Speak EV - Electric Car Forums banner

Nowe interwały serwisowe Kona

11K views 37 replies 9 participants last post by  Rory101  
#1 ·
Czy ktoś mógłby wyjaśnić interwały serwisowe dla nowego Kona?

Właśnie jeden zamówiłem, więc mógłbym zapytać dealera, ale chciałbym znać rzeczywistą odpowiedź, zanim dowiem się, co on powie.
Znalazłem stronę Hyundaia, która mówi, że dla EV "może to być corocznie lub co 2 lata/15 000 lub 30 000 km", co jest wystarczająco niejasne, aby było bezużyteczne.
Pobrałem i przeczytałem instrukcję, która mówi wiele rzeczy o sprawdzaniu wycieraczek i wymianie filtrów, ale nie ma żadnego harmonogramu serwisowego.

Strona internetowa Hyundaia mówi, że bezpłatna pomoc drogowa jest ważna przez 12 miesięcy lub 24 miesiące w przypadku Ioniq 5/6, co sugeruje, że interwał serwisowy Kona jest nadal roczny, ale rzeczywiste warunki dla tego mówią "12 miesięcy (wszystkie modele, z wyjątkiem IONIQ 5 & 6 i New Kona EV) lub 24 miesiące (dla IONIQ 5 & 6 i New Kona EV)", co sugeruje dwa lata i nie zawracali sobie głowy aktualizacją strony internetowej.

Myślę, że to sugeruje, że odpowiedź to dwa lata, tylko chciałbym, żeby było to napisane gdzieś bardziej oczywistym miejscem niż plik PDF z warunkami:
Image

#4 ·
Przegląd techniczny nowego Kona odbywa się co 2 lata, ale dealerzy mają 'ofertę', w której widzą go co roku. Jest to albo sposób na zarobienie trochę pieniędzy, albo 'spokojna głowa', w zależności od tego, jak na to patrzysz.

Zatem przeglądy w latach 1, 3 i 5 kosztują około 60-70 funtów i polegają głównie na uzupełnianiu płynu do spryskiwaczy i upewnianiu się, że bieżnik opon zużywa się równomiernie.

Przeglądy w latach 2, 4 i 6 itp. to te, które Hyundai uważa za konieczne.

#35 ·
Przegląd techniczny nowego Kona wypada co 2 lata, ale dealerzy mają 'ofertę', w której widzą go co roku. Jest to albo sposób na zarobienie trochę pieniędzy, albo 'spokój ducha', w zależności od tego, jak na to patrzysz.

Zatem przeglądy w latach 1, 3 i 5 kosztują około 60 - 70 funtów i polegają głównie na uzupełnianiu płynu do spryskiwaczy i upewnianiu się, że bieżnik opon zużywa się równomiernie.

Przeglądy w latach 2, 4 i 6 itd. to te, które Hyundai stwierdza, że są potrzebne.
Przepraszam za przywrócenie tego oświadczenia.
Nasz to nowy Kona gen2. Dostaliśmy go w grudniu ubiegłego roku, gdy miał 4 miesiące.
Wyświetlacz zasugerował, że zbliża się przegląd.
Dokumentacja do samochodu ma prawie pustą książkę serwisową - tylko pieczątkę PDI z warsztatu bez dat!
ALE.
Wyświetlane interwały serwisowe to wyraźnie co roku... ale widzę ogólną książkę (opcje do zaznaczenia 1 rok/10k, 1 rok/20k, zaplanowane lub okresowe).

Zadzwonię później do warsztatu... ale biorąc pod uwagę, że warsztaty w dzisiejszych czasach tak mało wiedzą, jak mamy znaleźć Prawdę?!!

Na marginesie... jaka byłaby rozsądna cena za przegląd w 1 roku?
Dzięki

#5 ·
Podczas mojego „opcjonalnego” przeglądu po 10 000 milach technik zauważył pewne uszkodzenia ściany bocznej (w tym widoczne kordy) przedniej opony, za co byłem wdzięczny, ponieważ tego nie zauważyłem. Może to zapobiegło incydentowi w przyszłości, ale zamontowano nową oponę.

#6 ·
Wskrzeszam ten wątek - jesteśmy już 3 miesiące z samochodem, a przebieg szybko rośnie - lokalny dealer upiera się, że interwał serwisowy wynosi 1 rok/10 tys. mil.

Czatowałem (przez stronę internetową) z obsługą klienta Hyundai i powiedzieli to samo. Zwróciłem uwagę, że w planie serwisowym na stronie internetowej jest napisane, że coroczny serwis jest opcjonalny, a oni powtórzyli, że samochód musi jeździć do dealera co rok/10 tys. mil "zgodnie z ich wewnętrznym dokumentem". Oznacza to, że nasz samochód będzie jeździł do dealera dwa razy w roku, co jest w porządku, jeśli jest to konieczne, ale trochę irytujące, jeśli nie.

Czy ktoś ma lepsze informacje?

#7 ·
Ożywiam ten wątek - teraz jesteśmy 3 miesiące w samochodzie, a przebieg szybko rośnie - lokalny dealer upiera się, że interwał serwisowy wynosi 1 rok/10 tys. mil.

Rozmawiałem (przez stronę internetową) z obsługą klienta Hyundaia i powiedzieli to samo. Zwróciłem uwagę, że w planie serwisowym na stronie internetowej jest napisane, że coroczny serwis jest opcjonalny, a oni powtórzyli, że samochód musi jeździć do dealera co rok/10 tys. mil "zgodnie z ich wewnętrznym dokumentem". Oznacza to, że nasz samochód będzie jeździł do dealera dwa razy w roku, co jest w porządku, jeśli jest to konieczne, ale trochę denerwujące, jeśli nie.

Czy ktoś ma lepsze informacje?
Jeśli rozmawiasz z obsługą klienta Hyundaia, możesz zapytać ich, których modeli dotyczą te 2 lata, "może to być co roku lub co 2 lata/15 000 lub 30 000 km".

To może zmusić ich do przyznania, że Kona EV ma 2 lata. Podejrzewam, że w przeciwnym razie po prostu odpowiadają "co wiedzą", a nie szukają właściwej odpowiedzi.

#8 ·
Wysłałem im e-mail (lubię, gdy takie rzeczy są na piśmie) - uwielbiam ich odpowiedź:

"REF - HMUKxxx

Dobry wieczór Panie xxx

Dziękuję za e-mail.

Pojazdy Kona Ev powinny być serwisowane co 20 000 mil lub 2 lata.

Oferujemy opcjonalny serwis po 12 miesiącach, ma to na celu zapewnienie, że ochrona pomocy drogowej jest nadal aktywna, skorzystanie z opcjonalnego serwisu zależy od Państwa.

Serwisowanie zgodnie z prawidłowym harmonogramem jest niezbędne dla ochrony gwarancyjnej, mam nadzieję, że mój e-mail rozwiał wszelkie wątpliwości.

Z poważaniem,
xxxx"

Oczywiście odpowiedziałem, wskazując, że regulamin pomocy drogowej mówi, że ochrona obowiązuje przez 2 lata od nowości i 2 lata od każdego serwisu.

Miejscowy dealer upierał się, że interwał wynosi 10 tys. km/rok, ale po naciskaniu powiedział, że jego brak nie wpływa na gwarancję samochodu, z wyjątkiem gwarancji na lakier/nadwozie - twierdzili, że nie byłaby ona ważna bez corocznej kontroli.

#13 ·
Jestem w tej samej sytuacji. Ciągle dostaję przypomnienia o "serwisie po 1 roku" od lokalnego i od sprzedawcy (w moim przypadku to dwie różne firmy). Próbowałem rozmawiać z chatbotem Hyundai UK, ale jedyne, co udało mu się wykrztusić, to "Czy chcesz, żebym przekierował twoje zapytanie do lokalnego dealera?". :eek: Samochód też mnie wkurza, za każdym razem, gdy go uruchamiam. Czy mogę po prostu usunąć/przełożyć to przypomnienie o serwisie z mojego systemu informacyjno-rozrywkowego?

#14 ·
Jeśli wpiszesz w Google, jak zresetować, pojawi się mnóstwo sugestii - może nawet w instrukcji (nie sprawdzałem)?

Skąd lokalny dealer wie o tobie? Szczerze mówiąc, pomimo tego wszystkiego, co powyżej, ze względu na 63 funty, które zaproponował jeden z lokalnych dealerów, że będzie to kosztować, mogę spróbować zabrać nasz samochód, jeśli jeszcze nie musiał tam jechać. Jedna z naszych córek używa samochodu - jest nauczycielką, więc zabieranie samochodu w ciągu tygodnia jest kłopotliwe (oznacza to, że musimy zamieniać samochody, a ona mieszka kilka mil dalej) i to niesamowite, ile rzeczy będzie miała w czasie wakacji (w tym chodzenie do szkoły w niektóre dni).

Przy jej obecnym użytkowaniu (około 1500 mil miesięcznie) może to po prostu dotrwać do wakacji letnich, co przynajmniej daje trochę przestrzeni, chociaż w przypadku jej ostatniego samochodu skończyła na zabraniu samochodu w ostatnią sobotę wakacji letnich, tylko po to, by dealer miał tego dnia przerwę w dostawie prądu!

#15 ·
Jeśli wygooglujesz, jak to zresetować, znajdziesz mnóstwo sugestii - może nawet w instrukcji (nie sprawdzałem)?

Skąd lokalny dealer wie o tobie? Szczerze mówiąc, pomimo tego wszystkiego, dla tych 63 funtów, które jeden z lokalnych dealerów zasugerował, że będzie kosztować, mogę spróbować zanieść nasz samochód, jeśli jeszcze tam nie był. Jedna z naszych córek używa samochodu - jest nauczycielką, więc zabieranie samochodu w ciągu tygodnia jest kłopotliwe (oznacza to, że musimy zamieniać się samochodami, a ona mieszka kilka mil dalej) i to niesamowite, ile rzeczy będzie miała w czasie wakacji (w tym chodzenie do szkoły w niektóre dni).

Przy jej obecnym użytkowaniu (około 1500 mil miesięcznie) może to po prostu dotrwać do wakacji letnich, co przynajmniej daje trochę przestrzeni, chociaż w przypadku jej ostatniego samochodu skończyła na zabraniu samochodu w ostatnią sobotę wakacji letnich, tylko po to, by dealer miał w tym dniu przerwę w dostawie prądu!
Jestem zadowolony z instrukcji dotyczących zmiany przypomnienia o serwisie. Znalazłem je już w systemie informacyjno-rozrywkowym.

Niedawno byłem u mojego lokalnego dealera, kiedy dwukrotnie nie udało im się zaktualizować ISLA (wyciszenie ograniczenia prędkości)! Nawet jeśli zdecyduję się na pierwszy serwis roczny, prawdopodobnie pójdę gdzie indziej...

Czy masz jakieś pojęcie, co jest zawarte w ofercie za 63 funty? Szczególnie interesuje mnie, czy "rotują opony", ponieważ mój IONIQ ma zalecaną rotację opon przy 7500 milach, które właśnie przekroczyłem.

#20 ·
Ja również poruszyłem tę kwestię z Hyundaiem, ponieważ wkrótce wymienię mojego 'starego' Kina EV na nowego Kona Ultimate.

Hyundai UK właśnie odpowiedział:

Wyjaśniając, Twój nowy Hyundai Kona EV wymaga serwisu co 2 lata lub 20 000 mil, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej. Musi to być wykonane w całości, aby uniknąć wpływu na jakiekolwiek roszczenia gwarancyjne.
Pomoc drogowa jest również wliczona na 24 miesiące od daty rejestracji i jest odnawiana na kolejne 24 miesiące przy każdym serwisie Twojego pojazdu.

Serwisy okresowe są opcjonalne i mogą być przeprowadzane pomiędzy regularnymi planowanymi serwisami. Zazwyczaj odnawiają pomoc drogową; jednakże, ponieważ Twój pojazd posiada 24 miesiące pomocy drogowej przy każdym serwisie, serwisy okresowe nie będą miały wpływu na żadne roszczenia gwarancyjne.

Załączyłem harmonogram serwisowy dla Twojego pojazdu wraz z warunkami gwarancji i pomocy drogowej w celu dalszego wyjaśnienia.

#21 ·
Ciekawe byłoby, czy istnieje lista kontrolna dla opcjonalnego serwisu okresowego.

Dealer, z którym rozmawiałem, powiedział, że to w zasadzie tylko kontrola nadwozia. Widzę, że nie jest to wymienione na arkuszu 20K powyżej, co sprawia, że myślę, że dosłownie nic nie robią.

Zamierzałem to zrobić - problem w tym, że jeśli nie mogą przedstawić harmonogramu prac, wdaję się w kłótnię i odmawiam zapłaty.

#22 ·
Zabieram się za to, ponieważ nasz samochód zbliża się do 10 000 mil w wieku 8 miesięcy.

Zadzwoniłem do lokalnego dealera, głównie zmotywowany chęcią "zarejestrowania" samochodu, ponieważ kupiliśmy go od brokera. Byli, ponownie, absolutnie przekonani, że potrzebny jest serwis tymczasowy, szczególnie w celu odnowienia ubezpieczenia assistance. Zwróciłem uwagę, że w przypadku kilku nowszych modeli EV są to dwa lata "Och - odnawiamy je tylko na 12 miesięcy"!

Zapytałem, co jest robione podczas tego serwisu tymczasowego. "To w zasadzie kontrola nadwozia, ale jest to niezbędne do utrzymania gwarancji na nadwozie i lakier".

Dealer nie może tego zrobić z oczekującą wizytą do końca miesiąca (powiedzieli mi tydzień lub dwa temu, kiedy rozmawiałem z nimi trzy miesiące temu), więc będziemy naprawdę naciskać na przebieg.

Więc wróciłem do wymiany e-maili z Hyundai UK. Pierwsza odpowiedź brzmiała: "Polecam serwis tymczasowy".

Zapytałem, czy jest to osobista rekomendacja, czy stanowisko Hyundai UK w sprawie gwarancji na nadwozie. Wróciła z informacją, że skontaktowała się z działem gwarancji i doradzili, że serwis tymczasowy powinien być przeprowadzany w pierwszym roku, a następnie co drugi rok. FFS!

Następnie zapytałem, na czym polega ten serwis tymczasowy, a ona wysłała mi bardzo niewyraźny plik jpeg harmonogramu serwisowego Ioniq5 z 08/21, oczywiście sprzed reżimu serwisowego 2-letniego (którego kopia została wcześniej zamieszczona w tym wątku).

Zapytałem o to, ale myślę, że w pewnym momencie mogą przestać odpowiadać.

Zauważyłem, że jest aktualizacja serwisu dotycząca akumulatora 12 V, ale będę oszołomiony, jeśli dealer to zrobi, gdy będzie w środku, ponieważ oczekują tylko, że obejdziesz samochód.

#23 ·
Otrzymałem zaproszenie e-mail na pierwszy przegląd serwisowy od mojego lokalnego głównego dealera. Zapytałem o to bezpośrednio w Hyundai (nawet nie zawracałem sobie głowy z dealerem) i oto co otrzymałem:
Mogę potwierdzić, że harmonogram przeglądów dla Twojego pojazdu to 2 lata lub 20 000 mil (w zależności od tego, co nastąpi wcześniej).
Mam nadzieję, że to wyjaśnia wszelkie wątpliwości dotyczące serwisowania Twojego pojazdu.
Nie zawracałem sobie głowy dyskusją z dealerem, ale kiedy mój samochód miał przygodę z ICCU, zapytali mnie: czy był serwisowany? I powiedziałem: nie, ma harmonogram serwisowy na 2 lata.

To było to.

#24 ·
Ostatnia odpowiedź dla Hyundai CS:

„Skontaktowałem się z naszym działem gwarancyjnym, aby potwierdzić wymagany harmonogram przeglądów perforacji lakieru w celu utrzymania ochrony gwarancyjnej.

Poinformowano mnie, że w pierwszym roku użytkowania należy przeprowadzić serwis okresowy. Harmonogram przeglądów powinien następnie przebiegać według tego wzoru: po 12 miesiącach, 36 miesiącach, 72 miesiącach, 96 miesiącach i tak dalej, kontynuując w podobnych odstępach czasu."

#25 ·
Ostatnia odpowiedź dla Hyundai CS:

"Skontaktowałem się z naszym działem gwarancji, aby potwierdzić wymagany harmonogram przeglądów perforacji lakieru w celu utrzymania ochrony gwarancyjnej.

Poinformowano, że serwis tymczasowy powinien być przeprowadzony w pierwszym roku użytkowania. Harmonogram przeglądów powinien następnie przebiegać według tego wzoru: po 12 miesiącach, 36 miesiącach, 72 miesiącach, 96 miesiącach i tak dalej, kontynuując w podobnych odstępach czasu."

🤷‍♂️
Wygląda na to, że po prostu nadrabiają brak pracy między dwuletnimi przeglądami 🙄

• Like
Reactions: tickedon
#26 ·
To naprawdę szaleństwo - wrócili szybko wczoraj i powiedzieli: "Dla wyjaśnienia, roczny serwis tymczasowy jest całkowicie opcjonalny."

W rzeczywistości po prostu nie ma rocznego serwisu tymczasowego w 2. generacji Kona. Dealerzy (rozmawiałem z dwoma) nie zamierzają wykonywać serwisu tymczasowego, robią tylko przegląd nadwozia i obaj nalegają, że odnowią ubezpieczenie Assistance (jeden z nich zrobił z tego wielką sprawę, mówiąc mi, ile to warte).

Myślę, że chodzi o to, że 12-letnia gwarancja antykorozyjna jest czymś odrębnym od głównej 5-letniej gwarancji. Jednak nie widzę niczego w domenie publicznej, co nakazywałoby coroczną kontrolę. To problem również w przypadku innych marek, ponieważ w przypadku fizycznych książek serwisowych często istnieje osobne pole do stemplowania przeglądu nadwozia i rzadko się to robi. Nie mam pojęcia, jak to jest załatwiane w przypadku wirtualnych książek serwisowych. Nie wiem, czy książka serwisowa Kona EV ma sekcję stempla nadwozia (córka używa samochodu, ale sprawdzę to następnym razem, gdy tu będzie).

To trochę śmieszne mówić, że samochód ma 2-letnie interwały serwisowe, a następnie nakazywać coroczną kontrolę.

W rzeczywistości, ponieważ samochód ma przejechać co najmniej 15 tys. km rocznie, i tak nie będzie to dużo więcej niż 12 miesięcy między przeglądami, ale Hyundai jest znany z tego, że jest pedantyczny w kwestii czasu trwania gwarancji.

#27 ·
To naprawdę szaleństwo - wrócili wczoraj szybko i powiedzieli: "Dla wyjaśnienia, roczny serwis okresowy jest całkowicie opcjonalny."

W rzeczywistości po prostu nie ma rocznego serwisu okresowego w 2. generacji Kona. Dealerzy (rozmawiałem z dwoma) nie zamierzają wykonywać serwisu okresowego, robią tylko przegląd nadwozia i obaj nalegają, że odnowią ubezpieczenie Assistance (jeden zrobił wielką rzecz, mówiąc mi, ile to jest warte).

Myślę, że chodzi o to, że 12-letnia gwarancja antykorozyjna jest czymś innym niż główna 5-letnia gwarancja. Jednak w domenie publicznej nie ma nic, co nakazywałoby coroczną kontrolę. To problem również w przypadku innych marek, ponieważ w przypadku fizycznych książek serwisowych często istnieje osobne pole do stemplowania przeglądu nadwozia i rzadko się to robi. Nie mam pojęcia, jak to jest załatwiane w przypadku wirtualnych książek serwisowych. Nie wiem, czy książka serwisowa Kona EV ma sekcję stempla nadwozia (córka używa samochodu, ale sprawdzę to następnym razem, gdy tu będzie).

To trochę śmieszne mówić, że samochód ma 2-letnie interwały serwisowe, a następnie nakazywać coroczną kontrolę.

W rzeczywistości, ponieważ samochód ma przejechać co najmniej 15 000 km rocznie, i tak nie będzie to dużo więcej niż 12 miesięcy między przeglądami, ale Hyundai jest znany z tego, że jest pedantyczny w kwestii czasu trwania gwarancji.
Ciekawe.
Ile więc pobierają za ten przegląd nadwozia, w tym ubezpieczenie Assistance?!

#30 ·
Właśnie sprawdziłem i najbliżsi dealerzy podają ceny online £86 i £101. To znacznie więcej niż ostatnio sprawdzałem.

• Wow
Reactions: Todor
#31 ·
Sprawdziłem i najbliżsi dealerzy w mojej okolicy podają online £86 i £101. To znacznie więcej niż ostatnio sprawdzałem.
Czy to usługa specyficzna dla EV czy...?

#34 · (Edited)
Podsumowując, jak to się mówi, odwołałem nadchodzącą wizytę "serwisu okresowego".

Hyundai UK potwierdził, że do celów gwarancji na nadwozie przebieg nie ma znaczenia, samochód potrzebuje jedynie corocznego przeglądu.

Zatem zrobimy tak, że samochód będzie serwisowany tuż przed ukończeniem 1 roku, a następnie corocznie. Prawdopodobnie przejedzie około 15 tys. km rocznie, a może i więcej.

Kiedy osiągnie wiek wymagający przeglądu technicznego, będzie musiał wjeżdżać corocznie, a jeśli będzie miał również przeglądy co 10 tys. km, skończyłoby się na trzech wizytach w roku.

Po odwołaniu wizyty dealer powiedział mi, że trzeba przeprowadzić akcję serwisową. Powiedzieli, że to nieważne i zostanie zrobione następnym razem. Z tego, co zrozumiałem, chodzi o ładowanie akumulatora 12V. Samochód jest w tej chwili zaparkowany na lotnisku, więc zobaczymy, czy to przeżyje!