Speak EV - Electric Car Forums banner

Dylemat dostawy w leasingu!!

15K views 63 replies 17 participants last post by  Niktheguru  
#1 ·
Hej wszystkim,

Czekanie się skończyło..... po zamówieniu Ioniqa 5 ultimate RWD z pakietem tech pod koniec sierpnia, czekanie się skończyło i data dostawy była dzisiaj.....

O 10 rano przybyło cudo, dostarczone na transporcie pod mój adres. To był samochód w leasingu. Wszystko poszło dobrze, wyglądał tak dobrze, jak miałem nadzieję. Zawsze jestem zaskoczony całkowitym brakiem przekazania, gdy bierzesz samochód w leasing. Nikt do ciebie nie dzwoni i nie opowiada o samochodzie, żadnych papierów w ręku. Po prostu sprawdź go pod kątem zadrapań i niedoskonałości, podpisz iPada i facet od dostawy odchodzi.

To pracowity dzień, więc później po południu, kiedy mam chwilę, zabieram samochód na przejażdżkę. Wydało mi się dziwne, że nie widziałem monitora martwego pola przy sygnalizacji. (coś, co widać na prawie każdym filmie z YouTube o ioniq 5), pomyślałem, że może muszę to aktywować w menu i nic o tym nie myślałem.

Teraz jest wieczór i przeglądam instrukcję. Docieram do fragmentu o blokowaniu drzwi i jest zdjęcie kluczy.....dociera do mnie, że wysłano mi samochód bez pakietu tech! Klucz, który mam, to klucz typu A (bez asystenta parkowania), a nie typu B. Potem idę do samochodu i zdaję sobie sprawę, że nie mam foteli z pamięcią ani foteli relaksacyjnych. O nie!

Moja firma leasingowa jest teraz zamknięta na święta. Otwarta 28. Mój obecny samochód w leasingu został odebrany dzisiaj! (Myślałem, że zaplanowałem to idealnie!) Pracuję przez całe święta i potrzebuję samochodu do dojazdów do pracy.

Czy ktoś jeszcze był w podobnej sytuacji? Co byś zrobił?
Czy mam po prostu jeździć nim normalnie i zobaczyć, co powie firma leasingowa?
Czy mam spróbować go nie dotykać i czekać do środy (bardzo trudne, bo muszę iść do pracy!)
Naprawdę nie mogę czekać miesięcy na odpowiedni samochód.
Co jest dziwne, to to, że cała dokumentacja mówi o pakiecie tech. Nawet dokumentacja finansowa Hyundaia z moim numerem rejestracyjnym mówi o pakiecie tech, więc jest oczywiste, że ktoś gdzieś nie sprawdził samochodu prawidłowo. (Moja książka serwisowa nie ma nawet daty PDI ani danych samochodu)

Jestem teraz bardzo rozczarowany :-(

#3 ·
Hej wszystkim,

Czekanie się skończyło..... po zamówieniu Ioniq 5 ultimate RWD z pakietem tech pod koniec sierpnia, czekanie się skończyło, a data dostawy była dzisiaj.....

O 10 rano przybyło piękno, dostarczone na transporcie pod mój adres. Był to samochód w leasingu. Wszystko poszło dobrze, wyglądał tak dobrze, jak miałem nadzieję. Zawsze jestem zaskoczony całkowitym brakiem przekazania, gdy bierzesz samochód w leasing. Nikt do ciebie nie dzwoni i nie mówi ci o samochodzie, żadnych papierów w ręku. Po prostu sprawdź go pod kątem zadrapań i niedoskonałości, podpisz iPada i kierowca odjeżdża.

To pracowity dzień, więc później po południu, kiedy mam chwilę, zabieram samochód na przejażdżkę. Wydało mi się dziwne, że nie widziałem monitora martwego pola podczas sygnalizacji. (coś, co widać na prawie każdym filmie na YouTube o ioniq 5), pomyślałem, że może muszę go aktywować w menu i nic o tym nie myślałem.

Teraz jest wieczór i przeglądam instrukcję. Docieram do fragmentu o zamykaniu drzwi i jest zdjęcie kluczy.....dociera do mnie, że wysłano mi samochód bez pakietu tech! Klucz, który mam, to klucz typu A (bez asystenta parkowania), a nie typu B. Następnie idę do samochodu i zdaję sobie sprawę, że nie mam foteli z pamięcią ani foteli relaksacyjnych. O nie!

Moja firma leasingowa jest teraz zamknięta na święta. Otwarta 28. Mój obecny samochód w leasingu został odebrany dzisiaj! (Myślałem, że zaplanowałem to idealnie!) Pracuję przez całe święta i potrzebuję samochodu do dojazdów do pracy.

Czy ktoś jeszcze był w podobnej sytuacji? Co byś zrobił?
Czy mam spróbować go nie dotykać i czekać do środy (bardzo trudne, ponieważ muszę iść do pracy!)
Co dziwne, cała dokumentacja mówi o pakiecie tech. Nawet dokumentacja finansowa Hyundaia z moim numerem rejestracyjnym mówi o pakiecie tech, więc jest oczywiste, że ktoś gdzieś nie sprawdził samochodu prawidłowo. (W mojej książce serwisowej nie ma nawet daty PDI ani danych samochodu)

Tak, wyślij teraz e-mail z wyjaśnieniem, że musisz odrzucić samochód, ponieważ nie jest to to, co zostało zamówione, spodziewałbym się, że nie odjedziesz samochodem, dopóki nie dadzą ci samochodu, który zamówiłeś - ich problem.

#4 ·
Jakie to nieszczęście???

To do bani. Odjechałbym tym i na pewno zawsze możesz poczekać kilka dni, zanim oficjalnie 'zauważysz', że brakuje niektórych funkcji.

Pytanie na moich ustach - czy ktoś inny ma twój samochód i pomylili dostawy?

Jakiś facet gdzie indziej myśli sobie 'szczęśliwe dni, wszystkie te dodatki za darmo!'

#6 ·
Warto sprawdzić u lokalnego dealera Hyundaia, czy nie ma aktualizacji oprogramowania, która mogłaby zostać przeprowadzona w celu uzyskania tych funkcji. Mogą oni sprawdzić numer VIN w odniesieniu do informacji produkcyjnych, aby sprawdzić, co powinno być w samochodzie. Mogą również brakować inne, mniej oczywiste rzeczy, które, jak myślałeś, również posiadał.

Używałbym go tylko do niezbędnych podróży, ponieważ nie można oczekiwać, że zorganizujesz alternatywny transport na Boże Narodzenie, ponieważ byłoby to bardziej kosztowne dla firmy leasingowej niż po prostu używanie samochodu.

Sprawdź również trzykrotnie oryginalny formularz zamówienia i upewnij się, że pakiet technologiczny jest na liście, ponieważ wiele zmian cen i niedobory chipów doprowadziły do machinacji producentów, którzy usuwają funkcje z samochodów.

#7 ·
Dzięki za odpowiedzi, chłopaki.

Przez myśl przeszło mi, że tablice rejestracyjne są na złym samochodzie.
Tablice rejestracyjne i numer VIN odpowiadają danym w umowie finansowania Hyundai.

Tuż przed okresem świątecznym unikam używania samochodu. Pracuję w szpitalu, a parkingi szpitalne słyną z zadrapań i otarć... z moim szczęściem dostałbym ogromne wgniecenie na samochodzie w międzyczasie, zanim dowiem się, co zamierzają zrobić. Po okresie świątecznym moja żona będzie musiała iść do pracy, więc znów będziemy potrzebować dostępu do dwóch samochodów!

Mój oryginalny formularz zamówienia, formularz finansowania, zasadniczo wszystko, wyraźnie stwierdza, że jest to wersja "tech pack". Mam również potwierdzenie e-mailem, że zamówiłem wersję tech pack samochodu.

Nie ma sensu sprawdzać u lokalnego dealera Hyundai aktualizacji oprogramowania. Pakiet tech zawiera fotele premium, automatyczne parkowanie itp., które wymagają innego sprzętu, a nie oprogramowania.

Po prostu nie rozumiem, jak dealer może to przeoczyć? Przecież to nie może być takie trudne, gdy rzekomo wykonuje się PDI, aby zapewnić klientowi właściwy samochód. Istnieją tylko 3 poziomy wyposażenia i dwa rozmiary silników!

Problem polega na tym, że drobny druk we wszystkich tych umowach ma tak wiele klauzul wyjścia dla leasingodawcy. Martwię się, że obrócą się i powiedzą: "Podpisałem umowę na samochód", chociaż jestem pewien, że prawnie nie mają racji, gdy dostarczyli zły samochód. Jeśli dostarczyli dwóm osobom złe samochody, nie powinienem oczekiwać, że po prostu je zamienią, co jeśli drugi facet używał go normalnie i nabił 200 mil na liczniku. Mój został dostarczony z mniej niż 15.

#8 ·
Zamówiłeś nowy samochód od firmy leasingowej i przysługuje Ci nowy samochód, zgodnie ze specyfikacją uzgodnioną w zamówieniu na nowy samochód, którego, jak przypuszczam, jeszcze nie widziałeś. Twoja umowa jest (chyba) z firmą leasingową i musisz się z nimi skontaktować - podejrzewam, że to ich błąd - ponieważ nie dostarczyli towaru, który zamówiłeś. Podobnie jak @1soupdragon1 podejrzewam również, że jeden z ich innych klientów ma samochód o wyższej specyfikacji niż oczekiwano... Problem pojawi się, gdy Hyundai odpowie firmie leasingowej: „Cóż, możesz mieć nowy samochód, ale czas realizacji wynosi (np.) 5 miesięcy, ale z powodu braku chipów, Covid, bla, bla, nie możemy zagwarantować, że nie będzie to dopiero następnej jesieni....” Będzie bałagan....

#9 ·
Problem pojawi się, gdy Hyundai odpowie firmie leasingowej: „Cóż, możesz mieć nowy samochód, ale czas realizacji wynosi (np.) 5 miesięcy, ale z powodu braku chipów, Covid, bla, bla, nie możemy zagwarantować, że nie będzie to następna jesień…”.
Będzie bałagan…
To jest moja główna obawa, z przyczyn ode mnie niezależnych mogę zostać przesunięty na koniec kolejki. Chociaż nie chcę szczególnie samochodu, którego nie zamówiłem, zwłaszcza że tak dużo płacę za leasing. Problem dla mnie jest taki, że potrzebuję samochodu w tej chwili, więc będę musiał wynegocjować coś w międzyczasie… chociaż podejrzewam, że powiedzą, że to nie ich problem.

#10 ·
Firma leasingowa nie ma nic do stracenia poza swoją reputacją. Jeśli odbiorą samochód, będą mogli sprzedać go za więcej niż zapłacili. A jeśli obniżą koszty dla Ciebie, nadal będą w dobrej sytuacji, ponieważ jestem pewien, że oprą nowe koszty na poziomie komercyjnym.
Zastanawiam się, kto ma Twój samochód i co się z nim stanie?

#11 ·
Byłem w prawie identycznej sytuacji, ale z Audi, które kupiłem. Na szczęście zauważyłem to przy odbiorze u dealera. W końcu po prostu zatrzymałem zły samochód, aż właściwy samochód został zbudowany i dostarczony 3 miesiące później. W tym przypadku oczekiwałbym, że firma leasingowa pokaże swoje mięśnie u dealera i jestem pewien, że pojawi się samochód z "właściwą" specyfikacją. Dealerzy zawsze mają demonstracyjne i "magazynowe" samochody w zamówieniu.

I masz absolutną rację, aby zminimalizować użycie nowego samochodu. Jesteś za niego odpowiedzialny i im mniej jest używany, gdy zadzwonisz do nich w środę, tym silniejsza jest twoja pozycja.

#12 ·
Byłem w prawie identycznej sytuacji, ale z Audi, które kupiłem. Na szczęście zauważyłem to przy odbiorze u dealera. W końcu po prostu zatrzymałem zły samochód, aż właściwy samochód został zbudowany i dostarczony 3 miesiące później. W tym przypadku oczekiwałbym, że firma leasingowa pokaże swoją siłę wobec dealera i jestem pewien, że pojawi się samochód z "właściwą" specyfikacją. Dealerzy zawsze mają samochody demonstracyjne i samochody "magazynowe" na zamówienie.

I masz absolutną rację, aby zminimalizować użytkowanie nowego samochodu. Jesteś za niego odpowiedzialny i im mniej jest używany, gdy zadzwonisz do nich w środę, tym silniejsza jest twoja pozycja.
Bardzo interesujące. Nie miałbym nic przeciwko zatrzymaniu samochodu, dopóki nie dostaną tego, który faktycznie zamówiłem, pod warunkiem, że naliczą mi cenę leasingu za tańszy samochód w międzyczasie. Martwię się, że skoro nie używałem samochodu (z wyjątkiem przejażdżki po okolicy), po prostu zażądają zwrotu samochodu i zostawią mnie w potrzebie. Nie zaszkodzi im to, ponieważ samochód jest zarejestrowany jako własność Hyundai Finance, więc mogą go po prostu oddać innej osobie, która chce leasingu "jak nowy", a nie gdyby miał 100 mil na liczniku i mniej byliby w stanie to zrobić.

#14 · (Edited)
Sądzę, że możesz być mile zaskoczony tym, jak poważnie to potraktują.

Zasadniczo kupili (i zapłacili za) zły samochód. Mają jeszcze więcej powodów, by być niezadowolonym z dostarczającego dealera niż Ty.

Są również wbrew umowie z Tobą. Załatwią sprawę, jestem tego pewien.
Mam nadzieję, że masz rację, mam nadzieję, że dowiem się jutro!

Z tego, co rozumiem, "grupa leasingowa" jest również właścicielem dealera Hyundaia, od którego pochodzi, więc podejrzewam, że będzie to raczej "oops", niż niezadowolenie.

Czy ktoś zna jakieś oficjalne bazy danych VIN, do których mogę wpisać mój VIN i zobaczyć dokładnie, jaki model się pojawi? Pamiętam, że w jednym z wątków ioniq (na tym lub ioniqforum) była europejska strona internetowa Hyundaia, na której można było wpisać swój VIN i zobaczyć, czy są jakieś aktualizacje itp., ale za nic nie mogę znaleźć tego wątku ponownie!

#16 ·
Naprawdę nie sądzę, żebyś miał problem.

BVRLA jest świadoma ogólnego problemu w branży BVRLA Zarządzanie oczekiwaniami, gdy dostarczone pojazdy nie odpowiadają zamówionym, ale to dotyczy bardziej samochodów z brakującymi elementami - a nie kompletnego pakietu, którego nie można łatwo doposażyć.

Sądzę, że będziesz musiał odrzucić i poprosić o samochód zastępczy (bezpłatnie) od dealera, podczas gdy będą szukać dla ciebie nowego.

#18 ·
Hej chłopaki,

Czekanie się skończyło..... po zamówieniu Ioniq 5 ultimate RWD z pakietem tech pod koniec sierpnia, czekanie się skończyło, a data dostawy była dzisiaj.....

O 10 rano przybyła piękność, dostarczona na transporcie pod mój adres. To był samochód w leasingu. Wszystko poszło dobrze, wyglądał tak dobrze, jak miałem nadzieję. Zawsze jestem zaskoczony całkowitym brakiem przekazania, gdy bierzesz samochód w leasing. Nikt do ciebie nie dzwoni i nie opowiada o samochodzie, żadnych papierów w ręku. Wystarczy sprawdzić, czy nie ma zadrapań i niedoskonałości, podpisać iPada i facet od dostawy odchodzi.

To pracowity dzień, więc później po południu, kiedy mam chwilę, zabieram samochód na przejażdżkę. Wydało mi się dziwne, że nie widziałem monitora martwego pola przy sygnalizacji. (coś, co widać na prawie każdym filmie z YouTube o ioniq 5), pomyślałem, że może muszę to aktywować w menu i nic o tym nie myślałem.

Teraz jest wieczór i przeglądam instrukcję. Docieram do fragmentu o zamykaniu drzwi i jest zdjęcie kluczy.....dociera do mnie, że wysłano mi samochód bez pakietu tech! Klucz, który mam, to klucz typu A (bez asystenta parkowania), a nie typu B. Potem idę do samochodu i zdaję sobie sprawę, że nie mam foteli z pamięcią ani foteli relaksacyjnych. O nie!

Czy ktoś jeszcze był w podobnej sytuacji?
Co byś zrobił?
Czy mam spróbować go nie dotykać i czekać do środy (bardzo trudne, bo muszę iść do pracy!)
Co jest dziwne, to to, że cała dokumentacja mówi o pakiecie tech. Nawet dokumentacja finansowa Hyundaia z moim numerem rejestracyjnym mówi o pakiecie tech, więc jest oczywiste, że ktoś gdzieś nie sprawdził samochodu prawidłowo. (W mojej książce serwisowej nie ma nawet daty PDI ani szczegółów samochodu)

Po prostu jedź nim normalnie. Wyślij e-mail do firmy leasingowej już teraz. Śledź sprawę, gdy wrócą do biura.

Facet mieszkający po drugiej stronie ulicy miał podobny problem, w którym dostarczony samochód nie był tym, co zamówił. Salon samochodowy wciąż oferował mu gotówkę, aby zaakceptował inny samochód, ale on obstawał przy swoim i musieli zamówić mu nowy samochód. I miał samochód zastępczy, podczas gdy czekał...

#20 ·
Po prostu jeździć nim normalnie.
Myślę, że to zła rada. WIESZ, że to zły samochód. Chcesz go zamienić na właściwy samochód, będziesz miał o wiele większy wpływ na wszystkich zaangażowanych, jeśli będziesz mógł szczerze powiedzieć, że przestałeś go używać, gdy tylko dowiedziałeś się, że to nie to, co zamówiłeś.

#22 ·
Dzięki. To był nieco inny sprawdzacz VIN, który pamiętam. Ten od Hyundaia w Niemczech po prostu mówi, że nie ma aktualizacji, a ogólny sprawdzacz VIN powiedział, że mój VIN jest nieprawidłowy.

Przestałem jeździć tym samochodem, przejechałem nim tylko 3 mile. Wysłałem im e-mail w dniu dostawy (wieczorem, kiedy zdałem sobie sprawę, że to zły samochód) i zadzwonię do nich jutro, kiedy będę mógł w pracy. Od czwartku będę musiał jeździć samochodem do pracy, ponieważ nie będę miał dostępu do drugiego, a transport publiczny nie jest wygodną alternatywą (a skoro to nie moja wina, dlaczego miałbym być narażony na niedogodności!). Zobaczymy więc, jakie alternatywy zaoferują. Zaakceptowałbym tymczasowy samochód bez opłat podczas oczekiwania na wymianę lub wymianę w nieco innym kolorze, jeśli byłaby natychmiast dostępna. Nie sądzę, żebym wziął obecny samochód, chyba że byłaby finansowo bardzo, bardzo dobra zachęta.

#26 ·
Podobnie, jeśli znajdą mój właściwy samochód lub alternatywę i zobaczę, że na liczniku jest 50-100 mil, nie byłbym zadowolony z jego przyjęcia. Widząc, że ten samochód został dostarczony z 9 milami na liczniku, to punkt odniesienia +/- 10 mil, które byłbym skłonny zaakceptować. Jeśli bierzesz w leasing nowy samochód, powinien on oznaczać nowy samochód, w przeciwnym razie, jeśli jest prawie nowy lub demonstracyjny, powinieneś otrzymać odpowiednie odszkodowanie, prawda?

#27 ·
To bardzo interesująca dyskusja i widzę argumenty za i przeciw używaniu samochodu. Oczywiście to bardzo wyjątkowa okoliczność, że nie mogę skontaktować się z firmą przez 6 dni po otrzymaniu samochodu.

Można argumentować, że zapłaciłem już z góry pierwszą miesięczną ratę leasingową, więc biorąc to pod uwagę, powinienem mieć pełne prawo do prowadzenia pojazdu, zwłaszcza że zapłaciłem więcej niż wartość pojazdu (ponieważ nie jest to właściwy model). Znowu można argumentować, że to ich oczywista wina, powinny być kontrole, że dostarczają właściwy pojazd. Co tak naprawdę sprawdzili u dealera? (Mieli dużo czasu, ponieważ opóźniłem dostawę o 10 dni, ponieważ byłem poza domem)

Z drugiej strony, jak mówili inni. Nie chcesz stawiać się w niekorzystnej sytuacji, ponieważ po prostu nie wiesz, jak firma leasingowa to rozegra. Czy będą się kryć za „podpisałeś i zaakceptowałeś” gambitem. Myślę, że to bardziej problem, jeśli na samochodzie są niedoskonałości lub zadrapania i wtedy chcesz go zwrócić, a mniej w przypadku rażącego błędu z niewłaściwym samochodem.

Głównym powodem, dla którego jeszcze go nie użyłem, jak wspomniałem powyżej, jest to, że nie chciałem kusić losu, a w okresie świątecznym, chociaż byłem w pracy przez cały czas, mogłem wziąć swój drugi samochód, ponieważ moja żona miała wolne. Mogę to zrobić do czwartku, co daje mi jutro czas na skontaktowanie się z nimi, uzyskanie jasności co do sytuacji i upewnienie się, że wszystko jest uzgodnione. Chociaż podejrzewam, że może być trochę „przyjrzymy się temu i oddzwonimy”, co może zająć kilka dni. Ponieważ zostawiłem samochód tak nowy, jak to możliwe, oczekuję, że nie zostanę obciążony za ten okres, w którym mam niewłaściwy samochód. Zobaczymy, co się stanie.

Podobnie, jeśli znajdą mój właściwy samochód lub alternatywę i zobaczę, że na liczniku jest 50-100 mil, nie byłbym zadowolony z jego przyjęcia. Widząc, że ten samochód został dostarczony z przebiegiem 9 mil, to punkt odniesienia +/- 10 mil, które byłbym skłonny zaakceptować. Jeśli bierzesz w leasing nowy samochód, powinien on oznaczać nowy samochód, w przeciwnym razie, jeśli jest prawie nowy lub demonstracyjny, powinieneś otrzymać odszkodowanie, prawda?
Rozumiem Twój punkt widzenia dotyczący zapłacenia już czegoś, ale na Twoim miejscu chciałbym to odzyskać. I im więcej używasz samochodu, tym mniej dostaniesz z powrotem.

Nie wiem nic o Hyundaiu, ale w samochodzie VAG mogą wyzerować licznik przebiegu, jeśli samochód przejechał mniej niż 50 km, więc kupujący może odebrać samochód z przebiegiem 0 mil. Ale jeśli poszukasz terminu „przebieg dostawy”, to według strony internetowej BVRLA jest to do 200 mil.

Byłbym z nimi szczery. I stanowczy. Nie dostałeś samochodu, który zamówiłeś. I oczekujesz, że dostarczą Ci samochód, który zamówiłeś i zapewnią Ci mobilność do czasu przybycia tego samochodu. A jeśli nie mogą Ci zapewnić samochodu przez 3-6 miesięcy, to muszą Ci w międzyczasie zapewnić samochód zastępczy.

Zawarli z Tobą umowę. I nie dostarczyli. Zawsze lubię przypominać ludziom, że nie chodzi o to, jak to spieprzysz, ale o to, jak to załatwisz (lub nie), co ludzie zapamiętają.

#28 ·
Jestem z obozu „nie jeździj nim”. Zasadniczo chcesz odrzucić samochód, ponieważ nie jest zgodny z opisem - pierwszą radą w każdym procesie odrzucenia jest natychmiastowe zaprzestanie jego użytkowania. Prawdopodobnie będą argumentować, jeśli przejechałeś nim kilometry: „Cóż, pakiet nie może być tak ważny, skoro dobrze używałeś pojazdu” itp. To także bardzo pechowe, że nie można się z nimi skontaktować w okresie świąt Bożego Narodzenia (ponownie, rozsądne w izolacji dla firm, aby się zamknęły, ale niefortunny termin).

#30 ·
Interesujące. Mogliby argumentować, że używanie samochodu po uświadomieniu sobie błędu oznacza akceptację go takim, jaki jest. Dlatego nie używałbym go, ale nalegałbym na odszkodowanie za wydatki poniesione w wyniku ich błędu i samochód zastępczy.
To zdumiewający skok! Wyzywam cię do znalezienia precedensu prawnego dla takiego wykrętu!

Nie dostarczyli tego, co zamówił. Koniec historii.

Używanie przez niego produktu, podczas gdy dostawca zwlekał z naprawą problemu, jest nieistotne.

#32 ·
Cóż, jak wielu się spodziewało…
Firma leasingowa twierdzi, że „dealer” zamówił niewłaściwy pojazd. Absolutnie zapierające dech w piersiach, że w ciągu 4 miesięcy między zamówieniem a dostawą nikt ani razu nie sprawdził, czy zamówiono właściwy samochód, a nawet po przybyciu pojazdu nikt nie sprawdził, czy jest to właściwy pojazd. (Biorąc pod uwagę, że moja dokumentacja zamówienia i dokumentacja finansowa wskazują na właściwy zamówiony pojazd, jest to bardzo rozczarowujące) Zrozumiałbym, gdyby zamówili niewłaściwy pojazd i obciążyli mnie rachunkiem za niewłaściwy pojazd, ale obciążanie mnie rachunkiem tak, jakbym dostał właściwy, bez niczyjej kontroli, wcale nie jest dobre.

Zasadniczo powiedzieli, że jeśli chcę zachować istniejący pojazd, dealer będzie współpracował z firmą leasingową w celu „negocjacji” obniżonej miesięcznej płatności (nie mówiąc mi tak naprawdę, jaka ona jest).

jeśli nie chciałem pojazdu i chciałem ten, który faktycznie zamówiłem, odebraliby ten samochód i zamówili nowy z czasem realizacji 20 tygodni.

Osoba, która się mną zajmowała, wraca jutro z wakacji, więc porozmawiam z nią i zobaczę, czy uda mi się znaleźć polubowne rozwiązanie. Nie szukam śmiesznego odszkodowania, ale oczekuję znacznie lepszego niż stanie z tyłu kolejki, zważywszy, że to nie moja wina.

Jest tylko 20 funtów różnicy miesięcznie między wersjami tego samochodu z pakietem technologicznym i bez pakietu technologicznego… a jeśli płacę ponad 500 funtów miesięcznie za samochód, powinienem dostać ten, który chcę, i nie muszę godzić się z błędem kogoś innego, chyba że „rabat” jest znaczny, w co bardzo wątpię, ponieważ jest to samochód, na który jest popyt.

Przynajmniej dostałem zgodę na zabranie tego samochodu do pracy jutro, co niweluje ten problem.

Co byście zrobili?
Będę was informował na bieżąco.

#43 ·
Co byście zrobili?
Będę was informował na bieżąco.
Wszystkie negocjacje wymagają jasnego określenia oczekiwanego wyniku. Czasami może być łatwiej po prostu poinformować firmę leasingową o swoich oczekiwaniach i pozwolić im odpowiedzieć.

W tym przypadku chciałbym:
1. Zobaczyć dowód, że był to błąd dealera
2. Aby dealer przyspieszył dostawę samochodu w żądanej specyfikacji. Jeśli dealer popełnił błąd, Hyundai powinien być w stanie w jakiś sposób pomóc w skróceniu czasu realizacji.
3. Zachować samochód, którym jeździsz dzisiaj, do czasu przybycia przyspieszonego samochodu, ale płacić za niego o 50 funtów miesięcznie mniej.
4. Aby dealer uwzględnił bezpłatny serwis i konserwację przez cały okres leasingu (to nie powinno ich wiele kosztować).
5. Prawdziwe przeprosiny!

#34 ·
Chciałbym zamówiony samochód i zatrzymać go do czasu, aż tam dotrze. To byłby w każdym razie mój punkt wyjścia. Zarejestrowali już samochód na Twoje nazwisko, więc będzie "używany" i dlatego kilka tysięcy mil nie wpłynie na jego wartość. W rzeczywistości dealer prawdopodobnie będzie mógł sprzedać go po cenie katalogowej jako "dostępny, gotowy do jazdy dzisiaj, prawie nowy" samochód za 6 miesięcy, kiedy zostanie dostarczony właściwy samochód.

#35 · (Edited)
They’ve already registered the car in your name
Myślałem, że leasingobiorcy liczą się tylko jako zarejestrowani użytkownicy, a nie właściciele?

#40 ·
Jak mówili inni, samochód jest własnością firmy finansowej, v5c jest na ich nazwisko, nigdy nie jesteś zarejestrowanym właścicielem. Jeśli dostaniesz mandat, trafia on do firmy finansowej, a następnie oni przekazują go Tobie.

W związku z tym leży to w ich interesie, aby zatrzymać samochód, ponieważ mogą go łatwo przekazać komuś innemu w leasing, a biorąc pod uwagę, jak mała jest podaż samochodu, jestem pewien, że ktoś szybko by go wziął.

#56 ·
Jak powiedzieli inni, samochód jest własnością firmy finansowej, v5c jest na ich nazwisko, nigdy nie jesteś zarejestrowanym właścicielem. Jeśli dostaniesz mandat, trafia on do firmy finansowej, a następnie przekazują go Tobie.

To sprawia, że w ich interesie jest zatrzymanie samochodu, ponieważ mogą go łatwo przekazać komuś innemu w leasing, a biorąc pod uwagę, jak mała jest podaż samochodu, jestem pewien, że ktoś szybko by go wziął.
Zgadzam się, jeden z ich klientów biznesowych na pewno weźmie ten samochód dla nowego pracownika, popyt na firmowe EV jest ogromny! Problem polega na tym, jak znajdą odpowiedni samochód dla OP i jak długo to zajmie. Myślę, że mogą mieć starszy EV z powrotem z leasingu, taki jak iPace, który mogliby zaoferować w oczekiwaniu?

Odrzuciłem moją drugą Amperę, ponieważ zamówiłem MY13 i okazało się, że to MY12! Jak rzekomy ekspert od Ampery to zrobił, nie wiem. W moim przypadku było to o wiele łatwiejsze i po prostu zachowałem swój stary, podczas gdy oni szukali właściwego. Odczuwam dużą sympatię dla OP, ponieważ odbiera to blask temu, co ma być ekscytującym dniem :(

#41 ·
Tak, i zawarli umowę, aby dostarczyć Ci zamówiony samochód. Nie ten, który został dostarczony. Mogą obwiniać dealera, ale Twoja umowa jest z firmą leasingową. Po prostu wskaż, że zrobisz własne ustalenia (wynajem samochodu itp.) do czasu przybycia nowego samochodu w leasingu i obciążysz ich kosztami. Lub, według ich wyboru, mogą zapewnić Ci samochód zastępczy. Na stronie internetowej BVRLA znajdują się studia przypadków na ten temat, a firma leasingowa zawsze przegrywa w sądzie. Niestety nie mogę podać linku, ponieważ musisz być członkiem, aby się zalogować, a ja używam danych logowania kogoś innego.

#42 ·
Tak, i zawarli umowę, aby dostarczyć Ci zamówiony samochód. Nie ten, który został dostarczony. Mogą obwiniać dealera, ale Twoja umowa jest z firmą leasingową. Po prostu wskaż, że zrobisz własne ustalenia (wynajem samochodu itp.) do czasu przybycia nowego samochodu w leasingu i obciążysz ich kosztami. Lub, według ich wyboru, mogą zapewnić Ci samochód zastępczy. Na stronie internetowej BVRLA znajdują się studia przypadków dotyczące tego problemu, a firma leasingowa zawsze przegrywa w sądzie. Niestety nie mogę podać linku, ponieważ musisz być członkiem, aby się zalogować, a ja używam danych logowania kogoś innego.
Najlepszym rozwiązaniem jest prawdopodobnie wynajęcie tego, który masz, po obniżonej stawce, aż Twój będzie gotowy...

Oczekiwałbym znacznej zniżki za niedogodności!

#51 ·
Czy więc problem dotyczy jakości dźwięku czy głośności?

Głośność może wynikać z tego, że wzmocnienie w źródle jest trochę niskie, można je ustawić niezależnie w ustawieniach audio.

Niestety nie mogę pomóc w kwestii DAB.
Tak naprawdę chodzi o jedno i drugie. Jest po prostu trochę mało imponujące, ale przyzwyczaję się do tego! To i irytujące pominięcie ręcznego przycisku do podgrzewanych siedzeń i podgrzewanej kierownicy!

#57 ·
Więc aktualizacja jest taka…

udało im się znaleźć dla mnie nowego ioniqa 5 z pakietem tech w wybranym kolorze do odbioru w połowie marca (w przeciwieństwie do pełnego czasu oczekiwania 16-20 tygodni) i do czasu jego przybycia mogę korzystać z obecnego pojazdu, ale zapłacę obniżoną opłatę leasingową o 40 funtów miesięcznie.

Kusi mnie, żeby poprosić ich o dołączenie wkładki do bagażnika w ramach pakietu, ponieważ uczciwie mówiąc, dostają ode mnie „czynsz” za pojazd, a następnie prawdopodobnie sprzedadzą pojazd z zyskiem.

#59 ·
Więc aktualizacja jest….

zdołali znaleźć mi nowego ioniq 5 z pakietem tech w wybranym kolorze do odbioru w połowie marca (w przeciwieństwie do pełnego czasu oczekiwania 16-20 tygodni) i do czasu jego nadejścia mogę korzystać z obecnego pojazdu, ale będę płacić obniżoną opłatę leasingową o 40 funtów miesięcznie.

mam ochotę poprosić ich o dołączenie wkładki do bagażnika jako części pakietu, ponieważ uczciwie mówiąc, otrzymują ode mnie "czynsz" za pojazd, a następnie prawdopodobnie sprzedadzą pojazd z zyskiem.
Brzmi uczciwie.

Rozwiązują problem w rozsądnym czasie i masz akceptowalny samochód do jazdy podczas oczekiwania. Brzmi jak 20 funtów zniżki na wynajem mniej preferowanego samochodu, co jest chyba jakimś znakiem.