: Żółty kolor wygląda tak jasno na zdjęciach, ale w rzeczywistości jest o wiele bardziej subtelny, ma szare, siateczkowe wykończenie. Naprawdę ładnie wyglądają i wydają się dobrze znosić zabrudzenia.
Image

Infotainment: To było duże zaskoczenie, ekrany były jasne i ostre. Interfejs był bardzo responsywny (nawet szybszy niż w Hondzie E). Natywna integracja z Mapami Google z sugestią punktu ładowania podczas nawigacji. Mnóstwo animacji podczas przechodzenia przez opcje na wyświetlaczu kierowcy, ale znowu, bez opóźnień, po prostu bardzo precyzyjnie.
Image

Image

Wnętrze: Naprawdę przydałby się szyberdach (Niestety, nie ma takiej opcji) Wydaje się trochę ciemno. Mnóstwo opcji przechowywania, co jest miłe. Również podwójne porty USB C i 12V z przodu.
Image

Image

Tylne siedzenia, wystarczająco dużo miejsca nad głową dla mnie (180 cm), sztuczna skóra jest okropna i wątpię, czy dobrze się zestarzeje, to naprawdę powinien być materiał, który jest wszędzie indziej.
Image

Bagażnik: Zwodniczo duży (pochodzę z Hondy E, która ma bagażnik to żart). Bagażnik 5 jest głęboki z dodatkowym miejscem do przechowywania pod podłogą.
Image

#3 ·
Wreszcie dynamika jazdy. Samochód naprawdę nie ma żadnego zauważalnego ciągu. Tak samo jak Honda E. Ale jest bardzo cichy z przyzwoitym szumem drogowym. Renault 5 naprawdę sprawia wrażenie, że jest dobrze złożony i podczas jazdy nie słyszałem żadnych grzechotów ani skrzypień, które zwykle można znaleźć w samochodach poniżej 30 000 funtów. Jedną rzeczą, która naprawdę rozczarowała, jest to, że nie jest to prawdziwa jazda z 1 pedałem, samochód nie zatrzyma się całkowicie. Również promień skrętu jest zauważalnie gorszy niż w Hondzie E, Honda E ma napęd na tylne koła, więc przednie koła zasadniczo mogą skręcać o 90 stopni, Renault 5 po prostu nie może z tym konkurować. Renault 5 również nie ma wielu kamer, tylko jedną tylną kamerę. Nie wiem, ilu z was czytających zna most Marlow, ale słupki tam są diabelskie i jestem wdzięczny za każdym razem, gdy przejeżdżam przez niego używając Hondy E z pełnym 360 i kamerami błotników/przednich kół. Renault również nie wydawało zbyt wielu sygnałów dźwiękowych, moja Honda E uwielbia informować mnie o opuszczeniu pasa ruchu, do czego się przyzwyczaiłem, ale żadnych takich niedogodności ze strony Renault 5. Naprawdę nie podobała mi się kierownica Renault 5, powinni po prostu zachować ją okrągłą, to nie jest samochód wyścigowy i zdecydowanie wolę okrągłą kierownicę.

#4 ·
Świetne zdjęcia. Tak wiele pięknych odniesień do oryginału i Mk2 we wnętrzu (plus wyraźny klimat SNCF z lat 80. w teksturowanym szarym filcowym dachu!) Bardzo chcę jeden z nich, ale przez wiele lat nie będzie to dla mnie praktyczny wybór...

#5 ·
Wygląda pięknie zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Oczywiście, może być mniej pociągający dla młodszego pokolenia, które nigdy nie widziało 5 na własne oczy.

Cena jest wciąż problemem, więc aby Renault naprawdę coś osiągnęło, muszą być nieco bardziej agresywni w tej kategorii.

Mówiąc to, Renault wydaje się produkować bardzo przekonujące EV, więc są na dobrej drodze.

#9 ·
Wygląda pięknie zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Oczywiście może być mniej pociągający dla młodszego pokolenia, które nigdy nie widziało 5 na własne oczy.

Cena wciąż jest problemem, więc aby Renault naprawdę zrobiło wrażenie, muszą być nieco bardziej agresywni w tej kategorii.

Niemniej jednak, Renault wydaje się produkować bardzo przekonujące EV, więc są na właściwej drodze.
"Cena jest problemem", naprawdę? Jak na specyfikację, jakość i szczegóły, to okazja w porównaniu z tym, co jest dostępne na rynku.

Jeśli chodzi o Renault, które musi być nieco bardziej agresywne, "aby zrobić wrażenie", szczerze mówiąc, nie masz pojęcia, ten samochód dosłownie znika ze sklepowych półek!

"Na właściwej drodze" lol!

#7 ·
Ciekawe porównanie i dobra recenzja, dzięki za opublikowanie, ale osobiście nie zamieniłbym nawet mojego Zoe na Hondę E. Uważam, że wygląd jest co najmniej wyzywający, ok, Zoe nie jest ładny, ale Honda po prostu wydaje mi się dziwna, a RWD oznacza, że ​​to zdecydowane nie, bez względu na to, jak dobry jest. Nie wiem też, czy poprawili zasięg, ale znajomy miał jeden i walczył o przejechanie ponad 100 mil na jednym ładowaniu, ja przejeżdżam ponad 200, nawet z moim kiepskim Zoe. Honda ma dla mnie po prostu zbyt wiele kompromisów, RWD, przestrzeń wewnętrzna / bagażnika, zasięg i głównie wygląd. Jaki samochód wydaje się zgadzać ze mną, przyznając tylko 2 gwiazdki i im również podoba się jego wygląd !! Honda E Review 2025, Price & Specs | What Car? Oczywiście to subiektywne, ale to dla mnie główna atrakcja. Więc lekko używany R5 byłby prawdopodobnie następny, a może nawet Dacia Spring, gdybym miał kupić nowy, tylko 2000 mil rocznie, jeśli chodzę na siłownię i do sklepów, co oznacza, że ​​ostatnio ładowałem Zoe 11 stycznia i nadal mam 25% i 51 mil pozostało 6 tygodni później. Nie jestem też tak bardzo entuzjastycznie nastawiony do Alpine i jest to za dużo dla tego, do czego bym go używał, więc to też odpada. Mam też dość szybki samochód ICE, więc na razie cieszę się, że Zoe wykonuje pracę.
Jeśli jesteś z niego zadowolony, cokolwiek to jest i działa dla ciebie, to wszystko, co się liczy, myślę... (y)

#8 ·
Ciekawe porównanie i dobra recenzja, dzięki za zamieszczenie, ale osobiście nie zamieniłbym nawet mojego Zoe na Hondę E. Uważam, że wygląd jest co najmniej wyzywający, ok, Zoe nie jest ładna, ale Honda po prostu wydaje mi się dziwna, a RWD oznacza, że to zdecydowane nie, bez względu na to, jak dobry jest. Nie wiem też, czy poprawili zasięg, ale znajomy miał jeden i miał trudności z przejechaniem ponad 100 mil na jednym ładowaniu, ja przejeżdżam ponad 200, nawet moim kiepskim Zoe. Honda ma dla mnie zbyt wiele kompromisów, RWD, przestrzeń wewnętrzna / bagażnik, zasięg i głównie wygląd. Jaki samochód wydaje się zgadzać ze mną, przyznając tylko 2 gwiazdki i im również podoba się wygląd !!
Honda E Review 2025, Price & Specs | What Car?
Oczywiście to subiektywne, ale to dla mnie główny atut. Więc lekko używany R5 byłby prawdopodobnie następny, a może nawet Dacia Spring, jeśli poszedłbym nowym, tylko 2000 mil rocznie, jeśli idę na siłownię i do sklepów, co oznacza, że ostatnio ładowałem Zoe 11 stycznia i nadal mam 25% i 51 mil pozostało 6 tygodni później. Nie jestem też tak bardzo entuzjastycznie nastawiony do Alpine i jest to za dużo dla tego, do czego bym go używał, więc to też odpada. Mam też dość szybki samochód ICE, więc na razie jestem zadowolony z Zoe wykonującego czarną robotę.
Ale jeśli jesteś z tego zadowolony, cokolwiek to jest i działa dla ciebie, to wszystko, co się liczy, myślę... (y)
Dokładnie tak jest, musisz wybrać samochód, który odpowiada twoim konkretnym potrzebom. Wiedziałem dokładnie, co dostaję z Hondą E i służyła ona bez zarzutu. Przejechałem nią ponad 12000 mil w ciągu 12 miesięcy, nie musząc nigdy korzystać z ładowarki DC. Oczywiście przeanalizowałem moje rodzaje podróży i wiedziałem, że zasięg 100 mil (latem faktycznie osiągam 120) będzie wystarczający. Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek cierpiał z powodu lęku przed zasięgiem, ponieważ ładowanie samochodu w razie potrzeby jest po prostu częścią mojego dnia. Jeśli chodzi o wygląd, wygląd był w 100% powodem, dla którego kupiłem ten samochód :LOL: Myślę, że starzeje się bardzo dobrze, to tak naprawdę jedna z obaw, jakie mam w związku z R5, czuję, że kształt nie zestarzeje się tak dobrze jak Honda E (ale to nie jest wymierne i wszystko subiektywne).