Myślę, że wiele osób w tym wątku myli LKA (Lane Keep Assist, w zasadzie Lane Departure Warning (LDW) sygnały dźwiękowe zastąpione "ostatnim momentem" wejściami kierownicy, aby zapobiec opuszczeniu pasa ruchu, kontrolowane za pomocą przycisku w pobliżu przycisku VESS) z LFA (Lane Following Assist, zapewniający ciągłe automatyczne sterowanie, aby utrzymać cię na środku pasa ruchu, kontrolowane za pomocą przycisku na kierownicy). To zupełnie odrębne systemy!
Zgadzam się. LFA samochodów za pomocą przycisku na kierownicy jest w porządku - i domyślnie jest wyłączone, jak powinno być. Używałem go na autostradach, nie jest tak źle.
z drugiej strony LKA/LDW jest okropne. Sygnały dźwiękowe są w porządku, mogę sobie z nimi poradzić, jeśli muszę. Z czym nie mogę sobie poradzić, to wejście kierownicy, które pcha mnie w kierunku żywopłotu lub na drugą stronę, na krętej, szybkiej drodze B. Duży problem, jaki mam, polega na tym, że domyślnie jest włączony - w trybie LKA, który ciągnie za kierownicę. Możesz przełączyć LKA na LDW w menu na desce rozdzielczej, a po każdym ponownym uruchomieniu wraca do LKA. Grr. Moim zdaniem to sprawia, że samochód jest mniej bezpieczny - w sensie UTRATY punktów NCAP, a nie ich zdobywania!
Zaczynam teraz rozwijać pamięć mięśniową, że gdy zjeżdżam moją lokalną drogą, sprawdzam deskę rozdzielczą, a mały biały samochód między liniami przypomina mi o naciśnięciu przycisku LKA/LDW off obok VESS (chociaż nie mam przycisku VESS, mam pusty, to tablica 71. Dostałem przycisk z aliexpress, który zamierzam zrobić sam, inna historia).
więc - czy ktoś znalazł sposób - w tym wchodząc przez ODB lub podobny, aby trwale wyłączyć LKA/LDW?