Speak EV - Electric Car Forums banner

Asystent pasa ruchu - Czy można go wyłączyć na stałe?

1 reading
49K views 23 replies 15 participants last post by  davesul  
#1 ·
Cześć, tam gdzie mieszkam mamy dużo samochodów zaparkowanych na drodze, więc muszę często przekraczać białą linię na środku drogi podczas jazdy, co z asystentem pasa ruchu oznacza, że ciągle się włącza i ostrzega, znalazłem w menu jak to wyłączyć, jak pokazano na zdjęciach poniżej, co dezaktywuje tę opcję, co jest w porządku, ale następnym razem, gdy uruchomię ponownie samochód, opcja jest ponownie aktywna. Czy jest jakiś sposób, aby to zatrzymać, aby nie aktywowało się ponownie za każdym razem? Dzięki.

Attachments

#3 ·
Mogę żyć z LDW, ale alarm, który naprawdę mnie irytuje, to 'Trzymaj ręce na kierownicy!' PING. Nawet po dwóch i pół roku łapię się na tym, że mówię z zaciśniętymi zębami, że moje ręce SĄ na kierownicy. Oczywiście chce, żeby kierownica była poruszana w odstępach czasu, jakby to potwierdzało założenie, że faktycznie się kieruje, ale często zdarza się, że droga jest prosta i nie wymaga żadnego skręcania kierownicą, choćby najmniejszego. Tak irytujące, że chciałbym przynajmniej zatrzymać PING, nawet jeśli komunikat nadal pojawiałby się na desce rozdzielczej.

#5 ·
Wyłączenie LKA jest łatwe za pomocą przycisku obok przycisku VESS, ale trzeba to robić za każdym razem, gdy samochód jest uruchamiany. To jeden z przycisków, które wciskam za każdym razem, gdy uruchamiam samochód (wraz z VESS i Auto Hold). Miło byłoby móc domyślnie wyłączyć tę funkcję, ale wierzę, że jest to wymagane przez prawo europejskie, aby zakwalifikować się do oceny bezpieczeństwa (tak, nawet po Brexicie!)

#7 ·
Po trzech latach LKAS wciąż mnie irytuje. Mieszkamy przy wąskiej wiejskiej drodze i 75% czasu, pośrodku konkretnego zakrętu, samochód popycha cię w kierunku pobliskiego żywopłotu. Chociaż zacząłem się tego spodziewać, obawiam się, że po długiej podróży do domu zepchnie mnie z drogi.

#10 ·
Tak, to irytujące, ponieważ jako osoba, która lata temu przeszła zaawansowane szkolenie z jazdy, mam w zwyczaju nie włączać kierunkowskazów, jeśli żaden inny użytkownik drogi nie skorzysta z sygnału. To sposób na utrzymanie koncentracji i przewidywanie tego, co zrobią inni kierowcy wokół ciebie.

Jesteś również szkolony, aby "prostować" zakręty, aby zminimalizować ruch kierownicą, nawet jeśli wiąże się to z wjechaniem na prawy pas (oczywiście, gdy nie ma ruchu z naprzeciwka).

Więc, żeby usłyszeć bip-bip-bip i poczuć, jak koło stawia opór za każdym razem, gdy to robisz, może działać na nerwy.

#15 ·
Cześć, tam gdzie mieszkam mamy dużo samochodów zaparkowanych na drodze, więc muszę często przekraczać białą linię na środku drogi podczas jazdy, co z asystentem pasa ruchu oznacza, że ​​ciągle się włącza i ostrzega, znalazłem w menu jak to wyłączyć, jak pokazano na zdjęciach poniżej, co dezaktywuje tę opcję, co jest w porządku, ale następnym razem, gdy uruchomię samochód ponownie, opcja jest ponownie aktywna. Czy jest jakiś sposób, aby to zatrzymać przy każdym uruchomieniu? Dzięki
Tak, to irytujące, podobnie jak fakt, że za każdym razem trzeba włączać auto hold. Jest to teraz część mojej rutyny: Naciśnij przycisk Start, włącz Auto Hold, wyłącz asystenta pasa ruchu. Chciałbym, żeby tak nie było, zwłaszcza auto hold. Biorąc pod uwagę, że dla wielu innych samochodów jest to teraz ustawienie domyślne, naprawdę tego nie rozumiem!

#16 ·
Tak, to irytujące, podobnie jak fakt, że za każdym razem trzeba włączać auto hold. Jest to teraz część mojej rutyny: Naciśnij przycisk Start, włącz Auto Hold, wyłącz asystenta pasa ruchu. Chciałbym, żeby tak nie było, zwłaszcza auto hold. Biorąc pod uwagę, że w wielu innych samochodach jest to teraz ustawienie domyślne, naprawdę tego nie rozumiem!
Zainstalowałem urządzenie o nazwie przecinek 2.
Nie tylko wyłącza ono asystenta pasa ruchu, ale także znacznie poprawia funkcjonalność jazdy autonomicznej

#18 ·
Cześć wszystkim,
właśnie kupiłem E-niro 4+ z 71 roku.
To natychmiast trafiło na szczyt listy rzeczy, które muszę posortować. LKA praktycznie wyrwał mi kierownicę na krętej drodze B i wystraszył mnie na śmierć. I nie jechałem prosto zakrętu. Jeśli ustawienie LKA/LDW mogłoby domyślnie przechodzić na LDW i utrzymywać się po ponownym uruchomieniu, byłbym w porządku z sygnałem dźwiękowym LDW. Jeśli przełącznik główny włączałby się domyślnie na wyłączony, oczywiście byłbym z tego zadowolony. Nie chcę dyskutować z nikim, kto uważa, że ta funkcja jest dobra do włączenia - każdy ma prawo do własnego zdania i się z nim nie zgadzam...

Więc - czy istnieje niezawodny sposób na wejście do systemów tego samochodu przez ODB lub w inny sposób, aby zmienić to na stałe? Widziałem wzmiankę o urządzeniu przecinkowym, o którym wcześniej nie słyszałem, szybki przegląd sugeruje, że musi istnieć jakiś dostęp protokołu do systemu LDW/LKA za pomocą odpowiednich narzędzi? Nie chcę nowego narzędzia do samodzielnej jazdy, tylko wyłączyć te elementy, które mam?

I/lub czy ktoś wykonał niskobudżetowy hack elektroniczny DIY, aby automatycznie naciskać przełącznik główny przy każdym ponownym uruchomieniu?

dzięki
Ian

#22 ·
Kiedyś mnie to wkurzało, ale teraz zmniejszyłem głośność alertu do najniższego ustawienia, a także ustawiłem go tak, aby nie nadpisywał głośności stereo. Stało się to tylko lekkim, pobocznym irytowaniem.
Oooo, wygląda na to, że muszę przejrzeć opcje menu. Chociaż od czasu awarii sprzętowej przedniego aparatu nie otrzymuję już ostrzeżeń, to chyba jedna z zalet wadliwego samochodu.

#21 ·
Myślę, że wiele osób w tym wątku myli LKA (Lane Keep Assist, w zasadzie sygnały dźwiękowe Lane Departure Warning (LDW) zastąpione "ostatnim momentem" ingerencji w układ kierowniczy, aby zapobiec opuszczeniu pasa ruchu, kontrolowane za pomocą przycisku w pobliżu przycisku VESS) z LFA (Lane Following Assist, zapewniającym ciągłe automatyczne sterowanie, aby utrzymać cię na środku pasa ruchu, kontrolowane za pomocą przycisku na kierownicy). To zupełnie oddzielne systemy!

#23 ·
Myślę, że wiele osób w tym wątku myli LKA (Lane Keep Assist, w zasadzie Lane Departure Warning (LDW) sygnały dźwiękowe zastąpione "ostatnim momentem" wejściami kierownicy, aby zapobiec opuszczeniu pasa ruchu, kontrolowane za pomocą przycisku w pobliżu przycisku VESS) z LFA (Lane Following Assist, zapewniający ciągłe automatyczne sterowanie, aby utrzymać cię na środku pasa ruchu, kontrolowane za pomocą przycisku na kierownicy). To zupełnie odrębne systemy!
Zgadzam się. LFA samochodów za pomocą przycisku na kierownicy jest w porządku - i domyślnie jest wyłączone, jak powinno być. Używałem go na autostradach, nie jest tak źle.

z drugiej strony LKA/LDW jest okropne. Sygnały dźwiękowe są w porządku, mogę sobie z nimi poradzić, jeśli muszę. Z czym nie mogę sobie poradzić, to wejście kierownicy, które pcha mnie w kierunku żywopłotu lub na drugą stronę, na krętej, szybkiej drodze B. Duży problem, jaki mam, polega na tym, że domyślnie jest włączony - w trybie LKA, który ciągnie za kierownicę. Możesz przełączyć LKA na LDW w menu na desce rozdzielczej, a po każdym ponownym uruchomieniu wraca do LKA. Grr. Moim zdaniem to sprawia, że samochód jest mniej bezpieczny - w sensie UTRATY punktów NCAP, a nie ich zdobywania!
Zaczynam teraz rozwijać pamięć mięśniową, że gdy zjeżdżam moją lokalną drogą, sprawdzam deskę rozdzielczą, a mały biały samochód między liniami przypomina mi o naciśnięciu przycisku LKA/LDW off obok VESS (chociaż nie mam przycisku VESS, mam pusty, to tablica 71. Dostałem przycisk z aliexpress, który zamierzam zrobić sam, inna historia).

więc - czy ktoś znalazł sposób - w tym wchodząc przez ODB lub podobny, aby trwale wyłączyć LKA/LDW?